Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

BLOG: Het oerwoud van de alternatieven door afschaffing gas en Cv-ketel.

Maandag 23 april 2018 14:00Margot Boesveld
Alternatieven Cv ketel

Alternatieven Cv ketel

MARGOT BOESVELD: Het wordt een ware jungle. Minister Wiebes pleit voor het terugdraaien van de gaswinning in Groningen vanaf 2030 en onlangs kwam een groep van ca. 15 organisaties met een manifest voor het afschaffen van de traditionele Cv-ketel vanaf 2021. Welke consequenties heeft dit en welke duurzame alternatieven zijn er? Aan elke duurzame oplossing kleven ook nadelen en niet voor iedereen is dezelfde oplossing het beste. Lastige materie, dat verduurzamen op korte termijn.

Minder gas, meer elektriciteit

Op dit moment wordt nog ruim 90% van de energie uit fossiele brandstoffen gehaald. Nederlandse huizen gebruiken ongeveer 300 petajoule energie in gasvorm. Willen we compleet van het gas af dan hebben we ca. 13.000 KWh extra stroom per jaar per huishouden nodig. Maar de groei van het aantal huishoudens blijft ook toenemen (ca. 900 duizend in 2020). Bij het afschaffen van de CV-ketel kan een hogere elektriciteitsproductie voor verwarming dus niet uitblijven, maar de vraag is: waar komt deze extra stroom dan vandaag? Traditioneel gezien wordt stroom ook middels een kolencentrale opgewekt. En deze zijn behoorlijk vervuilend. Een beter alternatief is windenergie. Zo wordt er de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in windmolenparken.

Zoektocht naar alternatieven

De zoektocht naar alternatieven voor het terugdraaien van de productie en het verdwijnen van de op gasgestookte cv-ketel wordt er niet makkelijker op. Het is een steeds complexere jungle aan het worden. Elke vorm van hernieuwbare energie brengt ook nadelen met zich mee en is niet per definitie milieuvriendelijker of duurzaam.

