Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

PERSBERICHT: Het nieuwe normaal: voor een kuub gas betalen we in 2023 € 4,-

Donderdag 11 augustus 2022 06:46Frank van de Ven
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “We moeten alle zeilen bij zetten want deze energiecrisis is voorlopig nog lang niet voorbij.”

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “We moeten alle zeilen bij zetten want deze energiecrisis is voorlopig nog lang niet voorbij.”

Als we de stijging van de energieprijs, en met name de gasprijs, doortrekken betalen we volgend jaar € 4,- voor een kuub gas. Sinds dit jaar tijd steeg het tarief van gas met 46% en werd stroom 26% duurder. Een tarief van € 4,- voor een kuub gas wordt het nieuwe normaal stelt Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. De directeur van de consumentenorganisatie roept de overheid én burgers op om goed na te denken over het verminderen van het energieverbruik: “We bevinden ons in een energietransitie en moeten ons realiseren dat er een nieuwe werkelijkheid aankomt waar nieuwe,  hoge energietarieven bij horen. De tijd dat we nog circa € 0,80 voor een kuub gas moeten betalen, is definitief voorbij.”   
 

 

  • De Vastelastenbond onderzocht tariefwijzigingen acht grote energiebedrijven
  • Sinds 1 januari 2022 stegen tarieven stroom 26% en gas 46%
  • Gasschaarste verergert en de verwachting is dat we in 2023 € 4,- betalen voor kuub gas
  • Samenleving moet zich voorbereiden op het nieuwe normaal
Binnen een jaar verdubbelde het energietarief bijna. De Vastelastenbond vergeleek de variabele tarieven van acht energieleveranciers en kwam tot schrikbarende conclusies. Op 1 januari was de gemiddelde prijs voor stroom € 0,52 per kWh en was € 2,12 het gemiddelde tarief voor een kuub gas. In 1 juli was dat tarief – ondanks de overheidssteun in de vorm van een btw-verlaging van 12% - gestegen naar € 0,55 voor 1 kWh stroom en voor 1 kuub gas betaalde men € 2,29. Dat was een stijging van respectievelijk 6 en 8%. Op 8 augustus bedroeg het gemiddelde tarief voor stroom € 0,66 per kWh en voor gas was dat € 3,- per kuub. Dit jaar stegen de tarieven van stroom 26% en is gas 42% duurder geworden. 
 
In het huidige tempo verwacht de directeur van de consumentenorganisatie dat de prijzen nóg verder oplopen. Wolfert onderzocht acht (grote) energieleveranciers (in de bijgevoegde tabel) en maakte een voorspelling van de tarieven. Deze toekomstverwachting schetst een ronduit somber beeld van de energiemarkt. “In dit tempo is de verwachting dat we het nieuwe jaar ingaan met een gastarief dat de €4,- per kuub benadert of zelfs overstijgt. Klanten die zich nieuw aanmelden of klanten waarvan het contract afloopt, gaan dit bedrag waarschijnlijk al dit jaar betalen. Consumenten met een variabel contract hebben het – tijdelijke  – voordeel dat er vooraf (tegen lagere tarieven) al voor hen energie is ingekocht. We krijgen met een verdrievoudiging van de energietarieven die we begin dit jaar betaalden te maken.”
 

Energierekening 2023 duizenden euro’s duurder

Als de stijging van de energieprijzen doorzet, gaat een gemiddeld huishouden volgend jaar € 4.573,- meer betalen voor stroom en gas. In januari 2022 was een huishouden van drie personen voor hun stroomverbruik  €1.768,- kwijt op basis van een gemiddeld verbruik van 3.400 kWh (berekend op een gemiddeld tarief van € 0,52 per kWh). In januari 2023 loopt dat bedrag op naar € 3.536,- omdat er dan waarschijnlijk € 1,04 per kWh stroom betaald moet worden. Dat is een verschil van € 1.768,-. Gas is ook flink duurder geworden. In januari dit jaar was een huishouden van drie personen met een gemiddeld gasverbruik van 1.500 kuub op jaarbasis € 3.180,- kwijt met een tarief van € 2,12 per kuub gas (op basis van een gemiddeld tarief van € 2,12) . In januari 2023 is er bij hetzelfde verbruik sprake van een bedrag van  € 5.985,- op basis van € 3,99 per kuub gas. Het gaat hier om een verschil van € 2.805,- in een tijdsbestek van een jaar. 
 
