Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Stijging aantal huishoudens met variabel contract: kabinet in 2023 in actie

Donderdag 01 september 2022 12:10Frank van de Ven
Momenteel heeft 56 procent van de Nederlandse huishoudens een variabel contract. Dat aantal was aan het begin van het jaar nog 50 procent en vorig jaar nog 44 procent.

Momenteel heeft 56 procent van de Nederlandse huishoudens een variabel contract. Dat aantal was aan het begin van het jaar nog 50 procent en vorig jaar nog 44 procent.

Het afgelopen half jaar gingen 400.000 huishoudens over op een variabel energiecontract meldt Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dit betekent dat honderdduizenden Nederlanders met een fors hogere energierekening te maken krijgen. In sommige gevallen betalen huishoudens na de beëindiging van hun vaste contract wel vier tot vijf keer zoveel voor hun stroom en gas.  
 
De meerderheid van de 400.000 huishoudens moest wegens het aflopen van hun vaste contract gedwongen overstappen naar een variabele overeenkomst met hogere tarieven. Vaste contracten zijn vrijwel niet beschikbaar omdat energieleveranciers het vanwege de hoge inkoopkosten niet aandurven om vaststaande tarieven voor langere tijd aan te bieden. Variabele contracten kunnen maandelijks aangepast worden zodat de inkoopkosten direct op de klant verhaald kunnen worden.

Momenteel heeft 56 procent van de Nederlandse huishoudens een variabel contract. Dat aantal was aan het begin van het jaar nog 50 procent en vorig jaar nog 44 procent. Naast torenhoge energietarieven krijgen consumenten ook te maken met duurdere boodschappen en hoge brandstofkosten. Het Centraal Planbureau (CPB) vreest dat er de komende tijd 350.000 extra mensen onder de armoedegrens belanden.


Zorgen over aanhoudende energiecrisis

Veel huishoudens proberen hun maandlasten te drukken door hun maandelijkse voorschotbedrag naar beneden bij te stellen of een betalingsregeling te treffen. Het naar beneden stellen van het voorschotbedrag is niet aan te raden, stellen energieleveranciers. Wanneer er een eindafrekening aankomt, moet het gehele bedrag alsnog betaald worden. Die nota kan oplopen tot een bedrag van honderden – soms wel duizenden – euro’s.

Het kabinet is volgens bronnen van RTL Nieuws inmiddels druk bezig met het opstellen van een steunpakket waarvoor miljarden euro’s worden uitgetrokken. Deze maatregelen moeten de koopkracht verbeteren. Het minimumloon stijgt per 1 januari met maar liefst tien procent. Een andere maatregel is een verlaging van de brandstofaccijns en de invoering van een energietoeslag voor lagere inkomens.


Ongelukkige timing

De timing van deze steunmaatregelen is ietwat ongelukkig te noemen omdat deze pas volgend jaar ingaan. Volgens het kabinet is koopkrachtreparatie niet meer mogelijk dit jaar wegens “uitvoeringsproblemen.” De verlaging van de brandstofaccijns geldt maar voor een half jaar, tot 1 juli 2023. 

Om de afgenomen koopkracht van voornamelijk lage inkomens en lagere middeninkomens te compenseren, verhoogt het kabinet allerlei toeslagen vanaf volgend jaar. De zorgtoeslag stijgt en ook de huurtoeslag gaat omhoog. Zo’n 4,5 miljoen mensen krijgen deze zorgtoeslag. De hoogte van de toeslag daalt naarmate je meer verdient. Het kindgebonden budget wordt ook verhoogd om armoede bij gezinnen te bestrijden.


Extra belasting energiebedrijven

Het kabinet wil de inkomstenbelasting verlagen. Het tarief in de eerste schijf gaat naar beneden waardoor mensen dus minder belasting betalen. De extra uitgaven worden betaald door een verhoging van de winstbelasting en de mijnbouwheffing. Laatstgenoemde heffing is een speciale belasting voor energiebedrijven.