  • Gas uit het buitenland: Het simpelste, maar niet de meest duurzame oplossing, is het importeren van gas kan onder meer uit Noorwegen en Rusland, maar ook uit Qatar of Algerije. Dit is een oplossing waar we door de snelle doorvoering van de gasproductie vermindering niet aan gaan ontkomen. Een complicerende factor bij gas uit het buitenland is dat de huishoudens nu laagcalorisch gas gebruiken. Gas dat afkomstig is vanuit het buitenland is hoogcalorisch en dat moet voor huishoudens eerst met stikstof worden gemengd. Het importeren van gas zal de prijzen vermoedelijk doen stijgen.
  • Isoleren: Iets wat huishoudens meer controle geeft én bijdraagt aan een vermindering van het gasverbruik is het isoleren van de woning. Wanneer er minder verbruikt wordt, is er ook minder aardgas nodig. Het is in veel gevallen een relatief betaalbare optie waar u als woningeigenaar ook direct zichtbaar van profiteert. Dat isolatie wordt aangemoedigd blijkt ook uit de routekaart die Milieudefensie onlangs (april 2018) opstelde voor het verduurzamen van Nederland. Lees het document van Milieudefensie: “Iedereen duurzaam en betaalbaar warm”
  • Besparen op energieverbruik: Net als isolatie is het besparen op het energieverbruik sleutelwoord voor de toekomst. Alle kleine beetjes beginnen bij uzelf. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan koken op inductie in plaats van gas. Ook is het interessant om te kijken naar een goed ventilatiesysteem dat de lucht hergebruikt. Andere tips kunt u hier lezen: Praktisch huishoudelijke tips voor duurzame woning, tuin en transport.
  • Warmtenetwerken: Vooral warmte-net­ten zijn populair vanwege hun schaalgrootte en het uitblijven van een verbouwing achter de voordeur. Rest- en aardwarmte zouden bij voorkeur ingezet kunnen worden in oudere wijken waar optimale isolatie geen reële optie is. Nadeel is dat er niet voldoende stadswarmte beschikbaar is.
  • Biomassa: Bio-energie is verbranding of vergisting van organisch materiaal (hout, gft, mest, (snoei)houtafval, rioolslib uit waterzuiveringsinstallaties, groente en tuinafval uit huishoudens, plantaardige oliën en vetten uit de voedingsmiddelenindustrie, mest uit veebedrijven en speciaal voor bio-energie geteelde gewassen, zoals koolzaad en palmbomen plantaardige olie). Dat kan zowel stroom als warmte opleveren. Ook hier geldt voor dat er niet genoeg biomassa voorhanden is om alle fossiele brandstoffen te vervangen. Daarnaast is bio-energie niet klimaatneutraal. Er komt veel CO2 vrij en er kan sprake zijn van bodemuitputting. Omdat Biomassa gebruik maakt van zoveel (!) verschillende bronnen zouden er classificaties meegeven moeten worden aan herkomst van bio-energie om dit in goede banen te kunnen leiden.
  • Warmtepomp: De warmtepomp wordt veel naar voren geschoven als alternatieve oplossing. Het voordeel is dat dit per woning in te zetten is en er bestaat de mogelijkheid (hybride warmtepomp) te combineren met uw huidige Cv-ketel. Dit is een systeem waarbij de warmtepomp samenwerkt met uw cv-ketel. De meest toegankelijke warmtepomp is de lucht-lucht warmtepomp. Deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht en blaast deze door middel van ventilatie uw woning in. Uw woning moet al goed geïsoleerd zijn en de aanschafkosten zijn hoog. Dit zijn dan ook de nadelen van deze alternatieve warmte bron. Ook zijn de meningen verdeeld over het geluidsoverlast.  Lees het artikel over de warmtepomp, palletkachel en zonneboiler.
  • Elektrische Cv-ketel: Dit kan een tussenoplossing zijn en wordt veel gebruikt in combinatie met zonnepanelen en of een elektrisch verwarmingslint (lees vloerverwarming). Ook de elektrische cv-ketel heeft zijn nadelen. Zo verbruikt deze momenteel nog bijna 2,5 keer zoveel energie als een gewone cv-ketel. Daarnaast is de elektrische cv-ketel nog niet geschikt om grotere woningen te verwarmen.
  • Infraroodpanelen: Infrarood panelen kunnen een energiezuinige keuze zijn als bijverwarming op een bepaalde plek (bijvoorbeeld de zithoek), of in ruimtes die kort of weinig gebruikt worden. Het voordeel is dat je alleen energie verbruikt in de ruimte als je daar aanwezig bent. Het nadeel is dat de infraroodpanelen relatief duur zijn, veel stroom verbruiken en daardoor niet geschikt zijn voor het verwarmen van de gehele woning.

Overgang naar gas-loos wonen kost bijna €18.000 per huishouden

Eerder kwam al in het nieuws dat uit onderzoek van Ecorys, in opdracht van milieudefensie, blijkt dat de investering voor de overgang naar een andere verwarmingsbron op deze korte termijn flinke investeringen van huiseigenaren verplichten. Geld dat er vaak niet is. Niet iedereen heeft namelijk genoeg financiële middelen (over) voor groene investeringen in zijn huis en niet iedereen komt in aanmerking voor een lening. Uit dit rapport blijkt dat de bevolkingsgroep die geen geld heeft om te investeren in een duurzaam alternatief, financieel in de knel kan komen als de gasprijzen fors stijgen. Het is daarom zaak dat niet alleen bij de ombouw naar aardgasloos, maar ook bij de financiering daarvan maatwerk wordt geleverd. Zodat je met beperkte financiële ruimte en een lek huis niet geconfronteerd wordt met torenhoge gasrekeningen terwijl buren met voldoende vermogen wel kunnen investeren en hoge gasrekeningen ontlopen.

Routekaart Milieudefensie

blijkt dat bijna de helft van alle huishoudens een vorm van (financiële) hulp, zoals een garantstelling, nodig heeft bij het verduurzamen van de woning.  moeten er snel regelingen komen die het voor woningbezitters mogelijk maken om geld voor de verbouwing te lenen bij de bank. U kunt de routekaart hier bekijken.

Conclusie

Een combinatie van deze diverse bronnen zou kunnen zorgen voor een optimaal resultaat. Kortom: de discussie is nog niet voorbij en de toekomst zal het moeten uitwijzen.

Geschreven door: Margot Boesveld, Vereniging de Vastelastenbond.  U kunt geen rechten ontlenen aan genoemde cijfers en bedragen. 

*Het manifest dat is opgesteld door onder andere Energie Nederland, installateurskoppel Uneto-VNI, Eneco, Greenpeace en Milieudefensie staat dat er per 2021 geen nieuwe cv-ketels meer geïnstalleerd mogen worden

Lees ook:

Duurzaamheid bij gemeenten

Praktische en duurzame tips

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

sebok

hopelijk keert het wal het schip van deze klinkklare nonsens van utopisch en idealistisch denken. Ja, het klimaat verandert maar laten we eerst eens heel goed luisteren naar de vele (!!) wetenschappers die aantonen dat niet CO2 de reden is dus ook daar de oplossing niet ligt. En als we eens heel even aannemen dat alles wáár is, dus ook het resultaat van verlagen van de temp. met 0.0007 gr., dan vraag je je toch af met welke idiotie je te maken hebt om daarvoor heel nederland in chaos en armoe te storten? Zijn er al extra huisartsen en psychiaters besteld voor die tienduizenden die binnenkort gillend wakker worden of niet meer in slaap komen? In welk land leef ik eigenlijk? Het is zelfs nog zeer twijfelachtig of de aarde echt wel zoveel opwarmt -en dus het water stijgt- als beweerd wordt. Het gaat alleen om geld en macht. Diep diep triest hoe de politiek erin trapt óf mee doet met deze volksverlakkerij.

Donderdag 07 februari 2019 19:09

Wim

wist je dat........... overgaan op stralingspanelen in het plafond of wand u waarschijnlijk een rendement leveren van 450% en kost relatief niet zo erg veel.
wist je dat.......... het verwarmen mogelijk is met een airco die kan warmen en koelen en een rendement geven van 300% en is redelijk betaalbaar.
een warmtepomp is leuk maar als je geen vloerverwarming heb kan je er weinig mee.

Maandag 30 april 2018 11:51

F.Klopstra

Ons huis 2 onder één kap is goed geïsoleerd, en voorzien van vloerverwarming. De stroom 2500kw wordt opgewekt door 12 zonnepanelen en het gasverbruik is 1400m3 . Op het gas wilden we besparen door middel van een hybride waterpomp die samenwerkt met de remeha 22 cv ketel. offertes opgevraagd : hybride waterpomp en 6 zonnepanelen extra investering plm 8000 euro.
Besparing plm 250 euro per jaar. één bedrijf belde en moest ons eerlijk vertellen dat er hooguit 50 euro in ons geval te verdienen valt en raad het ons af. Zo zie je maar dat er eerlijke bedrijven zijn die ons waarschuwt om het niet te doen. Gezien onze leeftijd van 82 jaar hadden we graag mee gedaan, maar in ons geval levert het niets op.

Zaterdag 28 april 2018 13:10

Elma Rüttgers

Jaaa, ik denk dat iedereen wel een goede reden heeft om iets aan een beter milieu te willen bijdragen. Ik zou het super vinden om een eigen (mini) windmolen voor eigen gebruik in mijn tuin te plaatsen en ook mijn dak te bedekken met high-tech zonnepanelen. Maar helaas, ik kan al die dingen niet betalen. En subsidies zijn alleen bereikbaar voor mensen en bedrijven die wel een hoog (start)bedrag kunnen uitgeven. Ik klaag niet, maar ik zou zo graag naar een "my self reliance" huis willen streven, comfortabel met de mogelijkheden van deze tijd. Ik denk aan mijn jeugd, toen deden we een handgebreide dikke trui aan in de winter terwijl de kachel en later ook de centrale verwarming overdag slechts enkele uren brandde. Tegenwoordig krijgt men het bij alle zittende bezigheden al snel koud. Zelfs in de auto met een dikke jas aan de verwarming op volle toeren. Dat kost ook veel benzine. Nu ff iets anders, de keramische glasplaat van mijn gas inbouw fornuis is gebroken. Ik kook al enkele maanden op twee elektrische campingpitten die ik met een losse plank bovenop de kapotte kookplaat heb gezet. Ik vind elektrisch koken erg onhandig en erg energie verspelend!! Ik zou heel graag, mede gelet op toekomstige voorwaarden/wetten en (vaste) kosten, nu meteen willen overstappen op inductie koken. Maar dat kan ik nu zelf niet aanschaffen. Als er een bedrijf is die dit leest en mij zou willen helpen, cq. sponsoren, zou dat geweldig zijn!! (Grapje, maar toch...) Ik wens iedereen succes op weg naar een energiebesparende toekomst, met vriendelijke groet, Elma Rüttgers

Vrijdag 27 april 2018 15:43

Gerard Keurentjes

Beste Margot,

Aardige opsomming, maar deels halve oplossingen zoals de hybride warmtepomp. Je blijft immers gas gebruiken.
De vraag, vooral voor de bestaande woningbouw, is eigenlijk welke redelijke alternatieven er op de middenlange termijn te verwachten zijn en hoe we ervoor gaan zorgen dat de daarvoor benodigde innovaties gaan plaatsvinden. Je zou dan kunnen denken aan hogetemperatuur warmtepompen, zodat de bestaande cv infrastructuur in woningen niet aangepast hoeven worden, misschien de akoestische warmtepomp die bij ECN in ontwikkeling is of kleine decentrale voorzieningen in wijken zoals b.v. decentrale HT warmtepomp, zoals ook in de industrie gebruikt worden, of ondiepe geothermie.

Dit alles vraagt o.a. een heldere visie van overheden waar we heen willen. Zo zouden gemeenten al lang hun visie/gedachten klaar moeten hebben waar het op wijkniveau naar toe zou moeten. Nu dat grotendeels niet zo is, nemen particulieren hun eigen verantwoordelijkheden en kiezen vanuit eigen (financiële) optiek. Potentiële collectieve voorzieningen, zoals eerder genoemd, worden dan snel kansloos.

Met de huidige signalen t.a.v. het uitfaseren/verbieden van traditionele CV-ketels in 2021 worden er in het jaar ervoor vermoedelijke en masse nieuwe traditionele CV-ketels geplaatst vrees ik. De traditionele en minder innovatieve installateurs zullen hier wel bij varen, terwijl de meer innovatieve het onderspit zouden kunnen delven. We hebben juist innovaties en opschaling (grootschalige productie) van deze nieuwe innovaties nodig om ze voor consumenten aantrekkelijke (veel lagere prijs dan nu) in de markt te kunnen zetten en daarmee een reëel alternatief te laten zijn.

Gerard Keurentjes

Vrijdag 27 april 2018 12:34

H.J.Prins

Ik ben dit jaar feitelijk toe aan een nwe. cv ketel. De huidige (zeer goedeVaillant is inmiddels meer dan 26 jaar oud!)
Nu komt het energie/milieu probleem in de publiciteit. Ben eens orienterend gaan kijken wat ik zou kunnen doen. De bereidheid om mee te werken is er bij mij wel, echter.....
Wie gaat dat dat betalen? Ik ben al jaren gepensioneerd. De pensioenen, daarover is genoegzaam bekend. . Ik kan niet eens een paar zonnepanelen betalen, laat staan wat er allemaal bij komt. Dit is gemeend! De regering heeft natuurlijk onvoldoende subsidie geld (dat wordt weggeven aan aandeelhouders etc (zie divendendbelast. debat.)
Dus; ik wil wel-graag zelfs- maar kan het absoluut niet betalen. Ik kan nu net allemaal rondkomen en ik klaag (financieel gezien) niet. Er zijn mensen die het slechter hebben. Maar dit soort kosten?...onmogelijk!

