Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Dit zijn de 4 meest gestelde vragen aan ons Customer Care Team

Vrijdag 17 februari 2023 09:44Frank van de Ven
We krijgen veel vragen over het jaarcontract dat exclusief voor klanten van Energie Vanzelf Geregeld verkrijgbaar is. In samenwerking met Gewoon Energie is een energiecontract met vaste energietarieven opgesteld.

We krijgen veel vragen over het jaarcontract dat exclusief voor klanten van Energie Vanzelf Geregeld verkrijgbaar is. In samenwerking met Gewoon Energie is een energiecontract met vaste energietarieven opgesteld.

Onze klantenservice krijgt dagelijks vragen over uiteenlopende onderwerpen, maar momenteel gaan de meeste telefoontjes over energie en ons jaarcontract. We hebben de vier meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. De kans is groot dat jouw prangende vraag er tussen staat!

We krijgen veel vragen over het jaarcontract dat exclusief voor klanten van Energie Vanzelf Geregeld verkrijgbaar is. In samenwerking met Gewoon Energie is een energiecontract met vaste energietarieven opgesteld. Dit aanbod geldt voor een jaar en biedt de zekerheid dat er geen tariefwijzigingen plaatsvinden. Veel klantvragen gaan over dit aanbod en de veranderende energiemarkt.


Het maandbedrag dat de Vastelastenbond voorstelt, is lager dan het tarief van Gewoon Energie. Hoe kan dat?

Gewoon Energie kijkt naar het gemiddelde (daadwerkelijke) verbruik van de afgelopen jaren. Dit kan afwijken van het verbruik dat wij op basis van de ingevoerde klantgegevens gebruiken. Daarnaast hebben wij een eventuele cashback in het termijnbedrag verwerkt, terwijl je deze bij Gewoon Energie per 12 maanden krijgt uitgekeerd. 

Als je het termijnbedrag wilt aanpassen, kun je dat via de app of in het portaal van Gewoon Energie doen. Je kunt het bedrag zelf met vijftien procent verlagen. Als je het bedrag verder wilt verlagen, kun je het beste contact opnemen met Gewoon Energie en een overzicht van je recente verbruik laten zien. Gewoon Energie kan je voorschotbedrag aanpassen. Wij mogen het wegens de privacywetgeving niet voor je doen.


De variabele tarieven van sommige aanbieders zijn lager dan die van het jaarcontract. Waarom zou ik dan nog voor een vast contract kiezen?

Sommige variabele tarieven zijn lager, maar de vraag is hoe lang nog? De tarieven van ons contract liggen - in tegenstelling tot een variabel tarief - een jaar vast. Je weet waar je aan toe bent. Als je zo’n variabel contract dat onder het prijsplafond ligt, wilt afsluiten duurt het dertig dagen voordat de overstap geregeld is. Met wat geluk profiteer je nog een maand van het lage tarief, maar de kans is groot dat je de maand erop meer betaalt. Overstappen naar zo’n variabel contract biedt dus weinig zekerheid.

De verwachting is dat de tarieven weer omhoog schieten als de gasvoorraden aangevuld worden en er een alternatief voor Russisch gas gevonden moet worden. Dat wordt een uitdaging, want op een gegeven moment koopt heel Europa gas in. Vaak gelijktijdig en dat zorgt voor een prijsopdrijvend effect. Een ander aandachtspunt is dat als de Chinese economie weer opengaat, de vraag naar energie toeneemt en dat voor prijsstijgingen zorgt. Dan ben je blij dat je een vast contract hebt en niet met prijsstijgingen te maken krijgt!


Dynamische contracten zijn nu goedkoop. Waarom zou ik daar niet voor kiezen?

Voor sommige mensen zullen dynamische contracten zeker interessant zijn, maar niet voor grote groepen klanten. Bij dynamische contracten horen klanten een dag op voorhand wat de inkoopkosten van energie zullen zijn. De inkoop gebeurt op uurbasis waardoor je direct ziet op welk moment van de dag je het minst betaalt voor je energie. In de nacht zijn stroom en gas bijvoorbeeld goedkoper dan in de ochtend waarin veel meer energie verbruikt wordt. Dit klinkt interessant, maar deze manier van energie afnemen is erg intensief. Je moet je dagritme erop aanpassen en dat zullen veel mensen niet willen doen.

