Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

5 feiten en fabels over de warmtepomp | Misvattingen over de warmtepomp

Woensdag 16 januari 2019 09:08Margot Boesveld
warmtepomp de feiten en fabels

warmtepomp de feiten en fabels

Er bestaan wat misverstanden over de warmtepomp. Een warmtepomp is het overwegen waard voor een nieuwbouwwoning, wanneer u uw Cv-ketel gaat vervangen of wanneer uw woning energielabel A t/m D heeft.  Veel mensen weten niet welke maatregelen er exact nodig zijn om een warmtepomp systeem in de woning toe te passen, want elke woonsituatie is anders. We zetten vijf feiten en fabels op een rij. 

  • Uw woning moet goed geïsoleerd zijn

  • Er moet in de woning vloerverwarming liggen

  • U heeft een convector radiatoren nodig  

  • Een warmtepomp verdient zichzelf terug

  • De warmtepomp is een onderdeel van een nieuwe warmtesysteem
     

1. Uw woning moet goed geïsoleerd zijn

We beginnen met een makkelijke. Vrijwel iedereen is er van op de hoogte dat duurzaamheid begint bij het goed isoleren van de woning. Voor een optimale werking van een warmtepomp is het noodzakelijk dat uw woning correct geïsoleerd is. Dit is niet in alle huizen realiseerbaar. Als de woning wél goed geïsoleerd is, zal er een extra mechanische luchtsysteem of extra ventilatie gerealiseerd moet worden voor een optimale ventilatie.

2. Er moet in de woning vloerverwarming liggen

Dat klopt! Een warmtepomp heeft een geringe warmtecapaciteit. Er is een maximale temperatuur van 55 graden. Dit is de hoofdreden waarom een warmtepomp alleen niet de oplossing is. Een temperatuur van 55 tot 60 graden is niet voldoende om een gehele woonruimte te verwarmen. Voor een warmtepomp geldt de vuistregel: Hoe lager de temperatuur, hoe groter de radiatoroppervlakte moet zijn. Daarom zal u – in de meeste gevallen - vloerverwarming moeten leggen om de warmtepomp te ondersteunen. Sterker nog: heeft u al vloerverwarming, dan kan het zelfs zo zijn dat deze niet volstaat. Bij een oudere vloerverwarming kan de afstand tussen de buizen te groot zijn om genoeg warmte af te geven.

3. U heeft een convector radiatoren nodig (Lage temperatuur radiator)

Nee, dat klopt niet altijd. Oude radiatoren werken inderdaad het best met hoge temperaturen. Aangezien een warmtepomp normaal gezien lage temperaturen produceert, is er in de meeste gevallen een lage temperatuur radiator nodig . Maar goed nieuws! De zogenaamde hoge temperatuur warmtepomp is in opkomst. Het basisprincipe van de hoge temperatuur warmtepomp is gelijk aan de lage temperatuur warmtepomp, die zonder problemen aan bestaande radiatoren gekoppeld kan worden. Er wordt dan gebruik gemaakt van een andere type koudemiddel. Het kost echter meer energie om tot de gewenste hoge temperatuur te kunnen komen en het rendement is lager dan bij een lage temperatuur warmtepomp, maar overgaan op convector radiatoren is dan niet nodig.

4. Een warmtepomp verdient zichzelf terug

Dat klopt niet. Er wordt vaak beweerd dat een warmtepomp zich terugverdiend.  Het is verstandig om na te denken over het financiële omslagpunt van een warmtepomp. Een warmtepomp is een behoorlijke investering.  De kosten voor een warmtepomp bestaan uit: 

  1. Aanschafkosten
  2. Kosten aanpassen van de woning
  3. Jaarlijkse stroomkosten

De aanschafkosten zijn afhankelijk van het soort warmtepomp en variëren van € 3.500 (luchtwarmtepomp) tot € 20.000,- (grondwaterpomp).

