Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Zorgpremie stijgt in 2024 minimaal 127 euro

Maandag 11 september 2023 10:52Frank van de Ven
Volgens Haagse bronnen gaat de zorgtoeslag niet omhoog.

Volgens Haagse bronnen gaat de zorgtoeslag niet omhoog.

De zorgpremie gaat volgend jaar fors omhoog is de verwachting nu de Nederlandse zorgverzekeraars hun halfjaarcijfers hebben gepresenteerd. Een eerste schatting geeft aan dat je volgend jaar minimaal 127 euro meer betaalt voor je zorgverzekering. Volgens Haagse bronnen gaat de zorgtoeslag niet omhoog. 

Stijgende zorgkosten zijn de reden voor een premiestijging. De basisverzekering is de afgelopen drie jaar jaarlijks duurder geworden en deze trend zet zich ook in 2024 voort. Begin dit jaar werd premie al ruim 10 euro per maand duurder. Recente cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) tonen aan dat de zorgpremie kan stijgen van ongeveer 138 euro per maand naar 175 euro per maand in 2027.
 
2020 2021 2022 2023
Gemiddelde premie
basisverzekering
€119,69 €124,82 €128,30 €138,45

 
Op basis van data is de voorspelling dat de maandelijkse zorgpremie volgend jaar circa 149 euro bedraagt, bij een eigen risico van 385 euro.
 

Prijsonthulling Prinsjesdag 

Tijdens Prinsjesdag vindt de presentatie van de Miljoenennota plaats. Deze dag scherpt meer duidelijkheid over de verwachte ziektekostenpremie voor het volgende jaar. In deze nota staat de begroting voor Volksgezondheid, inclusief de nominale premie voor het jaar 2024. Zorgverzekeraars gebruiken deze nominale premie als uitgangspunt bij het vaststellen van hun eigen premies. Volgens de regelgeving moeten deze premies uiterlijk op 12 november aan alle verzekerden gecommuniceerd te zijn.
 
DSW is traditiegetrouw de eerste verzekeraar die de basispremie voor het aankomende kalenderjaar onthult. De zorguitgaven zijn enorm gestegen en de verwachting is dat deze de komende vijf jaar met 3,5 procent per jaar stijgen.
De hogere zorgkosten worden veroorzaakt door de inflatie en een groeiende zorgvraag. De samenleving vergrijst. Door de toename van de zorgvraag zijn er meer artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel nodig.
 

Zorgtoeslag niet hoger

Mensen met een lager inkomen gaan de stijging van de zorgpremie komend jaar goed voelen. Volgens Haagse bronnen uit Den Haag zijn er geen plannen om de zorgtoeslag te verhogen. Momenteel is de maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden 154 euro per maand. Het CPB waarschuwt dat het aantal mensen dat in armoede leeft volgend jaar kan oplopen tot maar liefst 1 miljoen Nederlanders.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Roos

De verhoging van de zorgpremie zou voor rekening komen van de vergrijzing van onze bevolking, aldus demissionair minister van Volksgezondheid in het wekelijks vragenuurtje. Volgens velen speelt hierbij de massa-immigratie ook een hele grote rol. Dit drukt enorm op de zorg, qua capaciteit en kosten. 


Vrijdag 29 september 2023 09:46

Melskens

Dit zijn allemaal aannames
Kunnen wen niet beter eerst afwachten wat er echt gebeurt.ze zullen toch niet dom zijn .
en het land naar de kloten helpen

Vrijdag 29 september 2023 06:00

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 29 september 2023 08:52
Helaas zijn dit niet zomaar aannames. DSW heeft als eerste zorgverzekeraar bekendgemaakt dat de maandelijkse basispremie 149 euro bedraagt. https://www.vastelastenbond.nl/blog/dsw-basisverzekering-kost-je-in-2024-bijna-150-euro-per-maand/

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Weet jij wat er vergoed wordt als jij je ledematen net iets te ver hebt gebogen en je rug ‘knap’ zegt?

Internationale Yoga Dag: Fanatiekeling heb jij je zorgverzekering op orde?

Woensdag 21 juni 2023 07:51

‌Sinds 2015 gaat 23 juni de geschiedenisboekjes in als Internationale Yoga Dag. De Verenigde Naties hebben deze dag aangegrepen om naar eigen zeggen “een steentje bij te dragen aan een be...

Lees meer
De laatste dag van januari luidt het einde van overstapseizoen in. Voor het merendeel van de verzekerden is het pas in december weer mogelijk om van zorgverzekeraar te wisselen.

Laatste dag voor overstap zorgverzekeringen

Dinsdag 31 januari 2023 09:56

‌Mensen die hun oude zorgverzekering hebben opgezegd, maar nog geen nieuwe verzekering hebben afgesloten, kunnen vandaag nog een nieuwe zorgverzekering kiezen. De laatste dag van januari luidt ...

Lees meer
Er bestaat namelijk nog veel onduidelijkheid over de vergoedingen en contracten van zorgverzekeraars. Die onduidelijkheden kunnen consumenten in het ergste geval duizenden euro’s kosten.

Ruim acht procent van de Nederlanders is overgestapt van zorgverzekeraar

Dinsdag 10 januari 2023 16:24

‌Circa 8 procent van de Nederlanders is overgestapt van zorgverzekering. Vorig jaar stapten 1,4 miljoen mensen over. In 2013 was dat nog 7,2 procent en dat gold jarenlang als het jaar waarin de...

Lees meer
Denk goed na over wat je invult en welke zorg je nodig hebt, adviseert verzekeringsadviseur Hakan Tas.

Zorgverzekering kiezen? ‘Laat je niet bang maken en lees de polisvoorwaarden goed door’

Donderdag 22 december 2022 16:46

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat je opnieuw een ziektekostenverzekering moet kiezen. Veel mensen besluiten op het allerlaatste moment een vergelijkingstool te gebruiken en aan de ha...

Lees meer