Daarnaast brengen dynamische contracten – net als het inkoopbeleid op de dagmarkt – een risico met zich mee. Deze manier van energie inkopen, is ook onderhevig is aan de grillen van de markt. Als er angst voor gastekorten ontstaat, zie je dat direct terug in de tarieven. Deze kunnen dan gigantisch de hoogte inschieten en duurder uitvallen dan de prijs die je voor energie betaalt bij een contract waarbij met termijnbedragen gewerkt wordt. Sta daar ook bij stil als je voor een dynamisch contract kiest.


Hoe werkt het prijsplafond precies?

Het prijsplafond zorgt ervoor dat consumenten tot een bepaald verbruik van een vast bedrag voor hun energieverbruik profiteren. Wanneer het verbruik boven een bepaalde limiet komt, betaal je het tarief dat in je lopende energiecontract is vastgelegd. Wie minder dan 1200 kuub gas verbruikt in een jaar, betaalt 1,45 euro per kuub, inclusief belasting. Voor stroom is het jaarlijks prijsplafond 2900 kWh. Als je daaronder blijft, betaal je 40 eurocent per kWh, inclusief belastingen.

Het prijsplafond wordt in de regel twee keer per jaar berekend. De overheid verdeelt het plafond van 1200 kuub gas en 2900 kWh stroom over de 365 dagen van het jaar. Daarbij wordt rekening gehouden met het gemiddelde verbruik van gas en stroom in Nederland op elke dag in het jaar. Zo geldt op een winterdag een hoger plafond op gas dan op een zomerse dag. Wanneer het kouder is, stijgt het gasverbruik.
 
Aan de hand van die 'dagelijkse verbruiksplafonds' berekent een energiemaatschappij welk deel van jouw verbruik onder het prijsplafond valt van 2023. Ook onderzoekt de leverancier welk deel van jouw verbruik nog in 2022 viel, dus de periode waarin het prijsplafond nog niet gold. Zo wordt jouw rekening opgeknipt in twee delen: voor en na het prijsplafond.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Wij werken niet met externe partijen die uit onze naam aanbiedingen doen. Mocht je het niet vertrouwen, adviseren we je om ons te bellen. Het is niet de eerste keer dat de goede naam van de Vastelastenbond misbruikt wordt.

Let op! Weet met wie je spreekt

Dinsdag 14 februari 2023 09:09

‌‌We krijgen doorlopend berichten van klanten die zeggen door de Vastelastenbond gebeld te zijn met een energieaanbod. Aan de andere kant van de lijn zijn opdringerige types te horen die je ...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van consumentenorganisatie de Vastelastenbond adviseert om juist nu over te stappen naar een vast energiecontract.

Persbericht: Dalende gasprijzen betekenen niet het einde van de energiecrisis

Vrijdag 10 februari 2023 14:13

‌Hoewel steeds meer energiebedrijven tariefverlagingen aankondigen, betekent dit niet het einde van de energiecrisis. De verwachting is dat de tarieven halverwege het jaar stijgen omdat Europa de...

Lees meer
Specialistisch inspecteur Jochen Smit van toezichthouder ACM hoopt dat de streefdatum van 1 april gehaald wordt zodat de overstapvergoeding verhoogd wordt waardoor de concurrentie in de energiemarkt aangewakkerd wordt.

ACM voert nieuwe regels in voor opzeggen energiecontracten

Vrijdag 10 februari 2023 09:00

Een hogere overstapvergoeding moet de concurrentie in de energiemarkt aanwakkeren. De deadline van de invoering van deze regels is 1 april. Het is echter maar de vraag of deze streefdatum gehaa...

Lees meer
Door op Warmetruiendag een extra warm kloffie te dragen en de verwarming lager te zetten, is het plan om 80 procent minder energie te verbruiken. Om deze bespaartrend door te zetten, geven we je nog wat meer bespaartips.

Wat doe jij op Warmetruiendag?

Vrijdag 10 februari 2023 08:09

‌Het is vandaag Warmetruiendag en dat gaat je niet in de koude kleren zitten! Het doel van deze dag is om energie te besparen. Door vandaag een extra warm kloffie te dragen en de verwarming lag...

Lees meer