Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Op kamers? Wij helpen je de goede (studie)richting op

Donderdag 02 juni 2022 08:03Frank van de Ven
Door op jezelf te wonen, leer je pas echt goed hoe je zorgvuldig met geld moet omgaan.

Door op jezelf te wonen, leer je pas echt goed hoe je zorgvuldig met geld moet omgaan.

Hoewel steeds meer studenten thuis blijven wonen, gaat een kwart toch binnen twaalf maanden na aanvang van hun studie op zichzelf wonen. Dat is handiger qua reistijd én goed voor je zelfstandigheid. Wat kost op jezelf wonen nu eigenlijk? In dit blog leggen we uit wat je gemiddeld kwijt bent als je op jezelf gaat wonen.
 
Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat de meeste studenten hun vaste lasten, zoals huur, verzekeringen en studiespullen zelf betalen. Er is sinds 2017 echter wel een daling gaande. Zo betaalde in 2017 nog 81 procent van de uitwonende studenten zelf de huur en dat is nu 'slechts' 68 procent. Een uitwonende student is gemiddeld 1.041 euro kwijt aan vaste maandelijkse lasten.

Het bedrag van 1.041 euro is zoals gezegd een gemiddelde. De maandelijkse kosten variëren van 800 tot 1.400 euro. Ruim de helft van de ouders (68 procent) geeft financiële ondersteuning. Dat is een fikse stijging ten opzichte van 2017 want toen ontving nog 58 procent van de studenten geld van hun ouders. Gemiddeld krijgen studenten maandelijks 200 euro van hun ouders.


Maandlasten op een rij

Die 200 euro per maand is zeer welkom want studeren is erg duur. Door op jezelf te wonen, leer je pas echt goed hoe je zorgvuldig met geld moet omgaan. Er komt heel wat bij kijken want naast geld apart zetten voor leuke dingen zoals uitgaan en terrasjes pikken, zijn er nog veel meer zaken die je geld kosten. We zetten deze kosten voor je op een rij zodat je niet al te veel maand overhoudt als je geld op is.

De meeste studenten huren particulier. Afhankelijk van de regio en stad waarin je huurt, kun je verwachten dat de huurprijs ligt tussen de 300 en 600 euro per maand. Kosten waarmee je te maken hebt, zijn gemeentelijke woonlasten zoals afvalstoffenheffing, waterschapsbelasting en rioolheffing. Dat is afhankelijk van in welke gemeente te woont.
 
Maandelijkse vaste lasten student 2022
Wat
Bedrag
Studiekosten/collegegeld
€ 200,-
Studieboeken etc.
€ 49,-
Huur studentenkamer/appartement
€ 460,-
Boodschappen
€ 173,-
Zorgverzekering
€ 115,-
Inboedelverzekering
€ 14,-
Vervoer (extra kosten naar OV-kaart)
€ 72,-
Sportabonnement
€ 30,-
Uitgaan
€ 89,-
Kleding en schoenen
€ 80,-
Internet, TV en Bellen
€ 17,-
Totaal
€ 1.299,-
* Deze tabel is een momentopname. Aan deze gegevens kunnen geen rechten ontleend worden.

De huur, het collegegeld en boodschappen zijn natuurlijk essentieel. Maar een zorgverzekering is ook een maandlast waar je niet onderuit komt. Het afsluiten van een inboedelverzekering kan het overwegen waard zijn. Kies wel voor een buitenhuisdekking, zodat je laptop en smartphone ook onderweg en op andere plekken verzekerd zijn.

Verzekeringen | Wat is handig? 


1. Pas je autoverzekering aan
Als je kind tijdens zijn of haar studietijd vaker de auto meeneemt, moet hij of zij aangetekend worden als regelmatige bestuurder. Als de student nog geen 24 jaar oud is kunnen verzekeraars een hogere premie vragen. Bij een schade kan er een hoger eigen risico gelden voor jonge bestuurders. Een voordeel van het verzekeren op naam van de kinderen is dat ze zelf ook schadevrije jaren opbouwen. Daarnaast gaat het niet ten koste van jouw schadevrije jaren als je zoon of dochter door onervarenheid schade aanricht. 
 