Niet alleen de verwarming kost stroom, maar ook het tapwater moet verwarmt worden. Naast de aanschafkosten betaalt u dus ook nog voor het stroomverbruik. Een warmtepomp heeft ongeveer (afhankelijk van type woning en type warmtepomp) 3.500 – 5.000 kWh voor warm tapwater en verwarming nodig. De elektriciteitsprijs is € 0,22 cent per kWh (prijspeil 1 januari 2019). Dat betekent dat u ongeveer € 1.100,- betaalt voor het stroomverbruik, naast uw reguliere (gemiddeld 3500 kWh) stroomverbruik. Dit is iets lager dan de kosten die u anders voor uw conventionele cv-ketel  betaalt. Een gemiddeld gezin verbruikt 1650 m3 x € 0,74416 cent per m3 (prijspeil 1 januari 2019) = € 1.227,86. Een warmtepomp levert u jaarlijks een klein financieel voordeel op. Indien u het gas volledig kan afsluiten betaalt u daar geen netwerkkosten meer voor. Echter gezien de hoge investeringskosten zal u de warmtepomp nooit helemaal terugverdienen.

Een warmtepomp combineren met zonnepanelen zorgt voor onafhankelijkheid, maar ook dit is een flinke investering. Wanneer u zelf uw benodigde stroom opwekt kan dat gunstig zijn. U zal echter nooit het volledige benodigde stroom (5.000 kWh en 3.500 kWh) zelf kunnen opwekken. Een zonnepaneel levert ca. 225 kWh per jaar op. Dat betekent dat er ongeveer 37 zonnepanelen nodig zijn. Hiervoor is de gemiddelde woning in Nederland te klein.

De grootste kosten zitten in het gereed maken van de woning met alle aanpassingen. Arbeidskosten zijn prijzig. Er zijn momenteel te weinig elektramonteurs om de grote vraag naar warmtepompen te kunnen voldoen.

5. De warmtepomp is een onderdeel van een nieuwe warmtesysteem

Dat klopt! De warmtepomp is een onderdeel van een heel systeem. Het is een hele specifieke techniek. Er zijn verschillende soorten warmtepompsystemen. Een hybride warmtepomp werkt samen met de Cv-ketel. Een andere variant is de volledig elektrische warmtepomp. Deze heeft geen gasgestookte cv-ketel nodig en haalt warmte uit lucht, bodem of grondwater.

Daarnaast zijn er ook gesloten grondwaterbronsystemen. Bij het maken van een grondwarmtepomp wordt er in de grond een verticaal gat (verticale bodemwarmtewisselaar) geboord. Meestal volstaat één boring niet en moeten er meerder gaten geboord worden met ca. 7 meter afstand tussen de boringen. Wanneer er te weinig meters zijn geboord, wordt er te veel energie op een te klein gedeelte van de aardbodem onttrokken. Hierdoor wordt het temperatuurverschil, tussen bron en doel, te groot en zal uw warmtepomp een slechter rendement (lees meer stroomverbruik) hebben dan de bedoeling is.

Kortom er komt een behoorlijke technische kennis bij kijken. Zoek daarom een goede installateur en warmte adviseur die u kan adviseren. Een erkende installateur is aangesloten bij Uneto VN.

Warmtepomp | Andere artikelen

Veel problemen warmtepomp in oude huizen

Het oerwoud van alternatieve energiebronnen

Energieneutraal wonen

Warmtepomp rendabel of niet?

Zijn wind -en zonneparken de oplossing?

Van het gas af, zo doe je dat niet

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

sebok

dat er censuur wordt toegepast is bedenkelijk, er is dus geen vrijheid van meningsuiting. Beledigend taalgebruik uitsluiten oid is nog te accepteren. Ik ben dan ook benieuwd of mijn vorige reactie (negatief tov van deze klimaatwaanzin) geplaatst wordt.

Donderdag 24 januari 2019 12:23

sebok

En toch maar doorgaan met die totale waanzin? Nog steeds onzeker of CO2 de oorzaak is en indien wel helemaal of dit de oplossing is. De enige zekerheid is daar nederland terug geschoten wordt naar de armoe van 1950. Door idealisten en idioten gaat dit land volledig naar de ...!

