Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Persbericht: Dalende gasprijzen betekenen niet het einde van de energiecrisis

Vrijdag 10 februari 2023 14:13Frank van de Ven
Directeur Dirk-Jan Wolfert van consumentenorganisatie de Vastelastenbond adviseert om juist nu over te stappen naar een vast energiecontract.

Directeur Dirk-Jan Wolfert van consumentenorganisatie de Vastelastenbond adviseert om juist nu over te stappen naar een vast energiecontract.

Hoewel steeds meer energiebedrijven tariefverlagingen aankondigen, betekent dit niet het einde van de energiecrisis. De verwachting is dat de tarieven halverwege het jaar stijgen omdat Europa de gasvoorraad moet aanvullen. Er kan niet meer van Russisch gas gebruikgemaakt worden en dat heeft gevolgen voor de inkoopprijs van gas. Directeur Dirk-Jan Wolfert van consumentenorganisatie de Vastelastenbond adviseert om juist nu over te stappen naar een vast energiecontract.

Nu steeds meer energiebedrijven tariefdalingen doorvoeren en het prijsplafond van kracht is, zijn mensen geneigd om op verdere tariefdalingen te wachten. Deze afwachtende houding is begrijpelijk, maar kan ook nadelig uitpakken als de energietarieven weer stijgen.

De lockdown in China is voorbij en dat betekent dat de vraag naar energie stijgt. “Deze vraag is van invloed op de gasprijs die daardoor omhoog gaat. De gasbevoorrading gaat verder bemoeilijkt worden, doordat er geen gebruikgemaakt kan worden van Russisch gas. De impact van de oorlog in Oekraïne is nog dagelijks voelbaar. Er moet dus naar alternatieven gezocht worden en de kans is groot dat deze duurder zijn. Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie gaf al aan dat we de komende jaren rekening moeten houden dat we meer voor gas moeten betalen”, stelt Wolfert.


Stijging inkoopprijs gas verwacht

De verwachting is dat inkoopprijs van gas later dit jaar omhoog gaat, waardoor de energietarieven stijgen. Energiebedrijven zullen bij de inkoop van energie rekening houden met dit scenario en deze oplopende kosten meenemen in hun variabele tarieven én de beloofde vaste contracten. Deze contracten moeten in april verschijnen en de vraag is hoe deze eruit gaan zien.

Wolfert verwacht dat de verwachte stijging van de inkoopkosten wordt meegenomen in deze contracten en dat betekent dat consumenten op den duur meer betalen dan zij nu doen voor hun energietarief. Het is volgens de directeur van de Vastelastenbond verstandig om juist nu voor een vast energiecontract te kiezen.


Niets doen geen optie

Nu zijn de energietarieven relatief laag. Door nu op zoek te gaan naar een contract dat een jaar vaststaat, zijn consumenten volgens de consumentenorganisatie de rest van 2023 verzekerd van gunstige tarieven. “Niets doen, is geen optie. Door geen actie te ondernemen, lopen consumenten het risico later dit jaar met hoge tarieven te maken te krijgen”, besluit Wolfert.
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Klein

Gewoon energie gelijk opzeggen, 2 maanden bij gezeten . Nu bij budgetenergie. Gelijk 130 per maand goedkoper. Rara ...

Maandag 27 februari 2023 18:07

Veerman

Sinds begin september 2022 heb ik via de vastelastenbond een jaarcontract bij Gewoon energie. Nu de gastarieven kelderen heb ik het gevoel veel te veel te betalen. Wanneer krijg ik een verbeterd aanbod van jullie?

Vrijdag 24 februari 2023 16:54

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 27 februari 2023 09:22
U kunt het beste contact opnemen met onze klantenservice. De daling waar u het over heeft, kan tijdelijk van aard zijn. Wij verwachten een prijsstijging later dit jaar als Europa gas moet inkopen. U

Stevens Stokking

Wij zitten nu bij DGB flexibel contract. Kun je bij hun ook een vadt contract krijgen? Wij snappen er niets meer van HELP AUB.
Hartelijke dank.

Vrijdag 24 februari 2023 11:09

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 24 februari 2023 11:49
Er zijn amper vaste contracten op de markt en dat is het hele probleem. Energieleveranciers hebben met torenhoge inkoopprijzen voor gas te maken en durven het niet aan om vaste contracten aan te bieden. Dat betekent dat het merendeel van de Nederlandse huishoudens een variabel contract heeft. Variabele tarieven veranderen continu (nu dalen ze omdat de inkoopprijs van gas laag is, maar dat kan volgende maand alweer anders zijn).

Er valt momenteel weinig te kiezen. Normaal gesproken helpen wij onze klanten elk jaar aan het beste contract en regelen we de overstap. Dat is nu niet van toepassing. Er is niets om uit te kiezen en daarom hebben we een jaarcontract onderhandeld voor onze klanten. Zo kunnen we hen beschermen tegen de ronduit grillige energiemarkt.

Wij bieden (als enige consumentenorganisatie) een jaarcontract aan. Als u daar interesse in heeft, kunt u contact opnemen met onze klantenservice. Op deze pagina vindt u meer informatie:
https://www.vastelastenbond.nl/energie-vanzelf-geregeld/

Mullem

Goedemorgen

Ik krijg nu al aanbiedingen om te switchen. Het zijn aanbiedingen voor langdurige contracten net onder het energie plafond. In de het persbericht staan wat algemene richtingen waar het de prijzen misschien kunne gaan doen.

