Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Onderzoek Vastelastenbond naar energieverbruik wijst uit dat er vier soorten Nederlanders zijn

Vrijdag 09 december 2022 11:32Frank van de Ven
De crisis in de energiemarkt is nog steeds in volle gang en er bestaat onder consumenten nog veel onduidelijkheid over overheidsingrijpen, steunmaatregelen en prijsplafonds. De Vastelastenbond onderzocht het ‘energiegedrag’ van 150.000 Nede

De crisis in de energiemarkt is nog steeds in volle gang en er bestaat onder consumenten nog veel onduidelijkheid over overheidsingrijpen, steunmaatregelen en prijsplafonds. De Vastelastenbond onderzocht het ‘energiegedrag’ van 150.000 Nede

De crisis in de energiemarkt is nog steeds in volle gang en er bestaat onder consumenten nog veel onduidelijkheid over overheidsingrijpen, steunmaatregelen en prijsplafonds. De Vastelastenbond onderzocht het ‘energiegedrag’ van 150.000 Nederlanders en kwam tot de conclusie dat de energiecrisis het consumentengedrag flink heeft veranderd. Nederlanders laten zich steeds vaker leiden door marktontwikkelingen en dat heeft invloed op hun energieverbruik en keuzes. Op basis van het onderzoek onderscheidt de Vastelastenbond vier hoofdsoorten energieverbruikers. Deze types zijn in vier profielen vastgelegd.

De consumentenorganisatie onderzoekt jaarlijks het gedrag van 150.000 klanten en noteert daarbij de meest gestelde vragen die bij de klantenservice binnenkomen. Op basis van deze bevindingen wordt in kaart gebracht welke klanttypes er zijn en hoe zij omgaan met hun energieverbruik. Het afgelopen anderhalf jaar beweegt de energiemarkt zich ontzettend grillig. Dit heeft gezorgd voor duidelijke veranderingen in het gedrag van consumenten.
 
De huidige energietarieven hebben een proces van bewustwording in gang gezet. Er wordt door consumenten beter nagedacht over hun energieverbruik. Achteloos de verlichting laten aanstaan in een niet gebruikte kamer behoort tot het verleden. Door consumentengedrag in vier verschillende profielen te categoriseren, hoopt de Vastelastenbond gerichte hulp op energievraagstukken te bieden. Het onderzoek heeft de motieven van groepen Nederlanders in kaart gebracht bij de keuze voor een specifieke energieleverancier. Deze kennis is nuttig en geeft de drijfveren van consumenten weer. Door deze specifieke drijfveren op te tekenen, ontstaat een specifiek klantbeeld. Deze input geeft enige houvast in deze roerige tijden en biedt de mogelijkheid om gericht naar passende oplossingen te zoeken.

Er zijn in totaal vier soorten Nederlanders te onderscheiden. De Vastelastenbond heeft deze profielen omschreven als:
 
  1. Gewoontedieren
  2. Bewuste grootverbruikers
  3. Zekerheidszoekers
  4. Twijfelaars
Deze vier groepen zijn in kaart gebracht. Per categorie zijn er stappen die genomen kunnen worden om tot een oplossing te komen. 


1. Gewoontedieren

Het merendeel van de consumenten in dit onderzoek valt in de categorie ‘Gewoonte verbruiker’. Deze consumenten besteedden voorheen het liefst zo weinig mogelijk aandacht aan hun energieverbruik. Naar hun idee was het allemaal te ingewikkeld en maakte het uiteindelijk toch niks uit. Deze groep voelt zich nu ‘overvallen’ door de ontwikkelingen in de energiemarkt. De komst van een prijsplafond neemt hun zorgen niet weg. Zij zien alleen wéér een ingewikkelde maatregel waarvan onduidelijk is wat de gevolgen voor hun eigen situatie zullen zijn. Nu worden deze personen soms maandelijks geconfronteerd met een hogere energierekening. De gewoonte verbruiker is door de onrust in de energiemarkt bang geworden voor een torenhoge energierekening en zet daarom de verwarming pas aan als het echt niet anders kan. Liever in de kou zitten dan een peperdure energierekening ontvangen. De gewoonte verbruiker is op zoek naar een stabiel energiecontract zodat hij zich niet meer druk hoeft te maken over zijn contract.
 
Mogelijke oplossing: Door het uitzoeken van energiecontracten uit handen te geven, kan er onzekerheid weggenomen worden. Zo bestaat de mogelijkheid om een abonnement van een jaar te nemen op een betaalde dienst waarin een onafhankelijke consumentenorganisatie voor de klant naar het beste energiecontract zoekt. Door het uitzoekwerk uit te besteden, krijgt de onbewuste verbruiker rust. Via Energie Vanzelf Geregeld is het mogelijk om een energiecontract met de looptijd van een jaar af te sluiten. Dit contract heeft vaste gunstige tarieven.


2. Bewuste grootverbruikers

Bewuste grootverbruikers  (en daar vallen ook zakelijke verbruikers onder) zoeken uitgebreid naar manieren om hun energieverbruik te verlagen. Deze mensen zitten met vragen waarop geen pasklaar antwoord is. Wat betekent de komst van het prijsplafond nu precies en hoeveel voordeel levert deze steunmaatregel nu eigenlijk op? Het kan nog lange tijd duren voordat er weer ‘aanbiedingen’ of jaarcontracten op de markt zijn en het is nog maar de vraag hoe hoog de tarieven van dat nieuwe aanbod liggen. De variabele tarieven blijven oplopen terwijl het verbruik niet minder wordt. De bewuste grootverbruiker vraagt zich af hoe hoog zijn energierekening wordt in de loop van 2023 en hoe hij zijn verbruik kan indammen. Daarnaast bestaat er nog veel onduidelijk over dit plafond omdat het slechts een tijdelijke ‘oplossing’ is voor de energiecrisis. Wat staat de grootverbruiker na 2023 te wachten wanneer er geen plafond meer is en de energietarieven oplopen?
 
Mogelijke oplossing: De bewuste grootverbruiker kan energiebesparende maatregelen verkennen. Door de woning of het bedrijfspand te isoleren, kan op het energieverbruik bespaard worden. Ook de installatie van zonnepanelen kan de grootverbruiker helpen besparen. Het is ook mogelijk om een abonnement te nemen op Energie Vanzelf Geregeld. Voor bewuste grootverbruikers heeft de Vastelastenbond een aantal tips en adviezen.


3. Zekerheidszoekers

Een steeds kleiner wordende groep Nederlanders profiteert nog van een vast contract. Deze personen zijn er trots op dat ze nog goed zitten en de juiste keuze hebben gemaakt. De Zekerheidszoeker heeft zijn huiswerk gedaan en plukt daar nu de vruchten van. Toch wordt het hem een beetje heet onder de voeten nu het einde van de contractduur in zicht komt en de energiemarkt enkel variabele contracten biedt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld op financieel gebied als de energierekening ineens dubbel zo hoog wordt? Hoe kun je nog leuke dingen doen als er ineens een grote hap uit je budget genomen wordt? Zekerheidszoekers willen weten hoe ze de overstap van hun vertrouwde, vaste contract naar een contract met een fors hoger termijnbedrag zo pijnloos mogelijk kunnen maken. Maar hoe doe je dat nu er geen vaste contracten meer zijn?
 
Mogelijke oplossing: Mensen met een vast contract zitten voorlopig goed en hoeven nog geen actie te ondernemen. Wat ze kunnen doen, is de hulp van derden inschakelen. Wanneer er een interessant aanbod is, kan er op voorhand een afspraak gemaakt worden zodat de zekerheidszoeker probleemloos overstapt naar het meest voordelige energiecontract dat op de markt te vinden is. Een andere optie is om een abonnement op nieuwsbrieven te nemen en het energienieuws goed in de gaten te houden.

 

4. Twijfelaars

De op een na grootste groep uit het onderzoek bestaat uit de zogenaamde twijfelaars. De twijfelaar vraagt zich af wat hij moet doen: blijven zitten bij de huidige leverancier of overstappen? Wanneer je blijft zitten, loop je het risico dat er een tariefwijziging aankomt maar dat gebeurt toch ook als je overstapt? Valt er nog wel iets te besparen op het gebied van variabele tarieven? De twijfelaar ziet door de bomen het bos niet meer en vindt de huidige energiemarkt enorm verwarrend. Door geen keuze te maken, blijft hij maar bij zijn huidige leverancier zitten. De twijfelaar vraagt zich af of dit passieve gedrag wel de juiste keuze af en snakt naar zekerheid.
 
Mogelijke oplossing: De twijfelaar mist duidelijkheid en daarom is de overstap naar een jaarcontract een goede manier om de twijfel weg te nemen. Er zijn weinig van dit soort contracten op de markt. De hoop is dat het verhogen van de overstapboete de concurrentie tussen energieleveranciers aanwakkert waardoor er weer jaarcontracten op de markt verschijnen. De twijfelaar doet er goed aan de markt te verkennen en voor een vast contract te kiezen.


