Wanneer kiest u voor een nieuwe zorgverzekeraar?

Alleen al omdat uw zorgbehoefte in de loop der jaren verandert moet u af en toe van zorgverzekering wisselen. Met opgroeiende kinderen hoeft u geen dekking meer voor kraamzorg. Door het ouder worden krijgt u ook weer een andere behoefte aan zorg. De beste zorgverzekering is persoonlijk.

Een zorg verzekering moet namelijk zo goed mogelijk bij u passen. Er zijn een aantal situaties denkbaar wanneer het kiezen van uw zorgverzekering extra aandacht verdient.

 1. Leeftijdsfase
 2. Te hoge premie en vrijwillig eigen risico
 3. Uw situatie is veranderd:
 • Gezinsuitbreiding
 • Blessure of lichamelijke klachten
 • Extra tandartskosten (bijv. i.v.m. een beugel)
 • Medicijnen of hulpmiddelen nodig

Welke veranderingen houdt u rekening mee voor de zorgverzekering?

De zorgverzekering bestaat uit de basisverzekering en eventueel een aanvullende zorgverzekering. Met welke veranderingen moet u goed letten op de dekking in de zorgverzekering:

 • Staan er kinderen in de planning?
 • Moeten de kinderen mogelijk een beugel? Of uzelf?
 • Toenemende klachten waar mogelijk fysiotherapie voor nodig is
 • Hoge tandartskosten op komst?
 • Overweegt u een sterilisatie?

Dit zijn nog maar een aantal veranderingen waar u rekening mee kunt houden bij het kiezen van een zorgverzekering. Belangrijk om te weten is dat de meest noodzakelijke zorg wordt betaald uit de basisverzekering. In deze verzekering kunt u geen veranderingen doorvoeren. De juiste dekking in de zorgverzekering is ook afhankelijk van uw levensfase. De zorgbehoefte is ook in te delen in leeftijdsgroepen. Kinderen van 5 t/m 19 jaar hebben hogere kosten voor mondzorg. In de volgende leeftijdsgroepen zijn er weer andere aandachtsgebieden, namelijk:

 • Tot 18 jaar – Gratis meeverzekerd via één van de ouders. Schrijf de kinderen bij op de zorgverzekering van de ouder met de meest uitgebreide dekking.
 • 18 jaar – Vanaf 18 jaar moeten jongeren een eigen zorgverzekering afsluiten. Vanaf 18 jaar betalen ze ook voor de zorgverzekering. Let op! Er bestaat in de meeste gevallen recht op zorgtoeslag. Ook als de ouders er geen aanspraak op kunnen maken.
 • 20 t/m 27 jaar – Studenten maken vaak weinig zorgkosten en kunnen bij sommige verzekeraars profiteren van een korting op de premie. Doordat deze leeftijdsgroep nauwelijks zorgkosten maken, voldoet vaak uitsluitend de basisverzekering.
 • Vrouwen tussen 20 en 40 jaar – Relatief lage zorgkosten, maar houd wel rekening met de kosten rondom zwangerschap en bevalling. In de aanvullende zorgverzekering kunt u zorgen voor de best mogelijke zorg rondom de zwangerschap en de bevalling.
 • Mannen tussen 20 en 40 jaar – Relatief lage zorgkosten. Voor actieve sporters is het verstandig om rekening te houden met de kosten van fysiotherapie.
 • Mannen en vrouwen tussen 40 en 60 jaar krijgen al een stijging van de medische behoeften. Denk hierbij aan tandartskosten en fysiotherapie.
 • Vanaf 60 jaar – Zorgkosten nemen toe en hetzelfde geldt voor de tandartskosten. Meer behoefte aan fysiotherapie, hulpmiddelen, brillen en contactlenzen en medicijnen (voor medicijnen kan er een eigen bijdrage gelden). Een aanvullende zorgverzekering is vaak wenselijk.

Een zorgverzekering kiezen verdient uw aandacht. Geen enkel mens is gelijk en dat geldt ook voor de medische kosten die gemaakt moeten worden. Voor de beste medische zorg kiest u voor een goed op uw situatie aansluitende zorgverzekering . Dit kan u een besparing op de premie opleveren, maar een kwalitatief betere zorgverzekering heeft u nog veel meer aan.

Handige en praktische tips

Acceptatieplicht voor de zorgverzekering - Heeft u een aanvullend pakket met een uitgebreide dekking tegen bepaalde zorgkosten? Pas dan op met het overstappen. Voor sommige uitgebreide dekkingen kunnen er acceptatiebeperkingen gelden. Een verzekeraar kan bijvoorbeeld eerst vragen stellen voordat u wordt geaccepteerd. Als de nieuwe zorgverzekeraar hoge kosten verwacht, kunt u afgewezen worden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een tandartsverzekering met een jaarlijkse vergoeding tot € 1.000,-.