Wanneer verwachten jullie aanbiedingen voor contracten te doen. Wat is jullie strategie? Gewoon energie of toch een andere energieleverancier?

Vrijdag 24 februari 2023 09:38

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 24 februari 2023 09:55
Bedankt voor uw vraag. Wanneer er meerdere energiebedrijven het aandurven om vaste contracten aan te bieden, nemen we die zeker mee in onze vergelijkingen. Het is niet zo dat we enkel Gewoon Energie willen aanbieden. Het jaarcontract dat we met deze partij hebben onderhandeld was de beste manier om onze klanten tegen de energiemarkt te beschermen.

Als er weer meer te kiezen valt, nemen we alle opties mee (als deze partijen financieel gezond zijn). We hopen dat er eind april weer aanbiedingen komen. Dat hangt sterk af van de verhoging van de opzegvergoeding. Deze zou 1 april live moeten gaan, maar de toezichthouder twijfelt er al openlijk over of deze deadline behaald wordt.

We hopen eind april meer keuzes te kunnen bieden. Tot die tijd bieden we onze klanten al de zekerheid van een vast contract. Wat de markt ook doet: met een vast contract ben je verzekerd van betaalbare energie.

Zwerver

Bedankt voor jullie update wat is wijsheid het blijft voorlopig een onzekere tijd.
Het belangrijkste is Blijf Gezond.
Vr groet fam. Zwerver

Vrijdag 24 februari 2023 00:37

Heer

Op 20-1-2023 is ons via jullie een nieuw contract aangeboden bij Gewoon Energie, met ingangsdatum 23-3-2023.
In bovenstaand artikel lees ik over dalende gasprijzen. Ik maak hieruit op, dat we nu een financieel aantrekkelijker aanbod moeten kunnen krijgen. Klopt dit?

Alvast dank voor de ereactie.

Donderdag 23 februari 2023 23:50

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 24 februari 2023 09:36
De gasprijzen zijn gedaald, maar dat gebeurde al in de periode dat u een contract afsloot. Er is nog geen nieuw aanbod voor jaarcontracten. U zit nog gewoon goed met het contract dat binnenkort ingaat.

Toonen

Bedankt voor uw advies
Ik ben momenteel bij Budgetenergie en heb nansf dit jaar weer een flexibel contract.
Zal ik nog 3ven wachten om weer een vast contract aan te gaan? Bijvoorbeeld vanaf maart?

Ik berne graag uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Betty

Donderdag 23 februari 2023 20:36

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 24 februari 2023 09:41
Ons advies is om nu toe te slaan en voor vast te gaan. De situatie in de energiemarkt is erg onvoorspelbaar. Kies nu voor zekerheid en voorkom dat je straks - net als vorig jaar - ineens met flinke tariefwijzigingen te maken krijgt. Wij adviseren om nu voor een jaarcontract te kiezen.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Specialistisch inspecteur Jochen Smit van toezichthouder ACM hoopt dat de streefdatum van 1 april gehaald wordt zodat de overstapvergoeding verhoogd wordt waardoor de concurrentie in de energiemarkt aangewakkerd wordt.

ACM voert nieuwe regels in voor opzeggen energiecontracten

Vrijdag 10 februari 2023 09:00

Een hogere overstapvergoeding moet de concurrentie in de energiemarkt aanwakkeren. De deadline van de invoering van deze regels is 1 april. Het is echter maar de vraag of deze streefdatum gehaa...

Lees meer
Door op Warmetruiendag een extra warm kloffie te dragen en de verwarming lager te zetten, is het plan om 80 procent minder energie te verbruiken. Om deze bespaartrend door te zetten, geven we je nog wat meer bespaartips.

Wat doe jij op Warmetruiendag?

Vrijdag 10 februari 2023 08:09

‌Het is vandaag Warmetruiendag en dat gaat je niet in de koude kleren zitten! Het doel van deze dag is om energie te besparen. Door vandaag een extra warm kloffie te dragen en de verwarming lag...

Lees meer
De laatste tijd zoeken steeds meer energiebedrijven de media op door nieuwe contracten te beloven en tariefwijziging aan te kondigen en Vattenfall doet hier ook aan mee. In een groot interview in het Algemeen Dagblad zet het energiebedrijf

Charmeoffensief Vattenvall roept vooral vraagtekens op bij Vastelastenbond

Donderdag 09 februari 2023 11:21

‌De laatste tijd zoeken steeds meer energiebedrijven de media op door nieuwe contracten te beloven en tariefwijziging aan te kondigen en Vattenfall doet hier ook aan mee. In een groot interview...

Lees meer
De toezichthouder wil weten of de energietarieven van Eneco, Essent en Vattenfall redelijk zijn.

Toezichthouder valt drie energiebedrijven binnen in kader van bedrijfsonderzoek

Dinsdag 07 februari 2023 15:14

‌ De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ging dinsdag langs bij drie grote energiebedrijven. De toezichthouder wil weten of de energietarieven van Eneco, Essent en Vattenfall redelijk zij...

Lees meer