“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Door over te stappen naar verzekeringen zónder provisie

Gemiddelde besparing op alle schadeverzekeringen

€200,- p.j

Meer informatie

Dit zijn de 8 meest zinloze verzekeringen

Donderdag 05 januari 2023 12:59Frank van de Ven
De Vastelastenbond verzamelde acht verzekeringen waar je echt niets aan hebt. Deze verzekeringen zijn onnodig, duur en zinloos.

De Vastelastenbond verzamelde acht verzekeringen waar je echt niets aan hebt. Deze verzekeringen zijn onnodig, duur en zinloos.

‌‌Het geeft een prettig gevoel als je weet dat je spullen goed verzekerd zijn, maar je kunt er ook in doorslaan. Sommige verzekeringen spelen in op emotie en bieden weinig meerwaarde. De bruiloft verzekering is daar een mooi voorbeeld van, maar er zijn meer voorbeelden op te noemen. De Vastelastenbond verzamelde acht verzekeringen waar je echt niets aan hebt. Deze verzekeringen zijn onnodig, duur en zinloos. 
 

Top 8 zinloze verzekeringen

In de loop der jaren zijn er veel verzekeringen bijgekomen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een verzekering voor. Zo verzekerde ‘onze’ pianist Wibi Soerjadi zijn handen voor 450 duizend euro. Ook voor minder bekende Nederlanders bestaan er meer dan genoeg verzekeringen. Sommige verzekeringen klinken misschien handig, maar blijken in de praktijk overbodig te zijn. Wij zetten de tien meest nutteloze verzekeringen voor je op een rij.
 
 1. Bruiloft verzekering
 2. Ongevallen inzittenden verzekeringen (OIV)
 3. Pechhulp thuis verzekering
 4. Tuinverzekering
 5. Kidnap & Ransom-verzekering
 6. Scholieren(ongevallen)verzekering


1. Bruiloft verzekering

Als er één dag perfect moet zijn, is het wel je bruiloft. Trouwen doe je – als het goed is - maar één keer in je leven. Verzekeraars spelen graag op deze emotie in en ontwikkelde daarom de bruiloft verzekering. Zo kun je voor een flinke premie de volgende zaken verzekeren:
 • Bruidskleding & Huwelijkscadeaus
 • Annulering Huwelijksreis  
 • Ongevallen en Aansprakelijkheid                  
 • Slecht weer
De kosten van deze verzekering verschillen per verzekeraar, maar ga er maar van uit dat je een minimale premie van 75 euro per maand betaalt voor het verzekeren van een bruiloft van ongeveer 5.000 euro. Wanneer je trouwerij duurder is, lopen de verzekeringskosten ook op. Voor een bruiloft waar een prijskaartje van 50.000 euro aanhangt, betaal je maandelijks een verzekeringspremie van 700 euro.

De bruiloft verzekering staat bekend als een verzekering waarop veel voorwaarden van toepassing zijn. Zo speelt bijvoorbeeld leeftijd een rol bij de te verzekeren personen (hoe ouder, hoe minder vaak verzekerd vanwege overlijdenspercentage) en hanteert iedere verzekeraar eigen voorwaarden. Ons advies is om deze verzekering niet af te sluiten. Wanneer één van je gasten een ongeluk krijgt tijdens de bruiloft dan is hij of zij al verzekerd via een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering). Een eventuele annulering van de huwelijksreis is verzekerd via de gewone annuleringsverzekering van jouw reisverzekering. Je bent dus dubbel verzekerd. 

Ook bij slecht weer heb je met kleine lettertjes te maken. Zo moet je in geval van extreem slecht weer kunnen bewijzen dat het echt bar en boos was op je speciale dag. Dat betekent dat je een officieel rapport van het dichtstbijzijnde KNMI-meetstation moet voorleggen. Dat is al ingewikkeld maar we doen er nog een schepje bovenop! Je moet ook goed controleren wanneer de trouwverzekering ingaat en wat dat voor gevolgen heeft voor de eventuele vergoeding van onkosten. Meestal gaat een polis in vanaf het moment dat je hebt betaald of is de dekking alleen geldig twee weken voor je trouwen en op de trouwdag zelf. 


2. Extra garantie op producten

Verkopers bieden vaak de mogelijkheid om de garantietermijn van dure producten zoals smartphones te verlengen. Je betaalt daar uiteraard extra premie voor.  Onze directeur Dirk-Jan Wolfert raadt het af om op zo’n aanbod in te gaan: “Je hebt sowieso twee jaar fabrieksgarantie en in de praktijk blijkt dat zulke apparaten een levensduur tussen de vijf tot tien jaar hebben. Wanneer er sprake van schade is, is dat vaak na afloop van die verlengde garantie waarvoor je extra premie betaalt.” Het eigen risico van deze verzekering is ook erg hoog. Het defect moet buiten jouw schuld zijn ontstaan. Dus als je jouw dure mobieltje per ongeluk in het toilet laat vallen, ben je daar niet voor verzekerd. 
 

3. Ongevallen inzittenden verzekeringen (OIV)

De ongevallen inzittenden verzekering (OIV) is een aanvullende verzekering voor je autoverzekering. Deze verzekering lijkt op de schadeverzekering inzittenden, maar werkt anders. De schadeverzekering inzittenden (SVI) is completer en heeft een uitgebreidere dekking. Het grootste verschil tussen de SVI en de OIV is de manier waarop schade wordt uitgekeerd. Zo wordt er bij de ongevallen inzittenden verzekering een vast bedrag uitgekeerd als jouw passagiers (of jijzelf) invalide raken bij een ongeval. Ook bij overlijden wordt een vaststaand geldbedrag overgemaakt naar de nabestaanden. De SVI vergoedt de daadwerkelijke schade. Dat betekent dat niet alleen letselschade, maar ook schade aan jouw spullen van je medereizigers wordt vergoed.
 

4. Pechhulp Thuis Verzekering

Deze verzekering kost je 100 euro per jaar en verzekert je tegen ‘technische problemen’ in huis. Stel dat je cv-ketel er plots mee ophoudt of wanneer je met een lekkage in je badkamer te kampen krijgt, dan betaalt de verzekeraar de kosten. Klinkt op het eerste gezicht goed totdat je hoort wat er precies gedekt wordt. Het salaris van de vakman, de voorrijkosten en de gebruikte materialen. Het addertje onder het gras is dat de materiaalkosten, maar tot maximaal 100 euro vergoed worden. Als die lekkage nou uit de hand loopt of je cv-ketel een grote opknapbeurt nodig heeft, mag je dat alsnog uit eigen zak betalen. Deze verzekering levert weinig op en kost vooral geld!
 

5. Tuinverzekering

Er zijn verzekeringsmaatschappijen die de mogelijk bieden om je tuin te verzekeren. Zo kun je jouw tuin verzekeren tegen ‘Schade door vandalisme, diefstal en relletjes’ maar ook tegen stormschade. Een vrij vreemde gang van zaken want hoe vaak komen er rellen in jouw tuin voor en wat hebben vandalen in jouw tuin te zoeken? Wanneer er schade door brand of diefstal aan je tuinset, buitenkeuken of schutting plaatsvindt, kun je deze kostenpost declareren via je inboedelverzekering. Schade aan tuin en beplanting door storm of andere weersomstandigheden zijn soms helemaal niet verzekerd of voor maximaal 20 procent. Ook overstromingen door extreme neerslag die schade aan jouw woning toedienen, vallen vaak onder een aparte aanvullende verzekering.
 

6. De Kidnap & Ransom-verzekering

De dekking van de Kidnap&Ransom-verzekering bestaat uit vijf elementen:
 • Ontvoering / losgeld
 • Afpersing persoonlijk letsel
 • Detentie
 • Afpersing schade aan eigendommen
 • Onkosten in verband met ontvoering / afpersing
Deze bijzondere verzekering is vooral bedoeld voor multinationals, hulpverleningsorganisaties, ondernemingen die in het buitenland werkzaam zijn en de rijken der aarden. Bij organisaties zijn alle werknemers, het bestuur en de toezichthouders verzekerd. Je kunt er als ‘gewone’ particulier ook voor kiezen om jezelf tegen een ontvoering te verzekeren. De Kidnap & Ransom-verzekering keert niet alleen losgelden en afpersgelden uit, maar vergoedt ook de kosten voor het inschakelen van professionele hulp bij ontvoering, piraterij of afpersing.

Houd er echter wel rekening mee dat je meldingsplicht hebt. Wanneer er al enige tijd sprake van een dreiging is en je dit niet meldt, kan je recht op uitkering beperkt worden of zelfs vervallen. Een tijd terug schreef de Volkskrant dat deze verzekering juist tot meer ontvoeringen en kidnappings zou leiden. Wij zetten - net als de Volkskrant – onze vraagtekens bij deze verzekering. 
 

7. De huisdierverzekering

De laatste jaren stijgt de populariteit van huisdierverzekeringen flink. Het afsluiten van een huisdierverzekering is sowieso kat in ‘t bakkie, maar heb je er ook wat aan of koop je een kat in de zak? Dat laatste is vooral het geval stelt onze verzekeringsadviseur Hakan Tas: “Mijn advies is om het bedrag dat je aan een huisdierverzekering kwijt zou zijn beter kunt sparen. Voor veel behandelingen is geen vergoeding beschikbaar. De jaarlijkse controle en een chipconsult worden bijvoorbeeld niet betaald door veel verzekeraars. Mochten deze zaken wel vergoed worden dan is dat vaak, maar deels en mag je voor maximaal tachtig procent declareren. Dit houdt dus in dat 20 procent van de kosten voor eigen rekening komt. Mocht er iets met je huisdier aan de hand zijn, kun je dit uit eigen zak betalen. Dat is overzichtelijker en vaak voordeliger.”
 
