Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

De Vastelastenbond biedt jaarcontract met vaste tarieven aan: ‘Als er geen aanbod is, creëren we het zelf!’

Dinsdag 26 juli 2022 08:38Frank van de Ven
De Vastelastenbond is opgericht om consumenten te helpen bij het zoeken naar het meest voordelige energiecontract. Juist nu de energiecrisis blijft aanhouden, is de taak van de consumentenorganisatie belangrijker dan ooit geworden.

De Vastelastenbond is opgericht om consumenten te helpen bij het zoeken naar het meest voordelige energiecontract. Juist nu de energiecrisis blijft aanhouden, is de taak van de consumentenorganisatie belangrijker dan ooit geworden.

De Vastelastenbond is opgericht om huishoudens te helpen met het regelen van de vaste lasten zoals bij het zoeken naar het meest voordelige energiecontract. Juist nu de energiecrisis blijft aanhouden, is de taak van de consumentenorganisatie belangrijker dan ooit geworden. Maar hoe help je huishoudens aan een goed contract als je met een overspannen energiemarkt te maken hebt waar leveranciers zich niet aan jaarcontracten durven te branden? Het antwoord is simpel, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert: “Als er geen aanbod is, moeten we het zelf creëren. Na onderhandelingen met tal van energieleveranciers bieden we in samenwerking met Gewoon Energie onze klanten een jaarcontract met gunstige vaste tarieven aan.”

Wegens de aanhoudende energiecrisis en het opgedroogde aanbod aan vaste contracten beschikt ruim de helft van de Nederlandse huishoudens over een variabel energiecontract. Energieleveranciers durven het niet aan om vaste contracten aan te bieden. Als de energiecrisis plots zou wegebben, stappen consumenten met een ‘duur’ jaarcontract namelijk direct over naar goedkopere aanbieders.

De boete bedraagt bij een eenjarig contract honderd euro. Dit bedrag nemen klanten graag voor lief als ze kunnen besparen.  “Bedrijven met duurdere tarieven blijven vervolgens met een duur ingekochte stroom- en gasvoorraad zitten. Dat kan in financiële problemen resulteren en daarom durven energieleveranciers het niet aan om voor lange tijd energie in te kopen. De consument is daar uiteindelijk de dupe van. Door je tarieven nu voor een jaar vast te leggen, voorkom je komend jaar dat de tarieven onbetaalbaar worden”, verduidelijkt de directeur.


Extreem verontrustend

In de huidige energiemarkt zijn vooral variabele tarieven beschikbaar. Deze tarieven worden steeds vaker aangepast. “Normaal gesproken wordt de hoogte van deze contracten twee keer per jaar gewijzigd in januari en juli”, zegt Wolfert. “Door de hoge inkoopprijzen van energie voelen steeds meer leveranciers zich genoodzaakt om hun tarieven vaker aan te passen. De meeste energieleveranciers wijzigen tegenwoordig per kwartaal of maandelijks hun variabele energietarieven.”

De inkoopprijs van energie is continue aan verandering onderhevig. In één maand tijd stegen de inkooptarieven met circa dertig(!) procent. “Dat zulke prijsstijgingen al in de rustige zomerperiode plaatsvinden, is extreem verontrustend. Dit voorspelt weinig goeds voor de koude maanden waarin de vraag naar energie stijgt. Mocht deze stijging doorgaan, wordt energie helemaal onbetaalbaar”, stelt Wolfert.


Gunstige tarieven

De situatie is als volgt: het vergelijken van variabele tarieven wordt door de steeds vaker voorkomende tariefwijzigingen zeer complex. Wat nu? Wolfert besloot  het heft in eigen hand te nemen. “Als er geen aanbod is, moeten we het zelf creëren. In samenwerking met Gewoon Energie kunnen we klanten gedurende een jaar beschermen tegen de grillen van de energiemarkt. Het contract dat we klanten van Energie Vanzelf Geregeld aanbieden, zorgt voor zekerheid en rust." 