2. Inboedelverzekering
Naast de huur, kosten van de studie en boodschappen is het ook verstandig om verzekeringen af te sluiten. Schat voor het afsluiten van een inboedelverzekering de waarde van de bezittingen in en regel een inboedelverzekering. Controleer altijd de polisvoorwaarden en de dekking want dit verschilt vaak per verzekeraar. Zo heb je voor je laptop vaak een extra dekking nodig.
 
2. Controleer de opstalverzekering
Als je een kamer gaat huren, moet je even checken of de verhuurder een opstalverzekering heeft afgesloten of dat je dit zelf moet regelen.
 
3. Polissen controleren aansprakelijkheid en rechtsbijstand
Ook hiervoor geldt dat je de huidige polis goed onder de loep moet nemen. Uitwonende studenten zijn vaak niet of soms tot een bepaalde leeftijd meeverzekerd bij de ouders.
 
4. Check je reisverzekering
Een reisverzekering vraagt extra aandacht. Het is helemaal afhankelijk van de polisvoorwaarden van je verzekering. Uitwonende studenten zijn vaak niet of soms tot een bepaalde leeftijd meeverzekerd. Het is als student wel slim om voor een doorlopende reisverzekering te kiezen. Zo is de student tijdens dat spontane stedentripje of dat fesival in het buitenland goed verzekerd.
 
5. Vraag zorgtoeslag aan
De meeste studenten kunnen zorgtoeslag aanvragen. Dit kan maximaal 72 euro per maand opleveren. Let op! Zorg ervoor dat je deze aanvraag zorgvuldig uitvoert en niet te veel op je rekening gestort krijgt. Je wilt niet ineens het bericht krijgen dat je de 'teveel ontvangen toeslag' moet terugbetalen!
 
Meer advies nodig? Neem contact met ons op!
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Na je verhuizing ben je verplicht om jezelf binnen vijf dagen bij je nieuwe gemeente in te schrijven.

Verkassen? Laat je niet verrassen met deze verhuistips!

Woensdag 25 mei 2022 08:13

Gemiddeld verhuis je acht keer in je leven. Bij elke verhuizing heb je te maken met een groot aantal regelzaken. Je maandlasten passen zich aan je nieuwe omgeving aan. Als je groter - of juist kleiner...

Lees meer
Als je op vakantie gaat, is een reisverzekering afsluiten erg belangrijk.

Opgeruimd op vakantie: laat je woning netjes achter

Maandag 30 mei 2022 08:29

‌Op vakantie gaan, is leuk maar soms ook stressvol. Heb ik het gas nu uitgezet en is de deur goed afgesloten? Deze vragen wil jij jezelf niet stellen als je na een lange rit op de camping aankom...

Lees meer
Een goede reisverzekering dekt gemaakte onkosten en geeft de garantie dat het goed komt.

Welke reisverzekering dekt kosten gevlogen portemonnee?

Woensdag 04 mei 2022 08:33

Een reisverzekering zorgt ervoor dat jij ondanks pech en diefstal lekker van je vakantie kunt genieten. Een goede verzekering dekt gemaakte onkosten en geeft je de garantie dat het goed komt. Ondert...

Lees meer
Bijna zeventig procent van de huurders heeft geen ORV blijkt uit onderzoek. Dat vindt de Vastelastenbond een zorgelijke ontwikkeling.

Overlijdensrisico- verzekering huurders voorkomt veel ellende

Vrijdag 15 april 2022 10:11

‌ Scildon introduceert speciaal voor huurders een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Met deze huurverzekering worden nabestaanden maximaal tien jaar voorzien van een maandelijkse uitkering ...

Lees meer