Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Run op houtkachels in Duitsland: in de wachtrij om te stoken

Woensdag 03 augustus 2022 12:08Frank Teklenburg
De houtkachel wint niet alleen in Duitsland maar ook in ons land aan populariteit nu de gastarieven extreem stijgen.

De houtkachel wint niet alleen in Duitsland maar ook in ons land aan populariteit nu de gastarieven extreem stijgen.

Nu de energiecrisis verergert en de gasprijzen stijgen, zoeken consumenten naar alternatieven om de winter zoveel mogelijk financieel ongeschonden door te komen. In Duitsland is de houtkachel enorm in trek. Sterker nog: er is bijna geen brandhout meer verkrijgbaar en er is een run op deze kachels ontstaan. Als je deze winter wilt stoken, kom je op een wachtlijst terecht.

De houtkachel wint ook in ons land aan populariteit nu de gastarieven extreem stijgen. Zowel de prijs van een kachel als de zekerheid van een warme winters spelen een grote rol bij de keuze voor dit systeem. De energiecrisis dwingt consumenten tot het zoeken naar creatieve oplossingen. Dat deze beslissingen niet altijd even duurzaam zijn, heeft weinig tot geen invloed op de keuzes van consumenten. Die houtkachel moet er komen.

De Europese Unie (EU) zit met de handen in het haar nu Rusland de gaskraan steeds verder dichtdraait. De afhankelijkheid van Russisch gas is groot dus nu er minder van binnenkomt, zoekt de EU naar alternatieven. Om de energiecrisis het hoofd te bieden heeft de EU kernenergie en aardgas tijdelijk het label groen gegeven. De insteek is dat deze brandstoffen beter zijn dan het gebruik van kolencentrales en daarom groen licht krijgen. 


Energiemarkt ontzettend onvoorspelbaar

Nu de koude maanden voor de deur staan, stijgt de onrust. In de winter wordt er meer gas verbruikt om woningen warm te stoken. Schaarste zorgt echter voor hoge inkoopprijzen en deze hoge tarieven worden door energiebedrijven doorberekend aan de consument. De kosten moeten immers opgevangen worden. De energiemarkt is ontzettend onvoorspelbaar geworden en dat heeft gevolgen voor het inkoopbeleid.

De stijgende inkoopprijzen zorgen ervoor dat steeds minder energiebedrijven het aandurven om energie voor langere tijd in te kopen. De angst bestaat dat de energiemarkt na enige tijd weer instort waardoor bedrijven die voor meerdere jaren energie hebben ingekocht hun klanten zien vertrekken naar aanbieders die over een tijdje goedkopere tarieven kunnen aanbieden. Die overstap zorgt er volgens voor dat bedrijven die hun energie duur hebben ingekocht met een voorraad achterblijven die ze voor een veel lager bedrag moeten verkopen. Dit betekent dus dat ze forse verliezen lijden en daardoor mogelijk failliet gaan. Hoewel het er voorlopig niet naar uitziet dat de energiemarkt op korte termijn aantrekt, zijn veel partijen doodsbang voor dit scenario.
 

Actualiteit dicteert energietarieven

Het gevolg is dat de energiemarkt ‘op slot’ zit. Er zijn geen jaarcontracten beschikbaar en de actualiteit dicteert de markt. Ondertussen beschikt half Nederland door het uitblijven van jaarcontracten over een variabel tarief. Het is inmiddels geen kwestie meer of de hoge inkoopprijzen op de klant worden verhaald maar van wanneer.

Steeds meer energieleveranciers besluiten om hun variabele tarieven vaker dan twee keer per jaar aan te passen. In plaats van tariefwijzigingen in januari en juli wordt er bijvooerbeeld voor gekozen om maandelijks prijsstijgingen door te voeren. Dit betekent dat consumenten maandelijks een hogere energierekening voorgeschoteld krijgen. 


