Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

CV kapot in 2026? Aanschaf warmtepomp verplicht bij vervanging!

Woensdag 18 mei 2022 07:49Frank van de Ven
Vanaf 2026 is de aanschaf van warmtepompen verplicht als de cv-ketel vervangen moet worden.

Vanaf 2026 is de aanschaf van warmtepompen verplicht als de cv-ketel vervangen moet worden.

Mocht je cv-installatie in 2026 aan vervanging toe zijn dan ben je verplicht om tijdens de reparatiewerkzaamheden een hybride warmtepomp te installeren. Een aansluiting op het warmtenet is ook een optie. Het kabinet wil huishoudens over vier jaar verplichten om te ‘vergroenen’ en daardoor zo min mogelijk aardgas te laten gebruiken.

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting wil Nederland versneld verduurzamen. Een hybride warmtepomp verbruikt ongeveer zestig procent minder gas dan de traditionele cv-ketel: “Voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is."

Woningeigenaren kunnen tot 2030 subsidie aanvragen voor de aanschaf van een duurzame warmte-installatie. De groene verplichting gaat in enkele gevallen niet op. Woningen die niet geschikt zijn voor warmtepompen of binnenkort een aansluiting op het warmtenet krijgen, ontspringen de dans.


Fabrieken warmtepompen

Om de tempoversnelling bij te kunnen houden, heeft het kabinet afspraken gemaakt met installateurs én fabrikanten van de warmtepompen. Grote producenten bouwen fabrieken om de gewenste apparatuur - versneld en in grote hoeveelheden - te kunnen maken. “Zij kunnen op grote schaal en tegen lagere kosten hybride warmtepompen produceren. Het gaat ook zorgen voor lagere energierekeningen. In een tijd van hoge gasprijzen en onzekerheid een extra voordeel", stelt de minister.

Volgens stichting Milieu Centraal betaal je ongeveer 7.000 euro voor een hybride warmtepomp in combinatie met een nieuwe cv-ketel. Warmtepompen nemen behoorlijk wat ruimte in beslag. Voor zowel de installatie van een extra binnenunit in de woning - naast de cv-ketel - als een buitenunit in het geval van lucht/water-warmtepompen heb je voldoende plek nodig. De installatie van een buitenunit moet ook aan specifieke eisen voldoen, onder meer vanwege het geluidsniveau.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Hauwert

Het is een beetje kort door de bocht, maar meneer Wolffs heeft gelijk. We worden door Jetten en de overheid in een hoek gedreven en hebben geen echte keuze. De zoveelste laakbare acties zonder een goede onderbouwing.

Donderdag 30 juni 2022 12:34

Driessen

heb nu 17 zonnepanelen en een airco geschikt voor koelen in de zomermaanden maar ook voor verwarming in oktober/november t/m april/mei.
is dat voldoende ??

Vrijdag 24 juni 2022 09:14

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 24 juni 2022 09:26
Daar kunnen wij helaas geen pasklaar antwoord op geven, omdat het onder meer afhankelijk is van uw verbruik. Ook het aantal zonuren is van invloed. Heeft u de leverancier van de panelen om advies gevraagd? Hij kan u haarfijn uitleggen of u daarmee toekomt.

Dijkstra

Ik heb er geen verstand van, klopt het wat
Meneer Wolfs zegt?

Woensdag 25 mei 2022 21:42

Wolfs

BESTE.

Ik geloof niet in de warmtepomp harstikke duur en vreten enorm veel stroom en in de winter zit je in de kou en je bent 3keer zoveel aan mnd lasten kwijt we worden bedonderd en belogen
weg de klimaat drammer jette jette zal ons in de kou zette

Groet John wolfs in Maastricht

Dinsdag 24 mei 2022 10:49

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

In dit blog vertelt ervaringsdeskundige annex directeur Dirk-Jan Wolfert wat woningverduurzaming hem heeft opgeleverd.

Ervaringsdeskundige aan het woord: Wat levert woningverduurzaming nu precies op?

Woensdag 13 april 2022 09:41

‌ Je hoort het verkopers vaak zeggen: ‘Ik heb ‘m zelf ook hoor’. Voordat we écht goed advies kunnen geven over woningverduurzaming moeten we eerst het zelf ondervinden. On...

Lees meer
Dirk-Jan Wolfert: “De verdubbeling en zelfs verdrievoudiging van energietarieven is echt uniek. Het is een onvoorspelbare situatie waar we inzitten.”

‘Woningverduurzaming is het antwoord op de energiecrisis’

Woensdag 06 april 2022 10:44

‌De energiecrisis is nog in volle gang en het ziet er vooralsnog niet naar uit dat daar verandering in komt. Tot overmaat van ramp heeft een aantal energiebedrijven ervoor gekozen om maandelijk...

Lees meer
Nu de brandstofkosten sterk oplopen, is de overstap naar een elektrische auto een aantrekkelijke optie.

Financieel verzuipen aan de pomp: liter euro95 kost € 2,50

Vrijdag 11 maart 2022 08:43

‌‌ De oorlog in Oekraïne heeft flinke gevolgen voor de brandstofprijzen. Voor een liter euro95 is de adviesprijs vastgesteld op € 2,50. Voor een liter diesel betaal je € 2,36 en ...

Lees meer
Wessel Rietveld is oprichter van Isolatie Centraal. Hij werkt met zijn team samen met Vastelastenbond.

Oprichter Isolatie Centraal: 'Voor minder dan de beste kwaliteit doen we het niet!

Donderdag 30 september 2021 09:45

‌ De Vastelastenbond en Isolatie Centraal hebben dit jaar de handen ineengeslagen. Het doel van deze samenwerking is om consumenten te helpen met de verduurzaming van hun woning. Isolatie Centra...

Lees meer