Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Slimme meter weigeren | Hoe werkt dat?

Woensdag 24 januari 2018 15:39Margot Boesveld
Slimme meter slim of verdienmodel?

Slimme meter slim of verdienmodel?

Alle Nederlandse huishoudens krijgt er mee te maken: de slimme meter. Maar bent u hiertoe verplicht? Wat is de regelgeving rondom deze slimme meters?
De Vastelastenbond zet een aantal vragen en antwoorden op een rij. 

Is een slimme meter voor iedereen verplicht?

Nee, de slimme meter is niet verplicht. Op grond van Europese afspraken moeten op 31 december 2020 in minstens 80% van de Nederlandse huishoudens de gas- en stroommeters vervangen zijn door slimme meters. Dat betekent dat er ruimte is van maximaal 20% dat de slimme meter weigert. Weigert meer dan 20% van de mensen een slimme meter?  Dan handelt Nederland in strijd met de Europese afspraken en zullen er andere maatregelen getroffen worden. Als u huidige digitale meter nog gewoon goed werkt, mag deze dan tot het einde van de levensduur blijven hangen.  De slimme meter is gratis, tenzij u zelf verzoekt om hem eerder te plaatsen. In dat geval mag de netbeheerder u ongeveer € 70 in rekening brengen. Ook als u de slimme meter weigert, maar deze later toch wilt hebben, kan de netwerkbeheerder kosten in rekening brengen.

  1. U kunt er ook voor kiezen om wel een slimme meter te laten plaatsen, maar geen toestemming te geven die op afstand uit te lezen. In dat geval blijft u gewoon de meterstanden zelf doorgeven. 
  2. U kunt ook de slimme meter helemaal weigeren en kiezen voor een digitale meter zonder communicatiemodule. Deze digitale meter is dan niet op afstand uit te lezen. Dat betekent dat u dan zelf uw meterstanden aan uw energieleverancier moet doorgeven. En u ontvangt geen tweemaandelijks verbruik- en kostenoverzicht. 

Wanneer krijgt u de slimme meter?

De afgelopen jaren zijn netbeheerders al bezig met de slimme meters plaatsen. Daar zijn de zeven netbeheerders in 2015 al mee begonnen. Dit wordt de komende jaren verder uitgerold. Ongeveer 2 tot 4 weken van tevoren zal uw netbeheerder u door middel van een aankondigingsbrief de slimme meter aanbieden. In totaal zijn alle netbeheerders tot 2020 bezig om iedereen een slimme meter aan te bieden. Sommige netwerkbeheerders, zoals Enexis en Liander bieden op hun website een duidelijke planning aan. Daar kunt u zien wanneer in uw gemeente wordt verwacht dat de slimme meter wordt geplaatst. Uw netbeheerder bepaalt wanneer u aan de beurt bent. Vaak beginnen ze bij de woningen waar de meters toch al aan vervanging toe zijn.

Waar is de slimme meter goed voor?

De slimme meter is goed voor ons klimaatbeheer. Het geeft beter inzicht in de pieken en dalen van het stroomverbruik. Daar kan de opwekking van stroom op afgestemd worden, waardoor de kosten te overzien blijven. We zijn namelijk steeds afhankelijker van elektriciteit en de vraag ernaar wordt ook steeds groter. Daardoor is het lastiger om de spanning op het net gelijk te houden. De slimme meter geeft de netbeheerders inzicht in de pieken van de energievraag én hoeveel energie opgewekt wordt. Met een slim energienet is de vraag en aanbod van energie beter in evenwicht. Zo gebruiken we het energienet efficiënter en blijft de energievoorziening betaalbaar. Een ander voordeel is dat ook u beter inzicht krijgt in uw energieverbruik en uw energiekosten. Dat komt omdat de meterstanden op afstand uitgelezen kunnen worden, waardoor uw energierekening betrouwbaarder wordt. Een leverancier maakt namelijk niet op basis van een schatting een rekening, maar op basis van het daadwerkelijke verbruik. Dat kost minder administratie en tijd.

Hoe is de privacy rond slimme meters geregeld?

Dit is al een lange tijd onderwerp van discussie. De netbeheerder mag de slimme meter niet op elk willekeurig moment uitlezen, en de gegevens ook niet overal voor gebruiken.
De slimme meter meet alleen uw totale energieverbruik. De netbeheerder mag niet uw leefpatroon in kaart brengen of onderzoeken welke apparaten u gebruikt. Hier zijn de meningen echter over verdeeld en de toekomst zal uitwijzen welke kant het op gaat.

  • Een keer per jaar voor de jaarafrekening;
  • Zes keer per jaar,voor uw periodieke energieoverzichten. (u kunt expliciet toestemming geven om dit vaker te doen);
  • Eén keer voor de eindafrekening als u verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier;
  • Voor noodzakelijk beheer aan het energienet.

Meer artikelen over (slimme) meter

Slimme meter, slimme keuze?

Van het slimme meterkastje naar de muur

Overzicht van de meters

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

energieaanbieding vereniging eigen huis niet goedkoop

Switch Service wederom goedkoper dan veiling Vereniging Eigen Huis

Vrijdag 22 mei 2015 10:34

Op 22 mei jl. maakte Vereniging Eigen Huis haar veilinguitslag bekend. De nieuwe dienst van de Vastelastenbond, de Switch Service, is wederom goedkoper dan het veilingaanbod van Vereniging Eige...

Lees meer

PERSBERICHT: Energieverbruik komend weekend naar dieptepunt

Vrijdag 04 juli 2014 10:26

Het energieverbruik in Nederland zal aankomend weekend een dieptepunt bereiken. Het WK voetbal, de opening van de Tour de France en het warme weer zorgen komend weekend voor dit dieptepunt in het s...

Lees meer