Vrijdag 27 april 2018 10:17

Dirk Busweiler

Zelf heb ik begin dit jaar een Pelletkachel aangeschaft waarvoor ik €500,- subsidie heb ontvangen van het Rijk. Ze zijn behoorlijk prijzig. De eisen voor subsidie is dit jaar vescherpt, in die zin dat deze door een erkend installateur aangesloten moet worden.
Pellets zijn samengeperste brokjes zaagsel van afvalhout en er is veel van voorradig. Er zit wel verschil in kwaliteit. Pelletkachels van Justfire zijn goed betaalbaar en kwalitatief goed. Ze verkopen ze zelf zonder tussenhandel. De woonkamer is snel op temperatuur. Net als bij een openhaard, blijft de rest van het huis koud. Gewoon de woonkamerdeur open zetten.

Donderdag 26 april 2018 21:52

N.Ros

Het stookseizoen duurt in Nederland ongeveer 4 maanden. Als je in alle vertrekken van je huis in een dun T-shirt wilt rondlopen, kost het een boel onnodige energie. Dikke truien en allemaal in één verwarmde kamer, zorgt voor meer sfeer in de familie en een minimum aan stookkosten.
Globaal gezien lost het niets op zolang de mensheid niet de rem zet op de voortplanting van zijn soort.

Donderdag 26 april 2018 21:27

Mvg. Ton Welling

""ZE''' hebben weer wat nieuws uitgevonden om ons uit te melken.
Het is nog niet zover. Eerst maar de ideeën laten komen.
Zeker is dat de overheid er weer een melkkoe bijkrijgt en er weer de nodige zakkenvullers omheen zullen zitten die er ook beter van worden.
Wie er nu nog vertrouwen heeft, lijkt mij toch wel wat naïef . We worden overspoeld met leugens.
Maar de "waarheid" van onze overheid, voor zover die "waarheid" zal zijn, zal altijd nadelig zijn.
Dat is helaas nog te vaakzo niet altijd het geval.

Ton Welling

Donderdag 26 april 2018 11:44

Ernst van Rijssel

Warmtepomp lijkt leuker dan het is.
Warmtepomp haalt ca. 130% energie uit de verbruikte electriciteit. Electra opgewekt uit fossiele energie heeft een rendement van ca. 50%. Dus haal je met de warmtepomp slechts een rendement van 65% uit de fossiele energie. De cv-ketel is dan met 85% energierendement zo gek nog niet.
Zoeken dus naar besparen op energieverbruik is de enige goede optie.
Jammer dat politici niet goed zijn in rekenen en weinig inzicht hebben in de geadviseerde techniek.

Donderdag 26 april 2018 11:32

Margot van de Vastelastenbond

Tussen de reacties zien we veel de oplossing waterstof terug komen. Momenteel kunnen we niet genoeg waterstof maken uit duurzame bronnen. Daar wordt nog hard aan gewerkt. Persoonlijk denk ik dat er nog te veel onduidelijkheid is op het gebied van transport, de opwekking en de kosten om te kunnen voldoen aan de korte termijn doelstelling van de overheid.
We zullen daarbij goed moeten kijken naar andere landen (zoals Japan) die al met waterstof als energiebron werken, maar we zullen er niet aan ontkomen om ‘tijdelijk’ gas te importeren vanuit andere landen. Er zullen wel wat maatregelen getroffen moeten worden:
• Huidige leidingen en aansluitingen coaten of vervangen door plastic.
• Gasunie is volgens mij bezig om te kijken of ze in Delfzijl een fabriek kunnen maken voor de productie van waterstof.
• Hoge veiligheidseisen, omdat waterstof zo licht is. Dit wordt nog onderzocht.
• Transport is goedkoper, maar vergt nog veel tijd om te ontwikkelen.
• Investeringen worden geschat op 10 miljard

De investeringen zijn flink, maar wellicht biedt het, na grondig onderzoek, op langere termijn een veel beter alternatief dan alle bovengenoemde oplossingen.

