Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

‘Ik denk dat veel mensen niet stilstaan bij de impact die de WOZ waarde heeft op je inkomstenbelasting’

Dinsdag 21 december 2021 11:05Frank van de Ven
Bezwaar maken tegen je WOZ beschikking kan je volgens onderzoeksblogger Margot Boesveld veel geld besparen.

Bezwaar maken tegen je WOZ beschikking kan je volgens onderzoeksblogger Margot Boesveld veel geld besparen.

De Wet waardering onroerende zaken (WOZ) waarde is een onderwerp waarvoor steeds meer aandacht is, stelt onderzoeksblogger Margot Boesveld. Zij houdt zich ruim vier jaar bezig met het uitpluizen van deze thematiek en deelt haar bevindingen in verdiepende blogs. Er is de afgelopen jaren veel gebeurd op het vlak van de wetgeving, invulling en de uitvoering ervan. Zo vallen er voor gemeenten bijvoorbeeld veel kansen te benutten op het gebied van communicatie.

Circa 250 gemeenten stappen met ingang van 2022 over naar een nieuwe meetmethode om de WOZ-waarde in kaart te brengen. Deze werkwijze berekent de oppervlakte in plaats van de inhoud van een woning. Ongeveer vijf miljoen huizen worden op deze manier getaxeerd. De gevolgen van deze nieuwe werkwijze zullen duidelijk merkbaar zijn, stelt Boesveld.


Wat voor gevolgen heeft deze nieuwe meetmethode voor gemeenten?


“De computermodellen van circa 250 gemeenten moeten aangepast worden. Dat wordt een langdurig proces, waar voor het eerst in 2020 al voorzichtig over gesproken werd. Ik denk dat dit een goede stap is die de schaling van woningen op lange termijn ten goede komt. Mijn verwachting is wel dat het nog wel even duurt voordat de nieuwe rekenmethode vlekkeloos uitgevoerd kan worden. De implementatie van deze nieuwe manier van werken zal tijd in beslag nemen.”


Wat weten veel mensen niet over de WOZ?


“Ik denk dat veel mensen niet stilstaan bij de impact die de WOZ waarde heeft op je inkomstenbelasting. De waarde van je huis wordt opgeteld bij je vermogen en op basis daarvan krijg je een belastingaanslag. Maar wat nu als de waarde van je onderkomen niet goed is berekend? Dat kan enorme gevolgen hebben, waardoor je ten onrechte te veel belasting betaalt. Je hypotheek aflossen, is voor veel mensen een helder proces, terwijl de berekening van de WOZ dat niet is.”


Is er een bepaalde groep voor wie bezwaar maken erg gunstig kan zijn?


“Woningeigenaren van 60 jaar en ouder die al langer in hetzelfde huis wonen, hebben niet altijd in de gaten dat het zin heeft om hun WOZ-waarde te laten onderzoeken. Deze groep is niet van plan om te verhuizen. Terwijl de buurt om hen heen verandert en de huizenprijzen fors omhoog schieten, betalen zij jaarlijks steeds meer voor hun woonlasten. De hoge huizenprijzen in de buurt zijn namelijk van invloed op hun WOZ-waarde. Bij de waardebepaling wordt ook gekeken naar soortgelijke verkochte woningen in de buurt. Deze vergelijking is vaak niet representatief. Deze woningen zijn vaak opgeknapt, al dan niet voor de verkoop. Daarbij speelt ook mee dat de huidige huizenprijzen zeer hoog liggen. Juist voor deze groep heeft bezwaar maken zin, omdat ze in elk geval zekerheid krijgen. In het beste geval krijgen ze het teveel betaalde bedrag terug en volgt de jaren erop belastingverlaging.”


Wat zou jij mensen aanraden die bezwaar willen maken: wel of geen no cure no pay bureau inschakelen?


“Sommige zaken met betrekking tot je woz beschikking kun je eenvoudig zelf uitzoeken. Je kunt een taxatierapport opvragen en kijken of de gebruikte meting afwijkt van het daadwerkelijke oppervlak. Als je WOZ berekend is op 100 m2 terwijl jouw huis een oppervlakte van 80 m2 heeft, dan kun je op basis van feiten relatief gemakkelijk zelf een bezwaar indienen. Lastiger wordt het wanneer je de juridische taal niet machtig bent of als je bijvoorbeeld  met omgevingsfactoren te maken hebt. Wanneer er een winkelcentrum of windmolenpark in de omgeving gebouwd wordt, heeft dat zeker invloed op de woningwaarde. Maar hoe meet je dat? In zulke gevallen biedt een no cure no pay bureau uitkomst. Zij beschikken over de benodigde kennis en kunnen je vast verder helpen. Zorg wel dat je een kwalitatief bureau zoekt dat over gediplomeerde juristen, registertaxateurs en gecertificeerde WOZ consulenten beschikt.”


Wat zou er wat bij jou betreft moeten veranderen op het gebied van de woz?


