Isoleren is hot! Zeker met de gunstige subsidies en de stijgende gaskosten (zeker het afgelopen jaar ging de gasrekening flink omhoog) is het isoleren van woningen een effectieve en duu...
Lees meer“Wij helpen je graag met je vaste lasten”
Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!
Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond
Door isolatie te laten plaatsen.
Meer informatieOngeveer een jaar geleden besloot Dirk-Jan Wolfert om zijn woning te verduurzamen. De oprichter van de Vastelastenbond koos ervoor om zonnepanelen te plaatsen en zijn huis te isoleren. Er kwam nog heel wat regelwerk bij kijken om dit proces in gang te zetten. Ook het fiksen van een financieringsregeling nam behoorlijk wat tijd in beslag. Inmiddels zijn we twaalf maanden verder en wordt het tijd om de balans op te maken. Dirk-Jan blikt terug.
Je koos ervoor om je woning te isoleren. Ben je daar tevreden over?
“Ja, maar je ziet echter niet direct resultaat van deze verduurzaming. Pas als je de jaarafrekening gaat vergelijken met de situatie voor de isolatiewerkzaamheden merk je verschil. Het gasverbruik is sterk afhankelijk van het weer en dat verandert dus constant. Het is niet zo dat je elk jaar met een strenge winter of tropische zomer te maken hebt. Ik merk wel dat het isoleren nut had. Bij de eindafrekening had ik een verbruik van 1.900 kuub, terwijl ik het jaar ervoor 3.178 kuub verbruikte.”
Naast isolatie koos je ook voor zonnepanelen. Ben je blij met de plaatsing van deze installaties?
“Zeker weten! De installatie van zonnepanelen heeft mij op jaarbasis 6.000 kilowatt uur aan energie opgeleverd. Dat komt neer op een bedrag van circa 1.410 euro. Ik heb een app waarin ik direct kan zien hoeveel zonne-uur aan energie ik dagelijks, maandelijks en jaarlijks opwek. Op dit tempo verdien ik in ongeveer vier jaar de aanschafwaarde terug. De levensduur van zonnepanelen is ongeveer 25 jaar, dus de komende jaren zit ik wel goed! Als ik na een lange werkdag thuiskom en de zon op het dak zie schijnen, verschijnt er een grote glimlach op mijn gezicht. Tijd om te oogsten!”
Ga je nog meer bespaarmogelijkheden bestuderen?
“Dat ben ik wel van plan! Na-na-isolatie vind ik een aantrekkelijk idee en dat biedt Isolatie Centraal aan. De Vastelastenbond heeft sinds kort een samenwerkingsverband met deze partij afgesloten. Mijn woning komt uit 1977 en is voorzien van glaswol. Er is dus al sprake van isolatie, maar volgens onze nieuwe partner kan er nóg beter geïsoleerd worden met deze techniek. Ik ben erg benieuwd en neem graag de proef op de som.”
Klinkt goed! Zijn er dan helemaal geen nadelen op te noemen?
“Nee, eigenlijk niet. Al vind ik het wel jammer dat de subsidieaanvraag onnodig moeilijk is. Om subsidie aan te vragen, moet je minimaal twee duurzame maatregelen indienen. Vanwege dit minimumaantal is het voor een aantal mensen niet aantrekkelijk om een voorfinanciering aan te vragen, omdat de kosten oplopen. In eerste instantie wilde ik slechts twee maateregelen doorvoeren en het jaar erop een derde invoeren. Vanwege de subsidieregeling kon dat niet, omdat ik dan geen subsidie op de derde maatregel – de vervanging van een gasboiler voor een warmtepompboiler – zou krijgen. Ik denk dat je meer mensen over de streep trekt door geen minimumaantal maatregelen op te leggen. Gelukkig begint de politiek hier ook al over na te denken en is er onlangs een manifest ingediend. Manifest Nationaal Isolatieprogramma is bedoeld om isolatieprocessen te versnellen. Een ander aandachtspunt is dat het wel erg lang duurt voordat je je geld van de voorfinanciering terugkrijgt. Voor mensen met een krap budget is het geen aantrekkelijk idee om maanden te moeten wachten op hun geld. Hopelijk komt hier verandering in.”
