Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Klimaatonderzoek: veel zorgen, weinig actie

Donderdag 07 maart 2019 15:35Margot Boesveld
klimaatonderzoek veel zorgen weinig actie

klimaatonderzoek veel zorgen weinig actie

Nederlanders (65%) maken zich zorgen over de opwarming van de aarde, maar doen hier nog niet genoeg mee. Dat is de conclusie van een onderzoek van een onderzoeksbureau in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Nederlanders kijken vooral naar de overheid en het bedrijfsleven. Hiervan verwachten zij dan ook het meeste effect. Veel Nederlanders zijn ook sceptisch om zelf iets te doen als de grote bedrijven en de overheid niets doen. Dan heeft het volgens 59% geen zin om zelf iets te doen.

Afwachtende houding

Veel Nederlanders nemen een afwachtende houding aan. Zij wachten tot de overheid met subsidie of maatregelen komt. Dit heeft ook deels met de financiën te maken. Het aanschaffen van een warmtepomp is heel erg duur. Als dit goedkoper is zullen meer mensen een dergelijke pomp aanschaffen.

Wel is 42 procent van de Nederlanders de afgelopen 5 jaar bezig geweest met het verduurzamen van de woning, voornamelijk d.m.v. zonnepanelen. Dat de definitieve plannen voor gasloze huizen op gemeente niveau pas in 2021 bekend worden werkt niet mee om mensen nu al meer te laten verduurzamen.

Grootste uitstoters

In deze groep grootste uitstoters vallen vooral personen met een bovenmodaal inkomen en hoger opgeleiden. Zij stemmen vooral VVD en CDA. Zij vliegen meer, rijden meer auto, eten meer vlees etc.

Zij maken zich overigens wel evenveel zorgen als lager opgeleiden. Door hun levensstijl van grotere auto’s, verdere vakanties en grotere huizen verbruiken zij simpel weg meer.

Mannen versus vrouwen
Mannen maken zich gemiddeld iets minder zorgen over het klimaat dan vrouwen. Zij zijn ook vaker kritisch op de maatregel om van het gas af te gaan en zeker om hiermee voorop te lopen op de rest van de wereld.

Mannen stoten wel meer CO2 uit dan vrouwen. Ze eten 1,5 keer meer vlees, maken 1,5 keer zoveel vlieguren en rijden 1,5 keer zoveel auto. Doordat de auto’s groter en vervuilender zijn wordt dit laatste nog iets versterkt.

Jongeren
Een groot deel van de jongeren maakt zich zorgen over de toekomst van het klimaat. Zelfs meer dan gemiddeld, 71 versus 65 procent. Toch zijn ook zij een groep die veel CO2 uitstoot.
De groep tussen 25 en 34 jaar is recordhouder (ver) vliegen en de groep tussen 18 en 24 eet gemiddeld meer vlees en doucht langer.

Rechts versus links
Aanhangers van rechtse partijen stoten gemiddeld meer uit dan die van linkse partijen. De VVD neemt de koppositie in, maar wordt op de voet gevolgd door D66. Kiezers van GroenLinks en PvdD stoten het minste uit.  

Conclusie onderzoekers

De onderzoekers vinden het opvallend dat degene die zich het meeste uitspreken over verduurzaming, het ook goed begrijpen en het beste kunnen betalen het minst duurzaam zijn.

Vooral de standpunten van kiezers van D66 sluiten totaal niet aan op hun gedrag. Een van de onderzoekers vat dat als volgt samen: "Ze snappen heel goed wat er moet gebeuren en vinden ook dat er wat moet gebeuren, maar ze doen het eigenlijk niet."


(bron: I&O research)
 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Windparken Nederland winddelen voor en nadelen

Winddelen, een hype of juist slim?

Maandag 10 december 2018 14:35

Winddelen, een hype of juist slim? Er zijn steeds meer (lokale) projecten (zon en wind) waar consumenten een stukje van kunnen kopen. Er zijn momenteel 389 duurzame lokale projecten. De gezamenlijk...

Lees meer
Klachten en onduidelijkheid warmtepomp

Veel problemen met warmtepompen in oude huizen

Donderdag 06 december 2018 13:50

De warmtepomp wordt door de overheid gezien als de meest logische en duurzame vervanger van de CV-ketel. In de praktijk werkt dit anders. Gebruikers van een warmtepomp klagen over koude woonkamers, ...

Lees meer
Gasloos wonen zo doe je dat (niet!)

Van het gas af, zo doe je dat (niet)!

Zondag 11 november 2018 16:29

De kritische noot van wonen zonder aardgas Duurzame verwarming is momenteel een hot item. Er is veel in het nieuws over het klimaatakkoord en de consequenties voor de Nederlandse huishoude...

Lees meer
kostenbesparing reden duurzaam gedrag

Hollandse zuinigheid reden voor duurzaam gedrag

Zondag 28 oktober 2018 13:50

Portemonnee belangrijkste prikkel Een meerderheid van de bevolking is zich ervan bewust dat het klimaat en het energieverbruik problemen zijn. Hoe energiebewust gedragen Nederlanders zich? Wat ...

Lees meer