Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Nieuwe berekening WOZ-waarde vijf miljoen huizen van start in 2022

Vrijdag 17 december 2021 14:16Frank van de Ven
Per 2022 gebruiken 250 gemeenten een nieuwe manier om de WOZ-waarde te bepalen.

Per 2022 gebruiken 250 gemeenten een nieuwe manier om de WOZ-waarde te bepalen.

Met ingang van 2022 wordt de berekening van de WOZ-waarde van circa vijf miljoen huizen op een andere manier uitgevoerd. In plaats van de inhoud van een woning, kijkt men bij de nieuwe meetmethode naar de oppervlakte ervan. Deze nieuwe werkwijze kan gevolgen hebben voor de woningwaarde volgens de Wet waardering onroerende zaken (WOZ), stelt de Waarderingskamer.


WOZ-waardes berekenen


Ongeveer 250 van de 352 Nederlandse gemeenten gaan in 2022 aan de slag met deze nieuwe waarderingsberekeningen. De overige gemeentes maken al gebruik van deze meetmethode. "De WOZ-waardes kunnen door de nieuwe rekenmethode hoger of lager uitvallen", laat hoofd inspectie Ivo Lechner van de Waarderingskamer aan Nu.nl weten.


WOZ waarde 2022


Gemeenten die in 2022 overstappen naar deze nieuwe meetmethode zijn onder meer Vijfheerenlanden, Almelo, Berkelland, Borne, Bronckhorst, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Losser, Oldenzaal, Twenterand, Beuningen, Heumen, Wijchen. Druten en Berg en Dal, Steenwijkerland en Aa en Hunze.


Onnauwkeurige waarde woz


De reden voor de komst van de nieuwe waarderingsmethode is om de WOZ waarde in 2022 beter in kaart te brengen. "De manier waarop WOZ-waardes werden berekend, was niet nauwkeurig genoeg. Wanneer op deze nieuwe, nauwkeurige manier wordt gerekend, kunnen eerder gemaakte fouten aan het licht komen", aldus Lechner. De nieuwe meetmethode maakt gebruik van computermodellen. Deze berekeningen zijn volgens de inspecteur nauwkeuriger dan handmatige berekeningen van de WOZ.  


Hogere WOZ waarde


Huizenbezitters kunnen zeker wat merken van deze nieuwe manier van werken binnen gemeenten. De WOZ waarde kan lager of juist hoger uitvallen en dat kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je ineens meer OZB-belasting moet betalen. Gemeenten kunnen echter zelf kiezen wat ze met deze informatie doen, want ze kunnen er ook voor kiezen om eventuele verschillen in de gemeentelijke belasting op te vangen. Daardoor worden burgers niet ineens extra zwaar belast. “Hoe groot de gevolgen zullen zijn, is voor ons niet duidelijk. Bij gemeenten die al over zijn naar het nieuwe systeem, bleven de gevolgen beperkt", verduidelijkt Lechner.
 
Waarderingskamer
De Waarderingskamer is een zelfstandig Nederlands bestuursorgaan met een publiekrechtelijke rechtspersoonlijkheid. De politieke verantwoordelijkheid van deze instantie ligt bij de Minister van Financiën. Gemeenten voeren woningtaxaties uit in het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken. Deze waardegegevens worden door de gemeenten aan de waterschappen en de Belastingdienst geleverd.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Hamar

Dus als ik het goed leest beginnen ze eerst met het grondt oppervlak en daarna de oppervlakte van je etages op de zelfde bouwgrond.
Is volgengs mij dubbel WOZ bereking.

