Gigawatt (GW) is een aanduiding voor het vermogen van elektrische stroom. Vermogen betekent energie per tijdseenheid. Watts zijn vernoemd naar een Schotse ingenieur genaamd James Watt.

Een gigawatt staat gelijk aan 1 miljoen kilowatt. Bijvoorbeeld: een elektriciteitscentrale met een capaciteit van 1 GW kan ongeveer één- tot anderhalf miljoen huishoudens van stroom voorzien.

Kilowatt

In Nederland worden bij particulieren energiecontracten voor het verbruik aan stroom de aanduiding Kilowatt gebruikt. Het aantal kilowatt dat u als huidhouden verbruikt is afhankelijk van uw type woning en uit hoeveel personen uw huishouden bestaat. De meeste kilowatt wordt verbruikt door de elektrische apparaten in uw huishouden. U kunt via de Vastelastenbond meer lezen over stroomverbruik en hoe u kunt besparen op uw stroomverbruik.

Stroomverbruik berekenen

U kunt gemakkelijk een inschatting maken van uw stroomverbruik middels de energie-prijs-berekenen tool van de Vastelastenbond. 

Meer over energie

Vereniging de Vastelastenbond biedt als inkoopcollectief en belangenbehartiger graag elke consument zo veel mogelijk toegang tot informatie over de energiemarkt en álles wat daarmee te maken heeft.

Klik op de links voor aanvullende informatie: