Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Seizoensupdate winter 2022/2023: Wat gebeurde er in de energiemarkt?

Dinsdag 21 maart 2023 07:41Frank van de Ven
De meteorologische winter duurde van december tot maart. In deze periode wordt normaal gesproken veruit de meeste energie verbruikt, maar dat was dit jaar anders. De energiemarkt gedroeg zich anders dan voorspeld was.

De meteorologische winter duurde van december tot maart. In deze periode wordt normaal gesproken veruit de meeste energie verbruikt, maar dat was dit jaar anders. De energiemarkt gedroeg zich anders dan voorspeld was.

De energiemarkt is erg onstuimig al lijkt de rust nu langzaamaan terug te keren. Hoog tijd voor een terugblik op de afgelopen periode. Wat gebeurde er in de winter op energiegebied? In dit blog vertelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond wat er in het winterseizoen gebeurde. Ook kijkt hij voorzichtig vooruit en deelt hij zijn toekomstverwachtingen. 

De meteorologische winter duurde van december tot maart. In deze periode wordt normaal gesproken veruit de meeste energie verbruikt, maar dat was dit jaar anders. De energiemarkt gedroeg zich anders dan voorspeld. Door de hoge energieprijzen waren consumenten erg bewust met hun energieverbruik bezig. Daarnaast zorgde de warme winter voor een relatief laag verbruik in de winter. Hierdoor daalde ook de energieprijs fors, met zo’n veertig procent. 

In december was de inkoopprijs van een megawatt gas nog € 90,- maar dat bedrag zakte in februari naar € 50,-. “Deze daling is heel extreem en heb ik de afgelopen 18 jaar niet vaak gezien”, zegt Wolfert
 

Voorlopig voldoende LNG

De sterke daling van de inkoopprijs van gas heeft verschillende oorzaken. “We hebben een heel zachte winter gehad en ons energieverbruik is ook sterk verminderd. De hoge energietarieven hebben een gedragsverandering teweeggebracht.”

De gasopslagen zijn nog steeds goed gevuld, omdat we de winter goed zijn doorgekomen. “Een ander groot voordeel is dat we voorlopig voldoende LNG binnenkrijgen. Dit alternatief voor Russisch gas helpt ons uit de brand. Vooralsnog is de vraag vanuit andere continenten laag, maar mocht dat weer komen dan heeft dat invloed op de hoogte van onze energierekening.”


Voldoende aanvoer LNG

Mocht er vanuit Azië vraag zijn naar LNG dan heeft dat invloed op de energietarieven. “De aanbieders van LNG leveren aan de hoogste bieder. Als zij meer kunnen verdienen, kiezen zij voor het geld. Wanneer er vanuit China meer vraag is naar LNG kan dat grote gevolgen hebben. Nu hebben we het geluk dat dit niet het geval is en de gevolgen van de lockdown daar nog na-ebben. De verwachting is dat het nog wel even duurt voordat de vraag vanuit Azië toeneemt.”

Een ander voordeel is dat er in Europa afspraken gemaakt zijn over de inkoop van energie. Hierdoor beconcurreren landen elkaar niet en worden prijsopdrijvingen verminderd. “Onze afhankelijkheid van Russisch gas gaat nog lastig worden. LNG is een goed alternatief, maar zoals gezegd is de levering ervan afhankelijk van de hoogste prijs. Dat kan lastig worden.”


Effect prijsplafond

Nieuw dit jaar is de komst van een prijsplafond. Deze noodmaatregel vanuit de overheid helpt consumenten om hun energierekening te beheersen. Door een maximumtarief voor energie te hanteren, worden de energiekosten voor huishoudens deels gecompenseerd. Wanneer je energieverbruik onder de verbruikslimiet van 2900 KWh en 1200 kuub blijft, betaal je een vast bedrag per kuub gas en kWh stroom. Als je verbruik boven de vastgestelde limiet komt, betaal je het tarief dat in je energiecontract is vastgelegd.

