Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Toezichthouder: Keurmerken duurzaamheid eisen verbetering

Maandag 20 juni 2022 08:32Frank van de Ven
Verduidelijking over de duurzaamheid van een product is een grote wens van consumenten.

Verduidelijking over de duurzaamheid van een product is een grote wens van consumenten.

Door de grote hoeveelheid keurmerken, certificaten en labels op het gebied van duurzaamheid zien consumenten door de bomen het bos niet meer. Onderzoek van de Autoriteit Consumenten & Markt (ACM) wijst uit dat de wirwar aan informatie tot onduidelijkheid leidt. Een sturende rol van de wetgever en een heldere certificering kunnen volgens de toezichthouder consumenten helpen om duurzame keuzes te maken.

Steeds meer consumenten willen bewuste keuzes maken en laten zich leiden door keurmerken. Niet elk keurmerk is echter betrouwbaar maar hoe moet je als leek weten welke certificering nu wel of juist niet klopt? De toezichthouder stelt dat er veel te verbeteren valt op dit vlak. Strengere wet- en regelgeving is alvast een goede, eerste stap.

Bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh van de ACM geeft aan dat er Europese voorstellen bestaan die erop gericht zijn om consumenten te helpen bij het maken van duurzame keuzes: “Duurzaamheidskeurmerken kunnen consumenten helpen, maar dan moet de informatie wel controleerbaar, vergelijkbaar en overzichtelijk zijn. Dat is nu niet het geval. De wetgever is aan zet om duidelijke regels te stellen aan keurmerken.”


Onduidelijke keurmerken gemiste kans

De toezichthouder onderzocht hoe consumenten duurzaamheidsclaims interpreteren en gebruiken tijdens het aankoopproces. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de kennis over duurzaamheidskeurmerken bij consumenten erg gering is. Hoewel men enkele keurmerken kent, weet men vaak niet waarvoor ze staan, welke partij ze uitgeeft en controleert. Dat is een gemiste kans en daarom moet er betere communicatie komen.

Opvallend was ook dat veel mensen informatie misten bij visuele keurmerken. Verduidelijking over de duurzaamheid van een product was een grote wens. Het onderzoek wees verder uit dat slechts een kwart van de ondervraagden vertrouwen heeft in de keurmerken. Daardoor bieden deze etiketten voor veel mensen weinig houvast bij het maken van duurzame keuzes.
 

Weloverwogen keuzes

Omdat er volgens de ACM geen duidelijk wettelijk kader voor keurmerken is, is het voor burgers lastig om weloverwogen keuzes te maken. Gelukkig worden er in Europese wetsvoorstellen strengere eisen gevraagd voor duurzaamheidskeurmerken, labels en logo’s. Alleen keurmerken die op basis van een onafhankelijke certificering door de overheid of een derde onafhankelijke partij zijn goedgekeurd, mogen gebruikt worden. De ACM doet een beroep op de wetgever en het bedrijfsleven om het huidige systeem van keurmerken aan te pakken.

Naast keurmerken gebruiken bedrijven ook andere bewoordingen om hun zogenaamd duurzame beleid te promoten. Regelmatig ontbreekt het aan de juiste onderbouwing en dat is misleidend. Een product presenteren als duurzaam terwijl het dat niet is, is misleidend. Dat is dan ook de reden dat de ACM onderzoeken is gestart naar misleidende duurzaamheidsclaims in de sectoren kleding, energie en zuivel.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Sommige warmtepompen nemen veel ruimte in beslag. Houd daar rekening mee en kijk of de plaatsing van zo'n systeem mogelijk is.

Wanneer is een warmtepomp geschikt voor je woning?

Dinsdag 14 juni 2022 09:04

‌Woningeigenaren worden gestimuleerd om hun huis te verduurzamen zodat ze minder afhankelijk van gas zijn. De overheid streeft ernaar om heel Nederland in 2050 op hernieuwbare energie te laten ...

Lees meer
Bij de aanschaf van een rookmelder is het belangrijk om te controleren of het apparaat aan het EN14604-keurmerk voldoet en een CE-markering heeft.

Vurig pleidooi voor veiligheid: rookmelders per 1 juli verplicht

Woensdag 08 juni 2022 15:58

‌Per 1 juli zijn rookmelders verplicht op elke verdieping in elke woning. Voor nieuwbouwwoningen was dit al gemeengoed maar voortaan is dit ook een verplichting in oudere huizen. In kelders of ...

Lees meer
Vanaf 2026 is de aanschaf van warmtepompen verplicht als de cv-ketel vervangen moet worden.

CV kapot in 2026? Aanschaf warmtepomp verplicht bij vervanging!

Woensdag 18 mei 2022 07:49

Mocht je cv-installatie in 2026 aan vervanging toe zijn dan ben je verplicht om tijdens de reparatiewerkzaamheden een hybride warmtepomp te installeren. Een aansluiting op het warmtenet is ook een o...

Lees meer
In dit blog vertelt ervaringsdeskundige annex directeur Dirk-Jan Wolfert wat woningverduurzaming hem heeft opgeleverd.

Ervaringsdeskundige aan het woord: Wat levert woningverduurzaming nu precies op?

Woensdag 13 april 2022 09:41

‌ Je hoort het verkopers vaak zeggen: ‘Ik heb ‘m zelf ook hoor’. Voordat we écht goed advies kunnen geven over woningverduurzaming moeten we eerst het zelf ondervinden. On...

Lees meer