Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Verhoging gasprijs door temperatuurverlaging

Dinsdag 06 december 2022 13:50Frank van de Ven
Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs ging de gasprijs met ongeveer 3 procent omhoog waar het uitkomt op circa 138,50 euro per megawattuur.

Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs ging de gasprijs met ongeveer 3 procent omhoog waar het uitkomt op circa 138,50 euro per megawattuur.

De gasprijzen stijgen door het koude weer in Noordwest-Europa. Omdat de gasvoorraden die voor de winter zijn aangelegd worden aangebroken, schiet het energietarief omhoog. Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs ging de gasprijs met ongeveer 3 procent omhoog waar het uitkomt op circa 138,50 euro per megawattuur.
 
Europa had tot nu toe te maken met een relatief milde winter. Daar lijkt nu een einde aan te komen want de vraag naar gas stijgt nu de verwarming weer aangaat. Dat de gasprijzen niet veel harder oplopen heeft alles te maken met de buffers. De gasopslag zit nog altijd voor 91 procent vol en dat is hoger dan gebruikelijk rond deze tijd van het jaar.

Landen van de Europese Unie (EU) bespreken manieren om de schommelingen op de markt te verminderen. De energietarieven namen afgelopen jaar al een vlucht en dat wil men voorkomen. Een aantal landen pleit voor een striktere beperking van de gaskosten.


Verwachting ontwikkeling energiemarkt

Nederland heeft voorgesteld om een plafond in te stellen voor de prijs van gas dat wordt opgeslagen. Het doel is om de gasreservoirs voor volgend jaar aan te vullen. De energieministers van de EU gaan de kwestie volgende week bespreken. De verwachting is dat het aanbod krap blijft, vooral voor de winter van 2023-2024.

Daarmee zullen ook de hogere prijzen nog wel aanhouden, stelt een rapport van het Oxford Institute for Energy Studies. "Als een prijsplafond het moeilijker maakt om vraag en aanbod met elkaar in evenwicht te brengen, kan dat de situatie nog verergeren", is in dit document te lezen.
 

Prijsstijging geen verrassing

Dat de energietarieven oplopen, komt voor directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond niet als een verrassing. Hij zag deze ontwikkeling al lange tijd aankomen en waarschuwde in juni al voor deze tariefwijzigingen: “Als de koude periode aanbreekt, stijgt de vraag naar gas en zul je zien dat de tarieven ook de hoogte ingaan.”

In de gasopslag waarvan we gebruikmaken, wordt circa 15 miljard kuub gas bewaard. Ons verbruik ligt echter drie keer zo hoog omdat er ongeveer 45 miljard kuub gas in de winter nodig is. “Je moet de opslag zien als een soort buffer en niet als een volledige voorraad om de winter door te komen”, verduidelijkt Wolfert.
 

Stijging energierekening

Momenteel is de gasopslag nog bijna vol is, maar wanneer het koude weer aanblijft, daalt de hoeveelheid in de tank. “Wanneer de buffer leegloopt, moet er opnieuw gas bijgekocht waardoor de inkoopprijs stijgt. Mijn verwachting is dat we snel weer met zeer hoge inkoopkosten te maken krijgen. De energierekening gaat voorlopig nog niet naar beneden.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Uit angst voor een hoge energierekening laat half Nederland de verwarming uit. Een houtkachel is een alternatief om het warm mee te krijgen.

Bijna half Nederland zet verwarming uit om energiekosten te drukken

Dinsdag 06 december 2022 09:50

‌‌Bijna de helft van de Nederlanders zet de verwarming niet aan om op die manier de energierekening te verlagen. Zelfs nu het flink kouder wordt, stoken veel Nederlanders niet omdat ...

Lees meer
Door je huis te isoleren, verhoog je direct het wooncomfort. Vloerisolatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ondergrond direct warmer aanvoelt.

Populariteit energiebesparende maatregelen wereldwijd gestegen

Maandag 05 december 2022 10:56

‌Dit jaar zijn energiebesparende maatregelen populairder dan ooit stelt het In­ter­na­ti­o­naal Ener­gie­agent­schap (IEA). Het agentschap laat weten dat er wereld...

Lees meer
Een extra belastingaanslag moet 1,8 miljard euro opleveren voor de schatkist. De opbrengsten van deze zogenaamde 'inframarginale heffing' worden gebruikt om een gedeelte van het compensatiepakket voor de hoge energieprijzen te financieren.

Winst stroomproducenten afromen moet 1,8 miljard euro opleveren

Vrijdag 02 december 2022 06:57

‌ Het kabinet komt met een belastingaanslag voor elektriciteitsfabrikanten die flink profiteren van de hoge gasprijs en daardoor veel winst genereren zonder daarvoor extra kosten te maken. D...

Lees meer
Sinds december is de MijnVLB-app een feit. In deze online omgeving worden alle diensten die klanten bij de Vastelastenbond hebben afgesloten ondergebracht.

Ontdek alle voordelen van de MijnVLB-app in onze podcast

Vrijdag 02 december 2022 08:53

‌Sinds december is de MijnVLB-app een feit. In deze onlineomgeving worden alle diensten die klanten bij de Vastelastenbond hebben afgesloten ondergebracht. Zo weet je bijvoorbeeld direct wat de l...

Lees meer