Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Onrust in Australië zorgt voor stijging gasprijs. Ongunstig vooruitzicht wintermaanden?

Donderdag 10 augustus 2023 09:57Frank van de Ven
Een staking van Australische werknemers van Chevron en Woodside Energy kan de export van vloeibaar gas bemoeilijken.

Een staking van Australische werknemers van Chevron en Woodside Energy kan de export van vloeibaar gas bemoeilijken.

De marktprijs voor gas schoot woensdagmiddag omhoog. Op de Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs met meer dan een derde tot ruim 43 euro per megawattuur. Dat is het hoogste niveau sinds mei. De oorzaak van deze stijging is te wijten aan een dreigende staking in Australië.
 
Een staking van Australische werknemers van Chevron en Woodside Energy kan de export van vloeibaar gas bemoeilijken. Door die onzekerheid vloog de gasprijs omhoog en moest in plaats van 31 euro circa 43 euro per megawattuur betaald worden.

Als de voorraad Australisch vloeibaar gas slinkt, moet er naar alternatieven voor deze gasleverancier gezocht worden en dat heeft een prijsopdrijvend effect. Australië is één van de grootste leveranciers van vloeibaar gas ter wereld. Noorwegen is sinds het wegvallen van Rusland de belangrijkste leverancier van veel Europese landen.
Nu het rommelt in Australië en er langdurige onderhoudswerkzaamheden bij Noorse gasinstallaties zijn ingepland, zorgt dat voor onrust.
 

Gasvoorraden vol

De gasprijs daalde maandenlang. Begin dit jaar werd nog 80 euro voor een megawattuur betaald, terwijl er in augustus vorig jaar zelfs prijspieken van meer dan 300 euro bereikt werden. De zorg bestond in die periode een jaar geleden of er voldoende gas beschikbaar zou zijn voor de winter, omdat Rusland minder leverde. Om onder de afhankelijkheid van Rusland als gasleverancier uit te komen, werd er naar alternatieven gezocht. Er werd alles aan gedaan om de gasvoorraden aan te vullen en dat lukte.

De winter was echter zacht en de vergrote bewustwording van consumenten en bedrijven zorgden voor volle gasopslagen. Het gevolg was dat de marktprijs veel lager werd dan vorig jaar. Uiteindelijk werken marktprijzen vertraagd door in de prijzen die consumenten en bedrijven betalen aan energieleveranciers.
 

Verbruik monitoren

Hoewel energie nu veel goedkoper is dan vorig najaar, betekent dit niet dat de crisis geweken is volgens E.ON. Het Duitse moederbedrijf van Essent en Energiedirect denkt dat de prijzen in de winter zomaar weer flink omhoog kunnen schieten. Bestuurder Leonhard Birnbaum roept consumenten en bedrijven op om voorzichtig om te blijven gaan met hun energieverbruik.
 
De energiecrisis is volgens de E.ON-bestuurder nog niet voorbij: "Energieprijzen kunnen deze winter opnieuw pieken als de gasvoorraad sneller opraakt dan verwacht, in combinatie met een koude winter."


Gevolgen koude winter

De boodschap van Birnbaum sluit aan op de visie van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Het agentschap liet in een vorige maand verschenen rapport weten dat spanningen op de markt makkelijk kunnen toenemen als het een koude winter wordt.

Het is verstandig om met het oog op de aankomende winter voor een vast energiecontract te kiezen. Zo weet je zeker dat je niet met oplopende variabele kosten te maken hebt. In dit blog lees je hoe je in tien stappen een goed, voordelig en betrouwbaar contract met vaste tarieven kiest. Heb je geen tijd of zin om zelf op zoek te gaan naar een energiecontract, dan kun je ook contact opnemen met onze adviseurs. Uiteraard geheel vrijblijvend! 
 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Het bijstaan van bewindvoerders is een no-brainer voor directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Mensen die onder bewind staan, hebben onze hulp het hardst nodig.

Vastelastenbond slaat handen ineen met bewindvoerders

Woensdag 09 augustus 2023 10:11

‌‌De Vastelastenbond zoekt de samenwerking met bewindvoerders op om onder bewind gestelde mensen aan een goed energiecontract te helpen. Het zoeken naar een goed contract met goede, gun...

Lees meer
Eneco moet 2,4 miljoen euro terugbetalen, omdat dit bedrag ten onterechte was verdiend door een verzwegen typfout bij een beursorder. Een woordvoerder van het energiebedrijf laat weten dat het om een

Foutje bedankt! Eneco moet miljoenen terugbetalen door ‘typfout’

Donderdag 03 augustus 2023 16:52

‌Eneco moet 2,4 miljoen euro terugbetalen, omdat dit bedrag ten onterechte was verdiend door een verzwegen typfout bij een beursorder. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) onde...

Lees meer
Netbeheerder Alliander geeft aan dat er 3.300 klachten over de teruglevering van zonnestroom binnenkwamen dit jaar.

Netbeheerder Alliander overspoeld door klachtenregen over zonnestroom

Donderdag 03 augustus 2023 09:35

‌Naast bedrijven hebben ook consumenten last van een niet goed werkende energietransitie. Dat houdt in mensen hun opgewekte zonnestroom tijdelijk niet kunnen terugleveren aan het stroomnet. Net...

Lees meer
De interesse in lng ebt weg, maar de kans is groot dat dit verandert als de wintermaanden aanbreken.

Interesse in invoer lng gigantisch gekelderd

Woensdag 02 augustus 2023 09:26

‌De Europese invoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) is tot het laagste niveau sinds november 2021 gezakt. Vorig jaar steeg de gasimport nog enorm, omdat Rusland de gaskraan naar Europa stee...

Lees meer