Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door isolatie te laten plaatsen.

Meer informatie

Direct profiteren van  isoleren

Bespaar € 450,- met isolatie

Ontdek de mogelijkheden voor jouw woning.

Selecteer de periode met het bouwjaar van jouw woning!

1918-1945
1945-1975
1975-1983
1983-1990

Meer informatie

Wat zegt het bouwjaar over de isolatie van je woning?

Vrijdag 29 oktober 2021 08:00Frank van de Ven
Isolatie is een slimme manier om op je energierekening te besparen, maar niet elke methode is geschikt voor elk huis.

Isolatie is een slimme manier om op je energierekening te besparen, maar niet elke methode is geschikt voor elk huis.

Met de stijgende gasprijzen in het vooruitzicht, is woningisolatie een aantrekkelijk idee. Zeker nu er subsidie op wordt gegeven als je er een tweede isolerende maatregel bij toepast. Allemaal mooi en aardig, maar hoe weet je nu precies welke isolatiemethode het meest geschikt is voor jouw huis? En valt er eigenlijk nog wel wat te isoleren in jouw moderne stulpje? Dit blog geeft antwoord!

Voor verschillende woningen zijn evenveel isolatiemethodes beschikbaar. Zo bestaat er bijvoorbeeld spouwmuur-, dak-, gevel- en vloerisolatie. Deze isolatietechnieken zijn inzetbaar in specifieke situaties. De leeftijd van de woning speelt daarbij een grote rol. Hoe ouder het huis des te groter de isolatiekansen. Hoe jonger de woning des te beter de geplaatste isolatie. Ontdek welke isolatievorm het beste bij de leeftijd van jouw woning past.

Woning bouwjaar 1918-1945

Huizen die in de periode 1918 – 1945 zijn gebouwd, lenen zich uitstekend voor dakisolatie. Is het dak van jouw woning nog niet geïsoleerd, dan valt hier het meeste rendement te behalen. Ook spouwmuurisolatie loont de moeite voor woningen die tussen 1920 en 1945 zijn gebouwd. Je kunt bij een woning uit de periode van 1940 veel geld op je energierekening besparen als je je vloer of bodem isoleert. 

Woning bouwjaar 1945-1975  

Huizen die in deze periode zijn gemaakt, zijn vaak nauwelijks geïsoleerd. Er valt dus heel wat te winnen op dit vlak! Dakisolatie bijvoorbeeld is een interessante optie. Ook ontbreekt het huizen die voor 1975 zijn gebouwd vaak aan vloer- en gevelisolatie.

Woning bouwjaar 1975-1983 

De isolatie die in woningen tussen 1975 en 1983 is aangebracht, is vaak van matige kwaliteit. Deze woningen hebben nog geen spouwmuurisolatie maar beschikken wel  over gevelisolatie. Jammer genoeg is deze isolatie vaak slecht. Als er toch spouwmuurisolatie is aangebracht dan heeft deze maar een beperkte dikte. In zulke gevallen biedt na-na-isolatie uitkomst. Vloerisolatie is een interessante optie, omdat dit type woningen vaak niet over deze isolatievorm beschikt. Een erkend isolatiebedrijf weet waar verbeteringen nodig zijn.

Woning bouwjaar 1983-1990 

Door vloerisolatie toe te passen, verhoog je de vloertemperatuur direct met vier graden Celsius. Ook spouwmuurisolatie is een mogelijkheid. Mocht deze methode al zijn toegepast, dan is na-na-isolatie een manier om de bestaande isolatie te verbeteren.

Woning bouwjaar 1990-2000 

Huizen die in deze periode gebouwd zijn, hebben redelijke dak-, gevel- en vloerisolatie. Er valt wel wat te verbeteren, maar het rendement is niet groot.  Extra isolatie is niet noodzakelijk, behalve als je jouw huis energieneutraler wilt maken. De plaatsing van een elektrische boiler, een warmtepomp of zonnepanelen is een slimme keus. 

