Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energieleverancier failliet?

Woensdag 29 september 2021 10:55Margot Boesveld
Energieleverancier failliet? Hoe weet je dat en wat moet je doen als je energieleverancier failliet gaat?

Energieleverancier failliet? Hoe weet je dat en wat moet je doen als je energieleverancier failliet gaat?

‌Er gebeurt veel in de energiemarkt. De Vastelastenbond ontvangt veel vragen over mogelijke faillissementen van energieleveranciers. Hoe weet je of jouw energieleverancier failliet kan gaan? En wat kun je doen als dat gebeurt? We geven antwoord op de meest gestelde vragen.

Hoe weet ik of mijn energieleverancier financieel stabiel is?

Dat kun je te weten komen door de jaarcijfers te bekijken. Daar wordt onder passiva vermeld wat het eigen vermogen is. Door het eigen vermogen te delen door het totale vermogen kun je de solvabiliteit berekenen. Dat zegt in hoeverre een energieleverancier in staat is om eventuele schulden en openstaande rekeningen te kunnen voldoen. Hoe lager dat getal, des te slechter de energieleverancier ervoor staat. De Vastelastenbond heeft een onderzoek gedaan naar deze solvabiliteit.

Mijn energieleverancier is failliet. Wat gebeurt er nu?

Iedereen die bij de leverancier in kwestie is aangesloten, wordt meteen overgezet naar een andere energieleverancier. Je komt dus niet zonder stroom te zitten. Je blijft twintig dagen bij de nieuwe leverancier aangesloten om de energielevering te verzekeren. Daarna kun je zelf een nieuwe leverancier kiezen.

Wat is de financiële schade bij het faillissement van mijn energieleverancier?

Een faillissement zorgt voor de hoogste schade als de energieleverancier in oktober failliet gaat. Dat komt omdat je het hele jaar door hetzelfde voorschot betaalt. In de periode dat je minder energie verbruikt, bouw je dus een ‘buffer op voor de wintermaanden’. Dit is je schade:

  • Je bent één betaald maandvoorschot kwijt;
  • Je cashback of welkomstkorting wordt niet meer uitbetaald;
  • Je verliest het opgebouwde tegoed van je jaarrekening;
  • Je verliest je rechten op tarieven en voorwaarden, omdat die komen te vervallen.

Wat kun je doen bij faillisement leverancier?

Als consument kun je een aantal dingen doen. Kies voor een energieleverancier die onderdeel is van een grotere moederorganisatie, want zo heb je meer zekerheid. Je kunt tijdelijk vragen om je voorschot te verlagen. Stop in ieder geval nooit met betalen, omdat je vermoedt dat je energieleverancier in de problemen zit. Door je betalingen stop te zetten, loop je namelijk het risico dat er een incassoprocedure wordt gestart. Als dat het geval is, ben je uiteindelijk meer geld kwijt.

Heb je vragen? Neem even contact op met de Vastelastenbond. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

harry Duerinck

Bij nader inzien heb ik toch een vraag over het tijdsverloop
Op 15 october is aangekaart dat eneco welkom energy wilde overnemen en is de arm gevraagd om toestemming
En plots komt de ACM met de mededeling dat de vergunning van welkom energie is ingetrokken in plaats van de mededeling dat welkom energie is overgenomen door eneco
Dit riekt mijns inziens naar mogelijk frauduleus handelen van ACM en ik zou willen dat de schrijvende pers eens uitzoekt bij WELKOM ENERGIE hoe dat zo gelopen is
Ik vertrouw dit hele zaakje niet

Donderdag 28 oktober 2021 22:59

Kees Meijer

Vanmorgen hoorde ik dat Welkom energie per 1 november stopt met leveren en dat ENECO het klanten bestand overneemt.
Is dit nu omdat Welkom energie failliet is ?
2e vraag door overname blijven de bestaande contracten en prijsafspraak in stand of moet je je schikken aan het voorstel wat de nieuwe leverancier vraagt?

Woensdag 27 oktober 2021 15:35

Dick

Mijn 3-jarig contract met de energieleverancier loopt van januari t/m december. In juli jl. heb ik 14 zonnepanelen 330Wp geplaatst. Ik heb de energieleverancier 2dagen na het plaatsen gevraagd het maandelijkse voorschot per augustus (voorschot september) voor de resterende 4 maanden aan te passen op een redelijk (behoudend) te verwachten productie kWh en ook om een extra aanpassing voor de voorschotten vanaf januari 2022 . Helaas was de energieleverancier slechts bereid het maandelijkse voorshot met 25 euro aan te passen en geen rekening te houden met reeds betaalde en door mij verhoogde voorschotbedragen. Ik moest me over 2 maanden maar weer melden, dan zou een beter zicht zijn op de werkelijke productie. Na afloop van de twee maanden was de de energieleverancier na aandringen bereid het voorschot nog iets te verlagen met 16 euro naar totaal 41 euro per maand. Ik heb een klacht bij de energieleverancier ingediend en voorgerekend dat ik eind december door de onwil van deze leverancier meer dan 25% teveel voorschot betaald zal hebben voor 2021. Ik heb ernstig het vermoeden dat de leverancier problemen heeft met zijn solvabiliteit en verwacht geen snelle oplossing. De afrekening volgt pas eind januari. Mijn vraag is of ik zelfstandig het maandbedrag kan verlagen? M.a.w. de incasso stopzetten/ storneren en maandelijks een redelijk bedrag overmaken als voorschot voor de maanden oktober t/m december en voor januari en februari 2022?

Vrijdag 08 oktober 2021 00:57

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De waarde van een woning stijgt als er geïsoleerd wordt en nog meer energiebesparende maatregelen doorgevoerd worden.

Duurzame huizen verkopen sneller

Dinsdag 05 oktober 2021 08:38

‌Uit onderzoek van makelaarsvereniging NVM blijkt dat je je huis sneller verkoopt als je je woning verduurzaamt. Isolatie en de plaatsing van HR++ glas vallen goed in de smaak bij potentiële kop...

Lees meer
Stijgende gasprijzen zorgen voor hogere vaste lasten. De Vastelastenbond helpt je de laagste prijs voor je vaste lasten te vinden.

Kleine energiemaatschappijen stevenen vol gas op faillissement af

Dinsdag 28 september 2021 08:39

  Niet alleen Nederlandse huishoudens zijn de dupe van stijgende gasprijzen. Ook kleinere energiemaatschappijen krijgen het zwaar door de prijsstijging en enkele organisaties staan op omvallen. D...

Lees meer
De gevolgen van de Miljoenennota van 2022 staan in dit artikel. De stijging van de gasprijzen komt eraan.

Dit betekent Prinsjesdag voor jouw portemonnee in 2022

Woensdag 22 september 2021 12:22

‌ ‌Op 21 september is tijdens Prinsjesdag de Miljoenennota gepresenteerd. De Vastelastenbond zet voor jou op een rij wat de grootste financiële veranderingen zullen zijn. Ho...

Lees meer
Tarieven vastzetten op het hoogste punt is géén logische keuze. Elk jaar overstappen blijft het voordeligst!

Vastelastenbond waarschuwt voor bangmakerij energieleveranciers

Donderdag 23 september 2021 08:04

Energieleveranciers proberen klanten vast te zetten. Trap niet in de trucs van energieleveranciers. Dat is de boodschap van de Vastelastenbond. De bond pleit voor een eerlijke energiemarkt....

Lees meer