Voordat de deal met Gewoon Energie werd gesloten, verkende Wolfert met verschillende energieconsultants de markt. “We hebben met verschillende energieleveranciers contact opgenomen. Onze vraag was of zij wat voor onze klanten konden doen en hen aan een contract met vaste tarieven konden helpen. Uiteindelijk durfde Innova Energie het aan en deden zij ons beste aanbod. Het is zo fijn dat we onze klanten kunnen helpen aan een gunstig tarief én gemoedsrust. Terwijl de variabele tarieven maandelijks de hoogte ingaan, profiteren onze klanten van een vast maandelijks energietarief.”


Solvabiliteitsonderzoek

Gewoon Energie maakt onderdeel uit van Innova Energie. Uit het solvabiliteitsonderzoek dat de Vastelastenbond in oktober 2021 presenteerde, kwam deze partij niet goed uit de bus. In de tussentijd is er heel veel veranderd binnen de bedrijfsvoering van Innova Energie, zegt Wolfert: "Onze zorgen verdwenen als sneeuw voor de zon toen we recentelijk inzage kregen in de jaarcijfers van Gewoon Energie. Dit groeibedrijf heeft zijn zaken op orde, maakt winst en  en is van een negatieve solvabiliteit naar een positieve solvabiliteit gegaan. Uiteraard werken we niet samen met energiebedrijven die we niet vertrouwen en waarvan de kans bestaat dat ze kunnen omvallen. Er wordt verantwoord energie ingekocht en er is sprake van een duidelijke koers.”

Ondertussen zijn enkele duizenden klanten van Energie Vanzelf Geregeld overgezet naar Gewoon Energie. “Zij hebben nu de zekerheid dat hun energierekening  stabiel bljft en niet meer maandelijks oploopt”, stelt Wolfert. “Veel consumenten vinden het vergelijken van energiecontracten lastig en saai. Hoe handig is het dan dat een ervaren partij dat voor jou uit handen neemt? Wanneer jij onze dienst Energie Vanzelf Geregeld afsluit, nemen wij het uitzoek- en regelwerk op ons zodat jij bespaart op je energiecontract zonder er wat voor te hoeven doen."
 

Exclusief contract

Het jaarcontract bij Gewoon Energie is niet beschikbaar op de markt en exclusief voor gebruikers van Energie Vanzelf Geregeld. Sluit direct een abonnement op Energie Vanzelf Geregeld af en bescherm jezelf tegen maandelijks oplopende tarieven. Mocht je nog vragen hebben over dit contract dan vind je wellicht de antwoorden in dit blog

Ja, ik wil besparen!

 

Meer weten over de energiecrisis?

We schreven een drieluik over de energiecrisis. In deze drie blogs leggen we uit hoe de crisis is ontstaan, hoe de situatie zich momenteel verder ontwikkeld en hoe we de toekomst zien.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Rinie vugts

Ik kan helemaal niks met jullie reactie. Zie mijn mail. Graag een bevestiging dat ik geen enkele verplichting heb richting Gewoon Energie en me heb afgemeld als lid van de Vastelastenbond

Vrijdag 19 augustus 2022 14:44

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 19 augustus 2022 14:59
Wij nemen contact met u op.

Vugts

Ik ontvang van jullie geregeld mails dat mijn contract wijzigt en voorstellen van gewoon energie terwijl ik al 2 jaar geen energiecontract meer via jullie heb lopen. Ondanks al mijn reacties op jullie mail dendert alles gewoon door en ontving ik gisteren van jullie een factuur voir jullie bemoeienis met het afsluiten van een energiecontract bij Gewoon. Nogmaals : IK WIL DAT NIET EN HEB EEN LOPEND ENERGIECONTRACT. BEVESTIG DIT NOU EENS AAN MIJ. JULLIE ZIJN AL WEKEN OOSTINDISCH ONBEREIKBAAR DUS PLAATS IK MIJN BERICHT MAAR HIER PUBLIEK. WELLICHT DAT DAN WEL IEMAND SNEL REAGEERT VOOR IK NAAR ANDERE KANALEN GA ZOEKEN.

