Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Drie keer zoveel WOZ-waarde bezwaren ten opzichte van 2019

Maandag 09 maart 2020 12:18Margot Boesveld
Verdriedubbeld WOZ-bezwaren (peildatum 6 maart 2020)

Verdriedubbeld WOZ-bezwaren (peildatum 6 maart 2020)

Het aantal WOZ-bewaren sterk is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de huishoudens waar de WOZ-waarde meer dan 8% is gestegen maken dit jaar bezwaar. Koplopers zijn momenteel de provincies Noord-Holland en Noord-Brabant. In de provincie Noord-Holland komen de meeste bezwaren uit Zaanstad. Daar steeg de WOZ-waarde gemiddeld 13,4%. Zaanstand wordt gevolgd door Den Bosch. In de gemeente Utrecht komen de meeste bezwaren momenteel uit Amersfoort. Hier steeg de WOZ 10,6%. Of de huidige stijging zich doorzet is nu nog niet te voorzien. Nog niet overal is de bezwaartermijn verlopen. 

Aantal bezwaarmakers verdriedubbeld

Ten opzichte van vorig jaar is een momenteel een stijging van 174% gemeten. Dat zijn drie keer zoveel WOZ-bezwaren (peildatum 6 maart). Deze significante stijging die is toe te kennen aan verschillende factoren. Zo is er meer aandacht voor de WOZ-waarde. Door deze publiciteit zijn er meer bewoners zich bewust van de impact van een verkeerde WOZ-waarde. Daarnaast stijgen ook in veel gemeenten de gemeentelijke woonlasten (afvalstofheffing, rioolheffing, onroerendezaakbelasting etc.) Dit wordt ook op de WOZ-beschikking gecommuniceerd. De combinatie van een stijgende WOZ-waarde met de stijgende belastingen zorgt ervoor dat huiseigenaren eerder geneigd zijn om bezwaar te maken.

Eerste bezwaartermijn verloopt

De huishoudens die op 31 januari 2020 de WOZ-beschikking hebben gekregen, kunnen inmiddels géén week bezwaar meer maken. Op 13 maart is voor deze groep de bezwaartermijn van 6 weken vervallen. Of de huidige stijging doorzet is nu nog niet te voorzien. Nog niet overal is de bezwaartermijn verlopen. Dat weten we pas als de bezwaartermijn van 6 weken voor alle gemeenten in verlopen. Voor de meeste gemeenten eindigt de bezwaartermijn rondom 8 april 2020. Op de website van de Vastelastenbond krijg je voorafgaand aan een WOZ-bezwaar eerst een indicatie van het slagingspercentage in jouw gemeente.

Discussie WOZ-wet op volle toeren

De discussie rondom de uitvoerbaarheid van de WOZ wet is ook steeds meer in opspraak. Deze onmogelijke taak is door de overheid neergelegd bij de gemeenten. Het is natuurlijk gek dat er op gemeentelijk niveau iets wordt vastgesteld dat op landelijk niveau (belastingen) van toepassing is. Daarnaast is de Wet 25 jaar ‘oud’, waardoor de functionaliteit en toepasbaarheid door nieuwe ontwikkelingen (zoals zonnepanelen, nieuwe gemeentelijke indelingen en veranderde meetmethodes) steeds complexer wordt.

Gemeenten kampen met veel tekorten en door de toename van het aantal bezwaren, moeten ze ook meer tijd en geld vrij maken voor de afhandeling van bezwaren. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel die zowel de huiseigenaar als de gemeenten niet ten goede komt.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Complexiteit van de Wet WOZ en toename bezwaren zorgen voor extra werkdruk bij gemeenten

Wmo en afvalheffingen mokerslag voor gemeenten én huiseigenaar

Maandag 02 maart 2020 10:12

De afgelopen jaren worden er veel meer taken overgeheveld vanuit de Rijksoverheid naar de gemeenten. Ook kampen veel gemeenten met een kostenstijging van bijvoorbeeld Wmo en jeugdzorg én zijn d...

Lees meer
Dirk-Jan Wolfert Vastelastenbond: Maak huiseigenaren niet de dupe van verkeerd ingeschatte WOZ-waarde

Te hoog geschatte WOZ-waarden kost huishoudens 312 miljoen

Donderdag 20 februari 2020 07:50

PERSBERICHT 20-02-2020: Nederlandse huishoudens betalen komend jaar naar verwachting ruim 312 miljoen teveel door te hoog ingeschatte WOZ waarden. Het grootste gedeelte van het teveel betaald...

Lees meer
De WOZ-waarde voor appartementen worden 3 onlangs verkochte appartement als referentie gebruikt.

WOZ-waarde appartement: dubbele belasting door VVE reserves?

Zondag 16 februari 2020 10:41

Dat de WOZ-waarde voor veel appartementen te hoog wordt vastgesteld komt omdat gemeenten ten onrechte het reservefonds waarin appartementeigenaren verplicht sparen voor het onderhoud van de w...

Lees meer
De voor -en nadelen van een hoge WOZ-waarde

Wanneer is een hoge WOZ-waarde nadelig?

Maandag 27 januari 2020 16:10

Een hoge WOZ-waarde is in veel gevallen onplezierig.  Nu de belastingbrieven op de mat vallen zal de WOZ-waarde vaker in opspraak zijn. Een groot deel van de Nederlandse huishoudens zal in i...

Lees meer