Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Wat is de stand van zaken in de energiemarkt?

Dinsdag 25 april 2023 15:22Frank van de Ven
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond deelt zijn toekomstvoorspellingen over de energiemarkt.

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond deelt zijn toekomstvoorspellingen over de energiemarkt.

De rust lijkt langzaamaan terug te keren op energiegebied. Lijkt, want als er één markt is die zich onvoorspelbaar gedraagt, is het de energiemarkt wel. Wat is de huidige stand van zaken en wat kunnen we verwachten? Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond deelt zijn toekomstvoorspellingen.

Wat volgens Wolfert opvalt, is dat steeds meer energiebedrijven reclame maken voor contracten met vaste tarieven. Het jaarcontract maakt een comeback en dat is goed nieuws, stelt de directeur: “Op het gebied van de energietarieven gebeurt er niet zo gek veel. De prijzen blijven gelijk. Het is een goed moment om nu voor een vast contract te kiezen. Prijsvergelijkers raden nu ook aan om voor deze contractvorm te kiezen. Dat is een goed teken en iets dat wij al langer roepen.”

Het laagste punt hebben we inmiddels gehad en we zien nu de tarieven langzaam weer wat oplopen. Wolfert verwacht geen verdere daling. “De verwachting is dat de tarieven richting de zomer en aan het einde van het jaar stijgen. De gasvoorraden in Europa moeten weer aangevuld worden om de winter door te komen. Door de stijgende vraag, schieten de tarieven omhoog.”


Opzegvergoeding nog gunstig voor consument

Een grote verandering die aanstaande is, is de verhoging van de overstapboete. Dat is het bedrag dat je betaalt, als je besluit om je lopende energiecontract besluit open te breken. In de energiemarkt wordt dit de ‘opzegvergoeding’ genoemd:  “Per 1 juni krijgen we te maken met een hogere opzegvergoeding. Dat betekent dat als je na die datum je contract openbreekt om over te stappen een hogere boete betaalt. Voor juni is overstappen nog in het voordeel van de consument, omdat de boete nog laag is. Na juni is een overstap vanwege de nieuwe voorwaarden vooral gunstig voor energiebedrijven.”

Het verhogen van de opzegvergoeding is bedoeld om de concurrentie in de energiemarkt te stimuleren. Nu steeds meer energiebedrijven ervoor kiezen om jaarcontracten aan te bieden, lijkt het er misschien op alsof de energiemarkt gestabiliseerd is. Dat is nog niet zo, legt Wolfert uit: “De markt lijkt zich langzaamaan te herstellen nu er steeds meer aanbiedingen komen. Niet alle energieleveranciers bieden echter jaarcontracten aan. Ik verwacht dat daar verandering in komt als de opzegvergoeding verhoogd wordt. Het zal tot juni duren voordat alle bedrijven een jaarcontract aanbieden.”  


Energiemarkt is een jungle

Nu er steeds meer energiecontracten op de markt verschijnen, is het voor de consument lastig om het juiste contract te vinden. Variabele contracten, jaarcontracten, halfjaarcontracten en dynamische contracten worden door elkaar gebruikt en uit dit oerwoud aan keuzes moet de consument een selectie maken. “Op prijsvergelijkingssites bijvoorbeeld worden appels met peren vergeleken en dat is misleidend voor de consument”, stelt Wolfert.

Hij pleit voor een helder overzicht en meer kadering, zodat consumenten een eerlijker beeld krijgen van wat er op de markt beschikbaar is. “De energiemarkt is een jungle. De laagste prijs is lang niet altijd de meest voordelige keuze. Dat kan vervelende gevolgen hebben voor consumenten die denken een voordelig contract te hebben afgesloten, maar uiteindelijk van een koude kermis thuiskomen. Naast het uitpluizen van alle contractvormen moet ook de solvabiliteit van energieaanbieders onderzocht worden. De juiste keuze maken, kost tijd.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Sinds februari is het mogelijk om steun aan te vragen via dit fonds dat een initiatief van een aantal grote energiemaatschappijen en het Rijk is.

Ruim 100.000 huishoudens vragen noodsteun voor energierekening aan

Dinsdag 25 april 2023 10:05

‌Ruim 100.0000 huishoudens doen een beroep op het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit noodfonds voor energiearmoede helpt mensen met een lager inkomen om hun hoge energierekening te betalen. Si...

Lees meer
De ACM meldt dat het energietarief van 35 procent van de klanten met een nieuw variabel contract nu onder het prijsplafond ligt. Begin maart was dat nog 16 procent.

Toezichthouder blij: energietarieven steeds vaker onder prijsplafond

Dinsdag 04 april 2023 16:14

‌ De energietarieven daalden afgelopen maand opnieuw meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder stelt dat steeds meer contracten onder het prijsplafond komen en ook h...

Lees meer
Niets is zo veranderlijk als de energiemarkt. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond geeft aan wat we in de nabije toekomst kunnen verwachten op energiegebied.

Ontdek de impact van de meest recente ontwikkelingen in de energiemarkt

Woensdag 05 april 2023 06:44

‌De rust in de energiemarkt lijkt weer terug te keren en de eerste vaste contracten verschijnen op de markt. Ook zet de daling van de gasprijs door en ziet het er weer rooskleurig uit voor je e...

Lees meer
Een hogere opzegvergoeding (in de volksmond ook wel ‘overstapboete genoemd) moet overstappen minder aantrekkelijk maken en de concurrentie aanwakkeren.

Invoering hogere opzegvergoeding uitgesteld tot zomer

Woensdag 29 maart 2023 10:22

‌De planning om per april een hogere opzegvergoeding in te voeren, wordt niet behaald laten energiebedrijven toezichthouder Autoriteit Consument & Markt weten. Energieleveranciers zeggen er...

Lees meer