Wolfert stelt dat consumenten hun borst mogen natmaken met de koude wintermaanden op komst. Energiebedrijven kiezen er namelijk steeds vaker voor om hun variabele tarieven frequenter aan te passen om de hoge inkoopprijzen op te kunnen vangen en aan de klant door te berekenen. “Sommige leveranciers voeren zelf al maandelijks tariefwijzigingen door. Dat betekent dat consumenten met een stijgende energierekening te maken hebben en met de koude maanden en de heersende gasschaarste in het vooruitzicht is dat een akelige gedachte. In één maand tijd stegen de inkooptarieven met circa 30%. Dat zulke prijsstijgingen al in de rustige zomerperiode plaatsvinden, is extreem verontrustend”, stelt Wolfert.
 

Ingrijpen overheid en consumenten bittere noodzaak

Wolfert luidt de noodklok en stelt dat er vanuit de overheid meer actie ondernomen moet worden. Als er niet ingegrepen wordt, gaat dat volgens hem tot een economische crisis leiden die zijn weerga niet kent: “Er is nu sprake van paniek maar dat stelt niets voor met de situatie waar we in 2023 in belanden. Onze energierekening gaat verdrievoudigen en er moet echt wat gebeuren willen burgers het hoofd nog boven water kunnen houden. Nu komt de overheid consumenten tegemoet door de btw op de energiebelasting te verlagen van 21 naar 9 procent maar dat is niet genoeg. Door de btw volledig weg te halen, worden de kosten gedrukt. Dat helpt. Het is ook belangrijk om minima beter te beschermen tegen de komende tariefwijzigingen. Dit wordt het nieuwe normaal: energietarieven die boven de € 4,- uitkomen.”

Wolfert raadt consumenten aan om te kijken hoe zij hun energieverbruik kunnen verminderen. “Door de thermostaat een graad lager te zetten, kan er maandelijks al veel bespaard worden op de energierekening. Er zijn gelukkig veel praktische tips waarmee consumenten hun maandlasten kunnen verminderen.  Ook korter douchen en woningisolatie zijn efficiënte manieren om de energierekening te verlagen. Het is ook verstandig om de energiemarkt goed in de gaten te houden om te zien of er nog aanbiedingen op de markt komen. Als dat zo is, is het zaak om daar zo snel mogelijk op in te spelen. Deze deals zijn vaak maar voor korte tijd beschikbaar”, besluit de directeur.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Bödeker

Geachte Vastenbond
Ik heb een contract bij NLE, voor 3 jaar vast
Maar deze loopt in Mei , volgend jaar 2023
Het maandelijkse bedrag is volgens mijn verbruik lager gezet door NLE, begin dit jaar( 2022)
Ik betaal nu 116.00 p.m
Ik woon in een huurwoning, moet ik zelf voor isolatie zorgen of is dat voor de verhuurder
Ik maak mij wel zorgen voor wat gaat komen
Wat adviseert u mij?

Met vriendelijke groet

Mevr. Bödeker

Dinsdag 04 oktober 2022 15:29

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 04 oktober 2022 15:46
Als huurder hoeft u niet voor isolatie te zorgen. U kunt het beste bij uw verhuurder aankloppen en vragen of hij of zij kan helpen. Een andere tip die we kunnen meegeven, is om de mogelijkheden te verkennen van onze service Energie Vanzelf Geregeld. Als u gebruikmaakt van deze dienst zoeken onze experts naar het beste energiecontract voor u. Als er geen aanbod is, creëren we het zelf. Zo konden we als enige consumentenorganisatie in Nederland een vast jaarcontract met gunstige tarieven aanbieden. We hebben inmiddels veel klanten hiernaar over kunnen zetten. Helaas is het aanbod nu op maar we zijn bezig met een nieuwe onderhandelingsronde zodat we een nieuw jaarcontract kunnen aanbieden. U vindt meer informatie over deze dienst op onderstaande pagina:
https://www.vastelastenbond.nl/energie-vanzelf-geregeld/

Misschien kunnen deze tips u ook helpen:
https://www.vastelastenbond.nl/blog/de-vastelastenbond-geeft-je-elf-tips-om-je-energierekening-te-verlagen/
https://www.vastelastenbond.nl/blog/vol-gas-energie-steken-in-verlaging-energierekening-doe-je-zo/

Steussij

Ik zou graag jullie VasteLastenBundel willen hebben …ik heb nu NLE…ik betaal het bedrag van 127 euro per maand was 140 per maand en ik ben ervan 21 September 2021 bij…ik heb wel een contract van 3 jaar vast …ik weet niet of het verstandig is om nu over te stappen …. Ik hoor graag van U iets … wat het beste is ….Mevrouw W. Steussij.

