Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Deze winter thuiswerken, kost je honderden euro's extra

Maandag 29 augustus 2022 14:30Frank van de Ven
Stoken kan thuiswerkers honderden euro's kosten als zij in een vrijstaand, niet goed geïsoleerd huis wonen. Het is in veel gevallen goedkoper om naar kantoor te gaan.

Stoken kan thuiswerkers honderden euro's kosten als zij in een vrijstaand, niet goed geïsoleerd huis wonen. Het is in veel gevallen goedkoper om naar kantoor te gaan.

Wanneer je besluit om deze winter thuis te werken, kan dat in de papieren lopen. Door de hoge gasprijs betaal je je blauw om je werkruimte te verwarmen. Stoken kan je honderden euro's kosten als je in een vrijstaand, niet goed geïsoleerd huis woont. Het is in veel gevallen goedkoper om naar kantoor te gaan. 
 
In de winter verbruik je al snel twee kuub gas per dag als je thuiswerkt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) mag je sinds juli al gemiddeld 2,10 euro per kuub gas neertellen. Dat gemiddelde loopt snel op want er vinden steeds vaker tariefwijzigingen plaats. Zo voert Budget Energie bijvoorbeeld al maandelijks tariefwijzigingen door. Een dag extra thuiswerken kost je al snel vier tot tien euro meer. Per week kunnen de kosten oplopen tot wel 50 euro.

Volgens berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal bespaar je in het stookseizoen van zes maanden per jaar gemiddeld een kleine kuub gas per dag door naar kantoor te gaan. In de koudste wintermaanden van december tot en met februari scheelt je dat ongeveer het dubbele. Vattenfall stelt zelfs dat een consument in de koudste maanden zo'n 2,5 kuub per dag verbruikt om het warm te krijgen in huis.


Winter van invloed gasverbruik

De berekeningen van Vattenfall zijn ruwe schattingen. Het maakt namelijk nogal wat uit of je in je eentje in een gloednieuw, goed geïsoleerd, appartement woont of met zijn tweeën een vooroorlogs vrijstaand huis betrekt. In het laatste geval kan je gasverbruik volgens Milieu Centraal bijna vier zo hoog worden
 
De winter zelf is uiteraard ook van invloed op je verbruik. Een strenge winter zorgt voor hoge kosten terwijl een zachte winter juist een lagere energierekening oplevert. Ook speelt mee hoe hard je jouw verwarming zet om jouw huis- of werkkamer te verwarmen.
 

Gasprijs door het dak 

Door de Russische inval in Oekraïne nam de gasprijs een vlucht. Een jaar geleden betaalde je nog circa 0,80 euro per kubieke meter maar nu tel je voor dezelfde hoeveelheid gemiddeld zo'n 1,74 euro neer. Een stijging van bijna 120 procent en de verwachting is dat dit tarief verder oploopt. Steeds meer consumenten hebben met een aflopend energiecontract te maken waardoor ze variabele tarieven moeten betalen. Deze tarieven liggen veel hoger dan de prijzen die je voor een vast contract betaalt.
 
Nieuwe klanten én mensen waarvan de energieleverancier failliet ging, hebben het nóg zwaarder. Zij betalen astronomisch hoge bedragen. Als je bijvoorbeeld net op jezelf bent gaan wonen, betaal je bij Essent zo'n 3,50 euro per kuub. Bij Eneco ben je 4,63 euro per kuub kwijt en Vattenfall rekent 4,58 euro per kuub.
 

Kantoorwerk bespaart energie

Als je in de winter twee keer per week thuiswerkt en de overige dagen op kantoor verblijft, bespaar je daar volgens Milieu Centraal gemiddeld zo’n 50 kubieke meter gas in het hele stookseizoen mee. Dat komt neer op zo’n 90 euro.
Dit bedrag is fors hoger als je de pech hebt net een modelcontract te moeten afsluiten. Wanneer je in zo'n situatie vijf dagen in de week vanuit huis werkt, dan zou thuiswerken je van december tot en met februari 694 euro kosten. 
 
Die bedragen kunnen nog verder de hoogte inschieten als je in een slecht geïsoleerd, vrijstaand huis woont. Je gasverbruik is volgens Milieu Centraal dan ongeveer het dubbele van een gemiddelde woning. En in een koude winter is het gasverbruik ruwweg tien procent hoger dan in een gemiddelde winter. 
 

Stroomkosten thuiswerken

Ook je woonplaats is van invloed op de gaskosten. In het oosten of noorden van het land is het in de winter altijd een stuk kouder dan wanneer je aan de kust woont. Als je buiten de stad woont, zorgt de wind ervoor dat je met meer  warmteverlies te maken hebt dan stadbewoners. 

