Slimme meter weigeren | Hoe werkt dat?
Woensdag 24 januari 2018 15:39:40

Alle Nederlandse huishoudens krijgt er mee te maken: de slimme meter. Maar bent u hiertoe verplicht? Wat is de regelgeving rondom deze slimme meters?
Vereniging de Vastelastenbond zet een aantal vragen en antwoorden op een rij. 

Is een slimme meter voor iedereen verplicht?

Nee, de slimme meter is niet verplicht. Op grond van Europese afspraken moeten op 31 december 2020 in minstens 80% van de Nederlandse huishoudens de gas- en stroommeters vervangen zijn door slimme meters. Dat betekent dat er ruimte is van maximaal 20% dat de slimme meter weigert. Weigert meer dan 20% van de mensen een slimme meter?  Dan handelt Nederland in strijd met de Europese afspraken en zullen er andere maatregelen getroffen worden. Als u huidige digitale meter nog gewoon goed werkt, mag deze dan tot het einde van de levensduur blijven hangen.  De slimme meter is gratis, tenzij u zelf verzoekt om hem eerder te plaatsen. In dat geval mag de netbeheerder u ongeveer € 70 in rekening brengen. Ook als u de slimme meter weigert, maar deze later toch wilt hebben, kan de netwerkbeheerder kosten in rekening brengen.

  1. U kunt er ook voor kiezen om wel een slimme meter te laten plaatsen, maar geen toestemming te geven die op afstand uit te lezen. In dat geval blijft u gewoon de meterstanden zelf doorgeven. 
  2. U kunt ook de slimme meter helemaal weigeren en kiezen voor een digitale meter zonder communicatiemodule. Deze digitale meter is dan niet op afstand uit te lezen. Dat betekent dat u dan zelf uw meterstanden aan uw energieleverancier moet doorgeven. En u ontvangt geen tweemaandelijks verbruik- en kostenoverzicht. 

Wanneer krijgt u de slimme meter?

De afgelopen jaren zijn netbeheerders al bezig met de slimme meters plaatsen. Daar zijn de zeven netbeheerders in 2015 al mee begonnen. Dit wordt de komende jaren verder uitgerold. Ongeveer 2 tot 4 weken van tevoren zal uw netbeheerder u door middel van een aankondigingsbrief de slimme meter aanbieden. In totaal zijn alle netbeheerders tot 2020 bezig om iedereen een slimme meter aan te bieden. Sommige netwerkbeheerders, zoals Enexis en Liander bieden op hun website een duidelijke planning aan. Daar kunt u zien wanneer in uw gemeente wordt verwacht dat de slimme meter wordt geplaatst. Uw netbeheerder bepaalt wanneer u aan de beurt bent. Vaak beginnen ze bij de woningen waar de meters toch al aan vervanging toe zijn.

Waar is de slimme meter goed voor?

De slimme meter is goed voor ons klimaatbeheer. Het geeft beter inzicht in de pieken en dalen van het stroomverbruik. Daar kan de opwekking van stroom op afgestemd worden, waardoor de kosten te overzien blijven. We zijn namelijk steeds afhankelijker van elektriciteit en de vraag ernaar wordt ook steeds groter. Daardoor is het lastiger om de spanning op het net gelijk te houden. De slimme meter geeft de netbeheerders inzicht in de pieken van de energievraag én hoeveel energie opgewekt wordt. Met een slim energienet is de vraag en aanbod van energie beter in evenwicht. Zo gebruiken we het energienet efficiënter en blijft de energievoorziening betaalbaar. Een ander voordeel is dat ook u beter inzicht krijgt in uw energieverbruik en uw energiekosten. Dat komt omdat de meterstanden op afstand uitgelezen kunnen worden, waardoor uw energierekening betrouwbaarder wordt. Een leverancier maakt namelijk niet op basis van een schatting een rekening, maar op basis van het daadwerkelijke verbruik. Dat kost minder administratie en tijd.

Hoe is de privacy rond slimme meters geregeld?

Dit is al een lange tijd onderwerp van discussie. De netbeheerder mag de slimme meter niet op elk willekeurig moment uitlezen, en de gegevens ook niet overal voor gebruiken.
De slimme meter meet alleen uw totale energieverbruik. De netbeheerder mag niet uw leefpatroon in kaart brengen of onderzoeken welke apparaten u gebruikt. Hier zijn de meningen echter over verdeeld en de toekomst zal uitwijzen welke kant het op gaat.

Meer artikelen over (slimme) meter

Slimme meter, slimme keuze?

Van het slimme meterkastje naar de muur

Overzicht van de meters

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Waterschade door regenval en overstroming | Wat kunt je doen.
Rijkswaterstaat waarschuwt regeltmatig voor een grotere overstromingskans. Ons landje ligt onder zeeniveau en de kans dat we te maken krijgen met meerdere overstromingen is aanwezig. Water is dan niet...
Vastelastenbond waarschuwt voor misleiding zakelijke energie
De afgelopen weken krijgen wij veel telefoon en e-mail van consumenten die een zakelijke inschrijving hebben bij KvK. Er zijn momenteel enkele partijen actief aan het werven voor zakelijke energiecont...
Juridische bezwaren voor symbolische verlaging DSW eigen risico
De opzienbarende verlaging van het eigen risico die zorgverzekeraar DSW voor dit jaar aankondigde, stuit op juridische bezwaren. Volgens experts maakt de verzekeraar met de actie misbruik van de wet e...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam