Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energieleveranciers verwerpen massaclaim om prijsstijging

Dinsdag 21 maart 2023 11:48Frank van de Ven
GoBaxter kondigde de massaclaim dinsdag 21 maart aan. Volgens het bureau zouden ongeveer 4,5 miljoen mensen geld kunnen terugvorderen.

GoBaxter kondigde de massaclaim dinsdag 21 maart aan. Volgens het bureau zouden ongeveer 4,5 miljoen mensen geld kunnen terugvorderen.

GoBaxter start een massaclaim van consumenten tegen meer dan tien energiemaatschappijen. Volgens de organisatie zet zich naar eigen zeggen "inzet voor consumentenrecht" is de aanleiding de rechtszaak die Vattenfall recent verloor van een klant die het niet eens was met een tussentijdse verhoging van het energietarief. Energiebedrijven zoals Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice en Budget Energie worden in de claim genoemd.
 
De grote energieleveranciers zijn niet blij met de massaclaim. Eneco, een van de gedaagde bedrijven, laat het ANP weten "dat wij er vertrouwen in hebben dat wij eerlijke en goede voorwaarden hebben afgesproken".
 
De aanleiding voor de massaclaim is een recente uitspraak van een kantonrechter tegen Vattenfall. Volgens de rechter heeft Vattenfall zich schuldig gemaakt aan een "oneerlijke handelspraktijk" door de tarieven vorig jaar meerdere keren te verhogen. Een van die verhogingen werd daarom verboden.


Geen tijd om over te stappen

Een klant van Vattenfall-klant kreeg op 22 maart 2022 te horen dat haar energietarieven per 1 april fors zouden stijgen. De oorlog in Oekraïne werd als verklaring van de onverwachte tariefwijziging genoemd. Later in het jaar volgden nog meer stijgingen. De vrouw, al sinds 2015 klant bij Vattenfall (voorheen Nuon) pikte dat niet en stapte naar de rechter.
 
De vrouw wees Vattenfall erop dat op hun eigen website vermeld werd dat het bedrijf de tarieven maximaal tweemaal per jaar wijzigt. Daar kwam bij dat de vrouw in de praktijk geen tijd had om over te stappen. Energiebedrijven namen nauwelijks nieuwe klanten aan of deden dat enkel tegen exorbitante tarieven. Vattenfall informeerde de klant volgens de rechter te laat, namelijk pas negen dagen voor de tariefsverhoging.


Vattenfall gaat in beroep

Vattenfall is het  niet eens met die uitspraak en gaat in beroep. "Bij een variabel tarief kan het tarief tijdens de looptijd van de overeenkomst wijzigen. Dit kan meerdere keren per jaar, en het tarief kan zowel stijgen als dalen. Door de oorlog in Oekraïne, tekort aan gas en de daardoor extreem hoge inkoopprijzen waren we genoodzaakt om in april 2022 de tarieven voor een variabel contract aan te passen."

Bovendien geldt de uitspraak van de kantonrechter volgens Vattenfall alleen voor de klant die de zaak aanspande: "De enige persoon die aanspraak mag maken op deze uitspraak is deze betreffende klant. Andere klanten kunnen niet met dit vonnis aanspraak maken op compensatie."
 

Massaclaim aangekondigd

Ook Eneco heeft het over een "zaak tussen Vattenfall en een van hun klanten. Wij zien niet dat deze zaak bredere gevolgen heeft." GoBaxter kondigde de massaclaim dinsdag 21 maart aan. Volgens het bureau zouden ongeveer 4,5 miljoen mensen geld kunnen terugvorderen.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De meteorologische winter duurde van december tot maart. In deze periode wordt normaal gesproken veruit de meeste energie verbruikt, maar dat was dit jaar anders. De energiemarkt gedroeg zich anders dan voorspeld was.

Seizoensupdate winter 2022/2023: Wat gebeurde er in de energiemarkt?

Dinsdag 21 maart 2023 07:41

De energiemarkt is erg onstuimig al lijkt de rust nu langzaamaan terug te keren. Hoog tijd voor een terugblik op de afgelopen periode. Wat gebeurde er in de winter op energiegebied? In dit blog vert...

Lees meer
Onze afhankelijkheid van aardgas moet verdwijnen, stelt minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting.

Aanschaf warmtepomp per 2026 verplicht bij vervanging cv-ketel

Donderdag 20 april 2023 08:23

‌Als je cv-installatie in 2026 aan vervanging toe is, ben je verplicht om tijdens de reparatiewerkzaamheden een hybride warmtepomp te installeren. Het is ook een optie om een aansluiting op het...

Lees meer

Podcast belicht laatste ontwikkelingen in de energiemarkt

Vrijdag 17 maart 2023 15:42

‌In de nieuwste editie van ‘Onderaan de Streep’ vertelt onze directeur Dirk-Jan Wolfert wat we kunnen verwachten op energiegebied. In deze podcastreeks worden ontwikkelingen op het ge...

Lees meer
De inflatie in Nederland blijft voorlopig hoog stellen economen van de Rabobank in een nieuw rapport over de Nederlandse economie. Stijgende energietarieven en een andere vormgeving van het prijsplafond in 2024 zijn daarvan de reden.

Economen Rabobank verwachten hoge inflatie door verwachte stijging energieprijzen

Maandag 13 maart 2023 14:17

‌ De inflatie in Nederland blijft voorlopig hoog stellen economen van de Rabobank in een nieuw rapport over de Nederlandse economie. Stijgende energietarieven en een andere vormgeving van he...

Lees meer