Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Eneco staakt per 2026 verkoop grijze stroom aan bedrijven

Dinsdag 09 augustus 2022 09:12Frank van de Ven
Eneco heeft besloten om van 2026 geen fossiele stroom meer aan te bieden aan organisaties.

Eneco heeft besloten om van 2026 geen fossiele stroom meer aan te bieden aan organisaties.

Bedrijven die elektriciteit willen afnemen bij Eneco hebben vanaf 2026 niets meer te kiezen en kunnen dan enkel groene stroom vinden bij deze aanbieder. Het energiebedrijf heeft namelijk besloten om over vier jaar geen fossiele stroom meer aan te bieden. Ondernemingen die bij Eneco aangesloten zijn en nog grijze stroom gebruiken, krijgen dus vier jaar de tijd om over te stappen op duurzame elektriciteit.

Wie een nieuw energiecontract afsluit of een bestaand contract verlengt bij Eneco, kan vanaf vandaag alleen nog maar groene stroom afnemen. Volgens Eneco neemt 95 procent van alle klanten al groene stroom af. De resterende 5 procent gebruikt nog fossiele elektriciteit en is goed voor 40 procent van het totale volume aan stroom dat Eneco levert. Dat zijn ongeveer 1.000 á 1.500 grotere bedrijven in bijvoorbeeld de industrie, retail en dienstverlening. Deze ondernemingen verbruiken veel stroom.  

Die 40 procent van het totale volume wordt de komende vier jaar verduurzaamd. Groene stroom is nog steeds duurder dan fossiele stroom, hoewel het verschil met grijze stroom door de gestegen energieprijzen inmiddels niet veel meer is dan 1 a 2 procent. Een paar jaar geleden was dat nog 6 a 7 procent. Eneco wil in samenwerking met afnemers van grijze stroom kijken wat mogelijk is qua verduurzaming. Dan moet je denken aan het plaatsen van een industriële warmtepomp of het koppelen van een deel van een windpark aan een bedrijf.
 

Energiemarkt verduurzaamt

In eerste instantie wilde Eneco pas in 2030 alle zakelijke klanten op groene stroom overzetten. Dat proces wordt vier jaar vervroegd. De extra duurzame stroom die Eneco nodig heeft, wil het bedrijf zoveel mogelijk zelf opwekken. Zo dingt Eneco mee om de aanleg van Hollandse Kust West te realiseren. Dit project is een nieuw windmolenpark op zee dat een vermogen van 1,5 gigawatt heeft.
 
De duurzame energie die Eneco niet zelf opwekt, koopt het bedrijf zelf in op de elektriciteitsmarkt met behulp van certificaten of overeenkomsten om stroom af te nemen. Dat kunnen zonne- en windparken zijn in Nederland maar ook bijvoorbeeld in België, Duitsland of Engeland.
 

Energiemarkt in beweging zetten

Het doel van Eneco is naar eigen zeggen om “beweging in de elektriciteitsmarkt te creëren” in de hoop dat meer energiebedrijven zullen volgen. 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “We moeten alle zeilen bij zetten want deze energiecrisis is voorlopig nog lang niet voorbij.”

PERSBERICHT: Het nieuwe normaal: voor een kuub gas betalen we in 2023 € 4,-

Donderdag 11 augustus 2022 06:46

Als we de stijging van de energieprijs, en met name de gasprijs, doortrekken betalen we volgend jaar € 4,- voor een kuub gas. Sinds dit jaar tijd steeg het tarief van gas met 46% en werd stroom 2...

Lees meer
De Vastelastenbond verzamelde elf praktische weetjes voor je. Als je met deze tips aan de slag gaat, kun je de maandelijkse kosten drukken. Het mooie van ons elftal is dat je er altijd mee scoort!

De Vastelastenbond geeft je elf tips om je energierekening te verlagen

Maandag 08 augustus 2022 11:39

‌Dat de energierekening de komende tijd flink gaat stijgen, is vast geen nieuws meer voor je maar hopelijk zijn onze handige bespaartips dat wel! De Vastelastenbond verzamelde elf praktische we...

Lees meer
De houtkachel wint niet alleen in Duitsland maar ook in ons land aan populariteit nu de gastarieven extreem stijgen.

Run op houtkachels in Duitsland: in de wachtrij om te stoken

Woensdag 03 augustus 2022 12:08

‌ Nu de energiecrisis verergert en de gasprijzen stijgen, zoeken consumenten naar alternatieven om de winter zoveel mogelijk financieel ongeschonden door te komen. In Duitsland is de houtkachel ...

Lees meer
De ouderwetse kachel is in deze tijd weer in trek.

Houtkachel als tegenwicht voor hoge gastarieven: brandhout ook in prijs verhoogd

Dinsdag 02 augustus 2022 08:43

‌Door een dreigend gastekort wordt er door burgers naar alternatieven gezocht om er deze winter alsnog warmpjes bij te zitten. De ouderwetse houtkachel stijgt in populariteit en ook pelletkache...

Lees meer