Er zijn veel aanbieders van zonnepanelen. Hoe weet je of je met de juiste partij van doen hebt?
“Het is belangrijk dat je een aantal zaken goed onderzoekt. De aanschaf van zonnepanelen is een kostbare zaak, dus dan is het fijn om te weten met wie je in zee gaat. Ik heb bijvoorbeeld goed gekeken of er garantie gegeven werd en of de betrokken partij de tijd voor mij nam. Het bedrijf dat de zonnepanelen bij mij plaatste, is op huisbezoek geweest. We hebben alles uitgebreid doorgesproken, zodat alles helder was en er geen vragen meer waren. De Vastelastenbond heeft onderzoek gedaan naar de beste aanbieders van zonnepanelen. Op basis van die research is een partner met een landelijke dekking gekozen die is aangesloten bij Zon Zeker Garant. Deze coöperatie biedt haar leden de zekerheid dat zij altijd garantie hebben op hun installaties ook bij faillissement.”
Kun je zonnepanelen aanraden?
“Absoluut! Als je een eigen huis hebt waarvan het dak geschikt is om zonnepanelen te dragen dan zou ik er geen seconde over twijfelen. Gewoon doen! Ik hoor sommige mensen wel eens klagen over het lage rendement op hun spaarrekening, terwijl je door zonnepanelen te plaatsen direct van een aantrekkelijk hoog rendement profiteert. Daarnaast zijn er veel verschillende financieringsmogelijkheden op de markt waarmee je deze systemen kunt aanschaffen. Ik heb voor een aantrekkelijke voorfinanciering vanuit de gemeente gekozen, waarbij ik een rente van circa anderhalf procent betaal.”
Was het lastig om die voorfinanciering af te sluiten?
“Nee, niet meer. Ik heb vaker gekeken naar mogelijkheden om een dergelijke financiering af te sluiten maar ik haakte al snel af. Te onduidelijk en warrig. Vorig jaar keek ik nog een keer en toen bleek dat de financieringsaanvraag sterk vereenvoudigd was. Binnen twee weken was de voorfinanciering rond. Ik betaal een aflossingsbedrag van 82 euro per maand en bespaar 170 euro op mijn energierekening dankzij de panelen. Een snel rekensommetje geeft aan dat ik dan ongeveer 100 euro per maand binnenhaal aan zonne-energie. De voorfinanciering vindt op landelijk niveau plaats. Het gaat hier om een duurzaamheidslening die je kunt aanvragen via svn.nl/duurzaamheidslening. Je kunt direct zien of jouw gemeente hierbij is aangesloten. Mocht dat niet zo zijn, dan zijn er ook banken die soortgelijke leningen aanbieden (tegen hogere rentes).”
Wil je meer lezen over de werkzaamheden die Dirk-Jan liet uitvoeren? Check dan deze blogs
Verduurzamingsverhaal Dirk-Jan: ‘Spouwmuren isoleren kon niet, dat was wel even balen’ (vastelastenbond.nl)
Verduurzamingsverhaal Dirk-Jan: Deel 2 'Duurzaamheidslening wat een werk' (vastelastenbond.nl)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.
Isoleren is hot! Zeker met de gunstige subsidies en de stijgende gaskosten (zeker het afgelopen jaar ging de gasrekening flink omhoog) is het isoleren van woningen een effectieve en duu...
Lees meerDuurzaamheidslening, subsidie en salderen (deel 2) Je leest deel 2 van het verduurzamingsverhaal van de oprichter van de Vastelastenbond. Hij is woonachtig in Brabant en is sinds één jaar bezig...
Lees meerDe woning verduurzamen, waar begin je? Deel 1. Oprichter Dirk-Jan van de Vastelastenbond maakte afgelopen jaar een begin met het verduurzamen van zijn woning. Volledig energie...
Lees meerIsoleren loont. Zeker nu de gasprijs erg hoog is en er een subsidiebudget beschikbaar is. Enige haast is geboden, want er is slechts een beperkt bedrag voor gereserveerd. Daarom is het slim...
Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!
Plaats een reactie