Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Economen Rabobank verwachten hoge inflatie door verwachte stijging energieprijzen

Maandag 13 maart 2023 14:17Frank van de Ven
De inflatie in Nederland blijft voorlopig hoog stellen economen van de Rabobank in een nieuw rapport over de Nederlandse economie. Stijgende energietarieven en een andere vormgeving van het prijsplafond in 2024 zijn daarvan de reden.

De inflatie in Nederland blijft voorlopig hoog stellen economen van de Rabobank in een nieuw rapport over de Nederlandse economie. Stijgende energietarieven en een andere vormgeving van het prijsplafond in 2024 zijn daarvan de reden.

De inflatie in Nederland blijft voorlopig hoog stellen economen van de Rabobank in een nieuw rapport over de Nederlandse economie. Stijgende energietarieven en een andere vormgeving van het prijsplafond in 2024 zijn daarvan de reden. Ook zal de economische groei volgens de economen volgend jaar flink dalen.
 
Dankzij het prijsplafond wordt de energierekening van huishoudens deels opgevangen. Op de gasmarkt zijn de prijzen ook lang niet meer zo hoog als net na de Russische inval van Oekraïne. Voor heel 2023 verwachten de economen een inflatie van 5 procent. Volgend jaar neemt de toename van het algehele prijspeil waarschijnlijk maar licht af tot 4,4 procent, waarschuwen de experts.
 
De economen nemen volgens het ANP in hun raming aan dat het kabinet het prijsplafond in 2024 doorzet, maar dan met hogere plafondprijzen. Dit betekent dat loonstijgingen voorlopig niet kunnen voorkomen dat huishoudens met koopkrachtverlies te maken hebben.


Economische recessie

Deze voorspellingen worden met een slag om de arm gedaan: "Uiteraard is deze verwachting met veel onzekerheid omgeven, omdat het lastig is om de volatiele olie-, gas- en elektriciteitsprijzen te voorspellen en we ook niet precies weten óf en zo ja, met welke maatregelen het kabinet huishoudens en bedrijven volgend jaar zal ondersteunen."
 
Nederland belandt niet in een economische recessie blijkt uit het rapport. Dat komt doordat de Nederlandse economie in het laatste kwartaal van vorig jaar beter presteerde dan aanvankelijk gedacht. "De dip in de uitgaven van huishoudens die we gezien de hoge inflatie hadden verwacht, bleef uit", verduidelijkt RaboResearch-econoom Michiel van der Veen.
 

Energiecrisis nog lang niet voorbij

Voor 2023 voorzien de economen nog een relatief sterke economische groei van 2 procent. Volgend jaar zwakt de groei wel flink af, naar verwachting tot een plus van 0,9 procent. Dat zou komen doordat bedrijven met tekorten aan personeel en materiaal blijven kampen.

Bestuursvoorzitter Martijn Snoep van Autoriteit Consument en Markt (ACM) deelt de zorgen van de economen. Hij denkt dat de tijd van goedkoop gas voorbij is, liet hij de Telegraaf weten. De bestuursvoorzitter voorziet nog lang niet het einde van de energiecrisis: "Laat dalende gasprijzen ons niet in slaap sussen. De tijd van goedkoop gas komt niet meer terug. Wij houden er rekening mee dat er geen gas meer uit Rusland en Groningen komt, en dat we niet meer gas uit Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk krijgen. En dat lng straks in grotere mate naar China gaat."


Kies nu voor vast energiecontract

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond adviseert om juist nu over te stappen naar een vast energiecontract. Hij verwacht dat de energietarieven halverwege het jaar stijgen, omdat Europa de gasvoorraad moet aanvullen. De lockdown in China is voorbij en dat betekent dat de vraag naar energie stijgt. “Deze vraag is van invloed op de gasprijs die daardoor omhoog gaat. De gasbevoorrading gaat verder bemoeilijkt worden, doordat er geen gebruikgemaakt kan worden van Russisch gas.”

De impact van de oorlog in Oekraïne is nog dagelijks voelbaar. “Er moet dus naar alternatieven gezocht worden en de kans is groot dat deze duurder zijn. Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie gaf al aan dat we de komende jaren rekening moeten houden dat we meer voor gas moeten betalen."
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De Vastelastenbond verwacht dat de tarieven halverwege het jaar stijgen, omdat de lockdown in China voorbij is en dat betekent dat de vraag naar energie stijgt, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert.

Gasprijs stijgt door blokkades Franse lng-terminals

Woensdag 08 maart 2023 12:13

‌De Europese gasprijs steeg afgelopen dinsdag door blokkades van terminals voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Frankrijk. Ook het verwachte koudere winterweer in Noord-Europa drijft de prij...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond vindt het onderzoeksrapport van de ACM onvolledig en onduidelijk: “Het onderzoek roept nog meer vragen op over mogelijke woekerwinsten.”

Rapport ACM energieprijzen roept vraagtekens op: wel woekerwinsten?

Vrijdag 03 maart 2023 12:40

‌ In een onderzoeksrapport stelt Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat Eneco, Essent en Vattenfall geen onredelijke energietarieven hanteren, maar daar zet de Vastelastenbond zijn vraagteke...

Lees meer
Gewoon Energie beschikt niet over zo’n app en veel klanten missen deze optie. Dankzij de MijnVLB-app kunnen zij alsnog zien hoeveel stroom er gas er dagelijks verbruikt wordt.

MijnVLB-app houdt je dagelijkse energieverbruik bij

Dinsdag 28 februari 2023 14:52

‌ ‌De MijnVLB app houdt je dagelijkse energieverbruik bij en dat is goed nieuws voor onze klanten die een exclusief jaarcontract bij ons afsloten. Met de applicatie is te zien hoeveel stroo...

Lees meer
Het is precies één jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Deze inval vormde het begin van een oorlog die vandaag nog woedt en enorm veel impact heeft.

Een jaar oorlog Oekraïne: dit zijn de gevolgen voor de energiemarkt

Vrijdag 24 februari 2023 08:40

‌Het is vandaag precies één jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Deze inval vormde het begin van een oorlog die vandaag nog woedt en enorm veel impact heeft. De invasie heeft ook gr...

Lees meer