Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

WOZ-bureaus: 'De angst om bezwaar te maken tegen je WOZ- beschikking is ongegrond'

Maandag 06 december 2021 12:27Frank van de Ven
Previcus en de Vastelastenbond helpen consumenten bij het bezwaar maken tegen hun WOZ. Dit proces is gratis en bij een succesvol bezwaar bespaar je honderden euro's.

Previcus en de Vastelastenbond helpen consumenten bij het bezwaar maken tegen hun WOZ. Dit proces is gratis en bij een succesvol bezwaar bespaar je honderden euro's.

Succesvol bezwaar indienen tegen je WOZ-beschikking kan je belastingverlaging en een financiële tegemoetkoming opleveren. Previcus is een adviesbureau dat is gespecialiseerd in de WOZ-wetgeving. Deze organisatie helpt burgers bij het maken van bezwaar. Manager Antonio Garcia Alanis vertelt meer over de werkzaamheden van het adviesbureau dat werkt op basis van no cure no pay.


Slechts twee procent van de Nederlandse huishoudens dient bezwaar in tegen hun WOZ-beschikking. Hoe komt dat?

“Waarschijnlijk door een combinatie van factoren. Deels vanuit angst en deels omdat het om een complex proces gaat waar nog weinig mensen bekend mee zijn. Die complexiteit begint al met het taalgebruik waar nogal wat lading op ligt. Termen zoals ‘bezwaar indienen’ en ‘verschijnen op een hoorzitting’ klinken voor veel Nederlanders als rechtbanktaal. Dit taalgebruik boezemt sommige mensen angst aan, omdat het heftig klinkt. Alsof je op het matje geroepen wordt.” Daarnaast communiceren sommige gemeenten dat adviesbureaus zoals de onze de burgers op kosten jagen. Als wij bezwaren succesvol indienen, moeten proceskosten betaald worden. Deze kostenpost berekenen gemeenten door aan de burger. Bangmakerij is een groot woord, maar er zijn gemeenten die burgers sterk afraden om bezwaar in te dienen of onze hulp in te schakelen.”
 

Is de angst om bezwaar te maken gegrond?

“Absoluut niet! Er is in feite niets spannends aan. Je legt uit waarom je bezwaar wilt maken tegen de WOZ-beschikking. Meer is het niet. Het punt is dat veel mensen niet weten hoe ze bezwaar moeten indienen en niet over de gewenste taxatie-technische en juridische kennis beschikken. Het ambtelijk taalgebruik schrikt mensen af. Wij hopen mensen te laten inzien dat je niet bang hoeft te zijn en dat bezwaar maken niet eng is. Ons doel is om dit proces een positieve lading te geven door te laten zien dat bezwaar maken je financieel voordeel en lastenverlaging kan opleveren. De burger heeft recht op een eerlijk belastingstelsel dat hem niet benadeelt.”


Wat zijn de voordelen van no cure no pay bedrijven ten opzichte van zelf bezwaar indienen?

“Je vergroot je slagingskans als je gebruikmaakt van onze expertise. Bij grotere zaken waar de WOZ-waarde met meer dan vijftigduizend euro is verlaagd, blijkt uit onderzoek dat de bureaus (21 procent) vaker in het gelijkgesteld worden dan particulieren (11 procent). Bij reguliere zaken is het ‘slagingspercentage’ van particulieren die zelfstandig bezwaar indienen 52 procent tegenover de 49 procent die no cure no pay bureaus scoren. No cure no pay bedrijven baseren hun verdienmodel naast proceskostenvergoedingen ook op schadevergoedingen. Jaarlijks keert de Belastingdienst gemiddeld 0,9 miljoen euro aan kostenvergoedingen uit. Circa 77,9 procent daarvan is voor proceskostenvergoeding.”
 

 

?

Manager Antonio Garcia Alanis van Previcus.

Wat maakt jullie anders dan andere adviesbureaus?

“Onze kennis en onze jarenlange ervaring. We hebben 58 mensen in dienst die   allemaal thuis zijn in de WOZ-wetgeving. Onze taxateurs zijn allemaal gespecialiseerd in een specifieke branche. Als we een opdracht binnenkrijgen, weten we precies welke persoon we daarvoor moeten inzetten. We besteden niets uit en doen alles zelf. Daarnaast borgen we onze kennis via interne trainingen en een eigen legal advice team. Deze groep houdt wetswijzigingen op het vlak van de WOZ nauwlettend in de gaten. Wanneer er een verandering plaatsvindt, zijn we daar direct van op de hoogte.”


Zitten er ook negatieve gevolgen aan bezwaar indienen?

“Nee.  Mocht uit het ingediende bezwaar blijken dat je te weinig betaalt, dan word je niet ineens zwaarder belast. Je hebt niets te verliezen. Of gemeenten een zwarte lijst hanteren met bezwaarmakers? Nee, dat is niet het geval. Deze vraag horen we steeds vaker. Vooral bouwbedrijven zijn huiverig om op zo’n ‘zwarte lijst’ te belanden en daardoor hun vergunningsaanvraag kwijt te raken. Die angst is ongegrond. Er is namelijk sprake van een geheimhoudingsplicht, zodat de privacy gewaarborgd blijft. Bezwaar indienen heeft geen negatieve gevolgen. Het is ieders recht om bezwaar in te dienen. Dat is namelijk wettelijk vastgelegd.”


Wat levert een succesvol bezwaar nu precies op?

