Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energiebedrijven houden zich volgens ACM niet aan de regels

Dinsdag 09 november 2021 10:50Frank van de Ven
ACM controleert energiebedrijven die zich niet aan de afspraken houden.

ACM controleert energiebedrijven die zich niet aan de afspraken houden.

Door gastekorten kampen energiebedrijven met leveringsproblemen, zodat de prijzen opgevoerd moeten worden. Mensen met een vast energiecontract zitten goed zou je denken, maar Enstroga besloot eenzijdig deze contracten op te zeggen. Dat leverde hen een fikse boete op. Ook Eneco en Vattenfall houden zich niet aan de regels.
 
  • Enstroga moet een dwangsom van 15.000 euro betalen.
  • Eneco en Vattenfall bieden klanten niet of nauwelijks de mogelijkheid aan om een variabel contract af te sluiten.
     

ACM legt energieleverancier Enstroga boete op

Energieleverancier Enstroga moet een dwangsom van 15.000 euro betalen vanwege de eenzijdige opzegging van vaste energiecontracten. Via een brief liet de energiemaatschappij weten dat zij vaste contracten wilden ontbinden. Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft het energiebedrijf herhaaldelijk gewaarschuwd dat het onwettig is om eenzijdig een overeenkomst te beëindigen.

De naam Enstroga werd in eerdere berichtgeving van ACM niet genoemd, maar nu maakt de publieke toezichthouder er geen geheim van om welke partij het gaat. Het energiebedrijf werd gesommeerd om klanten waarvan het contract eenzijdig was opgezegd weer aan te sluiten. Als niet aan dat verzoek voldaan werd, zou ACM een wekelijkse boete van duizenden euro’s opleggen. Enstroga liet niets van zich horen, dus is de eerste opgelegde dwangsom een feit.
 

Overstappen

Klanten met een vast contract ontvingen naast brieven van Enstroga ook post van hun lokale netbeheerder. In deze correspondentie staat dat ze geen contract meer hebben bij de energieleverancier en dat hen wordt geadviseerd om over te stappen.

ACM adviseert om gehoor te geven aan deze oproep, omdat het wegens de energiecrisis "niet langer raadzaam" is om bedrijven op hun contractverplichtingen te wijzen. De leveringszekerheid is door de tekorten in gevaar. Overstappen is noodzakelijk om verzekerd te zijn van gas en elektriciteit.


Variabel contract

Een dwangsom is nog niet opgelegd aan Eneco en Vattenfall, maar ACM houdt deze energiebedrijven wel scherp in de gaten. Beide partijen bieden nieuwe klanten namelijk niet of nauwelijks de mogelijkheid aan om een variabel contract af te sluiten. Daarmee overtreden zij de regels stelt ACM.

"We hebben inmiddels meldingen erover gekregen van consumenten, dus daar gaan we mee aan de slag. Energieleveranciers hoeven niet alle contractvormen aan te bieden, maar een variabel ook wel modelcontract, moet wel altijd tot de mogelijkheden behoren voor nieuwe klanten", verduidelijkt een woordvoerder van de toezichthouder.


Gestegen energietarieven

Eneco is medio vorige maand gestopt met het aanbieden van de variabele contractvorm voor nieuwe klanten. Dat komt door de sterk gestegen gas- en elektriciteitsprijzen. "Het risico daarop is zowel voor ons als de klant op dit moment te groot", aldus de woordvoerder van de energiemaatschappij. "De markt is op dit moment zo ongewis."

Vattenfall biedt momenteel ook geen variabele contracten aan. De fors gestegen energietarieven zijn daar verantwoordelijk voor. "Als mensen nu klant bij ons worden, dan moeten we tegen de huidige dure prijzen inkopen. De prijzen zijn nu veel hoger dan de variabele tarieven en dan kost het ons meer geld dan het oplevert", laat een woordvoerder weten.
 

Solvabiliteitsproblemen

De Vastelastenbond onderzocht de solvabiliteit van verschillende energiebedrijven en publiceerde begin oktober een statusoverzicht. Een aantal partijen verkeerde in financiële problemen. Welkom Energie hoorde daarbij. Eind oktober werd de leveringsvergunning van deze energieaanbieder ingetrokken en ging het klantenbestand over naar Eneco. Ook Enstroga kwam niet positief uit dit onderzoek van de Vastelastenbond.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Is het rechtsgeldig wat er gebeurd is met de overname van Welkom Energie en Eneco?

Is tariefwijziging Eneco oude klanten Welkom Energie rechtsgeldig?

Woensdag 03 november 2021 09:14

‌Halverwege oktober vroegen Welkom Energie en Eneco nog om toestemming voor een overname bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Twaalf dagen later kondigde Welkom Energie hun faillisse...

Lees meer
De Vastelastenbond pleit voor het uitvoeren van stresstests om te voorkomen dat kleine energiebedrijven omvallen.

Vastelastenbond pleit voor stresstest voor energiebedrijven

Vrijdag 29 oktober 2021 08:00

‌ Door cyclisch stresstests uit te voeren, had voorkomen kunnen worden dat energiebedrijven als Welkom Energie omvallen. Oprichter Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond denkt dat er een hoop e...

Lees meer
De 90.000 klanten van Welkom Energie krijgen per 1 november hun energie via Eneco.

ACM trekt leveringsvergunning Welkom Energie in

Woensdag 27 oktober 2021 12:26

L‌aatste wijziging artikel: 28 oktober 15:40    De leveringsvergunning van Welkom Energie is beëindigd door Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daarmee heeft het energ...

Lees meer
Het is niet rechtsgeldig om energiecontracten eenzijdig op te zeggen en consumenten forse tariefstijgingen voor te schotelen.

ACM kan dwangsom opleggen aan energiebedrijven die verzaken

Dinsdag 26 oktober 2021 10:44

‌Het eenzijdig opzeggen van contracten door energieleveranciers is niet alleen onrechtmatig, maar voortaan ook een erg dure aangelegenheid. Energiebedrijven die lopende contracten willen stopzett...

Lees meer