Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Waarom een verhoging van de opzegvergoeding goed nieuws is voor de energiemarkt

Donderdag 03 november 2022 09:50Frank van de Ven
De verwachting is dat er volgend jaar weer wat te kiezen valt op het gebied van energiecontracten.

De verwachting is dat er volgend jaar weer wat te kiezen valt op het gebied van energiecontracten.

Wanneer je een lopend energiecontract openbreekt om naar een goedkopere aanbieder over te stappen, betaal je daar een boete voor. In de energiemarkt heet dat een ‘opzegvergoeding’. Deze vergoeding is bedoeld om de gemaakte kosten van de oude leverancier deels te dekken. Er wordt een klein bedrag in rekening gebracht om de inkoopkosten van energie op te vangen. De hoogte van deze vergoeding volstaat niet om de gemaakte kosten op te vangen en daarom wordt deze boete verhoogd. Vanaf 2023 betaal je een veel hoger bedrag als je van energieleverancier wilt overstappen en dat is een goede ontwikkeling, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

De exacte vormgeving van de opzegvergoeding wordt nog uitgewerkt. Wat vaststaat, is dat de hoogte van de boetes omhoog gaat. Wolfert is blij met deze uitkomst: “Een hogere opzegvergoeding is een goede zaak. Deze maatregel zorgt ervoor dat energiebedrijven weer meerjarige contracten durven aan te bieden. Het doel is om de concurrentie in de energiemarkt weer aan te wakkeren zodat er weer wat te kiezen valt.”

Momenteel valt er niets te kiezen op het vlak van energiecontracten hoewel er zestig energiebedrijven actief zijn. Er zijn alleen variabele contracten beschikbaar. “Met zoveel partijen zou je concurrentie verwachten, maar uit angst voor een overschot aan energie en overstappende klanten gebeurt er niets. Zo blijven de torenhoge tarieven gewaarborgd. Doordat de hoge vergoedingen een overstap minder aantrekkelijk maken, lopen leveranciers minder risico”, verduidelijkt Wolfert.


Eerste aanbiedingen in 2023

De verwachting is dat er volgend jaar weer wat te kiezen valt op het gebied van energiecontracten door de verhoging van de opzegvergoeding. “De invoering van deze maatregel gaat naar verwachting per januari 2023 in. Hopelijk zullen de eerste aanbiedingen hopelijk snel volgen. Het zou fijn zijn als consumenten weer kunnen kiezen tussen een eenjarig of driejarig contract.”
 
De komst van meerjarige contracten zorgt voor rust en stabiliteit in een grillige markt, stelt Wolfert. “Met een vast contract weet je waar je aan toe bent en wat je maandelijks moet betalen. Wanneer het zover is en er wat te kiezen valt, helpen we onze klanten bij het zoeken naar het beste energiecontract. Tot die tijd proberen we hen te helpen en werken we achter de schermen aan het vinden van een interessant energiecontract”, stelt de directeur.
 

Eerder ingrijpen gewenst

De directeur van de Vastelastenbond is zoals gezegd blij met deze ontwikkeling al plaatst hij wel een kritische kanttekening: “Het is een goede zet dat de opzegvergoeding verhoogd wordt. Tegelijkertijd vind ik deze actie een beetje als mosterd na de maaltijd aanvoelen. Als er eerder ingegrepen werd, hadden de effecten van de energiecrisis beperkt kunnen worden.”

Wanneer de boetes al in een eerder stadium verhoogd waren, zou er volgens Wolfert al eerder sprake zijn geweest van concurrentie: “Dat zou betekenen dat er wat te kiezen viel en aanbieders niet uit wanhoop enkel variabele tarieven aan zouden bieden. Nu heeft de situatie veel te lang kunnen doorsudderen waardoor honderdduizenden huishoudens in de financiële problemen zijn geraakt. De komst van het prijsplafond is een tijdelijke oplossing die de staat tussen de 23 tot 40 miljard euro kost. Wanneer er eerder voor het verhogen van de opzegvergoeding gekozen werd, zou dit bedrag waarschijnlijk fors lager zijn uitgevallen.”  
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Alle kleinverbruikers ontvangen in november en december een energiecompensatie van in totaal 380 euro van de overheid.

Zo keert jouw energieleverancier de compensatie van 380 euro uit

Vrijdag 28 oktober 2022 12:31

Alle kleinverbruikers ontvangen van de overheid in november en december een energiecompensatie van in totaal 380 euro. Dit bedrag wordt uitgekeerd via je energieleverancier maar dat gebeurt niet op ...

Lees meer
De nieuwe, tijdelijke regelgeving stelt dat energiemaatschappijen in plaats van één nu drie betalingsherinneringen moeten versturen mocht er geen geld zijn overgemaakt.

Nieuwe regelgeving moet afsluiting energieleverancier voorkomen

Donderdag 27 oktober 2022 08:55

‌ Energieminister Rob Jetten heeft nieuwe regels laten opstellen, zodat huishoudens met betalingsproblemen niet afgesloten worden door hun energieleverancier. Zo moet voorkomen worden dat ru...

Lees meer
De kantonrechter in Amsterdam stelt dat een nieuwe energieleverancier bij overname de voorwaarden uit het oude contract moet volgen en niet ineens een prijsverhoging mag doorvoeren.

Kantonrechter: tariefverhoging bij overname klanten failliet energiebedrijf verboden

Woensdag 26 oktober 2022 10:16

‌ Klanten van een failliet energiebedrijf mogen bij een overname door een andere aanbieder niet ineens geconfronteerd worden met een veel duurder energiecontract. De nieuwe leverancier moet ...

Lees meer
Door de 50-graden-test uit te voeren, krijg je snel duidelijkheid of een warmtepomp voor jouw woning geschikt is.

Ontdek of een warmtepomp zin heeft met de 50-graden-test

Dinsdag 25 oktober 2022 15:00

‌ Met de hoge energierekening in het achterhoofd denken steeds meer mensen na over een warmtepomp. Zo'n systeem is echter niet voor elke woning geschikt. Gelukkig kun je gemakkelijk ze...

Lees meer