Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Preview Prinsjesdag 2023: Dit betekent de Miljoenennota voor jouw portemonnee

Dinsdag 29 augustus 2023 14:41Frank van de Ven
Zolang er geen nieuw kabinet is, betekent dit dat sommige financiële plannen of dossiers langer op de plank blijven liggen. In dit blog lees je welke plannen er volgend jaar naar verwachting worden doorgevoerd.

Zolang er geen nieuw kabinet is, betekent dit dat sommige financiële plannen of dossiers langer op de plank blijven liggen. In dit blog lees je welke plannen er volgend jaar naar verwachting worden doorgevoerd.

Op dinsdag 19 september is het Prinsjesdag en wordt het Belastingplan voor 2024 gepresenteerd, maar met een demissionair kabinet aan het roer zitten er haken en ogen aan deze presentatie. Zolang er geen nieuw kabinet is, betekent dit dat sommige financiële plannen of dossiers langer op de plank blijven liggen. In dit blog lees je welke plannen er volgend jaar naar verwachting worden doorgevoerd.

Sinds 7 juli hebben we met een demissionair kabinet te maken, want toen viel kabinet Rutte IV. Het duurt nog enige maanden voordat er een nieuwe regering is en dat betekent dus dat er een aantal zaken en dossiers vertraging oplopen. Zo zal het nog wel even duren voordat er concrete afspraken over de stikstofcrisis, arbeidsmarkthervorming, de Zzp-wet en verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering gemaakt worden.

Dit jaar is het de elfde keer in de naoorlogse geschiedenis van ons land dat we Prinsjesdag met een demissionair kabinet houden. Dat heeft gevolgen voor de Miljoenennota. De Miljoenennota van een demissionair kabinet is ‘beleidsarm’ wat betekent dat de regering geen politieke beslissingen meer neemt over ‘controversiële onderwerpen’. De Tweede Kamer bepaalt pas na de verkiezingen over welke onderwerpen en de daarop volgende kabinetsformatie besluiten genomen worden.


Reparatiewetgeving

Toch kan in de Miljoenennota nieuw beleid staan, want over sommige zaken moet in het landsbelang snel een beslissing gemaakt worden. De verwachting is dat het Pakket Belastingplan 2024 maatregelen bevat die met vastgoed te maken hebben, zoals de reparatiewetgeving in de overdrachtsbelasting. Het doel van de reparatiewetgeving is om ‘gaten’ in bestaande wetten te dichten die – meestal – betrekking hebben op belastingwetten.

De maatregelen die in dit artikel genoemd worden, zijn onder voorbehoud omdat het kabinet demissionair is. Er is een kans dat de maatregelen uiteindelijk niet doorgaan of pas laten worden ingevoerd. Deze maatregelen kun je onder voorbehoud verwachten.
 

1. Armoedebestrijding

Minister Sigrid Kaag van Financiën wil de staatsschuld niet verhogen en stuurt naar eigen zeggen aan op een “nette begroting” die ze volgende maand wil presenteren.  Volgens Kaag staat de staatskas onder druk. Om de staatsschuld niet te ver te laten oplopen, moet er op bezuinigd worden op andere posten om armoede te bestrijden. Berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) tonen aan dat als het begrotingsbeleid van de overheid niet verandert, het tekort oploopt van 2,4 procent volgend jaar tot 3,9 procent in 2028. Hoe de armoedebestrijding precies vorm krijgt, is op Prinsjesdag te horen.

Het CPB stelt dat er zonder aanvullende maatregelen het aantal mensen onder de armoedegrens volgend jaar toeneemt. De koopkracht daalt dit jaar om volgend jaar te stijgen, maar steeds meer huishoudens met lage inkomens schurken tegen de armoedegrens. Volgend jaar loopt dat aantal naar verwachting op naar 5,7 procent van de bevolking ten opzichte van 4,8 procent nu. Het percentage kinderen dat in armoede leeft, stijgt zelfs naar 7 procent. Nu is dat aantal 6,2 procent.
 

2. Meer betaalbare woningen 

Het kabinet maakt vanaf 2023 zo'n 10 jaar lang 100 miljoen euro vrij voor de Woningbouwimpuls. Dit geld gaat naar gemeenten om sneller nieuwe woningen te bouwen voor veel verschillende doelgroepen. In 2022 ging hier al 250 miljoen euro heen. Voor investeringen in betaalbare woningen is bijna 11 miljard euro beschikbaar. 
 

3. Extra geld woningverduurzaming huishoudens

Het kabinet maakt dit jaar en in 2024 in totaal 300 miljoen euro vrij voor het Nationaal Isolatieprogramma. Dat is een meerjarig programma om woningen beter mee te isoleren. Door dit extra geld kunnen meer huishoudens hun woning verduurzamen en daardoor besparen op hun energiekosten.
 

4. Stijging huurtoeslag

De huurtoeslag steeg dit jaar met 16,94 euro per maand. Het kabinet gaat hier in 2024 mee door en maakt daar jaarlijks 325 miljoen euro voor vrij. De stijging van de huurtoeslag moet huishoudens met een laag inkomen extra steun geven in dure tijden.
 

5. Reparatie eigenwoningregeling bij verhuizing

Onder bepaalde omstandigheden maakt het uit of je jouw te vervreemden oude woning verkoopt, voor of na je een nieuw huis koopt en betrekt. Afhankelijk van die volgorde kan een grondslagverschil inkomen uit eigen woning bestaan. Dat verschil raakt belastingplichtigen met een nieuwe eigen woning waarbij een of beide fiscale partners een eigenwoningverleden heeft. Het ontstaan van zo’n verschil is niet de bedoeling en de staatssecretaris van Financiën wil een oplossing bedenken om dit tegen te gaan.
 