Mvg. Margot Boesveld

Donderdag 26 april 2018 11:14

Peter Huisman

Ik sluit me aan bij de laatste zin van Willem Loonen. Het kwaad in Groningen is al geschied. 90% van het aardgas is gewonnen. De wetenschap geeft aan dat aardbevingen gedurende langere termijn (ook al stoppen we met de restgaswinning) zullen blijven voortkomen. Er is in ieder geval geen enkele onderbouwde garantie dat dit niet zo is. Haal dus de rest ook uit de grond en gebruik de opbrengsten (na kosten) geheel voor herstel van de huizen/gebouwen in Groningen. En voor investeringen en kennis over alternatieven.
Natuurlijk moeten de Groningers binnen dit plan wel een 100% garantie krijgen dat hun sores wordt opgelost. Ze krijgen dan een degelijk huis, heel veel werkgelegenheid in de regio en (eindelijk) zekerheid.
Laat Nederland stoppen met op emotie gebaseerde beslissingen en in samenwerking met Europa werken aan verantwoorde oplossingen.

Donderdag 26 april 2018 10:44

Verontruste ouderen

Ouderen die zelfstandig wonen en geen of weinig pensioen hebben zijn de klos.1e kunnen geen geld lenen.2e boven bepaalde huur is de huurtoeslag afgetopt met 40% .dus leveren ze elk jaar in. 3e zij kunnen ook niet verhuizen want er zijn geen senioren woningen. 4e oplossing zou gedeeltelijk kunnen zijn als de overheid haar verhuurders heffing inzetten voor oa isolatie ! Wij horen daar niets over maar zullen 50+ daarover informeren om vragen te stellen want dat is een hot item omdat juist men nu al kan anticiperen op de energie transitie ! Waarvan akte

Donderdag 26 april 2018 10:37

willem loonen

L.s.,

Ik mis een warmtepomp bij de alternatieven. Ook kernfusie en waterstof centrales zie ik niet terug.
Persoonlijk vind ik het gebruik van biomassa als alternatief onbegrijpelijk. Steenkool en gas zijn namelijk aan te merken als biomassa en hebben in het Devoon en vnl Carboon en Perm heel veel 02 (zuurstof) geleverd. Ik vind het ook te dol dat wij onze centrales bijstoken met hout dat we met subsidie uit andere landen betrekken.
Gas; vanuit economisch perspectief is er nadat de strokarton uit Goningen verdween altijd zonder veel succes veel geld in deze provincie gepompt. Aardgas was een welkome aanvulling op de portefeuille van Groningen. Een alternatief zou zijn om in de delen waar gas gewonnen wordt en dit impact heeft op de stabiliteit van de bodem alle mensen met een goede compensatiete te laten migreren (lijkt rigoreus maar is in puur economische zin m.i. beter) en later nadat de bodem is gestabiliseerd herhuisvesting te realiseren (als er tenminste een nieuwe economsiche basis is gerealiseerd). Of de gasvelden vol te pompen met CO2 o.i.d.
Dus de grondstoffen die we hebben benutten en in de tussentijd werken aan alternatieven en pas jaartallen noemen als we die alternatieven hebben.

REACTIE MARGOT VAN DE VASTELASTENBOND:
Beste Willem, bedankt voor uw reactie. De warmtepomp staat als nummer 6 bij de alternatieven en wordt ook vaak als mogelijke optie gegeven. Echter is ook deze oplossing erg afhankelijk van uw woonsituatie. Ik vind uw gedachte niet eens zo gek. Eerst de bodem gebruiken op een onbewoond/leegstaand gebied en daarna te kijken hoe dit gebied het beste weder op te bouwen is. Ook zie ik waterstof veel terug komen tussen de opmerkingen. Dat kan, na nog veel onderzoek te doen, zeker een goede oplossing/alternatief zijn.

