Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Niet te veel betalen of blijven balen? Welk energiecontract kies jij?

Dinsdag 03 januari 2023 16:24Frank van de Ven
Ondanks de dalende inkooprijs van gas is dat niet terug te zien in de tarieven. “Vooralsnog zijn de dalende inkoopprijzen van gas vooral interessant voor energiebedrijven”, zegt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Ondanks de dalende inkooprijs van gas is dat niet terug te zien in de tarieven. “Vooralsnog zijn de dalende inkoopprijzen van gas vooral interessant voor energiebedrijven”, zegt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

De inkoopprijs van gas daalt, maar daar merk je als consument voorlopig nog weinig van. Het duurt namelijk nog een hele tijd voordat de lage inkoopprijzen in de variabele tarieven verwerkt worden. Toch zijn er – als je goed zoekt – voordelige energiecontracten beschikbaar. Zo kun je via de Vastelastenbond tijdelijk een jaarcontract met gunstige tarieven afsluiten waarmee je flink bespaart op je energierekening. Hoe dit vaste contract zich tot variabele contracten van januari verhoudt, lees je in dit blog.

De variabele tarieven van modelcontracten voor 2023 zijn bekendgemaakt. Ondanks de dalende inkoopprijs van gas is dat niet terug te zien in de tarieven. “Voorlopig zijn de dalende inkoopprijzen van gas vooral interessant voor energiebedrijven”, zegt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. “Steeds meer energiebedrijven besluiten de hoge inkoopkosten direct aan hun klanten door te berekenen. Het punt is dat het omgekeerde minder snel gebeurt. Sterker nog: de mogelijkheid bestaat dat energieleveranciers de lagere inkoopkosten niet 1 op 1 doorberekenen aan hun klanten of dit op een later moment doen. Daardoor profiteren energieleveranciers van lage kosten en incasseren zij tijdelijk meer winst.”

Consumenten die verwachten de daling van de inkoopprijzen van gas snel in hun energietarief terug te zien, komen volgens de directeur van een koude kermis thuis. “Afhankelijk van het inkoopbeleid van een energieleverancier kan het tot wel zes maanden duren voordat consumenten dit terug gaan zien in hun tarieven en voorschotbedrag.”


Situatie Europese energiemarkt niet rooskleurig

Bij de meeste energieleveranciers duurt het zeker drie maanden voordat de daling in de tarieven is verwerkt. Dat zou dus betekenen dat consumenten pas vanaf april lagere tarieven krijgen. Het gasverbruik neemt dan fors af dus veel voordeel zullen consumenten er niet bij hebben. De winter – de periode waarin het verbruik het hoogst is – is dan al voorbij.

Het optimisme over dalende gasprijzen kan van korte duur zijn want de energieprijzen zijn extreem volatiel. Het ziet er nog niet rooskleurig uit op de Europese energiemarkt, want de situatie kan snel omslaan. "Het is nu nog vrij warm buiten waardoor ons energieverbruik laag is. Wanneer het kouder wordt, stijgt de vraag naar energie en dat betekent dat de tarieven van gas en stroom de hoogte inschieten”, verduidelijkt Wolfert.


Variabele tarieven modelcontracten 2023

De energiemarkt is onrustig en er zijn nog geen aanbiedingen beschikbaar. Dit betekent dat er voornamelijk variabele contracten aangeboden worden. De Vastelastenbond is er opnieuw in geslaagd om een jaarcontract aan te bieden. Dit contract biedt twaalf maanden bescherming tegen tariefwijzigingen. Het contract is op een zeer gunstig tijdstip afgesloten en dat betekent dat consumenten flink kunnen besparen op hun energierekening. In onderstaande tabel zie je de variabele tarieven van januari van vijf energiebedrijven en de tarieven van het jaarcontract.
 
Energie-leverancier Stroom enkel-tarief Stroom dubbel-tarief (normaal) Stroom dubbel- tarief (dal) Gas
Eneco €0,8289 €0,9188 €0,7365 €3,0642
Greenchoice €0,8173  €0,8726 €0,7147 €2,5581
Vattenfall €0,8360 €0,9482 €0,7146 €3,2194
Energiedirect €0,8232  €0,9178  €0,7286  €2,7827 
Oxxio €0,7543 €0,8441 €0,6618 €3,0157
Vastelastenbond (EVG) 0,5391
 €0,6539 0,4755 1,9021


Bovenstaande tarieven belichten de tarieven van januari en zijn inclusief 21% btw, energiebelasting (€ 0,15245 per kWh; prijspeil 2023) en Opslag Duurzame Energie (€ 0 per kWh; prijspeil 2023) bij aansluitingen t/m 3 x 80 ampère en een verbruik van maximaal 10.000 kWh per jaar. De overheidsheffingen kunnen jaarlijks wijzigen, waardoor je totale leveringstarief per jaar kan verschillen. Je ontvangt jaarlijks een vermindering op de energiebelasting, verrekend op je jaarnota.

Het verschil tussen het duurste (Vattenfall) en goedkoopste (Vastelastenbond) gastarief is € 1,3173 per kuub (€ 3,2194 - € 1,9021). Ook op het gebied van stroom zijn er grote verschillen te bespeuren als het om prijs gaat. Het verschil tussen het duurste enkeltarief (Eneco) en de meest voordelige (Vastelastenbond) is € 0,2898 per kWh stroom (€ 0,8289   - € 0,5391). 