Een ander aandachtspunt is dat je ‘toestemming’ moet vragen aan je verzekeraar als de totale kosten van een behandeling of operatie boven de 750 euro uitkomen. “Het is nog maar de vraag wat – en of – de verzekeraar wil uitkeren als de kosten boven dat bedrag uitkomen. Iets wat nogal snel gebeurt in de praktijk”, stelt de verzekeringsadviseur.
 

8. De scholieren(ongevallen)verzekering

Deze polis wordt vaak afgesloten door scholen of verenigingen. Deze verzekering dekt schade door een ongeval of aan eigendommen van jouw kind(eren) tijdens schooltijd. Die schades claimen we normaal gesproken via de zorg-, aansprakelijkheids-, of inboedelverzekeringen. Hier betaal je door contributie en schoolgeld te betalen dus aan mee. Je kunt aan de school van je kinderen navragen hoe zij de rekening specifiëren en aan je doorberekenen.
 

Verplichte verzekeringen

In Nederland heb je – als volwassene van 18 jaar en ouder – een verzekeringsplicht. Er zijn twee verzekeringen die vanuit de wet verplicht zijn.
 
 1. Basis zorgverzekering
  Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Daar staat tegenover dat de zorgverzekeraar niemand mag weigeren voor een basisverzekering.
   
 2. WA-autoverzekering
  Deze verzekering is verplicht voor bestuurders van alle motorvoertuigen, dus ook motoren en brommers. Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor schade die je bij een ander maakt. Jouw eigen schade is niet verzekerd.
   
 3. Opstalverzekering 
  Wettelijk gezien is deze verzekering niet verplicht, maar door je hypotheekverstrekker wordt deze wel verplicht gesteld.
Wil je eens vrijblijvend al je verzekeringen doorspitten? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan met een verzekeringsexpert van de Vastelastenbond. 
 
Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Weerd

Blijkbaar kan de overheid wel verzekeringen verplicht stellen, maar geen regels stellen voor andere vormen van verzekeren. De consument kan niet altijd alles overzien, door de kleine lettertjes en zou beter beschermd moeten worden. Bijvoorbeeld door meer voorlichting en openheid wat wel en niet onder een bepaalde verzekering valt.
G de Weerd

Zaterdag 28 januari 2023 16:30

Tulling

Ik ben het voor 100% eens met die voorbeelden. Mensen laten zich makkelijk inpakken door die gladde verzekerings jongens, die vaak totaal onnodige verzekeringen aansmeren.
Er is maar 1 lachende partij en dat zijn de verzekeringsmaatschappijen.
Het is een ieder aan te bevelen om jaarlijks alle verzekeringspolissen kritisch te beoordelen inclusief je zorgverzekering.
Mensen zijn onbewust soms dubbel verzekerd.
Er valt echt heel veel te besparen.
Kijk tegelijk ook kritisch naar uw testamenten.
J.Tulling

Donderdag 26 januari 2023 19:14

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Verzekeren is complex. Wanneer je een adviseur hebt gevonden, zal hij je helpen en informeren over belangrijke zaken zoals de opstal- en inboedelverzekering.

Waarom de hulp van een verzekeringsadviseur zo waardevol is

Woensdag 04 januari 2023 11:08

‌ Het online afsluiten van verzekeringen wordt steeds populairder omdat het eenvoudig én goedkoop is. Dit betekent dat de rol van de tussenpersoon verkleind wordt en dat is iets waar verzekerin...

Lees meer
Volgens verzekeringsadviseur Hakan Tas wordt in 2023 de nadruk gelegd op het creëren van ‘schademeldingsbewustzijn’.

De verzekeringswereld wil ‘schademeldingsbewustzijn’ creëren in 2023

Maandag 02 januari 2023 08:27

‌Ook de verzekeringsbranche heeft met personeelstekorten te maken en dat betekent dat er maatregelen genomen worden om de werkdruk te verlagen. Door te verduidelijken dat je niet alle schades k...

Lees meer
Klimaatveranderingen gaan - naast achteloos weggegooide bananenschillen - zeker een grotere rol spelen in de verzekeringswereld. Dat is zeker iets om rekening mee te houden, stelt verzekeringsadviseur Hakan Tas.

Verzekeren anno 2022: ‘De verzekeringsadviseur van nu is een soort coach’

Dinsdag 27 december 2022 10:16

‌Het jaar 2022 begin met de laatste stuiptrekkingen van de coronacrisis. Vervolgens kregen we met een steeds erg wordende energiecrisis te maken. Het was een bewogen jaar. Ook op verzekeringsgebi...

Lees meer
Een grote verandering is het verdwijnen van de korting van de collectieve zorgverzekering. Ook gaat de zorgtoeslag omhoog.

Wat betekent aanpassing basispakket zorgverzekering voor jou?

Vrijdag 11 november 2022 15:10

‌ Zorgverzekeraars moeten uiterlijk 12 november laten weten welke kosten ze in 2023 voor de basisverzekering en aanvullende zorgverzekeringen in rekening brengen. Naar verwachting stijgt de ...

Lees meer