Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Wanneer kies je voor een nieuwe zorgverzekeraar?

Alleen al omdat jouw zorgbehoefte in de loop der jaren verandert moet je af en toe van zorgverzekering wisselen. Met opgroeiende kinderen hoef je geen dekking meer voor kraamzorg te hebben. En als je ouder wordt krijg je ook weer een andere behoeftes aan zorg. De beste zorgverzekering is persoonlijk.

Een zorgverzekering moet namelijk zo goed mogelijk bij je passen. Er zijn een aantal situaties denkbaar wanneer het kiezen van jouw zorgverzekering extra aandacht verdient.

  1. Leeftijdsfase
  2. Te hoge premie en vrijwillig eigen risico
  3. Jouw situatie is veranderd:
  • Gezinsuitbreiding
  • Blessure of lichamelijke klachten
  • Extra tandartskosten (bijv. i.v.m. een beugel)
  • Medicijnen of hulpmiddelen nodig

Welke veranderingen neem je mee voor de zorgverzekering?

De zorgverzekering bestaat uit de basisverzekering en eventueel een aanvullende zorgverzekering. Met welke veranderingen moet je goed letten op de dekking in de zorgverzekering:

  • Staan er kinderen in de planning? Lees dan de tips voor zorgverzekering regelen met kinderwens.
  • Moeten je kinderen mogelijk een beugel? 
  • Toenemende klachten waar mogelijk fysiotherapie voor nodig is
  • Hoge tandartskosten op komst?
  • Overweeg je een sterilisatie?

Dit zijn nog maar een aantal veranderingen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een zorgverzekering. Belangrijk om te weten is dat de meest noodzakelijke zorg wordt betaald uit de basisverzekering. In deze verzekering kun je geen veranderingen doorvoeren. De juiste dekking in de zorgverzekering is ook afhankelijk van je levensfase. De zorgbehoefte is ook in te delen in leeftijdsgroepen. Kinderen van 5 t/m 19 jaar hebben hogere kosten voor mondzorg. In de volgende leeftijdsgroepen zijn er weer andere aandachtsgebieden, namelijk:

  • Tot 18 jaar – Gratis meeverzekerd via één van de ouders. Schrijf je kinderen bij op de zorgverzekering van de ouder met de meest uitgebreide dekking.
  • 18 jaar – Vanaf 18 jaar moeten jongeren een eigen zorgverzekering afsluiten. Vanaf 18 jaar betalen ze ook voor de zorgverzekering. Let op! Er bestaat in de meeste gevallen recht op zorgtoeslag. Ook als de ouders er geen aanspraak op kunnen maken.
  • 20 t/m 27 jaar – Studenten maken vaak weinig zorgkosten en kunnen bij sommige verzekeraars profiteren van een korting op de premie. Doordat deze leeftijdsgroep nauwelijks zorgkosten maken, voldoet vaak uitsluitend de basisverzekering.
  • Vrouwen tussen 20 en 40 jaar – Relatief lage zorgkosten, maar houd wel rekening met de kosten rondom zwangerschap en bevalling. In de aanvullende zorgverzekering kun je zorgen voor de best mogelijke zorg rondom de zwangerschap en de bevalling.
  • Mannen tussen 20 en 40 jaar – Relatief lage zorgkosten. Voor actieve sporters is het verstandig om rekening te houden met de kosten van fysiotherapie.
  • Mannen en vrouwen tussen 40 en 60 jaar krijgen al een stijging van de medische behoeften. Denk hierbij aan tandartskosten en fysiotherapie.
  • Vanaf 60 jaar – Zorgkosten nemen toe en hetzelfde geldt voor de tandartskosten. Meer behoefte aan fysiotherapie, hulpmiddelen, brillen en contactlenzen en medicijnen (voor medicijnen kan er een eigen bijdrage gelden). Een aanvullende zorgverzekering is vaak wenselijk.

Een zorgverzekering kiezen verdient je aandacht. Geen enkel mens is gelijk en dat geldt ook voor de medische kosten die gemaakt (moeten) worden. Voor de beste medische zorg kies je voor een goed op jouw situatie aansluitende zorgverzekering . Dit kan je een besparing op de premie opleveren, maar een kwalitatief betere zorgverzekering heb je nog veel meer aan.

Handige en praktische tips

Acceptatieplicht voor de zorgverzekering - Heb je een aanvullend pakket met een uitgebreide dekking tegen bepaalde zorgkosten? Pas dan op met het overstappen. Voor sommige uitgebreide dekkingen kunnen er acceptatiebeperkingen gelden. Een verzekeraar kan bijvoorbeeld eerst vragen stellen voordat je wordt geaccepteerd. Als de nieuwe zorgverzekeraar hoge kosten verwacht, kan je afgewezen worden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een tandartsverzekering met een jaarlijkse vergoeding tot € 1.000,-.