Zondag 04 september 2022 08:55

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 05 september 2022 08:52
Als we het goed begrijpen, zit u nu nog tot september 2024 vast bij NLE. Dat klinkt als een goede deal want dit betekent dat u met vaste tarieven te maken heeft en de zekerheid heeft geen tariefwijzigingen te moeten ondergaan.

Als dit zo is, zit u goed en is ons advies om te blijven zitten waar u zit. U kunt een abonnement op de VasteLastenBundel afsluiten en het zo laten instellen dat onze adviseurs u ruim voor de afloop van uw contract bellen en de overstapmogelijkheden met u bespreken.

V Voorst

Stroom is hier veel te veel door heel veel zonne panelen.
Waarom is dan de stroom prijs zoveel hoger geworden.

Zaterdag 27 augustus 2022 18:17

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 29 augustus 2022 09:06
Omdat er - helaas - het een en ander te verbeteren valt op het gebied van terugbetaling van opgewekte stroom.
https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i27097/helft-energiebedrijven-betaalt-te-weinig-voor-overtollige-stroom-zonnepanelen

Daarnaast wordt er bij de opwekking van stroom ook gebruikgemaakt van gas. Gas is veel duurder geworden en dat merkt u in uw portemonnee.

Brakel

Wat ook niet onvermeld mag blijven is dat Gewoon Energie voor nieuwe klanten , wat betreft haar tarieven , zich baseert over het energieverbruik van de afgelopen drie jaar. ( cijfers uit het Nationaal Energieregister ) Blijft over dat een jaarcontract bij Gewoon Energie aantrekkelijk blijft , maar in veel gevallen betekent dat ook een ander en hoger maandtarief dan dat er wordt voorgesteld.

Vrijdag 26 augustus 2022 11:20

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 augustus 2022 11:32
Op deze pagina vindt u alle veelgestelde vragen over het jaarcontract van Gewoon Energie. https://www.vastelastenbond.nl/energie-vanzelf-geregeld/

Berens

Ik heb uit het nieuws begrepen, dat mensen hun voorschot verlagen om rond te komen, dat gaat hele grote problemen geven.
Zouden jullie daar eens iets over willen schrijven.

Gr.Nol

Donderdag 25 augustus 2022 21:32

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 augustus 2022 12:36
We hebben verzoek gegeven aan uw vraag. Bedankt voor de tip! https://www.vastelastenbond.nl/blog/waarschuwing-energiebedrijven-pas-je-maandbedrag-niet-naar-beneden-aan/

Rouwette

Zonnepanelen kun je nog krijgen, omvormers moeilijk en warmtepompen nauwelijks.
Hoe los ik dit op?

Donderdag 25 augustus 2022 21:29

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 augustus 2022 09:37
Dat probleem is bekend bij ons. Het is een complex markt breed probleem waar vooralsnog geen oplossing voor is. We hopen dat er snel verbetering komt. Tot die tijd kunnen we helaas alleen maar wachten op betere tijden.

Koster

Kortom, Nederland gaat failliet. Spaarpotje zijn niet voldoende. Een openhaard, houtkachel of allesbrander zou een alternatief kunnen zijn om gas te besparen. Zonnepanelen drukken de energiekosten. Helaas kost dit allemaal geld en dat hebben veel mensen niet meer.

Donderdag 25 augustus 2022 19:28

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 augustus 2022 09:23
Hout wordt ook duurder en is helaas ook niet goed voor de gezondheid.
https://www.vastelastenbond.nl/blog/houtkachel-als-tegenwicht-voor-hoge-gastarieven-brandhout-ook-in-prijs-verhoogd/

Misschien kunnen deze bespaartips u helpen om de energierekening wat te verlagen?
https://www.vastelastenbond.nl/blog/bespaar-energie-door-alle-niet-essentile-stekkers-uit-het-stopcontact-te-trekken/
https://www.vastelastenbond.nl/blog/de-vastelastenbond-geeft-je-elf-tips-om-je-energierekening-te-verlagen/

De Jong

Wij kunnen nog steeds niet begrijpen, waarom Nederland het duurste land van Europa moet zijn.

Waarom kan bijvoorbeeld Luxenburg al jaren veel goedkoper energie leveren (denk aan benzine) dan Nederland, en ook Belgie en Duitsland zijn ook goedkoper.

Waarom moeten wij altijd aan de top staan terwijl we maar zo'n klein landje zijn.

