Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Persbericht: Prijsdaling gastarieven leidt mogelijk tot woekerwinsten voor energieleveranciers

Vrijdag 30 december 2022 06:55Frank van de Ven
Directeur Dirk-Jan Wolfert maakt zich zorgen over de energiemarkt: “Ik ben bang dat de mogelijkheid geschapen wordt voor energiebedrijven om woekerwinsten te incasseren.

Directeur Dirk-Jan Wolfert maakt zich zorgen over de energiemarkt: “Ik ben bang dat de mogelijkheid geschapen wordt voor energiebedrijven om woekerwinsten te incasseren."

De energietarieven daalden de afgelopen week flink. Het zachte winterweer en het lage energieverbruik zorgden ervoor dat de vraag naar gas sterk afnam. De inkoopprijzen zijn laag en dat is goed nieuws voor energiebedrijven. Directeur Dirk-Jan Wolfert van consumentenorganisatie de Vastelastenbond maakt zich zorgen over deze gang van zaken: “Ik ben bang dat de mogelijkheid geschapen wordt voor energiebedrijven om woekerwinsten te incasseren.”
 
  • Gasprijs daalt terwijl termijnbedrag onveranderd blijft
  • Energiebedrijven hebben lage kosten en hoge inkomsten
  • Consument profiteert niet van lage inkoopprijzen
  • Zonder toezicht kunnen woekerwinsten behaald worden
Het nieuws over dalende gasprijzen domineert al een aantal dagen de media. “Dat klinkt goed omdat consumenten verwachten deze daling in hun variabele tarieven terug te zien. Het punt is dat dit wel enige tijd kan duren voordat deze daling wordt doorberekend, als dat al überhaupt gebeurt. Zolang de prijsdaling niet wordt doorberekend, blijven consumenten de volle mep betalen voor hun energierekening”, zegt Wolfert.

Wanneer er sprake is van stijgende inkoopprijzen worden deze doorberekend aan klanten. Als er echter een inkoopdaling ingezet wordt, kan dat een ander verhaal zijn stelt Wolfert: “De mogelijkheid bestaat dat energieleveranciers de lagere inkoopkosten niet 1 op 1 doorberekenen aan hun klanten of dit op een later moment doen waardoor energieleveranciers profiteren van lage kosten en tijdelijk meer winst incasseren. Omdat er op dit moment nauwelijks aanbiedingen zijn, kunnen consumenten ook niet overstappen naar een voordeliger aanbod. Door deze kunstmatige marktsituatie zit de consument gevangen in een variabel contract dat niet altijd even goed meebeweegt met de markt.”


Massaclaims

Een soortgelijke situatie vond ook plaats in de bankwereld. Geldverstrekkers en banken hebben de rente op leningen verhoogd op het moment dat de marktrente steeg maar op het moment dat de rente daalde, hebben ze dit voordeel niet doorberekend aan hun klanten. Hierdoor hebben consumenten jarenlang honderden miljoenen euro’s teveel betaald aan rente. Door massaclaims van onder andere de Consumentenbond hebben de meeste banken hun klanten gedeeltelijk gecompenseerd. Volgens Adriaan de Gier van Qollect, een organisatie gespecialiseerd in massaclaims, moesten zij hun klanten miljarden euro’s terug betalen.

Hopelijk hoeft het in de energiemarkt niet tot massaclaims te komen. Wolfert pleit voor streng toezicht vanuit toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM): “Ik ben bang dat de mogelijkheid geschapen wordt voor energiebedrijven om woekerwinsten te incasseren. Consumenten hebben geen alternatieven en zitten als het ware vast in variabele tarieven. Energiebedrijven hebben de mogelijkheid om hier gebruik van te maken.”


Bal ligt bij de toezichthouder

De ACM liet in maart dit jaar weten scherper toezicht op de energiemarkt te gaan houden. Wolfert hoopt dat de toezichthouder de daad bij het woord voegt en daadwerkelijk strenger gaat controleren en handhaven: “Deze tijd vraagt om een proactieve houding van de toezichthouder en een eerlijke marktwerking. De toezichthouder moet goed doorberekenen of de tarieven kloppen en monitoren hoe de tarieven tot stand komen. Het doel moet zijn dat er voorkomen wordt dat er woekerwinsten gemaakt worden. Consumenten moeten beschermd worden tegen de onvoorspelbare energiemarkt.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

In een handig overzicht zie je wat je volgend jaar betaalt voor je energierekening bij twintig energieleveranciers als je boven de limiet van het prijsplafond uitkomt.

Dit betaal je voor je variabele energietarieven in 2023

Woensdag 21 december 2022 08:39

‌ De overheid helpt burgers met een prijsplafond waardoor torenhoge energietarieven gedeeltelijk opgevangen kunnen worden. De btw-verlaging van 9 procent wordt in 2023 teruggedraaid naar 21 proc...

Lees meer
Bij de jaarafrekening wordt duidelijk of je maandelijkse voorschot genoeg was. Je weet of je geld terugkrijgt of moet bijbetalen en wat jouw nieuwe maandbedrag wordt.

Hoe zit het nu eigenlijk echt met het prijsplafond?

Donderdag 15 december 2022 10:58

‌Met de komst van een prijsplafond wil het kabinet de torenhoge kosten van gas en stroom waar huishoudens voor staan, compenseren. De laatste tijd wordt er meer duidelijk over de vormgeving van h...

Lees meer
Afgelopen steeg de stroomprijs naar 427,60 euro per megawattuur wat de hoogste prijs sinds september is. De stroommarkt is enorm gespannen wegens de sluiting van kern- en kolencentrales en de magere energieproductie van windmolens.

Gasprijs gigantisch gestegen: einde energiecrisis nog niet in zicht

Woensdag 14 december 2022 09:03

‌Dit artikel is geactualiseerd op 3 januari.  Door de kou en de groeiende vraag vanuit China schieten de gasprijzen omhoog. Deze ontwikkeling is een tegenslag omdat de gastarieven enige t...

Lees meer
Oxxio heeft de fout op 24 november aan toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gemeld. De getroffen klanten worden in januari gecompenseerd.

Oxxio moet tienduizenden klanten compenseren door fout met tarieven

Dinsdag 13 december 2022 09:32

‌Oxxio moet tienduizenden klanten compenseren omdat er ten onrechte te veel geld is geïncasseerd. Deze klanten hadden een aflopend vast contract dat automatisch werd omgezet naar een variabel ...

Lees meer