Donderdag 24 januari 2019 12:20

Kees Christiaanse

De milieu maffia maakt ons van alles wijs en denkt dat we achterlijk zijn . De regering geeft hier aan toe en laat zich manipuleren . Wij , Nederland , van het gas af en Duitsland schakelt over op Russisch aardgas . En wie betaalt voor deze waanbeelden :
de doorsnee Nederlander . En als je niet kunt betalen neem je maar extra hypotheek op .
Bij lenen dus . Kortom , Nederland laat zich gek maken door milieu fanaten . We mogen zelfs niet meer beslissen hoeveel vlees we op tafel brengen . Over privacy gesproken .
Weg met de gekte !

Donderdag 24 januari 2019 11:40

Harry

Eindelijk een artikel die eens de juiste informatie geeft mbt het energiebeleid en de hysteri van de politiek en groene denkers.
Met beetje logisch denken kunt je wel nagaan dat wat de politiek wil gewoon weg niet reëel is en niet te betalen. Zou niet graag een electische auto hebben nu met het winterse weer. Hou je misschien nog 150 tot 200km reikwijdte over en in de kou zitten, want de kachel moet uit en daarna is het duwen geblazen. Denk toch eens na heren en dames van de politiek. Of zijn ze allemaal aan het lobbieen voor de bedrijven die er mee gemoeid zijn.

Donderdag 24 januari 2019 08:51

W.J.Boom

Ik ben van energie bedrijf over gestapt door jullie, nu wilde ik graag weten, ik betaalde € 153,00 bij engie nu ga ik bij nuon € 183,00 betalen kunt u mij zeggen of dit nu het verschil is van de energie kosten, ook krijg ik zo'n klein € 200,00 terug dat is voor mij met een uitkering heel veel, € 30,00 is dit nu het verschil wat we per maand meer gaan betalen.

Geachte heer Boom,

Bedankt voor uw reactie. Het is een samenspel van verschillende factoren waardoor het termijn bedrag voor veel mensen in 2019 hoger zal zijn.
Echter communiceren sommige energieleveranciers soms forse (en onterechte) verhogingen.

1. Het verbruik waarmee het jaarbedrag en dus het termijn bedrag wordt berekend
2. De tarieven per kWh en per m3 per leverancier (vooral het gastarief is afgelopen jaar fors gestegen)
3. de energiebelastingen. Deze zijn per 1 januari 2019 gestegen. Dit is afhankelijk van uw verbruik. Wat dit financieel betekent kunt u hier bekijken: https://www.vastelastenbond.nl/energie/energiebelasting-berekenen/
4. vermindering energiebelasting is voor alle huishoudens naar beneden gegaan en scheelt 61,71 op jaar basis.

Wij kunnen per item voor u controleren hoe deze verhoging in elkaar zit, zodat u precies weet waar u aan toe bent. Wilt u dat? Dan kunt u contact op nemen met de klantenservice.

Donderdag 24 januari 2019 08:04

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Nuon deur aan deur verkopers vallen door de mand

Misleidende Nuon deur-aan-deur verkopers

Zaterdag 12 januari 2019 13:06

Deur tot deur verkopers van Nuon verstrekken misleidende informatie om contracten te verkopen. Bedragen die aan de deur worden berekend komen niet overeen met tarieven in contracten, het aantal klacht...

Lees meer
samenwerking energiedirect.nl en vastelastenbond stopt

Vastelastenbond stopt samenwerking energiedirect.nl

Vrijdag 21 december 2018 12:53

Vereniging de Vastelastenbond heeft de samenwerking met energiedirect.nl per 1 december 2018 beëindigd De Vastelastenbond behartigt de belangen van haar leden met een lange termijn relatie als uit...

Lees meer
Nuon schat termijnbedrag verkeerd in

Klachten Nuon: verhoging termijnbedrag grote fout

Donderdag 20 december 2018 12:56

Klachtenregen Nuon: verhoging termijnbedrag 2019 verkeerd Op Social Media gaat het los en ook bij de Vastelastenbond staat de telefoon roodgloeiend. Energieleveranciers Nuon, vandeBron en E...

Lees meer
Variabele energieprijzen 1 januari 2019

Energierekening 2019| Energieprijzen variabel, stijging en actie ondernemen

Woensdag 19 december 2018 16:00

Variabele tarieven| slapers versus overstappers Geschreven door: Margot Boesveld Verschillende energieleveranciers hebben de tarieven voor januari 2019 bekend gemaakt. Het ligt in lijn der ver...

Lees meer