Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Ontdek of een warmtepomp zin heeft met de 50-graden-test

Dinsdag 25 oktober 2022 15:00Frank van de Ven
Door de 50-graden-test uit te voeren, krijg je snel duidelijkheid of een warmtepomp voor jouw woning geschikt is.

Door de 50-graden-test uit te voeren, krijg je snel duidelijkheid of een warmtepomp voor jouw woning geschikt is.

Met de hoge energierekening in het achterhoofd denken steeds meer mensen na over een warmtepomp. Zo'n systeem is echter niet voor elke woning geschikt. Gelukkig kun je gemakkelijk zelf ontdekken of de aanschaf van zo’n energiebesparende maatregel zinvol is voor jouw specifieke situatie. Door de 50-graden-test uit te voeren, krijg je snel duidelijkheid. 

De stijgende gasprijzen hebben de warmtepomp weer op de kaart gezet. Zo’n apparaat is zoals gezegd niet voor elke woning geschikt. Zo moeten huizen aan een aantal voorwaarden voldoen. Een woning moet bijvoorbeeld goed geïsoleerd zijn én geschikt zijn voor lage temperatuur verwarming. 
 
Een warmtepomp werkt in tegenstelling tot een cv-ketel met een lage aanvoertemperatuur. Bij cv-ketels staat de aanvoertemperatuur vaak ingesteld tussen de 70 en 80 graden. Bij een warmtepomp is dit maximaal 55 graden. De 50-graden-test is een goede manier om te kijken of jouw huis klaar is voor een warmtepomp.  
 

Waarom je de 50-graden-test moet kiezen

Met de 50-graden-test kun je zelf ontdekken of een warmtepomp wat voor jou is. Je bespaart er een hoop tijd mee en krijgt dus snel duidelijkheid. Zo hoef je bijvoorbeeld geen expert in te schakelen of lang te wachten op een adviesgesprek. Op voorhand weet jij waar je aan toe bent met deze eenvoudige proef. Dit wijst de 50-graden-test uit:
 
  • Hoe goed is jouw woning geïsoleerd? 
    Je komt te weten of jouw woning voldoende geïsoleerd is om te verwarmen met een warmtepomp.
  • Hoe is de staat van jouw oude cv-ketel? 
    Is jouw cv-ketel aan vervanging toe en kun je al overstappen op een warmtepomp?
  • Is jouw huis klaar voor verduurzaming? 
    Je ontdekt of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp.
Deze verwarmingstest is helaas niet uitvoerbaar als je een vr-ketel of stadsverwarming hebt. Een vr-ketel is namelijk niet geschikt om te verwarmen met een lage temperatuur. Bij stadsverwarming kun je niet zelf de temperatuur aanpassen van de warmte die in jouw woning komt. 
 

Zo werkt de 50-graden-test

Tijdens de 50-graden-test, ook wel verwarmingstest genoemd, verlaag je de temperatuur van de cv-ketel naar 50 graden, in plaats van de normale 70 of 80 graden. Je stelt dan zelf de cv-ketel in op 50 graden.

Het is ontzettend belangrijk dat je alleen de temperatuur van het verwarmingswater – dus niet van het tapwater – verlaagt. De temperatuur van deze waterstromen uit de kraan en douche moet altijd ingesteld zijn op minimaal 60 graden om legionella te voorkomen. 
 

Test tijdens stookseizoen

Voer de 50-graden-test minimaal twee weken in de wintermaanden uit wanneer de temperatuur tussen de 4 en 10 graden ligt. Hoe langer je de test in het stookseizoen uitvoert des te beter je resultaten. Het is heel belangrijk dat je tijdens de test geen bijverwarming zoals een airco of open haard gebruikt. Deze hulpmiddelen kunnen de uitslag van je test beïnvloeden. Je wilt onderzoeken of je normale centrale verwarming de woning goed verwarmt met lage temperatuurverwarming.  
 
De testperiode is een goede manier om te ervaren wat verwarmen met een lage temperatuur in jouw woning oplevert. Je ontdekt of jouw woning goed geïsoleerd is en of jouw afgiftesysteem geschikt is voor verwarmen met lage temperaturen. Het verwarmen van je woning met een lagere temperatuurverwarming kost meer tijd. Zet de thermostaat daarom ‘s nachts niet lager dan 17 of 18 graden.
 

Tijd voor een warmtepomp?

Als je de 50-graden-test minimaal twee weken hebt uitgevoerd, wordt het tijd om de balans op te maken. Als de woning tijdens de testperiode nog behaaglijk blijft, is de test geslaagd. Dit betekent dat de woning geschikt is voor een hybride warmtepomp. Mocht je de aanschaf van een warmtepomp overwegen, onderzoek dan eerst goed of de kosten opwegen tegen de baten.

Merk je tijdens de test wel een duidelijk verschil in temperatuur en voelt jouw woning niet meer zo aangenaam aan als je had gewild? Dan is jouw huis nog niet geschikt voor een hybride warmtepomp. In dat geval is het verstandiger om andere energiebesparende maatregelen te treffen. Zo kun je door je woning te isoleren, de warmte in huis houden. 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Willem

Mijn gasverbruik is erg laag, gemiddeld 150m3 per jaar. Toch moet ik over naar een warmtepomp. Overal zie je mooie berekeningen over gemiddelde besparingen. Maar velen zijn niet gemiddeld.

