Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Alle veelgestelde vragen over het jaarcontract van de Vastelastenbond

Dinsdag 16 augustus 2022 10:31Frank van de Ven
Alles wat je over de deal met Gewoon Energie wilt weten, lees je in dit blog!

Alles wat je over de deal met Gewoon Energie wilt weten, lees je in dit blog!

De deal die de Vastelastenbond met Gewoon Energie heeft gesloten, heeft veel losgemaakt bij onze klanten. Er is veel interesse in dit jaarcontract met gunstige vaste tarieven maar er zijn ook veel vragen. In dit blog beantwoordt onze directeur Dirk-Jan Wolfert de zestien meest gestelde vragen over dit contract. Alle vragen over de kosten, ingangsdatum, voorwaarden, solvabiliteit en welkomstkorting komen aan bod!
 

Zo bijzonder is een jaarcontract toch niet?

“In deze tijd wel! Sinds de energiecrisis gaande is, bieden de meeste energieleveranciers zo’n langdurige overeenkomst liever niet aan maar kiezen ze ervoor enkel contracten met variabele tarieven te verkopen. Het voordeel van een variabel contract voor een energieleverancier is dat hij de stijgende inkoopkosten direct kan doorberekenen. Deze doorberekeningen vinden steeds vaker plaats. Meestal wordt zo'n tariefwijziging per maand of kwartaal doorgevoerd. De energieleverancier loopt daardoor geen inkooprisico, maar de klant weet niet waar hij aan toe is.”


Wat is nu eigenlijk het grote voordeel van dit jaarcontract?

“Een jaarcontract geeft rust en zekerheid. Je weet waar je maandelijks aan toe bent en wordt niet meer verrast door prijsstijgingen waar steeds meer aanbieders van variabele contracten voor kiezen. Daarnaast zijn de tarieven van het jaarcontract op een gunstig moment vastgelegd zodat je relatief voordelig uit bent. De verwachting is dat de energieprijzen in het najaar en de winter verder blijven stijgen.”
 

Nu de energietarieven zo schommelen, is het dan wel verstandig om een jaarcontract af te sluiten? 

“Dat is zeer verstandig! De prijzen kunnen inderdaad zakken maar ook snel weer stijgen, dat noemen we volatiele prijzen. De verwachting is dat er op korte termijn geen blijvende daling plaatsvindt. Vlak na het sluiten van deze deal met Gewoon Energie schoten de energietarieven bijvoorbeeld al met veertig procent omhoog. Als de tarieven zakken, kun je alsnog overwegen om een overstapboete van € 100,- te betalen om naar een goedkopere aanbieder over te stappen. Er is veel mogelijk en we denken graag met je mee.”
 

Welke bedragen betaal je voor het jaarcontract?

“Stroom enkeltarief kost € 0,46950 per kWh. Stroom dubbeltarief kost je € 0,50044 per kWh (normaal) en € 0,45233 per kWh (dal). Voor een kuub gas betaal je € 1,54473. Deze tarieven hanteert Gewoon Energie gedurende een jaar.” (update 1 maart 2023. red


Het maandbedrag dat jullie voorstellen, is lager dan het tarief van Gewoon Energie.

“Dat kan kloppen. Wij gaan namelijk uit van het verbruik dat je aan ons hebt doorgegeven. Gewoon Energie gaat uit van het gemiddelde verbruik van de afgelopen drie jaar op jouw woning. Klopt dit volgens jou niet, dan kun je het door Gewoon Energie laten aanpassen. Energieleveranciers, dus ook Gewoon Energie, zijn terughoudender met het verlagen van je voorschotbedrag. Als het voorschotbedrag te laag wordt ingesteld, ontvang je een hoge jaarafrekening. Dit wil de energieleverancier voorkomen. ”


Hoe zit het nu eigenlijk met de solvabiliteit van Gewoon Energie?

“Gewoon Energie maakt onderdeel uit van Innova. Dat energiebedrijf kwam minder goed uit de bus in ons  solvabiliteitsonderzoek (jaarcijfers 2019). Voordat we met Gewoon Energie in zee gingen, hebben we inzage gekregen in de financiën van dit energiebedrijf. Innova Energie maakte in 2021 winst en heeft een positieve solvabiliteit. Door de economische groei die Innova laat zien, hebben we alle vertrouwen in deze onderneming. De transparantie van Gewoon Energie heeft ons ervan overtuigd dat dit een betrouwbare partner is.”


Waarom is er eigenlijk voor Gewoon Energie gekozen?

“We hebben verschillende partijen gesproken en voorstellen ontvangen, maar Gewoon Energie kwam met het beste aanbod.”
 

Ik heb Energie Vanzelf Geregeld maar ben nog niet overgezet naar het jaarcontract. Hoe zit dat?

“Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst worden alle klanten benaderd, maar niet tegelijkertijd. We doen dit groepsgewijs. Ben je nog niet aan de beurt geweest, wacht dan nog even af. Daarnaast switchen we je op het ideale moment. Dit is afhankelijk van je contracttype, huidige energieleverancier en energieverbruik. We switchen je bijvoorbeeld vlak voor een aangekondigde tariefwijziging van je huidige aanbieder. Een andere aandachtspunt is of je over zonnepanelen beschikt.”