Jaarcontract op gunstig moment afgesloten

In bovenstaande tabel zie je vijf grootste energieleveranciers en de tarieven die zij hanteren in hun modelcontracten. Wat opvalt, is dat de prijzen van het jaarcontract flink lager liggen dan de gehanteerde tarieven uit de modelcontracten. “Het jaarcontract is op een heel gunstig moment afgesloten, maar is slechts tijdelijk beschikbaar. Er is maar een beperkt aantal contracten beschikbaar. Als je van dit aanbod gebruik wilt maken, moet je snel reageren”, stelt Wolfert.

Wanneer het aanbod op is, volgt een nieuwe onderhandelingsronde en dan kan het zomaar zijn dat de tarieven hoger liggen. De hoop is dat er later dit jaar weer meerdere jaarcontracten op de markt komen. Dat zal voorlopig nog wel even duren stelt Wolfert: “Mijn verwachting is dat we pas in maart weer nieuwe aanbiedingen op de markt zien komen. En ‘aanbiedingen’ mag je losjes interpreteren want het is nog maar de vraag hoe de tarieven zich ontwikkelen.”
 

Kunstmatige marktsituatie

Totdat er aanbiedingen op de markt verschijnen, is het energiecontract dat je via de Vastelastenbond kunt afsluiten het enige jaarcontract. “Omdat er op dit moment nauwelijks aanbiedingen zijn, kunnen consumenten ook niet overstappen naar een voordeliger aanbod. Door deze kunstmatige marktsituatie zit de consument gevangen in een variabel contract dat niet altijd even goed meebeweegt met de markt.”

Het jaarcontract is exclusief beschikbaar voor gebruikers van Energie Vanzelf Geregeld. Wanneer je een abonnement neemt op deze service kost je dat € 49,- per jaar en daarmee zet je ervaren bespaarexperts voor jou aan het werk. Jij hebt voortaan geen omkijken meer naar je energiecontract omdat de experts van de Vastelastenbond naar aanbiedingen zoeken. “Als je een abonnement neemt, bellen we je op om alles door te nemen zodat we een vlekkeloze overstap voor je kunnen regelen”, zegt Wolfert. “Mocht je al klant zijn en gebruikmaken van Energie Vanzelf Geregeld dan kun je een e-mail verwachten waarin we de overstap aankondigen.”
 
Heb je interesse in Energie Vanzelf Geregeld, abonneer je dan via onderstaande button.
 
Ik wil een jaarcontract!
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Nico

Goedeavond,

Wat zijn de tarieven bij teruglevering (Zonnepanelen)?

Bij voorbaat dank.

Nico

Vrijdag 20 januari 2023 19:54

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 23 januari 2023 09:01
De tarieven van de teruglevering zijn 100 procent van het kale dal-tarief. Deze informatie is ook terug te vinden in de contractbevestiging.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Directeur Dirk-Jan Wolfert maakt zich zorgen over de energiemarkt: “Ik ben bang dat de mogelijkheid geschapen wordt voor energiebedrijven om woekerwinsten te incasseren.

Persbericht: Prijsdaling gastarieven leidt mogelijk tot woekerwinsten voor energieleveranciers

Vrijdag 30 december 2022 06:55

‌De energietarieven daalden de afgelopen week flink. Het zachte winterweer en het lage energieverbruik zorgden ervoor dat de vraag naar gas sterk afnam. De inkoopprijzen zijn laag en dat is goe...

Lees meer
In een handig overzicht zie je wat je volgend jaar betaalt voor je energierekening bij twintig energieleveranciers als je boven de limiet van het prijsplafond uitkomt.

Dit betaal je voor je variabele energietarieven in 2023

Woensdag 21 december 2022 08:39

‌ De overheid helpt burgers met een prijsplafond waardoor torenhoge energietarieven gedeeltelijk opgevangen kunnen worden. De btw-verlaging van 9 procent wordt in 2023 teruggedraaid naar 21 proc...

Lees meer
Bij de jaarafrekening wordt duidelijk of je maandelijkse voorschot genoeg was. Je weet of je geld terugkrijgt of moet bijbetalen en wat jouw nieuwe maandbedrag wordt.

Hoe zit het nu eigenlijk echt met het prijsplafond?

Donderdag 15 december 2022 10:58

‌Met de komst van een prijsplafond wil het kabinet de torenhoge kosten van gas en stroom waar huishoudens voor staan, compenseren. De laatste tijd wordt er meer duidelijk over de vormgeving van h...

Lees meer
Afgelopen steeg de stroomprijs naar 427,60 euro per megawattuur wat de hoogste prijs sinds september is. De stroommarkt is enorm gespannen wegens de sluiting van kern- en kolencentrales en de magere energieproductie van windmolens.

Gasprijs gigantisch gestegen: einde energiecrisis nog niet in zicht

Woensdag 14 december 2022 09:03

‌Dit artikel is geactualiseerd op 3 januari.  Door de kou en de groeiende vraag vanuit China schieten de gasprijzen omhoog. Deze ontwikkeling is een tegenslag omdat de gastarieven enige t...

Lees meer