De meeste Nederlanders hebben een variabel contract en betalen nog hoge tarieven omdat hun aanbieders energie eind 2022 inkochten en hoge inkoopprijzen betaalden. “Veel mensen merken nog niet zoveel van de prijsdalingen. Sommige leveranciers verwerken de lagere tarieven pas veel later. Daarnaast zitten veel mensen met hun verbruik onder het prijsplafond. Dit betekent dat ze een vaste prijs voor hun energie betalen. Er zijn wel aanbieders die onder het prijsplafond zitten, maar dat scheelt een paar cent en dat merk je amper op je energierekening.”


Stabilisering energiemarkt

Een opvallend feit is dat toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) de drie grootste energieleveranciers van Nederland onder de loep nam. Er werd een onderzoek uitgevoerd om te kijken of er bij Eneco, Essent en Vattenfall geen woekerwinsten gemaakt werden. Volgens de toezichthouder bleek dat het geval te zijn. “Er was geen goede onderbouwing van, maar de politiek was gerustgesteld”, stelt Wolfert. “Wij zetten onze vraagtekens bij het onderzoek.”

Nu de winter voorbij is, worden er weer voorzichtig nieuwe, vaste contracten aangeboden. De markt stabiliseert. In april wordt een verhoging van de opzegvergoeding verwacht en dat zal de concurrentie bevorderen. Energiebedrijven adverteren er weer op los en er komen ook halfjaarcontracten op de markt. Goed nieuws zou je denken, maar volgens Wolfert zorgt deze ontwikkeling voor een hoop onduidelijkheid.


Aanbod energiecontracten stijgt

Het wordt voor consumenten heel lastig om verschillende contractvormen te vergelijken die in één overzicht staan. “In vergelijkingsoverzichten staan variabele en dynamische contracten naast jaarcontracten en halfjaar contracten”, verduidelijkt de directeur. “Deze contractvormen kun je niet met elkaar vergelijken en dat geeft een vertekend beeld. Het huidige maandtarief van een variabel tarief wordt over een jaar verdeeld en in een overzicht gezet. Deze tarieven zijn aan verandering onderhevig en kunnen lukraak verhoogd worden.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Schoonderwoerd

Jullie zijn goed bezig, maar wij hebben het gevoel dat we misleidt worden door kabinet, energieleveranciers en supermarkten etc

Vrijdag 31 maart 2023 15:42

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Onze afhankelijkheid van aardgas moet verdwijnen, stelt minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting.

Aanschaf warmtepomp per 2026 verplicht bij vervanging cv-ketel

Donderdag 20 april 2023 08:23

‌Als je cv-installatie in 2026 aan vervanging toe is, ben je verplicht om tijdens de reparatiewerkzaamheden een hybride warmtepomp te installeren. Het is ook een optie om een aansluiting op het...

Lees meer

Podcast belicht laatste ontwikkelingen in de energiemarkt

Vrijdag 17 maart 2023 15:42

‌In de nieuwste editie van ‘Onderaan de Streep’ vertelt onze directeur Dirk-Jan Wolfert wat we kunnen verwachten op energiegebied. In deze podcastreeks worden ontwikkelingen op het ge...

Lees meer
De inflatie in Nederland blijft voorlopig hoog stellen economen van de Rabobank in een nieuw rapport over de Nederlandse economie. Stijgende energietarieven en een andere vormgeving van het prijsplafond in 2024 zijn daarvan de reden.

Economen Rabobank verwachten hoge inflatie door verwachte stijging energieprijzen

Maandag 13 maart 2023 14:17

‌ De inflatie in Nederland blijft voorlopig hoog stellen economen van de Rabobank in een nieuw rapport over de Nederlandse economie. Stijgende energietarieven en een andere vormgeving van he...

Lees meer
De Vastelastenbond verwacht dat de tarieven halverwege het jaar stijgen, omdat de lockdown in China voorbij is en dat betekent dat de vraag naar energie stijgt, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert.

Gasprijs stijgt door blokkades Franse lng-terminals

Woensdag 08 maart 2023 12:13

‌De Europese gasprijs steeg afgelopen dinsdag door blokkades van terminals voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Frankrijk. Ook het verwachte koudere winterweer in Noord-Europa drijft de prij...

Lees meer