Groene energie stroom is een verzamelnaam voor alle stroom die wordt opgewekt zonder dat daarbij fossiele brandstof wordt gebruikt. Omdat voor bio-energie geen fossiele grondstoffen worden verbruikt, heeft groene stroom veel minder impact de aarde dan grijze energie. Meer weten over de Nederlandse Windenergie? Lees verder

100% Groene stroom via Vereniging de Vastelastenbond

Wilt u ook úw steentje bijdragen aan het milieu? Dat kan nu erg eenvoudig, door te kiezen voor Groene energie stroom, die bovendien gecertificeerd is én van een label van herkomst is voorzien via Vereniging de Vastelastenbond. Wij bieden i.s.m. energieleverancier Greenchoice voor de levering van groene energie, contracten aan met 100% in Nederland opgewekte groene stroom én gas uit groene bronnen.

Collectief voordelige groene stroom

Wilt u weten hoe u óók kunt overstappen naar collectief voordelige groene energie van Greenchoice via Vereniging de Vastelastenbond? Klik dan hier. Ook als u advies zoekt over een eventuele overstap, omdat u bijvoorbeeld twijfelt of overstappen veel moeite kost, of misschien nog een lopend energiecontract bij een andere energieleverancier heeft, neem dan contact op met de Vastelastenbond. Wij helpen u graag verder en brengen altijd onafhankelijk en éérlijk advies uit aangaande onze energietarieven t.o.v. uw huidige tarieven voor gas en/of stroom.

Groene energie in de energiemarkt

Aan de elektriciteit die uit het stopcontact komt is niet te zien of de bron daarvan duurzaam is of niet. Om aan te tonen dat groene stroom echt groen is moet een energieleverancier garanties van oorsprong hebben. In Nederland is de vraag naar groene stroom veel groter dan de productie. Daarom wordt er vaak gehandeld in certificaten. Deze certificaathandel is meerdere malen in het nieuws geweest. 

Certificatenhandel 

In Scandinavië wordt stroom opgewekt door middel van waterkracht. Niet omdat dit goed is voor het milieu, maar omdat waterkracht de goedkoopste manier van opwekken is. Ze wekken al meer dan 50 jaar op deze manier het grootste gedeelte van hun energie op. In Scandinavië is er geen vraag naar groene stroom. De bewoners rijden elke dag langs de centrales en denken dat het wel goed zit. Maar niets is minder waar. De Nederlandse energiebedrijven kopen de garanties van oorsprong uit Scandinavië voor een prikkie: certificatenhandel. De stroom die in Scandinavië wordt opgewekt met waterkrachtcentrales is, zonder de garantie van oorsprong, grijs en niet groen. Kunt u het nog volgen?

Kies groen, kies Vastelastenbond

Vastelastenbond Heeft met Greenchoice afspraken gemaakt over de herkomst van de stroom. Geen schimmige certificatenhandel, echt groene stroom van Nederlandse Bodem.

Groene energieleveranciers en groen product

Er zijn veel ‘groene’ energieleveranciers in Nederland. Maar door de certificatenhandel is het niet duidelijk of uw groene stroom, eigenlijk grijze stroom is. In september 2014 kwam de Minister van Economische Zaken met de brancheorganisatie Energie Nederland overeen dat er in het eerstvolgende stroometiket een differentiatie naar binnen- of buitenlandse herkomst zou worden weergegeven. Wilt u zeker weten dat uw echt groene stroom heeft, dan moet u kijken naar het stroometiket van het energieproduct dat u bent aangegaan. Kies echte groene energie uit Nederland. Niet duurder, wél duurzaam! Bekijk hier het stroometiket van Greenchoice.

Waterkracht en sjoemelstroom

Hoe weet u als consument of u te maken heeft met Sjoemelstroom of niet? Controleer het stroometiket van uw stroomleverancier. Elke leverancier is verplicht om de bron van oorsprong middels een stroometiket te tonen. Zo kunt u zien of het product dat u afneemt daadwerkelijk groen is opgewekt of niet. Ziet u veel waterkracht op het stroometiket staan? Dan is de kans groot dat u te maken heeft met ‘sjoemelstroom’. Er wordt namelijks bijna geen elektriciteit uit waterkracht gewonnen in Nederland. Daar hebben we in ons land onvoldoende rivieren (watervallen/waterkracht) voor. Dat brengt ons weer terug bij het nieuws over de certificatenhandel uit Scandinavië. 

Meer informatie over groene energie

Klik op onderstaande links voor meer informatie over groene energie.