Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Recordstijging gemeentelijke lasten

Dinsdag 12 januari 2021 19:15Margot Boesveld

Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) meldt dat de woonlasten in 2021 aanzienlijk hoger zijn dan die van voorgaande jaren. De onderzoekers bekeken de woonlasten in de veertig grootste gemeenten van Nederland, waar 41 procent van de bevolking woont. Daaruit blijkt dat dit jaar vooral de afvalstoffenheffing flink omhooggaat. Die heffing stijgt met gemiddeld 9,1 procent, gevolgd door de onroerendezaakbelasting (ozb) die met 5,2 procent omhooggaat. Ter vergelijking: de verwachte inflatie is dit jaar 1,4 procent.

Meerpersoonshuishoudens die hun woning bezitten, betalen dit jaar gemiddeld 774 euro aan woonlasten. Dat is 45 euro meer dan vorig jaar. Het gaat dan om de ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing. In de onderzochte gemeenten zijn woningeigenaren in Westland het meest kwijt (961 euro) en in Tilburg het minst (596 euro).

Huurders
Huurders betalen in de veertig onderzochte gemeenten gemiddeld 390 euro voor hun woonlasten. Dat is 29 euro meer dan vorig jaar. Dat komt vrijwel uitsluitend door een stijging van de afvalstoffenheffing, die met gemiddeld 28 euro omhooggaat. In gemeenten waar huurders rioolheffing moeten betalen, stijgt deze gemiddeld met 1 euro.

Afvalstoffenheffing
Dat de afvalbelasting omhooggaat, komt onder meer doordat gemeenten meer hebben geïnvesteerd om de afvalinzameling te verbeteren. Andere gemeenten hebben de inzameling opnieuw aanbesteed en zijn daardoor meer kwijt. Ook dalen de inkomsten voor gemeenten, doordat ze minder ontvangen voor het ingezamelde papier en plastic. Om dit te compenseren, wordt de belasting verhoogd.

OZB-tarief
Dat de ozb gemiddeld sterk stijgt, komt vooral doordat deze belasting in Amsterdam flink is opgeschroefd. Het gaat in de hoofdstad om een stijging van 22,6 procent. Zonder Amsterdam zou de gemiddelde stijging in de overige onderzochte gemeenten op 2,9 procent uitkomen. De oorzaak van de forse verhoging in Amsterdam is dat de gemeente vorig jaar door de coronacrisis veel minder inkomsten had uit de toeristen- en parkeerbelasting. Desondanks is de ozb in de hoofdstad nog altijd lager dan in veel andere gemeenten.

Bron: Nu.nl

Meer over WOZ-waarde en lokale belastingen 

Uitleg over de WOZ-waarde en belastingen

Eigenwoningforfait 

Waardering Onroerende Zaken

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Woonlasten in meeste gemeenten omhoog. Ondanks tarief verlaging toch meer betalen.

Lokale heffingen gemiddeld 820 euro in 2021

Dinsdag 08 december 2020 12:02

Als huiseigenaar betaal je in 2021 gemiddeld 820 euro aan de gemeentelijke woonlasten. Dat is 54 euro meer dan vorig jaar. Er gaat 311 euro naar de ozb, 293 euro naar de afvalsto...

Lees meer
WOZ-waarde stijgt 8% in 2021. Lees hier wat je effect is van een hogere woz-waarde op de lokale woonlasten.

WOZ-waarde 2021 stijgt 8 procent

Donderdag 10 december 2020 12:55

De WOZ-waarde gaat volgend jaar minimaal 8 procent omhoog. Dat betekent dat de huizenprijzen voor het 6e jaar op rij stijgen. In de meeste gevallen betekent dit: meer lokale belasting betalen. De WOZ...

Lees meer
Woonlasten, heffingen, afvalstoffenheffing. OZB-tarief 2021, gemeentebegroting, lokale lasten 2021

OZB en afvalstoffenheffing grootste 10 steden bekend

Dinsdag 17 november 2020 10:46

Bijgewerkt door de Vastelastenbond december 2020- De lokale woonlasten zijn een optelling van de OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing voor een gemiddeld huishouden. Elk jaar bepalen de gemeenten&...

Lees meer
Grootste terugkoppeling WOZ-bezwaar moet nog komen

Status: tot nu toe 24% van WOZ-bezwaren behandeld

Zaterdag 17 oktober 2020 07:50

Ben je eigenaar van een huis, bedrijfsgebouw of een stuk grond? Dan ontvang je elk jaar een WOZ-beschikking. Op dit document staat wat de WOZ-waarde is. De WOZ-waarde staat voor Waardering ...

Lees meer