Wat in andere landen kan, kan toch ook in Nederland, wij zijn notabene het enige land in Europa met de zo'n hoog belastingtarief, het lijkt er op dat Den Haag nooit genoeg heeft

Donderdag 25 augustus 2022 19:26

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 augustus 2022 09:21
Dat vroeg Kamerlid Pieter Omtzigt zich ook af. Hopelijk volgt er snel een bevredigend antwoord op zijn vragen. https://www.vastelastenbond.nl/blog/kamervragen-over-opbouw-energieprijzen-en-winstmarges/

Huver

Ik heb zojuist gemaild maar ben vergeten te zeggen dat ik hoop dat ook gepensioneerden ruimhartig worden gecompenseerd

Donderdag 25 augustus 2022 19:14

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 augustus 2022 09:19
We hopen dat de overheid burgers helpt tijdens deze crisis en op Prinsjesdag fraaie steunplannen laat zien. We gaan met uw aanvraag aan de slag. Misschien kunnen deze tips u ook helpen om de hoogte van uw energierekening te drukken:

https://www.vastelastenbond.nl/blog/de-vastelastenbond-geeft-je-elf-tips-om-je-energierekening-te-verlagen/
https://www.vastelastenbond.nl/blog/bespaar-energie-door-alle-niet-essentile-stekkers-uit-het-stopcontact-te-trekken/

Smit

4 euro per kub gas, normaal? 2 personen in een vrijstaande woning, 67 en 63 jaar. Wij doen al zuinig, maar hoe wij de komende jaren doorkomen met de hoge tarieven is voor ons een nachtmerrie. De overheid laat zijn volk in de str... zakken. Zolang de rijke lui maar rijker worden. En wij met dekens over in die ene, beetje verwarmde kamer zitten met zeer beperkt licht. Abonnementen gaan we opzeggen. Sporten zal ook te duur worden. Wij worden hier heel onzeker door, hoe nu verder.
Yvonne.

Donderdag 25 augustus 2022 19:00

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 augustus 2022 09:09
Het zijn erg onzekere tijden en we verwachten dat de politiek zijn verantwoordelijkheid neemt om burgers tegen deze uitzinnige tariefverhogingen te beschermen. Tot die tijd kun je met eenvoudige handelingen besparen op je energieverbruik. We schreven er een aantal blogs over:

https://www.vastelastenbond.nl/blog/bespaar-energie-door-alle-niet-essentile-stekkers-uit-het-stopcontact-te-trekken/
https://www.vastelastenbond.nl/blog/de-vastelastenbond-geeft-je-elf-tips-om-je-energierekening-te-verlagen/

Je kunt ook kijken of ons jaarcontract wat voor je is. Dit contract beschermt tegen verdere tariefwijzigingen en zorgt ervoor dat je gedurende een jaar weet waar je maandelijks aan toe bent. Op deze pagina lees je er meer over en zie de meest gestelde vragen voorbij komen:

https://www.vastelastenbond.nl/energie-vanzelf-geregeld/

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De Vastelastenbond verzamelde elf praktische weetjes voor je. Als je met deze tips aan de slag gaat, kun je de maandelijkse kosten drukken. Het mooie van ons elftal is dat je er altijd mee scoort!

De Vastelastenbond geeft je elf tips om je energierekening te verlagen

Maandag 08 augustus 2022 11:39

‌Dat de energierekening de komende tijd flink gaat stijgen, is vast geen nieuws meer voor je maar hopelijk zijn onze handige bespaartips dat wel! De Vastelastenbond verzamelde elf praktische we...

Lees meer
De houtkachel wint niet alleen in Duitsland maar ook in ons land aan populariteit nu de gastarieven extreem stijgen.

Run op houtkachels in Duitsland: in de wachtrij om te stoken

Woensdag 03 augustus 2022 12:08

‌ Nu de energiecrisis verergert en de gasprijzen stijgen, zoeken consumenten naar alternatieven om de winter zoveel mogelijk financieel ongeschonden door te komen. In Duitsland is de houtkachel ...

Lees meer
De ouderwetse kachel is in deze tijd weer in trek.

Houtkachel als tegenwicht voor hoge gastarieven: brandhout ook in prijs verhoogd

Dinsdag 02 augustus 2022 08:43

‌Door een dreigend gastekort wordt er door burgers naar alternatieven gezocht om er deze winter alsnog warmpjes bij te zitten. De ouderwetse houtkachel stijgt in populariteit en ook pelletkache...

Lees meer
De Europese Unie (EU) is naarstig op zoek naar alternatieve energiebronnen nu Rusland de gaskraan steeds verder dichtdraait. Kernenergie is er één van.

Duitse minister roept op tot aardgasstop voor opwekking elektriciteit

Maandag 01 augustus 2022 11:11

‌Als het aan de Duitse minister van Financiën Christian Lindner ligt, stopt Duitsland per direct met het gebruik van aardgas voor het opwekken van elektriciteit. Deze actie is nodig om te anti...

Lees meer