Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Meld je aan voor eengratis adviesgesprek

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Heb je vragen over
jouw verzekeringen?

Onze adviseurs helpen je graag en kijken naar de mogelijkheden in een gratis adviesgesprek. Houd je huidige polissen bij de hand en plan een gesprek in op jouw voorkeurstijd.

Meer informatie

Autopremie jongeren stijgt drie keer zo hard als die van oudere bestuurders

Dinsdag 03 oktober 2023 15:02Frank van de Ven
In vergelijking met oudere bestuurders betalen beginnende bestuurders maandelijks 22,5 procent meer premie.

In vergelijking met oudere bestuurders betalen beginnende bestuurders maandelijks 22,5 procent meer premie.

Van alle leeftijdsgroepen worden jongeren tussen de 18 en 24 jaar worden het hardst getroffen door de premieverhogingen van autoverzekeringen. In vergelijking met oudere bestuurders betalen beginnende bestuurders maandelijks 22,5 procent meer premie! Als je net je rijbewijs hebt gehaald, is dat geen prettig nieuws. Gelukkig zijn er manieren om je premie te verlagen. Onze verzekeringsadviseur Kenan Demir legt uit hoe.

Onderzoek van Independer wijst uit dat een jongere bestuurder in vergelijking met twee jaar geleden 313 euro meer premie moet ophoesten. Dat is een stijging van ruim 22,5 procent! Op jaarbasis is de premie 1.701 euro per jaar en dat komt neer op zo’n 152 euro per maand.

De premiestijging voor beginnende bestuurders is extreem. De groep 65 plussers heeft met een stijging van ‘slechts’ 7,4 procent te maken. Dat betekent dat jongeren per jaar maar liefst 1.097 euro meer premie betalen dan oudere weggebruikers. Onze adviseur legt uit hoe deze stijging is ontstaan.


Hoe komt het dat de autopremies zo hoog zijn?

“Hoeveel premie je betaalt, hangt van verschillende factoren af. Zo heeft bijvoorbeeld je leeftijd invloed op de hoogte van je premie. Beginnende, jonge bestuurders hebben relatief weinig rijervaring en dus meer kans op schade of een ongeval. Vandaar dat de premie hoog ligt. Op deze leeftijd heb je namelijk nog niet veel schadevrije jaren opgebouwd. Hierdoor krijg je minder korting op je premie.”


Waarom moeten jonge bestuurders zo’n hoge premie betalen?

“Als jongere onder de 24 jaar behoor je tot risicogroep. Vanaf je 24e is dit niet meer het geval en betaal je minder premie. Zodra je 24 jaar wordt, behoor je niet meer tot de risicogroep en moet de premie voor je autoverzekering omlaag gaan. Houd dit goed in de gaten. Controleer of je autoverzekeraar ook echt de premie verlaagt.”


Heeft het type auto ook invloed op de hoogte van je premie?

“Absoluut. Sommige verzekeraars stellen eisen aan het type auto dat je mag rijden. Jonge bestuurders met een snelle auto, met veel vermogen zien autoverzekeraars als een groter risico. Veel verzekeringsmaatschappijen accepteren daarom geen jonge bestuurders in combinatie met een auto met veel pk’s.”


Kun je als beginnend bestuurder besparen op je autopremie?

“Een manier om toch te besparen op je verzekering is om een goedkope auto te kopen met een lager gewicht en lager vermogen. Dan is enkel een WA-verzekering voldoende. Zo bespaar je behalve op je premie ook nog eens op de wegenbelasting.”


Heb je nog een andere tip voor beginnende bestuurders?

“Wat ook een mogelijkheid is, is om een autoverzekering af te sluiten op naam van je ouders. Geef dan bij de aanvraag aan dat jij de hoofdbestuurder bent van de auto – degene die er het meest in rijdt. Voor de hoofdbestuurder wordt soms ook de term regelmatige bestuurder gebruikt. De betekenis ervan is hetzelfde. De maandpremie wordt dan op basis van de leeftijd van de jongste bestuurder berekend, hetgeen nadelig is voor de hoogte van de premie. Voordeel is wel dat het kind schadevrije jaren opbouwt, hetgeen op latere leeftijd winst oplevert. Vaak zit het voordeel ook in de tweede gezinsautoregeling. Bij een tweede auto kun je vaak profiteren van een extra korting.”


Vraag gratis advies

Mocht je meer willen weten over de autoverzekering dan kun je onze verzekeringsadviseurs om hulp vragen. Plan een adviesgesprek in en kijk of jij kunt besparen op je autoverzekering of een andere verzekering. We zijn op werkdagen tijdens kantooruren per mail en telefonisch bereikbaar. Je krijgt snel antwoord op je vraag krijgt.
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen | Afspraak maken

Overstappen van verzekeraar kan dus erg lonend zijn. In dit blog legt onze verzekeringsadviseur uit wat je kunt doen om je lasten te verlagen.

Verschillen tussen woonverzekeringen kunnen oplopen tot 500 euro

Donderdag 21 september 2023 11:34

‌De premieverschillen in woonverzekeringen lopen flink op. Maandelijks kunnen de verschillen oplopen tot wel veertig euro. Op jaarbasis scheelt dat bijna 500 euro. Overstappen kan dus erg lonend ...

Lees meer
Een fatbike is een elektrische fiets met dikke banden. Voor dit type fiets bestaat geen helmplicht en dat spreekt veel mensen aan.

Aantal verzekeraars dat fatbikes accepteert bijzonder mager

Donderdag 14 september 2023 11:59

‌De fatbike wint aan populariteit, terwijl verzekeraars er massaal hun handen vanaf trekken. Dit type e-bike is lastig te verzekeren, omdat ze zo vaak gestolen worden. Wat moet – en kun &nd...

Lees meer
Doktoren adviseren oudere e-bikers om eerst te oefenen met deze nieuwe fietsen alvorens de weg op te gaan. Ook wordt het dragen van een helm met klem geadviseerd.

Nieuwe pandemie? Ziekenhuisbedden vol gewonde, oudere e-bikers

Woensdag 02 augustus 2023 07:57

‌Traumachirurgen, artsen en doktoren maken zich grote zorgen over ouderen op elektrische fietsen. Deze kwetsbare groep belandt volgens onderzoek regelmatig met ernstig letsel in het ziekenhuis....

Lees meer
Onze verzekeringsadviseur Amber van Beers helpt je veilig en verantwoord vakantie vieren met een aantal nuttige tips!

Op vakantie gaan zonder onze reistips te lezen is onverantwoord!

Maandag 24 juli 2023 12:55

‌Je hebt er lang voor gewerkt en nu is het eindelijk zover: vakantie! Je hebt je checklist minutieus afgevinkt, zodat je dit jaar je zwembroek niet vergeet. Lekker bezig, maar zorg ervoor dat...

Lees meer