“De WOZ wet aanpassen zou een stap in de goede richting zijn. Deze wetgeving dateert uit 1994. Inmiddels zijn we in 2021 en kunnen we wel stellen dat er de afgelopen 27 jaar veel is gebeurd. Belastingstelsels zijn aangepast en de wetgeving zoals die in de jaren 90 van de vorige eeuw is bedacht, is bijna niet meer uit te voeren. De overheid heeft vervolgens gemeenten de opdracht gegeven om zich met deze wet bezig te houden. De wet alleen al zorgt voor veel verwarring. Ga er als gemeente dan maar aanstaan om tot een goede uitvoering te komen.”


Wat kunnen gemeenten doen om het de burger gemakkelijker te maken?


“Er valt veel te winnen op het gebied van communicatie. Zo kun je de onvrede weghalen en aan de burger uitleggen hoe je als gemeente tot een bepaald tarief komt. Een gemeente die weet hoe het wel moet, is Almere. Ze geven heel duidelijk aan hoe ze tot bepaalde cijfers komen en welke basis ze daarvoor gebruiken. Je kunt op hun website op je gemak nalezen wat je moet doen. De gemeente Almere laat ook duidelijk zien waar je jouw taxatierapport kunt opvragen. Deze manier van communicatie is heel transparant en gericht op het helpen van de burger. Andere gemeenten zijn dan weer minder ver op dit gebied en verstoppen informatie op vreemde plekken op hun website.”


Wat kunnen gemeenten doen om het voor zichzelf gemakkelijker te maken?


“De juiste aanpak begint bij de keten. Gemeente hebben er met de woz een complexe taak bijgekregen. Het takenpakket dat ze hebben gekregen, is bijna onuitvoerbaar te noemen. Dat komt niet door de no pay no cure bureaus, maar door de overheid. Als gemeenten als collectief samenkomen en kijken waar verbeterpunten liggen, hebben ze een sterk verhaal waarmee ze naar de overheid en de Waarderingskamer kunnen. Het is duidelijk dat de wet aangepast moet worden.”


Wat is een verandering op het gebied van de woz die jou is opgevallen de afgelopen jaren?


“De steeds grotere rol die duurzaamheid speelt in de woz wetgeving. De plaatsing van zonnepanelen of isolerende maatregelen is van invloed op de WOZ waarde. Ook heeft de media meer interesse in dit onderwerp. Vooral de afgelopen zes jaar is de aandacht voor de woz sterk gestegen. Dat is terug te zien in het aantal ingediende bezwaren dat jaarlijks stijgt. De WOZ is een onderwerp dat steeds meer gaat leven en dat is begrijpelijk, want het heeft effect op je portemonnee.”


Wat zou je mensen aanraden die erover nadenken om een bezwaar in te dienen?

“Het is zeker de moeite waard om af en toe een WOZ-bezwaar in te dienen om te kijken hoe je ervoor staat. Heb je net een huis gekocht, dan heeft het geen zin. Een WOZ-bezwaar hoeft ook niet jaarlijks, maar het is absoluut handig om te zien of de bepaling van de WOZ-waarde wel goed tot stand is gekomen. Of het nu financieel gewin oplevert of niet: het zorgt voor duidelijkheid. Je weet waar je aan toe bent en dat is heel wat waard!”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Per 2022 gebruiken 250 gemeenten een nieuwe manier om de WOZ-waarde te bepalen.

Nieuwe berekening WOZ-waarde vijf miljoen huizen van start in 2022

Vrijdag 17 december 2021 14:16

‌Met ingang van 2022 wordt de berekening van de WOZ-waarde van circa vijf miljoen huizen op een andere manier uitgevoerd. In plaats van de inhoud van een woning, kijkt men bij de nieuwe meetmetho...

Lees meer
No cure no pay bureau Previcus helpt consumenten bezwaar te maken tegen hun WOZ-beschikking.

Vier vragen aan een WOZ-bureau over de WOZ-waarde

Maandag 13 december 2021 08:10

WOZ-adviesbureau Previcus is gespecialiseerd in de WOZ-wetgeving en helpt consumenten bezwaar maken tegen hun te hoge WOZ-beschikking. Met een succesvol ingediend bezwaar kun je veel geld besparen en ...

Lees meer
Previcus en de Vastelastenbond helpen consumenten bij het bezwaar maken tegen hun WOZ. Dit proces is gratis en bij een succesvol bezwaar bespaar je honderden euro's.

WOZ-bureaus: 'De angst om bezwaar te maken tegen je WOZ- beschikking is ongegrond'

Maandag 06 december 2021 12:27

‌ Succesvol bezwaar indienen tegen je WOZ-beschikking kan je belastingverlaging en een financiële tegemoetkoming opleveren. Previcus is een adviesbureau dat is gespecialiseerd in de WOZ-wet...

Lees meer
Bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking kan je financieel voordeel opleveren.

Vastelastenbond groot voorstander van bezwaar maken WOZ-beschikking

Maandag 21 maart 2022 07:29

‌De Vastelastenbond heeft de handen ineengeslagen met adviesbureau Previcus om consumenten te helpen bij het bezwaar maken tegen hun WOZ-beschikking. Omdat gemeenten de WOZ-waarde te hoog kunne...

Lees meer