Bij thuiswerken verbruik je ook stroom voor je laptop, een eventueel tweede scherm en verlichting. Gelukkig zijn deze kosten vrij laag. Als je twee dagen per week thuiswerkt, kost je dat op jaarbasis een tientje aan stroom schat Milieu Centraal. Kosten voor extra verlichting zijn verwaarloosbaar zeker als je ledlampen gebruikt.


Jaarcontract gunstig

Over de hele linie genomen, loont het dus om (veel) vaker naar kantoor te gaan. Tenminste als je met het openbaar vervoer (waarvan de kosten vaak door je werkgever betaald worden) of met de fiets gaat. Als je de auto pakt, heb je met hoge brandstofkosten te maken. Niet elke werkgever vergoedt dat hele bedrag.  
 
Ben je afhankelijk van je auto en werk je liever thuis? Dan is er een lichtpuntje! Er is namelijk een manier waardoor je thuis kunt blijven werken én de kosten kunt drukken. Door voor een jaarcontract te kiezen van de Vastelastenbond kun je de auto laten staan en de verwarming met een gerust hart aanzetten. De Vastelastenbond heeft een deal gesloten met Gewoon Energie en biedt een jaarcontract met vaste, gunstige tarieven aan. Dit contract is op een relatief gunstig moment afgesloten, zodat de tarieven vrij laag liggen. Nadat de deal beklonken was, stegen de gasprijzen bijvoorbeeld al met veertig procent.


Kies voor Energie Vanzelf Geregeld

Dit contract is niet op de markt beschikbaar en in een kleine oplage verkrijgbaar. Wanneer het aanbod op is, moeten er nieuwe prijsonderhandelingen gevoerd worden. Deze nieuwe tarieven vallen hoe dan ook fors hoger uit omdat de gasprijs continu stijgt. Het jaarcontract is exclusief beschikbaar voor abonnees van Energie Vanzelf Geregeld. Deze service zorgt ervoor dat je jaarlijks wordt overgezet naar het meest voordelige energiecontract. Mocht er geen aanbod zijn dan creëren we het zelf! Meer informatie over de deal met Gewoon Energie lees je in dit blog
 

Meer weten over de energiecrisis?

We schreven een drieluik over de energiecrisis. In deze drie blogs leggen we uit hoe de crisis is ontstaan, hoe de situatie zich momenteel verder ontwikkelt en hoe we de toekomst zien.

 
 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Heel Europa heeft te maken met oplopende energieprijzen. Ministers van de EU-lidstaten komen met spoed bijeen om oplossingen te zoeken om uit de energiecrisis te komen.

Frankrijk staat opnieuw huishoudens bij tegen stijging energieprijzen

Maandag 29 augustus 2022 10:02

‌Ook in 2023 hanteert Frankrijk een maximumtarief voor elektriciteit om huishoudens tegen stijgende energiekosten te beschermen. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire beloofde dit af...

Lees meer
Door de hoge energietarieven is het maandelijkse voorschot dat veel klanten betalen voor de energierekening nu al te laag. Dat kan later dit jaar tot immense eindafrekeningen leiden.

Waarschuwing energiebedrijven: ‘Pas je maandbedrag niet naar beneden aan!’

Vrijdag 26 augustus 2022 11:51

‌ Energiebedrijven drukken hun klanten op het hart om hun maandbedrag niet naar beneden af te ronden om zo hun maandlasten te verlagen. Door deze actie schuiven ze namelijk mogelijke geldproblem...

Lees meer
Hoeveel stroom je oplader gebruikt, is te meten met een elektriciteitsmeter.

Bespaar energie door alle niet-essentiële stekkers uit het stopcontact te trekken

Donderdag 25 augustus 2022 16:29

‌ Sommige apparaten verbruiken stroom als ze in het stopcontact zitten en op stand-by staan. Veel mensen halen daarom apparaten die ze niet gebruiken uit het stopcontact. Een slimme keuze want j...

Lees meer
Voor 31 augustus moeten klanten van PrikEnergie laten weten hoe zij erin staan en of ze bereid zijn mee te gaan met een forse tariefwijziging.

Faillissement dreigt voor PrikEnergie door hoge inkoopprijs gas

Woensdag 24 augustus 2022 09:36

‌ Het Brabantse PrikEnergie kan de hoge inkoopprijzen van gas niet meer ophoesten en dreigt om te vallen. Het energiebedrijf heeft enkele duizenden klanten en stevent af op een faillissement...

Lees meer