Beide maatregelen moeten ongeveer 3,5 miljard euro opleveren. Op die manier worden de energiebedrijven die forse winst maken extra belast. De totale omvang van het pakket is bijna zestien miljard euro. Op Prinsjesdag worden alle maatregelen officieel gepresenteerd. 


Jaarcontract vaste energietarieven helpt

De Vastelastenbond heeft een jaarcontract met vaste tarieven opgesteld. De wintermaanden komen eraan en dat betekent dat de inkoopkosten van energie hoger worden vanwege de stijgende vraag naar gas. Als je nu overstapt naar dit contract ben je de komende tariefwijzigingen voor en bescherm je jezelf tegen verder oplopende kosten. Je voorkomt ook dat je met maandelijkse tariefwijzigingen te maken krijgt (waar steeds meer energieleveranciers voor kiezen). 

De Vastelastenbond is erin geslaagd om een jaarcontract met vaste gunstige tarieven op te stellen. Op een relatief gunstig moment is een deal met Gewoon Energie gesloten. Vlak na het beklinken van deze deal stegen de gasprijzen met veertig procent. Dit geeft al aan hoe onvoorspelbaar en grillig de energiemarkt zich gedraagt. Het jaarcontract is niet op de markt beschikbaar en exclusief verkrijgbaar voor abonnees van Energie Vanzelf Geregeld.
 

Energie Vanzelf Geregeld

Deze betaalde dienst van de Vastelastenbond zorgt ervoor dat je jaarlijks wordt overgezet naar het meest voordelige energiecontract. Voor € 75,- per jaar (of € 7,50 per maand) zoeken ervaren adviseurs naar de beste contracten en aanbiedingen in de energiemarkt. Meer informatie over de deal met Gewoon Energie lees je in dit blog. Wil je meer weten over Energie Vanzelf Geregeld dan geeft dit blog meer uitleg. 

Meer weten over de energiecrisis?

We schreven een drieluik over de energiecrisis. In deze drie blogs leggen we uit hoe de crisis is ontstaan, hoe de situatie zich momenteel verder ontwikkelt en hoe we de toekomst zien.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De energiemarkt verkeert in een crisis en het lijkt erop dat er op korte termijn geen verbetering inzit. De meerwaarde van Energie Vanzelf Geregeld is daardoor alleen maar groter geworden, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert

Wat is Energie Vanzelf Geregeld en wat kan ik ermee?

Donderdag 01 september 2022 10:16

‌Om gebruik te kunnen maken van het jaarcontract van Gewoon Energie is een abonnement op Energie Vanzelf Geregeld vereist. De deal met Gewoon Energie is namelijk exclusief voorbehouden voor gebru...

Lees meer
De extreem hoge tarieven voor gas en stroom kosten steeds meer bedrijven en huishoudens de kop. Actie vanuit de Europese Unie is vereist.

Europese Commissie klaar om in te grijpen in energiemarkt

Dinsdag 30 augustus 2022 11:06

‌De Europese Unie moet zo snel mogelijk ingrijpen in de energiemarkt, stelt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Als er niets gebeurt, komen er nog meer huishoudens in de ...

Lees meer
Stoken kan thuiswerkers honderden euro's kosten als zij in een vrijstaand, niet goed geïsoleerd huis wonen. Het is in veel gevallen goedkoper om naar kantoor te gaan.

Deze winter thuiswerken, kost je honderden euro's extra

Maandag 29 augustus 2022 14:30

‌Wanneer je besluit om deze winter thuis te werken, kan dat in de papieren lopen. Door de hoge gasprijs betaal je je blauw om je werkruimte te verwarmen. Stoken kan je honderden euro's kosten...

Lees meer
Heel Europa heeft te maken met oplopende energieprijzen. Ministers van de EU-lidstaten komen met spoed bijeen om oplossingen te zoeken om uit de energiecrisis te komen.

Frankrijk staat opnieuw huishoudens bij tegen stijging energieprijzen

Maandag 29 augustus 2022 10:02

‌Ook in 2023 hanteert Frankrijk een maximumtarief voor elektriciteit om huishoudens tegen stijgende energiekosten te beschermen. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire beloofde dit af...

Lees meer