Vrijdag 19 augustus 2022 12:54

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 19 augustus 2022 14:23
Goedemiddag,

Sinds mei 2016 maakt u gebruik van onze service Energie Vanzelf Geregeld. Dit houdt in dat we voor u - en alle andere klanten die van deze service gebruikmaken - naar de meest voordelige energiecontracten zoeken. Momenteel zijn er geen jaarcontracten op de markt dus hebben we er zelf één gemaakt in samenwerking met Gewoon Energie. Om onze klanten te beschermen tegen de aanstaande tariefwijzigingen waar aanbieders van variabele contracten mee komen, hebben we onze klanten overgezet naar een vast contract met gunstige vaste tarieven. Vanwege de beperkte beschikbaarheid van deze contracten hebben we zoveel mogelijk mensen overgezet. Deze switch hebben we meermaals aangekondigd via mail met daarin het verzoek tijdig te reageren bij geen interesse. Sinds juli proberen we u te bereiken maar we hebben tot dusver geen reactie gehad. Uit onze administratie blijkt dat u een abonnement heeft op onze dienst en recentelijk heeft u contact gehad met onze directeur.

Polat

vastelandbond laat je 25 minuten lang wachten aan de telefoon 3 keer en reageert niet op een mail.


Donderdag 11 augustus 2022 09:46

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 11 augustus 2022 10:01
Dat is absoluut niet de bedoeling! Het is ontzettend druk bij onze klantenservice maar dit mag niet gebeuren. Kunt u een berichtje sturen naar marketing@vastelastenbond.nl met uw vraag erin dan zorgen we ervoor dat het direct wordt opgepakt. Excuses voor het ongemak!

Fernandez Anderson

Ik zit bij Budget energie via jullie service sinds July 2022, wat is Gewoon energie is het een nieuwe maneer om te besparen aan deze heel hoge kosten? en hoe werkt het?
Al vast bedankt voor uw antwoord.
R.E. Fernandez Anderson

Vrijdag 05 augustus 2022 18:27

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 08 augustus 2022 09:18
Via de Vastelastenbond heeft u een contract voor 3 maanden afgesloten bij Budget Energie omdat dit contract het beste variabele tarief was van dat moment. Als dat contract is afgelopen, zetten we u over naar een jaarcontract bij Gewoon Energie. Dit contract is exclusief voor klanten van Energie Vanzelf Geregeld ontwikkeld. Het jaarcontract houdt in dat u een jaarlang dezelfde tarieven betaalt voor uw energierekening ongeacht de marktontwikkelingen. Het lijkt erop dat de komende maanden een aantal fikse tariefwijzigingen op stapel staan. Ik verwijs u graag naar dit blog waarin al uw vragen beantwoord worden: https://www.vastelastenbond.nl/blog/verschil-kuub-gas-variabel-tarief-en-vast-maandbedrag-jaarcontract-gewoon-energie-is-124/

Chantal

Helder stuk maar hoe wordt de overstap geregeld? Ik ben aangesloten bij Energie Vanzelf Geregeld en door jullie sinds begin juli 'overgeheveld' naar Budget Energie (variabel). Het is me volledig onduidelijk of ik zelf actie moet ondernemen of dat jullie contact met mij gaan opnemen.
Ik heb overigens zonnepanelen. Begrijp dat dat ook van invloed is op de overstap? Graag jullie reactie.

Zaterdag 30 juli 2022 17:06

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 01 augustus 2022 09:23
Bedankt voor uw vraag. Wij nemen contact met u op maar vanwege de drukte duurt dat iets langer dan u van ons gewend bent. We zijn u echter niet vergeten!

Zonnepanelen hebben zeker invloed op het overstapmoment. Als je zonnepanelen hebt en een variabel contract, zetten we je niet direct over naar Gewoon Energie. Je gaat pas volgend jaar over omdat dit met salderen te maken heeft. Om het overzicht te behouden, is de overstap na de verrekening van de teruglevering gepland. Je overcapaciteit wordt namelijk verrekend aan het eind van het jaar zodat je per 1 januari 2023 fris start. Tot die tijd hoef je niets te doen. De zaak is anders wanneer je zonnepanelen hebt en over een aflopend vast contract beschikt. Wanneer jouw contract afloopt, zetten we je direct over naar het jaarcontract van Gewoon Energie. De tarieven van de teruglevering zijn 100 procent het kale daltarief. Deze informatie is ook terug te vinden in de contractbevestiging.

