Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van internetprovider
Gemiddelde besparing door goedkopere provider

Start besparen

Bespaar op Internet en TV

Bespaar € 200,- op je Internet en TV

Door over te stappen van internetprovider

Gemiddelde besparing door goedkopere provider

€200,- p.j

Meer informatie

ADSL internet is breedband internet via het traditionele telefoon netwerk. De in uw woning aanwezige telefoonlijn wordt bij ADSL middels een splitter opgesplitst in twee banden: één voor bellen en één voor internetten en eventueel televisie.

ADSL staat voor Asymetric Digital Subscriber Line. Asymetric wil zeggen dat de downloadsnelheid en uploadsnelheid verschillend zijn; het downloaden – ofwel binnenhalen – van bestanden via ADSL gaat stukken sneller dan het versturen (uploaden) ervan. De maximale download snelheid voor ADSL is 50 Mb per seconde, de maximale upload snelheid is 3 Mb per seconde.

Tegenwoordig kan er via ADSL zowel internet als bellen en/of digitale televisie worden geleverd.

Hoe werkt ADSL?

ADSL werkt met de DSL techniek, die verschillende soorten data opdeelt in segmenten. Via DSL wordt data ingedeeld in verschillende frequenties waardoor zowel internet als bellen en televisie over dezelfde koperdraad kunnen worden geleverd. Telefonie en fax werken met de frequenties tussen 300Hz tot 30Khz, DSL werkt met de frequenties tussen 30Khz tot 1Mhz.

Wat zijn de voor- en nadelen van ADSL?

Voordelen

  • ADSL wordt zoals gezegd geleverd via het telefoon netwerk, en is daarom op vrijwel alle adressen in Nederland leverbaar.
  • Met ADSL bent u voor een vaste prijs onbeperkt online.
  • ADSL aanbiedingen worden steeds voordeliger. O.a. door de opkomst van glasvezel worden ADSL aanbieders gedwongen hun pakketten voordeliger aan te bieden.

Nadelen

  • Hoe verder u van de wijkcentrale voor ADSL af woont, des te lager bandbreedte die geleverd kan worden. De afstand tot de wijkcentrale is maximaal rond de 8 km. Bij een afstand groter dan 4 km van de wijkcentrale zal de kwaliteit van het signaal - en daarmee de snelheid van de dataverbinding - snel minder worden. Huishoudens die ver van de wijkcentrale af wonen kunnen daarom niet altijd gebruik maken van ADSL internet, en dus ook niet van televisie en bellen via ADSL.
  • Hoe verder men van de ADSL wijkcentrale af woont, hoe groter de kans op instabiliteit van de verbinding. Dit maakt ADSL voor bepaalde dorpen of buitengebieden een minder interessante optie.
  • De snelheid waarmee providers adverteren wordt niet altijd waargemaakt. De snelheid is mede afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale.
  • Het is vaak niet mogelijk om via ADSL op meer dan 2 toestellen televisie te kijken, omdat voor elk tv-toestel voldoende bandbreedte beschikbaar moet zijn. Daarnaast lopen de kosten voor extra digitale televisiedecoders snel op. Wilt u op meer dan twee toestellen televisie kunnen kijken? Kies dan voor een kabel internet abonnement of glasvezel internet abonnement met analoge televisie.

Voordat u een ADSL abonnement aanvraagt, neem dan contact op met de Vastelastenbond. Wij kunnen voor u berekenen welke maximale snelheid – ongeveer – haalbaar is op uw adres.

Is ADSL geschikt voor u?

ADSL is voor de meeste huishoudens een prima manier om te internetten, bellen en tv te kijken. Dus als u ‘gemiddeld’ gebruik maakt van internet - mail lezen, internetten, youtube kijken, downloaden, et cetera - dan is ADSL een prima optie voor uw huishouden.

Bent u een zware internetgebruiker? Zoals online gamen, grote bestanden laden en versturen, veel downloaden, et cetera? Dan is ADSL wellicht niet de beste keus voor u en kunt u beter kiezen voor kabel internet.

Verschillende mogelijkheden ADSL

Een ADSL abonnement kan bestaan uit de volgende diensten of combinaties daarvan:

Aanbieders van ADSL

Dit zijn de aanbieders van ADSL, of wel ADSL providers in Nederland:

Stap over op ADSL internet via de Vastelastenbond

Wilt u via de Vastelastenbond een ADSL internet abonnement? Bekijk dan welke ADSL aanbieders in uw postcodegebied actief  is via de Vastelastenbond ADSL internet vergelijker en regel vandaag nog uw overstap!