Conclusie onderzoek energieverbruik

De vier profielen vatten de problemen en invalshoeken van consumenten goed samen. Er is geen eenduidige oplossing voor al deze categorieën beschikbaar. Wel is er per type Nederlander een bepaalde mogelijkheid – of soms zelfs meerdere – die interessant kan zijn. Het onderzoek toont aan dat de onvoorspelbaarheid van de energiemarkt Nederlanders niet onberoerd laat. De vier profielen snakken immers allemaal naar duidelijkheid.

De komst van een prijsplafond biedt enige vorm  van bescherming maar de invulling van deze steunmaatregel is vooralsnog onduidelijk en tijdelijk van aard. Wat er in 2024 gebeurt – wanneer deze steunmaatregel is afgelopen – is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de energietarieven verder zullen oplopen. De verwachting van de Vastelastenbond is dat de tarieven verder oplopen en dat we aan nieuwe, hoge energierekeningen moeten wennen. Door voor energiebesparende maatregelen te kiezen of hulp van experts in te schakelen kunnen de energiekosten verlaagd worden.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Lesman

graag wil ik meedoen aan besparing op energierekening en ben aangesloten bij Essent (telkens voor 1 jaar ) en heb beide ketels qua verwarming al op ca. 17 graden gesteld met 's-nachts op 15 graden.
Vraag weet u hoe te handelen m.b.t. twee CV-ketels via de Ener giewacht gehuurd en blijkbaar ook via Essent loopt?
Binnenkort loopt dit huurcontract af, doch vanwege alle duur-
zaamheids omschakelingen weet ik niet wat te doen en ruim in mijn gelden zit ik ook niet vanwege weduwe en gepensioneerd zijn, waarbij de afwikkeling van de nalatenschap nog steeds op zich laat wachten vanwege o.a. valsheid in geschrift, fraude etc.etc. Overdenk om een gedeelte van de overwaarde van het huis als verhoogde hypotheek op te nemen, doch weet nog niet hoe en wanneer dit te doen; kunt u mij daar ook eventueel in bijstaan ?

Zaterdag 10 december 2022 11:52

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 12 december 2022 09:11
U kunt het beste even contact opnemen met Essent om deze vragen aan te stellen. We kunnen u wel meer vertellen over onze service Energie Vanzelf Geregeld. Neem daarvoor contact op met onze klantenservice.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs ging de gasprijs met ongeveer 3 procent omhoog waar het uitkomt op circa 138,50 euro per megawattuur.

Verhoging gasprijs door temperatuurverlaging

Dinsdag 06 december 2022 13:50

‌De gasprijzen stijgen door het koude weer in Noordwest-Europa. Omdat de gasvoorraden die voor de winter zijn aangelegd worden aangebroken, schiet het energietarief omhoog. Op de toonaangevende...

Lees meer
Uit angst voor een hoge energierekening laat half Nederland de verwarming uit. Een houtkachel is een alternatief om het warm mee te krijgen.

Bijna half Nederland zet verwarming uit om energiekosten te drukken

Dinsdag 06 december 2022 09:50

‌‌Bijna de helft van de Nederlanders zet de verwarming niet aan om op die manier de energierekening te verlagen. Zelfs nu het flink kouder wordt, stoken veel Nederlanders niet omdat ...

Lees meer
Door je huis te isoleren, verhoog je direct het wooncomfort. Vloerisolatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ondergrond direct warmer aanvoelt.

Populariteit energiebesparende maatregelen wereldwijd gestegen

Maandag 05 december 2022 10:56

‌Dit jaar zijn energiebesparende maatregelen populairder dan ooit stelt het In­ter­na­ti­o­naal Ener­gie­agent­schap (IEA). Het agentschap laat weten dat er wereld...

Lees meer
Een extra belastingaanslag moet 1,8 miljard euro opleveren voor de schatkist. De opbrengsten van deze zogenaamde 'inframarginale heffing' worden gebruikt om een gedeelte van het compensatiepakket voor de hoge energieprijzen te financieren.

Winst stroomproducenten afromen moet 1,8 miljard euro opleveren

Vrijdag 02 december 2022 06:57

‌ Het kabinet komt met een belastingaanslag voor elektriciteitsfabrikanten die flink profiteren van de hoge gasprijs en daardoor veel winst genereren zonder daarvoor extra kosten te maken. D...

Lees meer