Exclusief jaarcontract Vastelastenbond

Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. De Vastelastenbond is er namelijk in geslaagd om een exclusieve deal te sluiten met Gewoon Energie. Deze deal houdt in dat klanten die van de service Energie Vanzelf Geregeld gebruikmaken een jaarcontract met vaste gunstige tarieven kunnen afsluiten. Dit contract is niet op de markt beschikbaar en specifiek voor de consumentenorganisatie ontwikkeld. Het contract is op het juiste moment afgesloten want twee weken na het tekenen van de overeenkomst stegen de energietarieven veertig procent.

Het jaarcontract is in een kleine oplage beschikbaar. Consumenten die nog geen gebruikmaken van Energie Vanzelf Geregeld kunnen nog snel een abonnement afsluiten om van dit contract te profiteren. Het contract gaat pas in wanneer er een tariefwijziging bij de huidige leverancier ingaat zodat er zoveel mogelijk bespaard wordt door de overstap. De tarieven van dit contract zijn vastgelegd voor een heel jaar. Voor stroom enkeltarief betaal je € 0,53 per kWh. Stroom dubbeltarief kost je € 0,52 per kWh (normaal) en € 0,59 per kWh (dal). Voor gas betaal je € 2,15 per m3.


Meer weten?

Gezien de huidige situatie in de energiemarkt wordt een sterke stijging van de variabele tarieven verwacht. De komende winter wordt lastig want de vraag is groter dan het aanbod. Zolang er onvoldoende voorraad is, krijgen we met torenhoge prijzen te maken. Dat is geen prettig vooruitzicht. Het jaarcontract biedt bescherming tegen de onzekere energiemarkt.

In dit blog lees je meer over dit aanbod en in deze podcast hoor hoe je waarom de Vastelastenbond zo ontzettend trots is op deze deal. Je kunt uiteraard ook direct voor zekerheid kiezen en meteen een abonnement op Energie Vanzelf Geregeld afsluiten zodat je zonder zorgen je verwarming aan kunt zetten.
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De ouderwetse kachel is in deze tijd weer in trek.

Houtkachel als tegenwicht voor hoge gastarieven: brandhout ook in prijs verhoogd

Dinsdag 02 augustus 2022 08:43

‌Door een dreigend gastekort wordt er door burgers naar alternatieven gezocht om er deze winter alsnog warmpjes bij te zitten. De ouderwetse houtkachel stijgt in populariteit en ook pelletkache...

Lees meer
De Europese Unie (EU) is naarstig op zoek naar alternatieve energiebronnen nu Rusland de gaskraan steeds verder dichtdraait. Kernenergie is er één van.

Duitse minister roept op tot aardgasstop voor opwekking elektriciteit

Maandag 01 augustus 2022 11:11

‌Als het aan de Duitse minister van Financiën Christian Lindner ligt, stopt Duitsland per direct met het gebruik van aardgas voor het opwekken van elektriciteit. Deze actie is nodig om te anti...

Lees meer
In deze extra podcast praat onze directeur Dirk-Jan Wolfert je bij over het jaarcontract dat we exclusief voor gebruikers van Energie Vanzelf Geregeld hebben opgezet.

Podcast beantwoordt vragen over deal Gewoon Energie: tarieven, overstapdata en solvabiliteit

Vrijdag 29 juli 2022 14:55

?In een tijd waarin energiebedrijven er steeds vaker voor kiezen om hun variabele tarieven maandelijks aan te passen, beschermt de Vastelastenbond consumenten tegen constante prijsstijgingen met een...

Lees meer
Uit angst voor de steeds hoger wordende inkooprijzen durven steeds meer energieleveranciers het niet aan om contracten met vaste tarieven aan te bieden.

Gazprom vermindert gaslevering via Nord Stream: levering van slechts twintig procent

Dinsdag 26 juli 2022 09:51

Het Russische staatsgasconcern Gazprom verlaagt de gaslevering via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 vanaf woensdag 27 juli naar 20 procent van de maximale capaciteit. De reparatie van een turbi...

Lees meer