Donderdag 26 april 2018 09:50

Ton Maas

Al eens aan de optie gedacht dat je simpel waterstof door het bestaande gasnet kunt voeren en een simpele aanpassing aan iedere cv hoeft te doen? Het gasnet is getest, dus verlies van waterstof is net zo veel als bij aardgas. Waterstof is ddé toekomst, kijk maar goed naar de tv als de Koning in Groningen is.REACTIE MARGOT VAN DE VASTELASTENBOND:
Beste Ton,

Ik waterstof inderdaad veel terug komen tussen de opmerkingen. Dat kan, na nog veel onderzoek te doen, zeker een goede oplossing/alternatief zijn.

Donderdag 26 april 2018 09:47

Bart Marijnissen

Er zijn maar 2 goede oplossingen.
1-Waterstofeconomie.
A- Zonnencellen en windmolens leveren elektriciteit.
B- deze elektriciteit gebruiken om water te ontleden in waterstof en zuurstof en de
waterstof opslaan in tanks. (100 bar)
Een auto kan op waterstof rijden.
C- Geothermische energie benutten.
Dergelijke combinaties kunnen gebruikt worden per huishouden of groepsgewijs

2- Thorium kernreactor, nauwelijks kernafval en schakelen zich zelf uit bij problemen

Donderdag 26 april 2018 09:45

henry

Gewoon weg een belachelijke beslissing om van het gas te moeten. Warmte pompen zijn gewoon geen alternatief en kost veel energy. Electriciteit die door gas of kolen moet worden opgewekt, of we nemen "groene" stroom uit Frankrijk uit nucleaire electriciteit centrales. In frankrijk en Duitsland krijgt men subsidie om over te gaan op gas en in Nederland moeten we van het gas af. Dat is toch belachelijk. Ik kan begrijpen dat nieuwe huizen worden uitgerust met nieuwe technieken, maar bestaande huizen verplicht ombouwen is echt belachelijk. Dit is ook zeer milieu belastend, omdat nieuwe gasketels verplicht vervangen moeten worden, terwijl deze nog vele jaren zouden kunnen mee gaan.
Het zelfde geld voor electrische of hybride auto's. Die zijn meer belastend voor het milieu dan een goede diesel auto. Men kijkt alleen naar het rijden van die paar kilometers die men op de batterij kan rijden, maar niet naar de milieu belastende fabrikage en recycling van de batterijen. De meeste hybride auto's rijden maar een paar km op de batterijen en de rest van de tijd moeten ze worden mee gesleept, dat kost extra brandstof. Maar toch worden deze dure auto's gezien als goed voor het milieu, maar dat is zeker niet zo.

Donderdag 26 april 2018 09:00

Frederik De jongh

Dat gaat wat worden onze overheid moet wat gaan verzinnen om iedere woning gasloos te krijgen en het ook betaalbaar te maken voor iedereen nou ik heb net een nieuwe ketel die per jaar een paar tientjes gas minder gebruikt is ook duurzamer ik bedoel zolang de vvd de dienst uit maakt rekenen ze alleen zichzelf rijk dus wordt helemaal niet aan de mensen onder aan de ladder gedacht helaas

Donderdag 26 april 2018 08:52

Pieter Coppen

IK heb een hete lucht verwarming. Welke energiebron kan ik daarvoor gebruiken als gas komt te vervallen.

Donderdag 26 april 2018 08:45

Syl

Zoeel landelijk als in dit artikel wordt er goed nagedacht over de alternatieven voor de consumenten die zelf een cv ketel in hun woning hebben. Wat ik mis zijn de alternatieven voor de vele huishoudens die wonen in appartementen complexen die gebruikmaken van blokverwarming.