6. Aandelen VvE scharen onder spaargeld box 3

Het aandeel in het vermogen van een Vereniging van Eigenaren (VvE) is een vermogensrecht dat tijdens de overbruggingsperiode van box 3 in de categorie ‘overige bezittingen’ valt. Als je een appartement koopt, ben je automatisch lid van de VvE. Het kabinet is van plan om deze vermogensrechten onder de categorie banktegoeden te plaatsen. Het desbetreffende vermogen staat immers meestal op een bankrekening, zodat deze categorie beter bij dit vermogensbestanddeel past.
 

7. Derdengeldenrekening wordt spaargeld

Het aandeel in het vermogen op de derdengeldenrekening van een notaris is ook een vermogensrecht dat tijdens de periode van de overbruggingswet box 3 in de categorie ‘overige bezittingen’ valt. Ook deze vermogensrechten moeten tot de categorie banktegoeden gaan behoren.
 

8. Aanpak no-cure-no-pay procedures WOZ

Het demissionaire kabinet wil het aantal WOZ-procedures dat via adviesbureaus binnenkomt, terugdringen. Er moet een verlaging plaatsvinden van de forfaitaire proceskostenvergoeding voor de WOZ. Daarnaast is het plan dat bestuursorganen de verschuldigde proceskostenvergoedingen en immateriële schadevergoedingen zoveel mogelijk zelf overmaken op de bankrekening van de belanghebbende zelf.
 

Prinsjesdag 2023 beleidsarme begroting

Een grote uitdaging van het demissionaire kabinet is om de staatsschuld in toom te houden. Door gestegen rentes over leningen en door het gemis aan inkomsten uit gaswinning na het sluiten van de Groningse gasvelden is de staatsschuld flink gestegen. De miljoenennota en het belastingplan zijn beleidsarm, omdat het kabinet demissionair is.
 

Bronnen:
https://www.bdo.nl/nl-nl/thema-s/prinsjesdag-2023/aangekondigde-wijzigingen-belastingplan-2024-23-alg-tax-legal-pd

https://www.taxence.nl/vastgoed/prinsjesdag-2023-verwachte-wijzigingen-rond-vastgoed/

https://www.cmweb.nl/136705/minister-kaag-beleidsarme-begroting-zonder-belangrijke-maatregelen-op-prinsjesdag

https://www.taxence.nl/arbeid-loon/prinsjesdag-2023-verwachte-wijzigingen-in-de-loonheffingen/

https://nos.nl/artikel/2478188-oppositie-wil-nu-actie-tegen-armoede-kabinet-verwijst-naar-prinsjesdag

https://www.kvk.nl/wetten-en-regels/wat-een-demissionair-kabinet-betekent-voor-prinsjesdag/

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Tenbult

Er staat weinig in in dit artikel

Donderdag 31 augustus 2023 19:02

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 01 september 2023 08:56
In dit artikel staat de op het moment van schrijven beschikbare informatie over Prinsjesdag. Prinsjesdag is pas over 3 weken. De komende tijd leest u hier meer over. In de kop van dit blog straat ook 'Preview Prinsjesdag': een vooruitblik.

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

De internationale olieprijzen stegen in augustus gigantisch dankzij groeiend optimisme over de wereldeconomie waardoor de vraag naar olie groeide.

Olieprijzen schieten de lucht in, benzine tanken wordt nóg duurdere hobby

Donderdag 03 augustus 2023 07:34

‌De adviesprijs voor een liter Euro95 aan de pomp is ruim 2,20 euro. De internationale olieprijzen stegen in augustus gigantisch dankzij groeiend optimisme over de wereldeconomie waardoor de vr...

Lees meer
Door de daling van het aantal consumenten met vast internet ging de omzet die VodafoneZiggo haalde op de consumentenmarkt naar beneden.

Verlies klanten bij vast internet VodafoneZiggo

Dinsdag 25 juli 2023 13:02

‌Telecombedrijf VodafoneZiggo verloor in het tweede kwartaal van dit jaar klanten bij vast internet. Het bedrijf zegt dat dit komt door de sterke concurrentie op dat vlak nu partijen als KPN, Del...

Lees meer
Sinds de piek van halverwege vorig jaar daalden huizen in prijs. Voor een woning betaal je nu 5,5 procent minder dan in 2022. Door gestegen hypotheekrentes kunnen huizenkopers minder lenen, wat de prijzen drukt.

Huizenprijzen stijgen na maanden van prijsdalingen

Maandag 24 juli 2023 09:02

‌De huizenprijzen stijgen sinds afgelopen maand weer volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Koopwoningen kostten in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De vier maanden er...

Lees meer
Vooral singles hebben het lastig om een betaalbaar huis te kunnen kopen blijkt uit onderzoek van makelaarsvereniging NVM en dataverzamelaar Brainbay.

Starters op de huizenmarkt kansrijker door lagere prijzen en ruimere leennorm

Woensdag 12 juli 2023 05:01

‌Dankzij lagere prijzen, hogere inkomsten en ruimere leennormen maakten starters op de woningmarkt het afgelopen half jaar meer kans op een huis. Toch is de situatie voor mensen die een woning ...

Lees meer