Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

PERSBERICHT: Onderzoek Vastelastenbond: Bijna helft energieleveranciers verhoogt vaste leveringskosten

Maandag 14 augustus 2023 06:55Frank van de Ven
Grotere energiebedrijven als ENGIE en OXXIO hebben honderdduizenden klanten en door deze prijsverhoging heeft dat veel effect op de omzet en winst van deze leveranciers.

Grotere energiebedrijven als ENGIE en OXXIO hebben honderdduizenden klanten en door deze prijsverhoging heeft dat veel effect op de omzet en winst van deze leveranciers.

De variabele energietarieven dalen, maar de vaste leveringskosten stijgen bij bijna de helft van de tien onderzochte energieleveranciers. Bij deze energieleveranciers stijgt de energierekening gemiddeld met zo’n 40 euro per jaar. De vaste leveringskosten van variabele energiecontracten zijn – net als de tarieven – aan verandering onderhevig en mogen elk moment aangepast worden. Deze administratieve kosten betalen consumenten maandelijks voor hun energieverbruik. Grotere energiebedrijven als ENGIE en OXXIO hebben honderdduizenden klanten en door deze prijsverhoging heeft dat effect op de omzet en winst van deze leveranciers. 
 
De Vastelastenbond onderzocht de leveringskosten van energieleveranciers en ontdekte prijsstijgingen. ENGIE is van 6,79 euro naar 8,81 euro gegaan. Op jaarbasis betalen klanten van deze energieleverancier 48,48 euro meer. Delta verhoogde het vaste leveringstarief van 6,28 euro naar 6,55 euro. Per jaar zijn klanten 6,48 euro meer kwijt voor de vaste leveringskosten. OXXIO ging van 4,99 naar 5,99 euro (klanten betalen jaarlijks 24 euro meer voor deze kosten). Consumenten betalen in feite twee keer leveringskosten: één keer voor stroom en één keer voor gas. 

De zes overige energiebedrijven hebben geen wijzigingen doorgevoerd. Opvallend is dat deze tariefverhogingen afgelopen maand zijn ingegaan. In juni waren de vaste leveringskosten lager. Uitzondering is United Consumers. Deze partij koos er juist om de kosten voor vastrecht te verlagen. In plaats van 12 euro betalen klanten nu 9,1 euro en dat betekent dat klanten jaarlijks bijna 70 euro minder hoeven te betalen voor deze kosten. Ondanks deze prijsverlaging zijn de vastrechtkosten van United Consumers nog steeds de hoogste van alle energieleveranciers.
 

Energiekosten

Het is in de zoektocht naar een nieuw energiecontract verstandig om niet alleen naar het laagste tarief per kuub en kilowattuur te kijken, maar ook naar de vaste leveringskosten. “Het kan zijn dat een energieleverancier een laag energietarief heeft, maar wel hoge leveringskosten hanteert. Neem dat mee in een beslissing”, adviseert directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.
 
Hoewel de inkoopprijzen voor energie laag liggen, is dat niet bij elke leverancier zichtbaar. De tarieven voor stroom liggen allemaal (net) onder het prijsplafond. De variabele tarieven voor gas liggen op twee uitzonderingen na allemaal onder prijsplafond. Alleen Eneco en OXXIO bieden tarieven aan die hoger liggen dan het prijsplafond. Voor een kuub gas betaal je bij Eneco 1,50 euro en bij OXXIO ben je voor je voor dezelfde hoeveelheid 1,49 euro kwijt.
 

Jaarcontract

Het prijsplafond duwt de kosten naar beneden tot 1,45 euro. “OXXIO en Eneco spannen de kroon qua kosten. Deze energieleveranciers hebben een hoge gasprijs én hoge vaste leveringskosten”, stelt Wolfert. “Het is belangrijk om goed te kijken naar alle kosten die bij een energiecontract komen. Met de wintermaanden en de dreiging van een lege gasopslag in het vooruitzicht is de overstap naar een jaarcontract met vaste energietarieven aan te raden.”
 
Energieleveranciers bieden de hoogste loyaliteitsbonussen (een beloning voor consumenten die hun contract uitzitten) bij jaarcontracten. Ook liggen de tarieven van deze contracten lager dan de prijzen van meerjarencontracten, verduidelijkt Wolfert.
Rectificatie: Budget Energie heeft de vaste leveringstarieven niet verhoogd. In een eerder persbericht werd dit vermeld, maar dit is niet het geval.  
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Een staking van Australische werknemers van Chevron en Woodside Energy kan de export van vloeibaar gas bemoeilijken.

Onrust in Australië zorgt voor stijging gasprijs. Ongunstig vooruitzicht wintermaanden?

Donderdag 10 augustus 2023 09:57

‌De marktprijs voor gas schoot woensdagmiddag omhoog. Op de Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs met meer dan een derde tot ruim 43 euro per megawattuur. Dat is het hoogste niveau sinds mei. De ...

Lees meer
Het bijstaan van bewindvoerders is een no-brainer voor directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Mensen die onder bewind staan, hebben onze hulp het hardst nodig.

Vastelastenbond slaat handen ineen met bewindvoerders

Woensdag 09 augustus 2023 10:11

‌‌De Vastelastenbond zoekt de samenwerking met bewindvoerders op om onder bewind gestelde mensen aan een goed energiecontract te helpen. Het zoeken naar een goed contract met goede, gun...

Lees meer
Eneco moet 2,4 miljoen euro terugbetalen, omdat dit bedrag ten onterechte was verdiend door een verzwegen typfout bij een beursorder. Een woordvoerder van het energiebedrijf laat weten dat het om een

Foutje bedankt! Eneco moet miljoenen terugbetalen door ‘typfout’

Donderdag 03 augustus 2023 16:52

‌Eneco moet 2,4 miljoen euro terugbetalen, omdat dit bedrag ten onterechte was verdiend door een verzwegen typfout bij een beursorder. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) onde...

Lees meer
Netbeheerder Alliander geeft aan dat er 3.300 klachten over de teruglevering van zonnestroom binnenkwamen dit jaar.

Netbeheerder Alliander overspoeld door klachtenregen over zonnestroom

Donderdag 03 augustus 2023 09:35

‌Naast bedrijven hebben ook consumenten last van een niet goed werkende energietransitie. Dat houdt in mensen hun opgewekte zonnestroom tijdelijk niet kunnen terugleveren aan het stroomnet. Net...

Lees meer