In dit blog worden al uw vragen beantwoord: https://www.vastelastenbond.nl/blog/alle-veelgestelde-vragen-over-de-switch-naar-gewoon-energie/

Bennekum

Energie vanzelf geregeld , werkt niet als vanzelf geregeld. Ben al 14 dagen overal achteraan aan het mailen en bellen na de eerste mail dat er een nieuw contract voor me is afgesloten.
Na 2 weken eindelijk voor het eerst een half contract binnen/ alleen aangemeld voor electriciteit en niet voor gas via de Vastelastenbond....... hoezo Vanzelf geregeld.... Hopelijk ben ik blij met de inhoud van het hele contract... als dat nog op tijd binnenkomt.

Vrijdag 29 juli 2022 10:32

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 01 augustus 2022 10:20
Onze klantenservice is hard voor u aan het werk om uw contract te vervolledigen. Houd uw mailbox in de gaten!

Everts

Wordt mijn huidige contract bij Budget Energie dat deze maand vervalt nu aangepast?

Vrijdag 29 juli 2022 08:59

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 29 juli 2022 09:01
Als je Energie Vanzelf Geregeld hebt, hoor je dat snel. In de tussentijd kun je hier antwoord op prangende vragen nalezen betreft de switch!
https://www.vastelastenbond.nl/blog/alle-veelgestelde-vragen-over-de-switch-naar-gewoon-energie/

Gils

Sluit hier een vast jaarcontract af en betaal 4 keer zoveel als voor de oorlog in Oekraïne.

Donderdag 28 juli 2022 22:59

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 29 juli 2022 08:58
De oorlog en daarvoor de coronacrisis hebben de energietarieven flink laten stijgen. In vergelijking met een jaar geleden zijn de tarieven inderdaad extreem hoog. Wanneer je voor vast kiest ben je verzekerd van vaste tarieven en bescherm je jezelf tegen maandelijkse tariefwijzigingen waarvoor steeds meer energiebedrijven kiezen. Wij zijn erg trots op deze deal met Gewoon Energie omdat we hiermee onze klanten kunnen beschermen tegen tariefwijzigingen. En die prijsstijgingen komen er zeker aan! De hoge inkoopkosten van energie moeten immers terugverdiend worden en daar draait de consument voor op. Met een vast contract weet je waar je aan toe bent.

Schwager

Voor zo ver ik weet loopt mijn contract nog bij pure energie. Klopt dat?
Mijn maand bedrag heb ik onlangs verhoogd op grond van hun berekening. Dat kan ik doen, Goddank.
Super dat u voor velen u zo inzet! Top!
Vriendelijke groet,
Debbie Schwager

Donderdag 28 juli 2022 21:43

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 29 juli 2022 09:02
U kunt het beste even nakijken tot wanneer uw contract loopt. Als u Energie Vanzelf Geregeld bij ons hebt afgesloten, laten we u weten wanneer we u overzetten naar Gewoon Energie.

Stevens

Ik heb nog steeds mijn contract niet kunnen inzien bij gewoon energie, dus kan nog niet zeggen of ik ermee akkoord kan gaan, hopelijk krijg ik hem snel te zien.
Met vriendelijke groet.
Fam Stevens

Donderdag 28 juli 2022 21:16

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 29 juli 2022 09:04
Voor gas betaal je bij ons contract bij Gewoon Energie gedurende een jaar € 2,15 per m3 gas. Voor stroom betaal je voor enkel € 0,53 per kWh. Heb je een dubbele of slimme meter betaal je voor normaal € 0,59 per kWh en voor dal € 0,52 per kWh. Deze tarieven staan vast.

We zijn u niet vergeten en u kunt alle info over de switch binnenkort verwachten (als u die in de tussentijd nog niet gehad heeft).