Donderdag 26 april 2018 08:39

a luycks

hallo l.s vond het een interessant stuk
ik heb net voor de gasdiscussie een nieuwe c.v ketel geinstalleerd die een goede beoordeling heeft
merk dat ik hier seen stukzuiniger mee ben
zonnepanelen heel leuk maar word dit niet straks de nieuwe melkkoe van de regering
eerst subsidie op korrel kachels en nu de ban in
als de burger een voordeeltje heeft word dit door deze regering vermoord
vind u het nog gezellig hier in dit land met alle idiote ideeen die als een waterval over ons heen worden gegooid
ik ben nu 65 dus ik zal het nog wel mee maken maar waar gaat dit allemaal naar toe
de regering mengt zwaar vervuild chemisch afval met stook olie
word voor 25 euro cent verkocht aan de reders
weet dat er duizenden schepen op varen wat is dat voor een vervuiling maar dat is in de grootste pot van de wereld gegaan de doofpot
hier hoor je zelfs wilders niet over was toch een leuke stok om mee te slaan
weet u dat het gas uit groningen in het begin voor 25 cent per kubieke meter naar italie ging de lol kon niet op
maar dat word verleden tijd genoemd
hoop dat mijn kinderen en kleikinderen nog een leuke toekomst krijgen
ik laat het hierbij
voor u nog een fijne relaxte dag

Donderdag 26 april 2018 08:39

Jan Ruijs

Mijn vraag is. waarom doet de woningbouw Ymere niet dat er zonnepanelen op onze daken komen.Ik woon hier meer dat 32 jaar. Ik was in 1982 in Israël, en ik heb er 56 maanden gewerkt, en daar hadden op de nederzetting op de woningen allemaal zonnepanelen. En wij hadden elke dag licht en warm water

Donderdag 26 april 2018 08:15

Bert

Mooie samenvatting van wat men te wachten staat over energieverbruik en de te gebruiken alternatieven in de nabije toekomst!

Donderdag 26 april 2018 07:53

Klaas van der Laan

Mijn (grote) woning (220m2) wordt vanaf juni versterkt. Wij gaan over tot het plaatsen van vloerverwarming. Graag hadden wij naar gasloos gegaan. Het wordt waarschijnlijk gezien de hoge kosten van nu een lucht/water pomp geplaatst op de vliering. Maar het blijft een halve oplossing voor mijn gevoel. Subsidie-/financieringsmogelijkheden onvoldoende aanwezig. Kortom wederom een gemiste kans.

Donderdag 26 april 2018 07:51

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Windenergie wint aan populariteit

Forse investeringen in windenergie (51 miljard)

Woensdag 18 april 2018 11:15

Duurzame energie is trending. Vooral windenergie wint aan populariteit. De investeringen in Europese windenergie zijn in 2017 met bijna 10% toegenomen. Dat betekent dat bijna de helft van alle investe...

Lees meer
Gas is en blijft duur

Rekening voor gas, water en stroom in veel gemeenten fors hoger

Vrijdag 30 maart 2018 16:18

De meeste huishoudens zijn dit jaar meer kwijt aan gas, water en elektra. Dat komt doordat de zogenoemde precariobelasting met gemiddeld 33 procent omhoog gaat. Dat valt op te maken uit de Atlas van ...

Lees meer
Greenchoice wil opschudding veroorzaken door te stoken in de CO2 handel

Stoken in de handel van CO2: campagne Greenchoice

Zaterdag 17 maart 2018 10:08

Greenchoice wil opschudding veroorzaken door te stoken in de CO2 handel Energieleverancier Greenchoice is in februari 2018 een landelijke campagne gestart: Stoken in de handel CO2. H...

Lees meer
Slimme meter slim of verdienmodel?

Slimme meter weigeren | Hoe werkt dat?

Woensdag 24 januari 2018 15:39

Alle Nederlandse huishoudens krijgt er mee te maken: de slimme meter. Maar bent u hiertoe verplicht? Wat is de regelgeving rondom deze slimme meters? De Vastelastenbond zet een aantal vragen en antwoo...

Lees meer