Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door isolatie te laten plaatsen.

Meer informatie

Direct profiteren van  isoleren

Bespaar € 450,- met isolatie

Ontdek de mogelijkheden voor jouw woning.

Selecteer de periode met het bouwjaar van jouw woning!

1918-1945
1945-1975
1975-1983
1983-1990

Meer informatie

Terugverdientijd woningisolatie door torenhoge energieprijzen drie keer korter

Donderdag 18 augustus 2022 11:53Frank van de Ven
In slecht geïsoleerde woningen valt de meeste winst te behalen. Investeringen in woningverduurzaming verdien je in 1 tot 6 jaar terug.

In slecht geïsoleerde woningen valt de meeste winst te behalen. Investeringen in woningverduurzaming verdien je in 1 tot 6 jaar terug.

Woningisolatie is interessanter dan ooit nu blijkt dat de terugverdientijd van deze investering flink verkort is. Onderzoek van CE Delft en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) wijst uit dat je je inleg drie keer zo snel terug hebt in vergelijking met de energietarieven van vorig jaar. Zo is de terugverdientijd van vloerisolatie bijvoorbeeld gemiddeld een jaar terwijl je dakisolatie binnen drie jaar hebt terugverdiend. De versnelde opbrengst van woningverduurzaming is geheel te ‘danken’ aan de hoge gasprijzen.

CE Delft berekende in opdracht van de NVDE de terugverdientijd van een viertal isolatiemaatregelen. Het gaat hier om dak-, spouwmuur- en vloerisolatie en de plaatsing van HR++glas. Ook werden drie duurzame warmtetechnieken onderzocht. Zo nam het onderzoek de warmtepomp, hybride warmtepomp en zonneboiler onder de loep.

Een spouwmuur isoleren, is in minder dan een jaar tijd terugverdiend. Dankzij de besparing op de energierekening maken woningeigenaren in een goed geïsoleerd rijtjeshuis al na vier jaar ‘winst’ als ze in een hybride warmtepomp investeren. Normaal gesproken duurt het ruim twintig jaar voordat je kosten van dit systeem eruit hebt.


Uitkomsten onderzoek woningisolatie

In slecht geïsoleerde woningen valt de meeste winst te behalen. Investeringen in woningverduurzaming verdien je binnen een tot zes jaar terug. De energietarieven van april zijn gebruikt in het onderzoek maar deze prijzen zijn sindsdien nóg verder de hoogte ingeschoten. In beter geïsoleerde woningen zijn warmtepompen en zonneboilers zeer interessant want die systemen verdienen zich binnen twee tot zes jaar terug.

De uitkomsten van het onderzoek van CE Delft en de NVDE verbazen directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond allerminst: “We riepen een paar maanden geleden al dat woningisolatie een goede manier is om je te wapenen tegen de komende wintermaanden. Isolatie is een goede eerste stap naar woningverduurzaming. Wanneer je nu besluit om je woning te isoleren, ben je er op tijd bij. Je komt niet in een wachtrij terecht en bent voor de wintermaanden klaar. Je energierekening verlaag je dus mooi op tijd.”


Aanpassing gedrag bespaart energie

De terugverdientijd van duurzame initiatieven hangt van een groot aantal factoren af zoals de ontwikkeling van de energieprijzen, het type woning en het gedrag van de bewoners. Door bewuster om te gaan met het energieverbruik kan er bespaard worden. “Je kunt je stroom- en gasverbruik verminderen door je gedrag aan te passen. Zo kun je de thermostraat een graadje lager zetten en stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact halen. Ook korter douchen is een optie”, verduidelijkt Wolfert.

De komende twee weken gaan de regeringspartijen in gesprek om een oplossing te vinden om de koopkracht van miljoenen Nederlanders te verbeteren. De huidige inflatiegolf is voornamelijk te wijten aan de stijgende voedsel- en energieprijzen. Op 26 augustus moet er een plan op tafel liggen dat op Prinsjesdag gepresenteerd moet worden. Wat deze oplossing is – en hoe deze vorm krijgt – is vooralsnog onduidelijk. Tot die tijd is het interessant om over woningisolatie na te denken. 
Deel dit artikel
Vastelasten besparen met isolatie Vastelasten besparen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Isolatie

Wees er snel bij als je wilt isoleren. Als het kouder wordt, stromen de aanvragen binnen en hebben isolatiebedrijven het razend druk.

Waarom je juist nu voor isolatie moet kiezen

Woensdag 15 juni 2022 10:04

‌Als je er in de winter warmpjes bij wilt zitten, is het nu tijd om voor isolatie te kiezen! Voorkom dat je in een wachtrij belandt en schakel direct de hulp in van een isolatie-expert. Als het...

Lees meer
Energiebesparende maatregelen kunnen je energierekening drukken. Veel huishoudens hebben er geen geld voor of betwijfelen de meerwaarde ervan.

Twintig procent woningeigenaren geen geld voor verduurzaming

Donderdag 10 februari 2022 13:31

‌Eén op de vijf huiseigenaren kan woningverduurzaming niet financieren. Er is onvoldoende spaargeld en lenen is geen optie blijkt uit onderzoek. Woningeigenaren die hun huis wél kunnen verduu...

Lees meer
De hoge gasprijzen zorgen voor een stagnatie van de verduurzaming van huurwoningen.

Verduurzaming woningcorporaties door hoge gasprijzen op laag pitje

Maandag 25 oktober 2021 14:53

‌ Nu de gasprijzen torenhoog zijn, kiezen veel woningcorporaties ervoor om hun onderhouds- en verduurzamingsplannen niet te versnellen. Er is volgens Aedes simpelweg geen geld voor. De landelijk...

Lees meer
Isolatie is een slimme manier om op je energierekening te besparen, maar niet elke methode is geschikt voor elk huis.

Wat zegt het bouwjaar over de isolatie van je woning?

Vrijdag 29 oktober 2021 08:00

‌Met de stijgende gasprijzen in het vooruitzicht, is woningisolatie een aantrekkelijk idee. Zeker nu er subsidie op wordt gegeven als je er een tweede isolerende maatregel bij toepast. Allemaal...

Lees meer