Lith

Een goede zaak van de vastenlastenbond om zo mensen te helpen met de onzekere tijden t.a.v. energiekosten. Het rijst de pan uit en ik vind het niet normaal meer, dat een leverancier niet meer wil meewerken en de gemaakte afspraken aan zijn laars lapt. Rusland voelt zich oppermachtig en regeren is vooruit zien. Het is nooit goed om van één leverancier zo afhankelijk te zijn. Maar zit hier geen addertje onder het gras? Daarmee bedoel ik, dat als mensen van de overstap gebruik gaan maken die nu w aangegeven door jullie, ze niet een tijd later alsnog idioot hoge bedragen moeten betalen... dat vraag ik mij nu af

Donderdag 28 juli 2022 20:34

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 29 juli 2022 09:11
Het is onze taak om consumenten te helpen (we zijn immers een consumentenorganisatie). De verwachting is dat de energiemarkt de komende tijd op zijn zachtst gezegd 'onstuimig' blijft en de tarieven blijven oplopen. Mocht de markt aantrekken en weer 'normaal' worden dan blijven we onze klanten helpen aan de beste contracten. In sommige gevallen kan dat ervoor zorgen dat we klanten adviseren om hun jaarcontract te laten openbreken en daarvoor een boete van € 100,- moeten betalen. Wanneer een overstap loont, is die boete te verwaarlozen omdat je dat bedrag eruit haalt met nieuwe besparingen.

Wij denken dat de tarieven alleen maar verder oplopen en dat er een zware tijd aankomt nu er door de EU al over gasrantsoenering gesproken wordt. Er zit geen addertje onder het gras. Deze deal is opgezet om onze klanten te beschermen.

Ottenheijm

Geachte heer Wolfert,
Goed bezig; maar wat gebeurt er nu met mijn vast jaarcontract, dat door jullie is afgesloten bij Coolblue en is ingegaan per 1 juli 2022?

Donderdag 28 juli 2022 20:00

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 29 juli 2022 09:15
Goedemorgen,

Bij Coolblue Energie hebben we een kwartaalcontract afgesloten voor onze klanten. Dat betekent dat zij gedurende drie maanden bij deze partij zijn ondergebracht. Per oktober loopt uw contract af en dan zetten we u over naar Gewoon Energie mocht u dat willen. Als u zonnepanelen heeft, sluiten we u per 1 januari 2023 over naar Gewoon Energie.

Plaats een reactie

Lees meer over Bespaartips

Het is belangrijk dat je onderzoekt hoe het met laadpunten op je vakantiebestemming is gesteld. Zo voorkom je 'laadstress'.

Zes tips voor je vakantie met je elektrische auto

Dinsdag 24 mei 2022 08:54

‌De vakantie staat voor de deur en veel mensen trekken er dan graag op uit met de auto. Wanneer je een elektrische auto hebt, zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. Zo is het belangrij...

Lees meer
In dit blog beantwoordt ons Customer Care Team drie prangende en veelgestelde klantvragen.

Customer Care Team geeft antwoord op deze drie veelgestelde vragen

Donderdag 14 april 2022 13:01

‌ ‌De telefoon staat roodgloeiend bij de Vastelastenbond en dat zorgt ervoor dat het Customer Care Team het ontzettend druk heeft. Dit betekent helaas dat het soms wat langer duurt voor...

Lees meer
Wil je jouw woning verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dit blog geeft antwoord!

Verduurzamingsplannen maar geen idee waar te beginnen? Check deze tips!

Woensdag 19 januari 2022 14:44

‌Nu het kouder wordt en de energietarieven nog steeds torenhoog zijn, is het interessant om verduurzamingsmogelijkheden te onderzoeken. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want waar mo...

Lees meer
Met deze acht bespaaradviezen druk je de kosten!

Acht bespaartips voor het einde van het jaar

Donderdag 18 november 2021 11:37

‌ Het einde van het jaar nadert en 2022 staat voor de deur. Een nieuw jaar betekent traditiegetrouw ook een nieuwe wetgeving. De Vastelastenbond zet een aantal tips voor je op een rij. Met d...

Lees meer