Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Kamervragen over opbouw energieprijzen en winstmarges

Donderdag 18 augustus 2022 08:32Frank van de Ven
De afgelopen maanden stegen de energieprijzen in Nederland gigantisch. De grote verschillen tussen energietarieven in Nederland en andere Europese landen vindt politicus Pieter Omtzigt onverklaarbaar.

De afgelopen maanden stegen de energieprijzen in Nederland gigantisch. De grote verschillen tussen energietarieven in Nederland en andere Europese landen vindt politicus Pieter Omtzigt onverklaarbaar.

Pieter Omtzigt heeft Kamervragen gesteld over de huidige energiecrisis en de grote verschillen tussen variabele tarieven in Nederland en het buitenland. In ons land kost een kuub gas € 3,- terwijl je voor dezelfde hoeveelheid in België € 1,60 afrekent. Het onafhankelijk Kamerlid wil opheldering over hoe dat mogelijk is. Een bijzonder detail is dat Belgen uit Nederland geïmporteerd gas gebruiken.
 
De afgelopen maanden stegen de energieprijzen in Nederland gigantisch. De grote verschillen tussen energietarieven in Nederland en andere Europese landen vindt Omtzigt onverklaarbaar en daarom wil hij een antwoord op zijn vragen. De meest opmerkelijke Kamervraag uit dit document is hoe het kan dat België gas uit ons land importeert en het in eigen land voor 1,60 euro kan aanbieden terwijl Nederlanders 3 euro moeten betalen voor dezelfde hoeveelheid.

In Nederland betaal je voor gas het meeste van heel Europa. In vergelijking met Hongarije – het land waar gas het goedkoopst is - betalen we bijna 11 keer zoveel. Dat Hongaars gas goedkoper is, zegt niet heel veel omdat dat land vrij nauwe banden met Rusland heeft. Dit betekent dat Russisch gas relatief goedkoop is.


Gastarieven Europa

In juli lag de prijs voor een nieuw Nederlands gascontract op 28,3 eurocent per kilowattuur, blijkt uit gegevens van de Household Energy Price Index (HEPI). Daarin worden maandelijks de energieprijzen in 33 Europese landen met elkaar vergeleken. Dat komt neer op 2,76 euro per kubieke meter.
 
In Nederland betaal je zoals gezegd 17,23 eurocent per kWh, in België  ben je 13,71 eurocent per kWh kwijt, de Fransen betalen 11,35 eurocent per kWh terwijl je in Spanje 16,58 eurocent afrekent voor dezelfde hoeveelheid gas.  In Hongarije ben je het voordeligst uit en betaal je 2,64 eurocent per kWh gas.
 

Stop jaarcontracten

Een van de redenen dat de gastarieven in Nederland zo hard gestegen zijn, komt doordat aanbieders van gas gestopt zijn met het aanbieden van langetermijncontracten. Er zijn voornamelijk variabele tarieven beschikbaar, die min of meer direct meebewegen met de gasprijs op de beurs.

Dat is vrij uniek in Europa. Het gebrek aan jaarcontracten op de Nederlandse markt zorgt ervoor dat hogere kosten op de groothandelsmarkt sneller dan in andere landen doorberekend worden aan klanten.


Onvoldoende consumentenbescherming

Naast het gebrek aan jaarcontracten speelt er meer op de Nederlandse energiemarkt. Zo heeft ons land in tegenstelling tot andere Europese lidstaten weinig beschermingswallen opgeworpen voor consumenten.

In Griekenland, Spanje en Frankrijk heeft de overheid een maximumtarief ingesteld. In weer andere landen worden energiemaatschappijen gesubsidieerd om de prijzen laag te houden. Dat soort prijsplafonds kennen we hier niet en dat merken huishoudens dus.
 

Afwezigheid alternatieven

Nederland verbruikt relatief veel gas. Een groot deel van de elektriciteit wordt hier opgewekt via gascentrales. Andere landen gebruiken kerncentrales, waterkracht of kolencentrales om elektriciteit op te wekken. Onze afhankelijkheid van buitenlands gas maakt ons kwetsbaar en dat zorgt voor hoge (import)kosten.

Een ander punt waardoor de energietarieven in Nederland hoger zijn dan in andere Europese landen is de belastingheffing. Zo hebben we de energiebelasting, de opslag duurzame energie en de btw. Bij de huidige gasprijzen zijn die heffingen samen goed voor zo'n 30 procent van de totaalprijs.
 

Bescherm jezelf tegen energietarieven

Om consumenten te beschermen tegen de steeds verder oplopende energietarieven creëerde de Vastelastenbond een jaarcontract. In samenwerking met Gewoon Energie kunnen klanten die een abonnement op Energie Vanzelf Geregeld hebben afgesloten, profiteren van een jaarcontract met gunstige, vaste tarieven. Voorkom maandelijkse verrassingen in de vorm van tariefwijzigingen!

Het jaarcontract bij Gewoon Energie is exclusief voor gebruikers van Energie Vanzelf Geregeld. Dit contract is niet op de markt beschikbaar en slechts beperkt verkrijgbaar. Enige haast is geboden want op is op! Wanneer het aanbod opdroogt, moet er opnieuw onderhandeld worden over de prijs. De nieuwe tarieven zullen zeker gezien de huidige situatie in de energiemarkt fors hoger uitvallen. Mocht je nog vragen hebben over dit contract dan vind je wellicht de antwoorden in dit blog
 

Meer weten over de energiecrisis?

We schreven een drieluik over de energiecrisis. In deze drie blogs leggen we uit hoe de crisis is ontstaan, hoe de situatie zich momenteel verder ontwikkelt en hoe we de toekomst zien.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft sinds juni zijn gasleveringen via Nord Stream 1 teruggeschroefd wegens het ontbreken van een turbine.

Gasturbine Nord Stream 1 nog altijd vast in Duitsland

Woensdag 17 augustus 2022 13:11

‌De gerepareerde turbine voor de gaspijpleiding Nord Stream 1 - die tussen Rusland en Duitsland loopt - staat nog altijd vast in Duitsland. Deze turbine was voor onderhoud naar Canada...

Lees meer
Consumenten moeten onnodig veel moeite doen om uit te zoeken welke energieleverancier het beste bij hen past en het voordeligste contract aanbiedt.

Steeds meer energiebedrijven niet meer zichtbaar op prijsvergelijkingssites

Maandag 15 augustus 2022 14:43

Energiebedrijven kiezen er steeds vaker voor om niet meer vindbaar te zijn op vergelijkingssites. Dat maakt het voor nieuwe klanten lastig om het beste aanbod te zoeken. Als je op zoek bent naar...

Lees meer
Alles wat je over de deal met Gewoon Energie wilt weten, lees je in dit blog!

Alle veelgestelde vragen over het jaarcontract van de Vastelastenbond

Dinsdag 16 augustus 2022 10:31

‌ De deal die de Vastelastenbond met Gewoon Energie heeft gesloten, heeft veel losgemaakt bij onze klanten. Er is veel interesse in dit jaarcontract met gunstige vaste tarieven maar er zijn ...

Lees meer
Een tijdelijke afsluiting van stroom en gas middenin de winterperiode is één van die doemscenario’s waar de Britse regering rekening mee houdt.

Brits doemscenario: overheid denkt na over tijdelijke afsluiting energie

Woensdag 10 augustus 2022 15:01

‌ De Britse regering verkent verschillende noodscenario’s om op de energieschaarste in te spelen. Een tijdelijke afsluiting van stroom en gas middenin de winterperiode is één van die doe...

Lees meer