Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Voorspelling verloop energiecrisis: ‘Wapen je tegen de koude wintermaanden en isoleer’

Woensdag 29 juni 2022 16:35Frank van de Ven
Dirk-Jan Wolfert: “Je kunt je stroom- en gasverbruik verminderen door je gedrag aan te passen. Zo kun je de thermostraat een graadje lager zetten en stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact halen.

Dirk-Jan Wolfert: “Je kunt je stroom- en gasverbruik verminderen door je gedrag aan te passen. Zo kun je de thermostraat een graadje lager zetten en stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact halen.

De energiemarkt is volop in beweging nu de oorlog in Oekraïne nog niet ten einde is en Rusland de gaskraan steeds verder dichter draait. Deze ontwikkelingen zijn van grote invloed op de Europese gasvoorraden en raken ons land ook. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond legt uit wat consumenten kunnen doen om zich voor te bereiden op de aanhoudende energiecrisis. Woningverduurzaming is bijvoorbeeld een interessante optie om de steeds hoger wordende energierekening te verlagen.Kun je een update geven van de huidige stand van zaken in de energiemarkt?

“De situatie in de energiemarkt was tot een week geleden vrij rooskleurig te noemen. De energietarieven gingen de afgelopen maand omlaag en er kwamen zelfs  jaarcontracten op de markt. Toen besloot Rusland de gaskraan voor Duitsland en Italië ineens  tot veertig procent dicht te draaien. Deze actie zorgde voor een hoop opschudding. De tarieven van gas schoten de hoogte in. Soms wel met veertig procent. Alle aanbiedingen die voorzichtig de markt op werden gebracht, werden vrijwel direct teruggetrokken.”
 

In bovenstaande podcast legt directeur Dirk-Jan Wolfert uit hoe hij de ontwikkelingen in de energiemarkt monitort.


Hoe verwacht je dat deze situatie zich verder zal ontwikkelen?

“De gasvoorraden in Europa zijn nog niet voldoende gevuld om de koudere maanden te overbruggen. Rusland weet dit en zet de gasvoorraad als een wapen in. Zo creëert dat land een sterke onderhandelingspositie wanneer Europa – dat sterk afhankelijk is van Russisch gas – om gas verlegen zit en voorraden moet inslaan.”


Wat kunnen consumenten doen om op de energiecrisis in te spelen?

“Je kunt je stroom- en gasverbruik verminderen door je gedrag aan te passen. Zo kun je de thermostraat een graadje lager zetten en stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact halen. Het loont de moeite om te onderzoeken of je door plaatsing van zonnepanelen of isolatie op je energierekening kunt besparen. De terugverdientijd van deze energiebesparende maatregelen is flink verkort door de hoge energietarieven. Een kuub gas kost nu ongeveer twee euro terwijl je voor dezelfde hoeveelheid een jaar geleden nog tachtig eurocent betaalde. De tarieven zijn dus ruim verdubbeld.”


Wat doet de Vastelastenbond voor klanten?

“Voor onze klanten met Energie Vanzelf Geregeld zoeken we naar de beste energiecontracten. Momenteel is dat lastig omdat veel energieleveranciers geen aanbiedingen hebben. We monitoren dagelijks de energiemarkt om te kijken wat we voor onze klanten kunnen doen. Er zijn momenteel geen jaarcontracten maar dat betekent niet dat er geen besparingen mogelijk zijn. Er zit veel verschil tussen variabele tarieven van verschillende aanbieders. We zetten onze klanten over naar het meest voordelige tarief zodat ze alsnog wat besparen.”
 

Je had het over zonnepanelen. Is er bij deze energiebesparende maatregelen geen sprake van materiaalschaarste, personeelstekorten en leveringsproblemen?

“Als je een specifiek paneel zoekt waarvoor maatwerk vereist is, bestaat de kans inderdaad dat je lang moet wachten. Voor de crisis werd je geduld al op de proef gesteld maar dat is alleen maar erger geworden. Het is daarom interessant om naar alternatieven te zoeken en in een later stadium zonnepanelen te plaatsen. Isolatie is bijvoorbeeld een goede eerste stap naar woningverduurzaming. Het is verstandig om nu al de mogelijkheden te verkennen. Zonnepanelen komen op het netvlies wanneer de zon schijnt en isolatie wordt pas top of mind als het kouder wordt. Wanneer je nu besluit om je woning te isoleren, ben je er op tijd bij. Je komt niet in een wachtrij terecht en bent voor de wintermaanden klaar. Je energierekening verlaag je dus op tijd.”


Wat zijn de mogelijkheden als je interesse hebt in woningisolatie?

“Je kunt een afspraak maken met onze partner. Hij brengt in kaart welke isolatievorm het meeste oplevert voor jouw specifieke situatie. Daarnaast geeft hij aan wat voor kostenplaatje eraan hangt. Dit adviesgesprek kost je niets maar levert wel nieuwe inzichten op. Wapen je nu alvast tegen de koude wintermaanden en ga isoleren.”


Klopt het dat er nieuwe spelers op de energiemarkt zijn bijgekomen? Is het interessant om je bij deze aanbieders aan te sluiten?

“Er zijn inderdaad nieuwe spelers op de markt gekomen. Mocht je erover nadenken om je daarbij aan te sluiten, raad ik je aan om de solvabiliteit te controleren van deze partijen. De solvabiliteit geeft aan hoeveel financiële buffers deze partijen hebben. Nieuwe partijen beschikken niet over de financiële slagkracht van grote energieleveranciers en dat maakt hen kwetsbaar. Dat kan in faillissementen resulteren wanneer zulke financieel zwakke partijen de hoge inkoopprijzen niet meer kunnen dragen.”


Wanneer vinden de meeste faillissementen van energiebedrijven plaats?

“Meestal gebeurt dat in de winter wanneer de vraag naar stroom en gas stijgt. Terwijl klanten hun energieleverancier het hardst nodig hebben, valt deze om en kunnen klanten fluiten naar hun welkomstkorting en voorschotbedragen. In de zomer betalen klanten vaak een te hoog voorschotbedrag omdat ze gedurende deze periode weinig energie verbruiken. Er zit een groot risico aan de keuze voor nieuwe, financieel kwetsbare partijen. Zorg ervoor dat je je huiswerk doet als je met zulke energiebedrijven in zee gaat. Wij hebben vorig jaar een onderzoek naar de solvabiliteit van een groot aantal energiebedrijven gepresenteerd. Je vindt dit overzicht op onze website dus doe daar je voordeel mee.”


Hoe ziet de toekomst van de energiemarkt eruit?

“Momenteel helaas niet heel rooskleurig. Bereid je goed voor op een periode van hoge energietarieven. Zolang Rusland de gaskraan steeds dichter draait, voelt Europa dat direct. Onze klanten kunnen erop vertrouwen dat de Vastelastenbond hard voor hen werkt. Er is helaas nog weinig aanbod op de markt maar wanneer er wat is, springen wij daar direct op in en zetten we zoveel mogelijk klanten over naar een  gunstiger contract. Snelheid is geboden en daarom monitoren we dagelijks de markt.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Woningverduurzaming is nodeloos complex waardoor huizenbezitters niet de hulp krijgen die ze verdienen.

Provincies en gemeenten: Rijk kom in actie voor woningverduurzaming

Vrijdag 24 juni 2022 08:19

‌ Gedeputeerde Huib van Essen van Energietransitie roept namens alle provincies en zestig gemeenten politiek Den Haag op om woningverduurzaming te vereenvoudigen. De oproep is bedoeld o...

Lees meer
Sinds kort biedt de Vastelastenbond ook hypotheekadvies aan. De hypotheek is voor veel mensen toch wel dé grootste vaste last.

'Bouwdepot op orde dankzij ijzersterk advies Buurtmannen'

Woensdag 22 juni 2022 09:02

‌Een tijdje terug besloten redacteur Frank van de Ven en zijn gezin om de mogelijkheden van hypotheekadvies te verkennen. Ze waren benieuwd wat zij voor elkaar zouden krijgen met een ...

Lees meer
Verduidelijking over de duurzaamheid van een product is een grote wens van consumenten.

Toezichthouder: Keurmerken duurzaamheid eisen verbetering

Maandag 20 juni 2022 08:32

‌Door de grote hoeveelheid keurmerken, certificaten en labels op het gebied van duurzaamheid zien consumenten door de bomen het bos niet meer. Onderzoek van de Autoriteit Consumenten & Mark...

Lees meer
Sommige warmtepompen nemen veel ruimte in beslag. Houd daar rekening mee en kijk of de plaatsing van zo'n systeem mogelijk is.

Wanneer is een warmtepomp geschikt voor je woning?

Dinsdag 14 juni 2022 09:04

‌Woningeigenaren worden gestimuleerd om hun huis te verduurzamen zodat ze minder afhankelijk van gas zijn. De overheid streeft ernaar om heel Nederland in 2050 op hernieuwbare energie te laten ...

Lees meer