Hoe zit het eigenlijk als je zonnepanelen hebt?

“Wanneer je een variabel contract hebt, zetten we je pas volgend jaar over omdat dit gunstiger is met het salderen. Als je een aflopend vast contract hebt, zetten we je direct over naar het jaarcontract van Gewoon Energie. Als je nog niet hebt vermeld dat je zonnepanelen hebt, laat ons dat dan zo snel mogelijk weten!”


Wat zijn de tarieven van teruglevering wanneer je zonnepanelen hebt?

“De tarieven van de teruglevering zijn 100 procent van het kale daltarief. Deze informatie is ook terug te vinden in de contractbevestiging.”
 

Ik heb nog niets gehoord over wanneer ik geswitcht wordt naar Gewoon Energie.

"Het is extreem druk bij onze klantenservice en daarom reageren we niet zo snel als je van ons gewend bent. Weet dat we je niet vergeten zijn en je zo snel mogelijk op de hoogte brengen.”


Mijn contract eindigt maar het duurt nog tot volgend jaar voordat ik naar Gewoon Energie ga. Wat gebeurt er in de tussentijd?

“Voordat je contract bij Gewoon Energie ingaat, ga je van je huidige contract over naar een variabel tarief bij je huidige energieleverancier. Tot de overstap naar Gewoon Energie is variabel blijven bij je huidige leverancier de beste – en meest voordelige – optie. De switchdatum hebben  we zo afgesproken met Gewoon Energie.”
 

Ik heb geen interesse in dit aanbod. Hoe meld ik mij af?

“In de mail waarin we de switch aankondigen, zie je onderaan een grote groene button. Als je op die knop klikt, annuleer je de overstap. Als je je niet afmeldt, ontvang je een mail ter bevestiging van de overstap naar Gewoon Energie. Je hebt dan nog veertien dagen bedenktijd. Wil je binnen deze termijn alsnog van de overstap afzien, stuur dan een mailtje naar energiecontract@vastelastenbond.nl.”
 

Voor wie is dit contract bedoeld?

“Voor iedereen die gebruikmaakt van Energie Vanzelf Geregeld. Mocht je nog geen abonnement op deze dienst hebben, sluit er dan vandaag nog een af. Er is slechts een beperkt aantal contracten beschikbaar dus wees er snel bij. Als dit aanbod op is, gaan we opnieuw op zoek naar gunstige jaarcontracten maar deze kunnen we niet voor dezelfde gunstige prijs aanbieden. Als we nu een nieuw contract regelen, zijn we zeker veertig procent duurder uit. We zijn op een gunstig moment ingestapt.”


Waar kan ik nóg meer informatie vinden over deze deal?

“We hebben een podcast opgenomen waarin we klantvragen beantwoorden. Mocht je na het lezen van dit blog alsnog vragen hebben dan kun je ons op werkdagen bereiken van 9:00 tot 17:00 uur.”
 

Meer info over de energiecrisis?

In een drietal blogs leggen we uit hoe de crisis is ontstaan, hoe de situatie zich momenteel verder ontwikkeld en hoe we de toekomst zien.
 


 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

P. de Joode

Rond kwart over 8 heb ik hierlangs een bericht naar jullie gestuurd. Het betreft het overstappen naar Gewoon Energie. pas heb ik met uw collega Saskia Edel gebeld en de kwestie besproken. Daarom zie ik nu wel af van het overstappen. M.a.w. mijn huidige energiecontract blijft gewoon doorlopen.

Mvg Peter de Joode

Vrijdag 30 september 2022 11:19

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 03 oktober 2022 16:34
We hebben uw verzoek ingewilligd!

Ditzel

Is die 2,15 nu inclusief of exclusief overheidsheffingen?

Woensdag 21 september 2022 21:58

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 03 oktober 2022 13:56
Inclusief.

Maagdenberg

Heb me onlangs aangemeld voor het 1 jaarcontract bij Gewoon Energie maar weet niet of alle gegevens goed overgekomen zijn.

Maandag 29 augustus 2022 16:52

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 30 augustus 2022 08:47
Heeft u een bevestiging van uw aanvraag gekregen? Zo ja dan nemen we sowieso contact met u op mochten uw gegevens incompleet zijn. U kunt ook tussen 9:00 en 12:00 uur bellen naar onze klantenservice.

Jan H.

Mijn hudige vaste contract loopt in november af. Kan ik nu al uw aanbieding accepteren waarbij het 1-jaar contract bij Gewoon Energie in november zal ingaan?

Vrijdag 26 augustus 2022 16:20

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 augustus 2022 16:34
Absoluut. Wanneer u Energie Vanzelf Geregeld afsluit, zorgt ons team ervoor dat u na afloop van uw huidige contract direct overgaat naar ons jaarcontract. U kunt u hier aanmelden voor deze service:
https://www.vastelastenbond.nl/energie-vanzelf-geregeld/

Op deze pagina vindt u ook informatie over de deal en worden de meest gestelde vragen beantwoord.