Volgens mij is het voor mij het beste mijn ketel uit 2015 vroegtijdig te vervangen in 2025.

Een warmtepomp is absoluut niet lonend. Toch?

Maandag 01 mei 2023 19:52

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 02 mei 2023 08:53
Een warmtepomp is in sommige situaties zeker lonend. Het is wel belangrijk dat een woning goed geïsoleerd is en berekend is op de plaatsing van een warmtepomp.

P.N.Dekker

Je wordt door de 50°C test wel op een verkeerd been gezet!

Krijg je je woning hier niet comfortabel warm mee dan wordt geadviseerd GEEN hybride warmtepomp te nemen!

Ik sta nog steeds in dubio als 65°C stoker!

Een goede vriend heeft sinds 2 jaar een Remeha ketel met Elga Ace 4kw Hybridepomp. Zijn huis uit 1950 is 2x mijn huis met Elabel D.. Aanvoertemp. staat op 60°C en hij haald een goede besparing tov voorgaande jaren...stookt op 20°C

Hoezo dat kan niet?


Maandag 27 februari 2023 17:45

peter

In aanvulling op mijn eerdere bericht:
Google eens op "koevlaas formule" succesvolle methode om naar een warmte pomp te gaan.
Ik heb hier totaal geen belang bij.

Donderdag 27 oktober 2022 18:37

Peter

Geachtte Vastelasten bond,

Nou verwacht ik van jullie dat je mensen juist uit de problemen helpt. Maar met die 50 graden test breng je juist mensen in de problemen. Waarom zeg ik dit?
Omdat zo'n lage aanvoer temperatuur in sommige installaties helemaal niet kan. Dat kan aan de ketel liggen of aan de thermostaat of aan het afgifte systeem. In het ergste geval gaat het verbruik zelfs omhoog. En het huis word niet warm meer. Terwijl met een paar kleine aanpassingen dit huis misschien wel volledig warmtepomp klaar is. Deze test zegt dus helemaal niets in sommige huizen.

De opmerking om je water temperatuur te verlagen omdat een instelling als 70 graden veel te hoog is slaat ook kant nog wal. De meeste installaties regelen deze temperatuur al zelf terug. Heel veel huizen worden al vanzelf verwarmd met water van 55 graden.

Ik snap dan ook niet dat jullie deze onzin zomaar van het internet afhalen en op jullie site plaatsen.

Hopend dat jullie voldoende ballen hebben om dit artikel te rectificeren.
De hele installatie wereld lacht zich rot en zit nu al uit te rekenen hoeveel extra inkomsten ze krijgen van mensen die hun huis net meer warm krijgen.

Donderdag 27 oktober 2022 18:14

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 28 oktober 2022 08:48
Dank voor deze reactie. We waarderen kritiek. In het artikel staat nergens vermeld dat "...een instelling als 70 graden veel te hoog" is. We hebben ook uitgelegd in welke situaties de test niet werkt (vr-ketel of stadsverwarming).

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) hoopt door de overstapboete te verhogen het voor energieleveranciers weer aantrekkelijk te maken om meerjarige contracten aan te bieden.

Opzegvergoeding overstap energiecontract volgend jaar fors duurder

Dinsdag 25 oktober 2022 09:33

Vanaf 1 januari wordt de overstap naar een goedkopere energieleverancier - waardoor een lopend contract opengebroken moet worden - een stuk duurder. Toezichthouder Autoriteit Consument en M...

Lees meer
In dit blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over het jaarcontract bij Gewoon Energie. Ook leggen we uit wat we nu voor onze klanten doen.

Dit zijn alle meest gestelde vragen over het jaarcontract van de Vastelastenbond

Vrijdag 21 oktober 2022 13:09

‌Hoewel het aanbod jaarcontracten op is, komen er nog steeds veel vragen binnen over het energiecontract dat je via de Vastelastenbond bij Gewoon Energie kon afsluiten. In dit blog beantwoorden w...

Lees meer
Het Customer Care team van de Vastelastenbond krijgt dagelijks talloze telefoontjes binnen over het aangekondigde prijsplafond.

‘De energiecrisis heeft onze bewustwording over ons energieverbruik vergroot en dat is positief’

Maandag 17 oktober 2022 09:21

‌ De energiecrisis is zo uit de hand gelopen dat de overheid volgend jaar 23,5 miljard euro investeert in compensatiemaatregelen. De komst van een prijsplafond moet de grootste klappen opvan...

Lees meer
Bezitters van warmtepompen die recent een nieuw energiecontract afsloten, zijn ruim 700 euro meer kwijt dan huishoudens die hun woning verwarmen met gas.

Voordeel warmtepomp bij invoering prijsplafond gering

Donderdag 06 oktober 2022 11:56

‌Het prijsplafond dat volgend jaar van kracht gaat, levert eigenaren van warmtepompen weinig voordeel op blijkt uit onderzoek. Berekeningen van een vergelijkingssite wijzen uit dat je met een w...

Lees meer