Verbeterslag

In de loop der jaren zijn de isolatietechnieken sterk verbeterd, waardoor warmte langer vastgehouden wordt. Om de kwaliteit van isolatiemateriaal aan te geven, is de r-waarde in het leven geroepen. Deze kwalificering geeft aan hoe goed of slecht een isolatiemateriaal isoleert. De RC  Isolatiewaarde zegt iets over de warmteweerstand van een constructie zoals een spouwmuur of dak.

Subsidie voor isolatie

Isoleren is extra interessant met een subsidieregeling. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je subsidie aanvragen voor vijf soorten isolatiemaatregelen, een zonneboiler, een warmtepomp en aansluiting op een warmtenet. Lees als je meer wilt weten over wat isoleren nu écht oplevert dit artikel

Overzicht subsidiebedragen

Benieuwd hoeveel subsidie je krijgt voor isolerende maatregelen en wil je weten wat de Rd-waarde is van een specifieke maatregel? Check dan onderstaande tabel.
 

Subsidiebedragen 2021-2022 en isolatiewaardes

Subsidiebedrag per m2

Minimaal vereiste m2

Maximaal m2

Minimale Rd-waarde [m2 K/W]

Gevelisolatie

€ 25

15

170

3,5

Spouwmuurisolatie

€ 5

15

170

1,1

Dakisolatie

€ 20

25

200

3,5

Zolder/vlieringvloer

€ 5

25

130

3,5

Vloerisolatie

€ 7

25

130

3,5

Bodemisolatie

€ 4

25

130

3,5

HR++-glas

€ 35

10

45

1,2*

Kozijnpanelen

€ 15

1,2*

Isolerende deuren

€ 35

1,5*

Triple glas

€ 100

10

45

0,7*

Meer informatie kun je vinden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 
 

Meer informatie:
Tussenwoning en de energientransitie (vastelastenbond.nl)

Isoleren per bouwjaar woning (vastelastenbond.nl)

Energietransitie en twee-onder-een-kapwoning (vastelastenbond.nl)

Deel dit artikel
Vastelasten besparen met isolatie Vastelasten besparen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Isolatie

Belasting op elektra wordt verlaagd om huishoudens tegemoet te komen.

Kabinet compenseert hoge energierekening

Vrijdag 15 oktober 2021 12:39

‌Het kabinet komt huishoudens tegemoet op de hoge energierekening. De energiebelasting en heffingskorting worden aangepast, zodat huishoudens volgend jaar minder betalen voor hun energiere...

Lees meer
Zo is de subsidie geregeld voor isolatie in 2021

Subsidie isolatie 2022

Dinsdag 17 mei 2022 15:32

Van slechte naar goede isolatie gaan, kan je tussen de 600 en 1.900 euro per jaar schelen aan energiekosten. Nu de gasprijzen nog hoger zijn, verdien je de toegepaste isolatiemaatregelen n...

Lees meer
Spouwmuurisolatie verlaagt de energierekening. In dit artikel lees je wat deze techniek inhoudt en wat het oplevert.

Dit zijn de voordelen van spouwmuurisolatie

Dinsdag 05 oktober 2021 10:11

‌Met de winter en hoge gasprijzen in het vooruitzicht loont het de moeite om over isoleren na te denken. Woningisolatie verlaagt de energierekening en vermindert warmtelekken. Met de implementati...

Lees meer
Isoleren helpt om de energierekening te verlagen. Welke methode is daarvoor het meest geschikt? Isolatie Centraal adviseert.

Ontdek welke isolatievorm het beste is voor jouw situatie

Dinsdag 05 oktober 2021 10:12

‌ Er zijn verschillende isolatiemethodes. Door het grote aanbod kan het verwarrend worden om een keuze te maken. Hoe weet je welke isolatietechniek het beste bij jouw woonsituatie past? De V...

Lees meer