Schouten

Mijn huidige vaste contract loopt in april af. Ik betaal nu ca.25 cent per kw/u. Is het dan wel verstandig om over te stappen? Wij gebruiken géén gas.

Vrijdag 26 augustus 2022 16:12

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 augustus 2022 16:31
De kans bestaat dat u straks geconfronteerd wordt met een veel hoger stroomtarief. U vindt meer informatie over de tarieven op deze pagina:
https://www.vastelastenbond.nl/blog/verschil-kuub-gas-variabel-tarief-en-vast-maandbedrag-jaarcontract-gewoon-energie-is-124/

Naast gas is de prijs voor stroom ook flink gestegen. Het is dus zeker interessant om uw mogelijkheden te verkennen. Het voordeel van een jaarcontract is dat u zekerheid heeft: u weet wat u het komend jaar betaalt. Die zekerheid biedt een variabel tarief niet. Budget Energie voerde onlangs al een forse tariefverhoging door en de verwachting is dat meer energiebedrijven dit voorbeeld volgen.
https://www.vastelastenbond.nl/blog/klanten-budget-energie-geconfronteerd-met-gigantische-prijsverhogingen/

John

Mijn oude vaste contract liep af op 11 augustus en is omgezet naar een variabel contract met een kale gasprijs van maar liefst ruim € 2.95. Ook ik heb zonnepanelen. Het is me niet duidelijk waarom ik tot volgend jaar zou moeten wachten met omzetten. Naar mijn idee kan ik beter z.s.m. omgezet worden. Bovendien lijkt mij de zomerperiode de beste tijd om jaarlijks voor een nieuw energiecontract te kiezen omdat 'normaal gesproken' de energie dan het goedkoopst is. Het vraag en aanbod principe. Kan hier meer uitleg over gegeven worden. Ik zal zeker niet de enige zijn die deze vraag heeft.

Woensdag 24 augustus 2022 20:17

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 25 augustus 2022 09:00
Bedankt voor je vraag. Wanneer je een variabel contract hebt, zetten we je pas volgend jaar over omdat dit gunstiger is met het salderen. Dat is zo afgesproken met Gewoon Energie. Als je een aflopend vast contract hebt, zetten we je direct over naar het jaarcontract van Gewoon Energie. Dit jaarcontract bestaat nog maar kort en is ontwikkeld om op de aanhoudende energiecrisis in te spelen. Normaal gesproken hadden we je jaarlijks overgezet naar het meest voordelige jaarcontract om dat het jaar erop weer te doen. Zo profiteer je jaarlijks van welkomstkortingen én de laagste prijs.

Helaas zit dat er voorlopig niet in en zijn er vooral variabele contracten te vinden die tot overmaat van ramp steeds vaker worden aangepast om de hoge inkoopkosten van energieleveranciers te dekken. Het jaarcontract dat wij hebben ontwikkeld, biedt bescherming tegen deze tariefwijzigingen. Als we eerder een contract konden vinden - in dit geval de zomer - hadden we dat gedaan. De energiemarkt is ontzettend onvoorspelbaar geworden en dat maakt het uiterst complex om deze markt te opereren.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Een tijdelijke afsluiting van stroom en gas middenin de winterperiode is één van die doemscenario’s waar de Britse regering rekening mee houdt.

Brits doemscenario: overheid denkt na over tijdelijke afsluiting energie

Woensdag 10 augustus 2022 15:01

‌ De Britse regering verkent verschillende noodscenario’s om op de energieschaarste in te spelen. Een tijdelijke afsluiting van stroom en gas middenin de winterperiode is één van die doe...

Lees meer
Eneco heeft besloten om van 2026 geen fossiele stroom meer aan te bieden aan organisaties.

Eneco staakt per 2026 verkoop grijze stroom aan bedrijven

Dinsdag 09 augustus 2022 09:12

‌Bedrijven die elektriciteit willen afnemen bij Eneco hebben vanaf 2026 niets meer te kiezen en kunnen dan enkel groene stroom vinden bij deze aanbieder. Het energiebedrijf heeft namelijk beslo...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “We moeten alle zeilen bij zetten want deze energiecrisis is voorlopig nog lang niet voorbij.”

PERSBERICHT: Het nieuwe normaal: voor een kuub gas betalen we in 2023 € 4,-

Donderdag 11 augustus 2022 06:46

Als we de stijging van de energieprijs, en met name de gasprijs, doortrekken betalen we volgend jaar € 4,- voor een kuub gas. Sinds dit jaar tijd steeg het tarief van gas met 46% en werd stroom 2...

Lees meer
De Vastelastenbond verzamelde elf praktische weetjes voor je. Als je met deze tips aan de slag gaat, kun je de maandelijkse kosten drukken. Het mooie van ons elftal is dat je er altijd mee scoort!

De Vastelastenbond geeft je elf tips om je energierekening te verlagen

Maandag 08 augustus 2022 11:39

‌Dat de energierekening de komende tijd flink gaat stijgen, is vast geen nieuws meer voor je maar hopelijk zijn onze handige bespaartips dat wel! De Vastelastenbond verzamelde elf praktische we...

Lees meer