"Als je te veel betaald hebt, krijg je het teveel betaalde bedrag met terugwerkende kracht terug. Ook betaal je de jaren erop minder belasting. Een succesvol bezwaar zorgt er namelijk voor dat je minder onroerendezaakbelasting (OZB) betaalt, maar ook bijvoorbeeld minder inkomstenbelasting, vermogensbelasting, schenkbelasting en erfbelasting hoeft af te dragen.”


Hoe werkt bezwaar maken eigenlijk?

“Je vult je persoonsgegevens in. Hiervoor moet je jouw persoonsgegevens en het aanslagbiljet bij de hand hebben. Deze brief van de gemeente ontvangen alle huishoudens aan het begin van het jaar. Als je de gewenste data hebt ingevuld, zet je je krabbel en verstuur je deze digitaal. Deze gegevens slaan we op in een dossier dat we gebruiken om bezwaar in te dienen. Deze informatie is nog vrij summier, maar voldoende om een taxatieverslag op te vragen.”


Hoe kunnen jullie consumenten helpen bij het bezwaar maken?

“De input van woningeigenaren is heel belangrijk. Als er bijvoorbeeld sprake is van schimmelvorming of geluidsoverlast dan horen we dat graag. Deze informatie is van onschatbare waarde en bruikbaar voor een aanvullend bezwaarschrift. Deze extra bewijslast kan eenvoudig digitaal aangeleverd worden. Hoe meer informatie, des te beter wij ons werk kunnen doen. Dit nemen wij mee naar de hoorzitting waar het dossier behandeld wordt. Dan komen deze punten uitgebreid aan bod.”


Hoe lang duurt het voordat je het teveel betaalde geld krijgt?

“Dat is moeilijk te zeggen, omdat dit per gemeente verschilt. Als er in mei een hoorzitting is geweest en de uitspraak is dat de WOZ-beschikking te hoog is, kan het tot november duren voordat het bedrag wordt uitgekeerd. Gemeenten hebben tot 31 december de mogelijkheid om een uitspraak op het bezwaar te doen. Dit is een lang traject en het kan tot wel een kalenderjaar duren voordat je het teveel betaalde geldbedrag terugkrijgt.”


Klopt het dat bezwaar maken gratis is?

“Ja. Je hoeft nooit te betalen, omdat wij alle bureaukosten op ons nemen. Mocht je te hoog zijn ingeschaald, krijg je geld terug en betaal je de komende jaren minder belasting. Het gaat niet om een paar tientjes. Een te hoge WOZ-waarde kan jaarlijks honderden euro’s schelen. Mocht je bezwaar niet geaccepteerd worden, dan weet je in elk geval waar je aan toe bent. Je hebt duidelijkheid en weet dat je woning niet te hoog in ingeschat. Gemoedsrust is onbetaalbaar.”


Zijn er specifieke gemeenten waar de slagingskans het hoogst is?

“We kunnen geen gemeenten noemen waar je slagingskans het hoogst of juist het laagst is. Wat wel vaak het geval is, is dat kleinere gemeenten het beter doen op het gebied van WOZ-beschikkingen. Kleine dorpskernen hebben hun zaakjes vaak op orde, omdat ze weten wie de bewoners zijn en wat de staat van het huis is. In grotere steden is dit dus niet het geval, dus is je slagingskans daar over het algemeen groter als je WOZ-bezwaar indient.”


Wat zou je graag anders zien op het gebied van de WOZ-wet?

“Het zou eigenlijk heel normaal moeten zijn dat je ook je WOZ-beschikking een keer naloopt. Je moet ook elk jaar de belastingaangifte controleren. Het nalopen van je WOZ-waarde zou daar eigenlijk een vast onderdeel van moeten worden. Dat hoeft niet jaarlijks, maar het zou wel goed zijn als men zich er van bewust is ook de waardebepaling van je woning een keer in de zoveel tijd even onder de loep te nemen.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking kan je financieel voordeel opleveren.

Vastelastenbond groot voorstander van bezwaar maken WOZ-beschikking

Maandag 21 maart 2022 07:29

‌De Vastelastenbond heeft de handen ineengeslagen met adviesbureau Previcus om consumenten te helpen bij het bezwaar maken tegen hun WOZ-beschikking. Omdat gemeenten de WOZ-waarde te hoog kunne...

Lees meer
De Vastelastenbond en Previcus helpen je met bezwaar maken tegen je WOZ-waarde.

Dit zijn de negen meest gestelde vragen over de WOZ

Woensdag 19 januari 2022 10:11

Veel gemeenten bepalen de WOZ-waarde van woningen op basis van schattingen. Regelmatig kloppen deze aannames niet, waardoor woning- en vastgoedeigenaren ten onrechte teveel belasting betalen. Je k...

Lees meer
Door succesvol bezwaar te maken tegen je WOZ kun je belastingverlaging krijgen.

Waarom bezwaar maken tegen je WOZ-waarde altijd de moeite waard is

Donderdag 04 november 2021 08:54

Veel gemeenten schatten de WOZ-waarde te hoog in, waardoor woning- en vastgoedeigenaren ten onrechte teveel belasting betalen. Het is echter mogelijk om bezwaar te maken tegen deze inschatting. ...

Lees meer
WOZ-waarde afgelopen jaar 7% hoger. Dat blijkt uit cijfers van het CBS

Ook WOZ-waarde op recordhoogte

Donderdag 30 september 2021 08:59

‌De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in ons land was op 1 januari van dit jaar 290.000 euro. Dat is 7 procent meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. Wel nam de gemiddelde WO...

Lees meer