Zondag 26 december 2021 14:36

Hochschild

Welke berekening een gemeente ook maakt, uiteindelijk toetsen ze hun uitkomst op de verkoopcijfers van vergelijkbare woningen in de achterliggende periode. Dat is hun leidraad ook om bezwaren af te handelen. Bij een overspannen markt is een bezwaar dus nog maar zelden succesvol. Niet erg reëel of eerlijk, omdat er veel zaken zoals scheurvorming of gedateerde elementen niet meegenomen worden, maar wel hoe het loopt. Ik heb het zelf ondervonden.
Een 2e punt wat speelt is dat bij bezwaarmaken de tussenpartij direct een factuur mag indienen bij gemeentes. Dat kost hen veel geld, maar frustreert de ambtenaren ook. In eerste instantie omdat hun monopolie op het toetsen van eigen inzicht ter discussie wordt gesteld en ten tweede omdat het gemeentelijk budget opslurpt.
Van de controlerende ambtenaar van de gemeente kreeg ik dit te horen en ook dat meerdere gemeenten met elkaar overleg hebben gevoerd om hoe dan ook vrijwel altijd negatief op een bezwaar te reageren. Dat om deze wijze van bezaarmaken de kop in te drukken. Echter, een andere manier is er niet. Of niet een voor de consument gemakkelijke manier. Uiteindelijk zal dat betekenen dat gemeenten hun eigen vlees blijven keuren en iedereen gedwee de (veelal te hoge) rekening moet betalen.

Zaterdag 25 december 2021 12:22

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 04 januari 2022 15:00
Dit klinkt niet goed! De gemeente moet de burger juist helpen en het hen niet moeilijk maken.

Mierlo

Ik lees niets over de kwaliteit van de woning of staat van onderhoud. wat wordt daar voor norm gehanteerd?

Vrijdag 24 december 2021 08:17

Brouwer

Een nieuwe reken methoden om de WOZ vast te stellen,
dat is waarschijnlijk een goede zaak als dit
vermeld word hoe deze berekening, wordt uitgevoerd?

Donderdag 23 december 2021 20:04

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 23 december 2021 20:16
Dat is zeker een goede zaak. In de toekomst betekent dat een correcte WOZ-waarden makkelijker vast te stellen is. Maar zoals met elk begin, zal het begin hobbelig zijn. De eerste verandering komend jaar is dat er op basis van het gebruikersoppervlakte m2 gerekend moet worden en niet op inhoud m3, maar daar zijn ook nog veel vragen over. Zoals moet er onderscheid gemaakt worden tussen gebruikersoppervlakte wonen en inpandige ruimte en hoe zit het met een zolder met vlizotrap. Er zal periodiek een onderzoek gedaan moeten worden naar de juistheid van de gebruiksoppervlakten in de WOZ-administratie. Kortom nog een hele uitdaging om het helemaal werkend te krijgen.

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

No cure no pay bureau Previcus helpt consumenten bezwaar te maken tegen hun WOZ-beschikking.

Vier vragen aan een WOZ-bureau over de WOZ-waarde

Maandag 13 december 2021 08:10

WOZ-adviesbureau Previcus is gespecialiseerd in de WOZ-wetgeving en helpt consumenten bezwaar maken tegen hun te hoge WOZ-beschikking. Met een succesvol ingediend bezwaar kun je veel geld besparen en ...

Lees meer
Previcus en de Vastelastenbond helpen consumenten bij het bezwaar maken tegen hun WOZ. Dit proces is gratis en bij een succesvol bezwaar bespaar je honderden euro's.

WOZ-bureaus: 'De angst om bezwaar te maken tegen je WOZ- beschikking is ongegrond'

Maandag 06 december 2021 12:27

‌ Succesvol bezwaar indienen tegen je WOZ-beschikking kan je belastingverlaging en een financiële tegemoetkoming opleveren. Previcus is een adviesbureau dat is gespecialiseerd in de WOZ-wet...

Lees meer
Bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking kan je financieel voordeel opleveren.

Vastelastenbond groot voorstander van bezwaar maken WOZ-beschikking

Maandag 21 maart 2022 07:29

‌De Vastelastenbond heeft de handen ineengeslagen met adviesbureau Previcus om consumenten te helpen bij het bezwaar maken tegen hun WOZ-beschikking. Omdat gemeenten de WOZ-waarde te hoog kunne...

Lees meer
De Vastelastenbond en Previcus helpen je met bezwaar maken tegen je WOZ-waarde.

Dit zijn de negen meest gestelde vragen over de WOZ

Woensdag 19 januari 2022 10:11

Veel gemeenten bepalen de WOZ-waarde van woningen op basis van schattingen. Regelmatig kloppen deze aannames niet, waardoor woning- en vastgoedeigenaren ten onrechte teveel belasting betalen. Je k...

Lees meer