Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Europese Commissie klaar om in te grijpen in energiemarkt

Dinsdag 30 augustus 2022 11:06Frank van de Ven
De extreem hoge tarieven voor gas en stroom kosten steeds meer bedrijven en huishoudens de kop. Actie vanuit de Europese Unie is vereist.

De extreem hoge tarieven voor gas en stroom kosten steeds meer bedrijven en huishoudens de kop. Actie vanuit de Europese Unie is vereist.

De Europese Unie moet zo snel mogelijk ingrijpen in de energiemarkt, stelt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Als er niets gebeurt, komen er nog meer huishoudens in de financiële problemen. De extreem hoge tarieven voor gas en stroom kosten steeds meer bedrijven én huishoudens de kop. 

Op een bijeenkomst in Slovenië uitte Von der Leyen haar zorgen: "We werken nu aan een noodinterventie en een structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt. Dat is nodig nu de stroomprijzen door het dak gaan en de beperkingen van het huidige ontwerp van onze stroommarkt blootleggen."

De commissie en EU-landen als Nederland waren tot voor kort van mening dat de energiemarkt niet wezenlijk aangepast hoefde te worden. Van dat idee komt de voorzitter nu terug. Von der Leyen wil bijvoorbeeld aansturen op het ontvlechten van de prijs van gas en elektriciteit. Gas dat nu extreem duur is, zorgt ervoor dat de prijs van stroom ook de hoogte inschiet: "Met deze exorbitante prijzen zullen we moeten ontkoppelen."


Herinrichting energiemarkt

Noodmaatregelen dienen binnen een paar weken genomen te worden. Een grondige herinrichting van de energiemarkt zou op de planning voor begin volgend jaar moeten staan. De roep om gepeperde rekeningen te verlagen door bijvoorbeeld maximumprijzen in te stellen, blijft aanzwellen. Zuidelijke EU-landen, die daar al langer om vragen, krijgen steeds meer bijval.

Ook Duitsland staat steeds welwillender tegenover de invoering van maximumprijzen. De wisselwerking van vraag en aanbod is compleet verstoord en vraagt om een andere insteek, stelt Von der Leyen.  


Energiemarkt in oproer

De energieministers van de EU-landen zijn bijeengeroepen om volgende week vrijdag over deze kwestie te vergaderen. Sommige lidstaten hebben al prijsplafonds afgekondigd of op een andere manieren ingegrepen in de energiemarkt in eigen land. 

De Europese aardgasprijzen zijn sinds maandagmorgen fors gedaald nadat Duitsland bekendmaakte dat het zijn gasvoorraden sneller kan vullen dan gepland. De prijs op de Amsterdamse gasbeurs daalde ruim 20 procent, tot 270 euro per megawattuur. Afgelopen week stegen de prijzen nog met 40 procent. Volgens de Duitse minister van Economie en Klimaat, Robert Habeck, raken de Duitse opslagplaatsen snel gevuld. Consumenten zullen voorlopig weinig merken van deze daling omdat de gasprijzen nog altijd extreem hoog zijn.
 

Weinig merkbaar daling energieprijzen

Van de prijsdaling zal je de komende tijd weinig merken. “Deze hele korte variaties hebben geen invloed op wat de consument betaalt", verduidelijkt onderzoeker Jilles van den Beukel van the Hague Centre of Strategic Studies (HCSS). “De markt is heel nerveus en volatiel. De afgelopen weken steeg de prijs naar extreme hoogte, dus die kan wel meer vallen. Maar ook als de prijs verder omlaag gaat, is die nog extreem hoog.”
 
Waar je eerder nog rond de 15 tot 20 euro per megawattuur betaalde voor gas, ben je nu rond de 300 euro kwijt voor dezelfde hoeveelheid. Je betaalt vijftien keer zoveel voor gas. “Zolang we bij dat bedrag in de buurt blijven, zal de consument de bedragen zien oplopen. Ook als de prijs nog wat verder daalt. Mensen die in oktober hun nieuwe termijnbedrag krijgen - dat zal heel pijnlijk zijn, doordat de prijzen structureel op een hoger niveau zitten”, zegt de onderzoeker.


Ben tariefwijzigingen voor

Recentelijk verhoogde Budget Energie het variabele tarief en veroorzaakte daarmee een hoop onrust. Klanten van de energieleverancier zagen de hoogte van hun energietarief namelijk verviervoudigd worden. De verwachting is dat meerdere energiebedrijven het voorbeeld van Budget Energie volgen en hun tarieven ook aanpassen. Dat gaat voor een schokgolf zorgen in de energiemarkt. Je kunt jezelf hier tegen beschermen met een jaarcontract.

De Vastelastenbond heeft een jaarcontract met vaste tarieven opgesteld. Als je nu overstapt naar dit contract ben je de komende tariefwijzigingen voor en bescherm je jezelf tegen verder oplopende kosten. De wintermaanden komen eraan en dat betekent dat de inkoopkosten van energie hoger worden vanwege de stijgende vraag naar gas. 


Deal Gewoon Energie

De Vastelastenbond heeft op een relatief gunstig moment een deal met Gewoon Energie gesloten. Vlak na het beklinken van de deal stegen de gasprijzen bijvoorbeeld al met veertig procent. Dit contract is echter niet op de markt beschikbaar en exclusief verkrijgbaar voor abonnees van Energie Vanzelf Geregeld.

Deze service van de Vastelastenbond zorgt ervoor dat je jaarlijks wordt overgezet naar het meest voordelige energiecontract. Mocht er geen aanbod zijn dan creëren we het zelf! Meer informatie over de deal met Gewoon Energie lees je in dit blog
 

Meer weten over de energiecrisis?

We schreven een drieluik over de energiecrisis. In deze drie blogs leggen we uit hoe de crisis is ontstaan, hoe de situatie zich momenteel verder ontwikkelt en hoe we de toekomst zien.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Stoken kan thuiswerkers honderden euro's kosten als zij in een vrijstaand, niet goed geïsoleerd huis wonen. Het is in veel gevallen goedkoper om naar kantoor te gaan.

Deze winter thuiswerken, kost je honderden euro's extra

Maandag 29 augustus 2022 14:30

‌Wanneer je besluit om deze winter thuis te werken, kan dat in de papieren lopen. Door de hoge gasprijs betaal je je blauw om je werkruimte te verwarmen. Stoken kan je honderden euro's kosten...

Lees meer
Heel Europa heeft te maken met oplopende energieprijzen. Ministers van de EU-lidstaten komen met spoed bijeen om oplossingen te zoeken om uit de energiecrisis te komen.

Frankrijk staat opnieuw huishoudens bij tegen stijging energieprijzen

Maandag 29 augustus 2022 10:02

‌Ook in 2023 hanteert Frankrijk een maximumtarief voor elektriciteit om huishoudens tegen stijgende energiekosten te beschermen. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire beloofde dit af...

Lees meer
Door de hoge energietarieven is het maandelijkse voorschot dat veel klanten betalen voor de energierekening nu al te laag. Dat kan later dit jaar tot immense eindafrekeningen leiden.

Waarschuwing energiebedrijven: ‘Pas je maandbedrag niet naar beneden aan!’

Vrijdag 26 augustus 2022 11:51

‌ Energiebedrijven drukken hun klanten op het hart om hun maandbedrag niet naar beneden af te ronden om zo hun maandlasten te verlagen. Door deze actie schuiven ze namelijk mogelijke geldproblem...

Lees meer
Hoeveel stroom je oplader gebruikt, is te meten met een elektriciteitsmeter.

Bespaar energie door alle niet-essentiële stekkers uit het stopcontact te trekken

Donderdag 25 augustus 2022 16:29

‌ Sommige apparaten verbruiken stroom als ze in het stopcontact zitten en op stand-by staan. Veel mensen halen daarom apparaten die ze niet gebruiken uit het stopcontact. Een slimme keuze want j...

Lees meer