Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Jouw vaste lasten onder één dak 

Besteed je energierekening en verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste prijs en dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

'Met een hoge WOZ-waarde en OZB de gemeentekas spekken'

Vrijdag 06 december 2019 15:04Margot Boesveld
OZB belasting stijgt aanzienlijk door stijging WOZ-waarde

OZB belasting stijgt aanzienlijk door stijging WOZ-waarde

De OZB belasting gaat in veel gemeenten in 2020 omhoog. De inkomsten uit de OZB is voor veel gemeenten de grootste inkomstenbron.

De berichten over de stijging van de gemeentelijke woonlasten hebben je vast al bereikt. Volgend jaar wordt de OZB, afvalstofheffing en rioolheffing fiks duurder. De afvalstoffenheffing stijgt gemiddeld met 8,2 procent en de ozb met 4 procent. Maar waar komt deze stijging vandaan en wat betekent het voor jouw portemonnee?

De onroerendezaakbelasting wordt door de gemeente waar je woont gebruikt om een deel van de taken van gemeenten te bekostigen. Het is de grootste ‘eigen’ inkomstenbron van gemeenten. De inkomsten gaan rechtstreeks naar 'de algemene middelen' van de gemeente.  Dat betekent dat de inkomsten geen vooraf bepaald bestemmingsdoel hebben. De gemeenteraad bepaalt waar het geld aan wordt besteed.  De hoogte van de OZB is afhankelijk van de WOZ-waarde van het onroerend goed en is voor elke gemeente anders. Vorig jaar kwam aan het licht dat verschillende gemeenten de inkomsten uit de onroerendezaakbelasting gebruikten voor het minimaliseren van de gemeentelijke tekorten en openstaande schulden.

Waarom stijgen de gemeentelijke woonlasten in 2020?

Er zijn verschillende redenen te noemen voor deze stijging. 

  • Gemeentelijke kosten gescheiden afvalinzameling is voor de gemeente per 1000 kilo €18,- duurder geworden
  • Sommige gemeente maken gebruik van de nieuwe meetmethode (van inhoud m3 naar woonoppervlak)
  • Kostenstijging WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) 
  • Tekorten Jeugdzorg

Deze kosten worden door middel van het heffen van belastingen gedekt. Huizenbezitters worden op deze manier als 'melkkoe' gebruikt. Enerzijds om tekorten te dichten, anderzijds om de gemeentekas te spekken. 

Onlogisch verband tussen WOZ-waarde en OZB stijging

Een hogere WOZ levert de burger niets op, maar leidt wel automatisch tot hogere OZB en gemeentelijke belastingen. Eigenlijk is het raar dat doordat de huizenprijzen duurder worden we meer gemeentelijke belastingen gaan betalen. Want in principe krijg je er natuurlijk niets meer voor. Terwijl je daar als burger of huiseigenaar wel voor betaalt. De vuilnis wordt nog steeds even vaak opgehaald. Een hogere WOZ-waarde voor de gemeente meer inkomsten betekent. Het percentage OZB wordt wel elk jaar aangepast, maar niet zodanig dat het de stijging van 8% evenaart.

De verhouding tussen de stijging en de belastingentarieven. En hoe gemeenten hier mee om gaan en waar jouw gemeenten de inkomsten van de OZB aan uitgeeft kun je opvragen bij de gemeente. 

Wanneer ontvang je een aanslag onroerendezaakbelasting?

Diverse groepen krijgen dit middels een WOZ-beschikking of aanslagbiljet in rekening gebracht.

  • Eigenaren van woningen
  • Eigenaren en gebruikers van niet-woningen, zoals kantoor, winkel of bedrijfspand

Je ontvangt ook een aanslag als je een woning aan het bouwen bent of als je eigenaar van een perceel bent. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Brouwer

Ook de rioolheffing is niet in verhouding in Dordrecht, naast de hoofdprijs voor de afvalheffing, betaal is als eenpersoons huishouden ook de hoofdprijs.

Rioolheffing naar waterverbruik is naar mijn mening eerlijker, wat er in gaat komt er ook weer uit.
gas, licht en water gaat per eenheid, maar
rioolwater is vogelvrij

Vrijdag 14 augustus 2020 12:27

Roetman

Het duurdere tarief van een eenpersoons huishouden berust naar mijn mening op de calvinistische stimulans om tot gezinsvorming te komen, waardoor niet het aantal gebruikers telt, maar waarbij kinderen vrijgesteld worden: dus als niet gebruiker of vervuiler gezien worden.

Woensdag 01 januari 2020 15:37

Smeink

U heeft volkomen gelijk.
Als alleenstaande heb ik veel minder afval dan een gezin met 5 personen. Toch betaal ik net zoveel afvalheffing. Ook als ik de kliko minder vaak buiten zet,, het helpt me niet. Datzelfde ervaar ik ook met de reinigingsrechten en vele andere gemeentelijke verplichtingen. Geheel onterecht.

Dinsdag 17 december 2019 23:32

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 19 december 2019 13:21
Het bedrag wat betaald moet worden is afhankelijk van of je alleen of met meer mensen op een adres woont.
Wanneer je alleenstaand bent, zou je niet hetzelfde bedrag moeten betalen. Je kunt bij je eigen gemeente controleren wat de hoogte van deze heffing is.

Jan H.

Het verhogen van de OZB komt bovenop de waardestijging van het OZ. Huizenbezitters betalen dus het tekort van de gemeente en worden dus dubbel gepakt. Dit is een politieke keuze van de partijen in de gemeenteraad. Deze partijen worden mede door de huizenbezitters zelf elke 4 jaar gekozen. Dus ze moeten niet zeuren.

Dinsdag 17 december 2019 21:46

Plaats een reactie

Lees meer over Belastingen

Wat ga je in 2020 betalen voor je waterverbruik en waterschapsbelasting?

Waterschapsbelasting en waterprijzen 2020 omhoog

Maandag 11 november 2019 20:32

Wat ga je in 2020 betalen voor water? Een lastenverhoging voor water is in 2020 helaas onvermijdelijk. Dat komt omdat de waterbedrijven voor een grote opgave staan. Volgend jaar zal een gemidd...

Lees meer
Waar betaal je waterschapsbelasting voor.

Waterbelasting | Hoe zit het in elkaar?

Woensdag 16 oktober 2019 15:47

De belastingen slaan je nog nét niet om de oren. Maar in feite betaal je over alles wat je gebruikt belasting. Soms zelfs dubbel. Zo ook voor water. Je betaalt belasting over jouw drinkwater op ...

Lees meer
Controleer 2x per jaar je toeslagen

Doe de toeslagencheck en bekijk wat u kunt ontvangen

Donderdag 11 april 2019 11:28

U kunt 4 toeslagen ontvangen vanuit de belastingdienst. Veel Nederlanders hebben recht op een of meerder toeslagen. U moet dit wel zelf aanvragen. Het gaat om de volgende toeslagen: Kinderopvang...

Lees meer
Huurprijs verlagen, huurtoeslag en sociale huurwoning huurbevriezing

300.000 huurders komen in aanmerking voor huurbevriezing

Maandag 25 maart 2019 09:55

Is uw huur hoog en uw inkomen laag en huurt u bij een sociale woningcorporatie? Dan kan het zijn dat u recht heeft op huurbevriezing. Dat blijkt uit het sociale huurakkoord dat eind 2018 door de woonb...

Lees meer